Upstream: Η εταιρεία όπου οι νέοι προγραμματιστές «εκτοξεύουν» την καριέρα τους
Η κορυφαία μετάβαση για νέους software engineers στην αγορά εργασίας, ένα ασυναγώνιστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ανταγωνιστικοί μισθοί και ένα βραβευμένο εταιρικό περιβάλλον στην κορυφαία ελληνική εταιρεία τεχνολογίας. Αυτό είναι το Start at Upstream.
ADVERTORIAL
Οι σπουδές γύρω από την επιστήμη των υπολογιστών, την πληροφορική ή τον προγραμματισμό αποτελούν ένα ισχυρό εχέγγυο για το μέλλον. Πρόκειται για μια αντίληψη, η οποία δεν στηρίζεται μόνο στην ιδέα περί «επαγγελμάτων του μέλλοντος», αλλά τεκμηριώνεται και από τα στατιστικά. Υπολογίζεται πως παγκοσμίως αντιστοιχούν πέντε ανοιχτές θέσεις εργασίας σε κάθε μηχανικό λογισμικού για να διαλέξει. Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται για έναν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα.
Οι εξελίξεις στα συναφή επαγγέλματα ακολουθούν καταιγιστικούς ρυθμούς. Μέχρι να αποφοιτήσουν οι σπουδαστές από τα πανεπιστήμια και να βγουν στην αγορά εργασίας, πράγματα που είχαν διδαχθεί καταλήγουν να θεωρούνται ξεπερασμένα. Οι εταιρείες αναζητούν ένα πλήθος δεξιοτήτων, οι οποίες λείπουν από τα βιογραφικά των αποφοίτων. Το ερώτημα που προκύπτει είναι «από που ξεκινάμε;».
«Στο πανεπιστήμιο έμαθα τα βασικά πάνω στο software engineering. Μέσα από το Start at Upstream κατάφερα να πάω αυτές τις γνώσεις στο επόμενο επίπεδο και απέκτησα την ικανότητα να δημιουργώ προϊόντα υψηλής ποιότητας και φιλικά προς τον χρήστη. Ήταν η καλύτερη μετάβαση από την ακαδημαϊκή στην πρακτική εκπαίδευση και την αγορά εργασίας», είναι η απάντηση που δίνει ο Χρήστος Κοντρομήτρος, software engineer και ένας από τους απόφοιτους του πρώτου κύκλου του Start at Upstream.
Οι δύο πρώτοι μήνες της εκπαίδευσης ήταν ό,τι καλύτερο για την καριέρα μου. Ποτέ ξανά δεν έχω μάθει τόσα πολλά, τόσο γρήγορα. – Τίμος Πολεμίτης
Τι είναι όμως το Start at Upstream; Πρόκειται για ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα 12μηνης έμμισθης πρακτικής άσκησης για μηχανικούς λογισμικού (software engineers), το οποίο διοργανώνει για δεύτερη φορά η Upstream, η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας, που θεωρείται μία από τις κορυφαίες στον χώρο του mobile marketing διεθνώς. Μέσα από το πρόγραμμα φοιτητές που μόλις τελείωσαν τις σπουδές τους έχουν την ευκαιρία να εργαστούν κατευθείαν σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη εταιρεία, να μάθουν μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα internship με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μισθό και να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο τέλος μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στην Upstream και να εξελίξουν περαιτέρω την καριέρα τους.
Οι δύο πρώτοι μήνες του Start at Upstream αφορούν την εκμάθηση νέων τεχνολογιών και δεξιοτήτων από τους συμμετέχοντες. Σχεδόν κάθε μέρα εκπαιδεύονται πάνω σε μία διαφορετική θεματική προγραμματισμού. «Οι δύο πρώτοι μήνες της εκπαίδευσης ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην καριέρα μου. Δεν έχω βρει, ούτε ακούσει για κάτι παρόμοιο. Νιώθω πως ποτέ ξανά δεν έχω μάθει τόσα πολλά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είμαι σίγουρος ότι πάρα πολύς κόσμος θα πλήρωνε ακριβά για να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα εκπαίδευσης, τη στιγμή που εμείς πληρωνόμασταν για να το παρακολουθήσουμε», εξηγεί ο Τίμος Πολεμίτης, που ξεκίνησε την καριέρα του ως software engineer στην εταιρεία, μέσα από το πρόγραμμα.
Στη συνέχεια και για τους υπόλοιπους δέκα μήνες, οι συμμετέχοντες εντάσσονται στις ομάδες των προγραμματιστών της Upstream, οι οποίες συνολικά αριθμούν περί τους 120 επαγγελματίες. Μέσα σε αυτές δουλεύουν πάνω σε προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες φτάνουν σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων ανά τον κόσμο. Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος κάθε ασκούμενος θα έχει στο πλευρό του ως μέντορα, έναν έμπειρο μηχανικό της Upstream, ώστε να του λύνει την οποιαδήποτε απορία και να τον βοηθά στην προσαρμογή του.
«Ανά πάσα στιγμή μπορείς να πλησιάσεις τον μέντορά σου και να του ζητήσεις συμβουλές. Καθώς μαθαίνεις πώς να είσαι μέλος της ομάδας και να εφαρμόζεις ό,τι έχεις μάθει στην πράξη, νιώθεις πιο σίγουρος έχοντας δίπλα σου έναν έμπειρο επαγγελματία, με την ικανότητα να σε καθοδηγήσει κόντρα σε όποιες αναποδιές μπορεί να προκύψουν», μας λέει ο Φίλιππος Παπασπύρου.
Το περιβάλλον της Upstream είναι απαιτητικό, όμως σου επιτρέπει να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό. Επενδύει πάνω σου και σε κάνει να αισθάνεσαι πολύτιμος. -Γιώργος Τσομπανέλης
Ουσιαστικά, η Upstream δημιουργεί μια νέα εποχή στον εργασιακό χώρο της τεχνολογίας, επενδύοντας στην τεχνολογική κατάρτιση των ανθρώπων της, χωρίς να φέρει περιορισμούς, όπως την ανάγκη για προϋπηρεσία. Σύμφωνα με data από μελέτη του ΙΟΒΕ, στην Ελλάδα μόνο το 15% των εταιρειών επενδύουν στις τεχνολογικές δεξιότητες του δυναμικού τους, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη, το ίδιο ποσοστό είναι στο 25%, ενώ το 60% των εργοδοτών δηλώνουν πως έχουν πρόβλημα να κλείσουν τις κενές τους θέσεις.
«Δεν υπάρχει καλύτερη λέξη για να περιγράψει κανείς τους ανθρώπους αυτής της εταιρείας από την “οικογένεια”. Μέχρι σήμερα με εκπλήσσει ο τρόπος, με τον οποίο νοιάζονται ο ένας για τον άλλο. Κάθε χαρούμενη ή ακόμη και γλυκόπικρη περίσταση, μπορεί να σταθεί αφορμή για να στηθεί μια μικρή γιορτή και να έρθουμε πιο κοντά. Όλοι είναι πάντα πρόθυμοι να σου μιλήσουν και να σε βοηθήσουν, από τα παλαιότερα και πιο υψηλόβαθμα στελέχη μέχρι και τους πιο καινούργιους», μας λέει σχετικά με την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην εταιρεία ο software engineer, Γιώργος Ζήνδρος. Εξάλλου, μόλις πριν λίγους μήνες η Upstream είχε τιμηθεί με δύο διεθνή βραβεία εταιρικής κουλτούρας (Company Culture Awards) για τις δράσεις για τους εργαζόμενούς της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πέντε θα προσληφθούν ως back-end developers και πέντε ως full stack developers. Η επιλογή τους θα γίνει κατόπιν εξέτασης βιογραφικών, συνεντεύξεων, τεστ, αλλά και ενός μονοήμερου event, το οποίο στόχο έχει την αξιολόγηση των τεχνικών δεξιοτήτων των υποψηφίων, αλλά και των soft skills τους, όπως για παράδειγμα του πώς λειτουργούν μέσα σε ομάδες.
O Γιώργος Τσομπανέλης εξηγεί: «Από τη διαδικασία της επιλογής καταλαβαίνεις ότι το περιβάλλον της Upstream είναι απαιτητικό. Έχεις να περάσεις από πολλών ειδών test, συνεντεύξεις… Έχεις να αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις. Είναι όμως και ένα περιβάλλον, το οποίο σου επιτρέπει να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό. Επενδύει πάνω σου μέσω της εκπαίδευσης, μέσω του μέντορα που είναι συνεχώς δίπλα σου. Σε κάνει να αισθάνεσαι πολύτιμος».
Στην Upstream βρήκα πρόσφορο έδαφος για να εκφραστώ και να εξελιχθώ. -Ανδρέας Δεδούσης
Κι αυτό ακριβώς είναι το συναίσθημα που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι της Upstream, ανεξάρτητα από τη θέση ή τον τομέα τους. Ανεξάρτητα από την επαγγελματική πορεία του καθενός, η Upstream προσφέρει το έδαφος για εξέλιξη, επιτυχία και προσωπική έκφραση, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς.
«Στην Upstream βρήκα πρόσφορο έδαφος για να εκφραστώ και να εξελιχθώ. Έμαθα να δουλεύω σε νέες "hot" τεχνολογίες, που δεν γνώριζα καθόλου, συνεργάστηκα με εκπληκτικούς ανθρώπους και ανακάλυψα τι σημαίνει να είσαι software engineer σε μια τεχνολογική εταιρεία. Δεν ήταν μια εύκολη διαδρομή, αλλά μετά από σχεδόν δύο χρόνια στην Upstream δεν θα άλλαζα τίποτα», μας λέει ο Ανδρέας Δεδούσης, software engineer και μέλος μιας ομάδας που ξεχωρίζει.
Όσον αφορά τους λόγους, για τους οποίους η Upstream σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα, αυτοί εξηγούνται δια στόματος του CEO της, Δημήτρη Μανιάτη: «Η ανάπτυξη της εταιρείας συνδέεται άρρηκτα με την εξέλιξη των ανθρώπων της. Αυτό είναι ένα αξίωμα που υπαγορεύει την επένδυση στα νέα παιδιά, ώστε να εξελιχθούν στους επαγγελματίες με την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε και εμείς, αλλά και η χώρα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για την ανάπτυξη του ευρύτερου τεχνολογικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, που έχει δυναμική. Για να παράγουμε καινοτομία, είναι απαραίτητο να μοιραζόμαστε τεχνογνωσία. Στην Upstream αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε».
Μάθετε περισσότερα για το Start at Upstream και δηλώστε τη συμμετοχή σας μέχρι τις 17 Οκτωβρίου στο www.startatupstream.com.