Ημερίδα «Climate Era» Οι νέες τάσεις για την Κλιματική Αλλαγή

Ημερίδα «Climate Era»: Οι νέες τάσεις για την Κλιματική Αλλαγή

Κορυφαίοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

ADVERTORIAL

Ημερίδα για τη σημασία της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα προγράμματα σπουδών ως μέσο για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής κοινωνίας, διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) με τίτλο «Climate Era», την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 15.00-19.30, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.

 

Οι συνεχώς εντεινόμενες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτούν καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις για την προστασία της φύσης και την αειφόρο ανάπτυξη. Η έκταση των επιπτώσεων, όπως αυτές από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, και η επιτακτική πλέον ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων, υπογραμμίζουν τη σημασία της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της συλλογικής δράσης.

 

Ημερίδα «Climate Era» Οι νέες τάσεις για την Κλιματική Αλλαγή

 

Κορυφαίοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν προτάσεις και θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και θα αναδείξουν τον ρόλο της περιβαλλοντικής και ιδιαίτερα της κλιματικής εκπαίδευσης για τη νέα γενιά, την κοινωνία και την οικονομία. Θα παρουσιαστούν, επίσης, από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της METRON ANALYSIS, Στράτο Φαναρά, τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε για την ΕΕΠΦ, με θέμα «Τάσεις της κοινωνίας των πολιτών για την Κλιματική Κρίση στην Ελλάδα και τον Κόσμο».

 

Στο πρώτο μέρος της  ημερίδας, θα παρουσιαστούν από την Sarah Margono και τον  Pramod Kumar Sharma οι νέες πρωτοβουλίες της UNESCO και του ΟΗΕ στον άξονα μετασχηματισμού της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια με ζητούμενο τη δια βίου μάθηση.

 

H Sarah Margono θα παρουσιάσει το “Greening Education Partnership” της UNESCO, για το οποίο σημειώνει: «Ως μέρος της αποστολής μας για το “Greening Education Partnership”, να προετοιμάσουμε κάθε μαθητή για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, κινητοποιούμε ένα δίκτυο με περισσότερα από 900 μέλη σε 79 χώρες, που δεσμεύονται να προωθήσουν την κλιματική μάθηση μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας».

 

Ημερίδα «Climate Era» Οι νέες τάσεις για την Κλιματική Αλλαγή

 

O Pramod Kumar Sharma, υπογραμμίζοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναφέρει: «Η ανάγκη για κλιματική εκπαίδευση είναι απολύτως απαραίτητη στην τρέχουσα κατάσταση, και με την Ελλάδα να βιώνει ήδη τις επιπτώσεις. Η εκπαίδευση πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις βιωσιμότητας. Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα πρόγραμμα σπουδών είναι ξεπερασμένο εάν δεν ενσωματώνει εκπαίδευση για κλιματική δράση, τις πρακτικές για την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της ρύπανσης».

 

Στο δεύτερο μέρος, θα ακολουθήσουν συζητήσεις σε τρία στρογγυλά τραπέζια στις θεματικές:

  • «Εκπαίδευση για την Αειφορία για τη Νέα Γενιά»: Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι καίριας σημασίας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων για την κλιματική κρίση.
  • «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Κοινωνία»: Η εκπαίδευση πρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της βιωσιμότητας και της προστασίας της φύσης.
  • «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Επιχειρήσεις»: Οι επιχειρήσεις πρέπει να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.

 

Ημερίδα «Climate Era» Οι νέες τάσεις για την Κλιματική Αλλαγή

 

Ο Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του FEE, σημειώνει για τους στόχους που η ΕΕΠΦ θέτει με την ημερίδα: «Φαίνεται πως οι κλιματικές επιπτώσεις εμφανίζονται πιο γρήγορα και είναι πιο έντονες από τις προβλέψεις, φέρνοντας καταστροφικές συνέπειες, ενώ οι σημερινές προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους υστερούν πολύ  σε ταχύτητα, εύρος και φιλοδοξία. Είναι καιρός να αποδεχτούμε όλοι το κόστος της σωτηρίας του πλανήτη, ατομικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό. Και να δραστηριοποιηθούμε για να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και το σύστημα γύρω μας, ως πολίτες, ως εργαζόμενοι, ως επενδυτές, ως μέλη ενός σχολείου, μιας γειτονιάς, μιας πόλης, συμμετέχοντας σε δράσεις και πρωτοβουλίες. Καταλύτες για δράση είναι η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση. Η προσπάθεια πρέπει να είναι ουσιαστική και συνολική γιατί ο χρόνος μας τελειώνει…».

 

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι η πρώτη περιβαλλοντική ΜKO εθνικής εμβέλειας, ενεργή αδιάλειπτα από το 1951,  για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς στη χώρα μας.

 

Από την ίδρυσή της πρωτοστάτησε στη δημιουργία Εθνικών Δρυμών και στην προστασία απειλουμένων ειδών πανίδας και χλωρίδας, καθώς και βιοτόπων. Είναι μάλιστα ο τότε Γενικός Γραμματέας της, Βύρων Αντίπας, που υπέγραψε για λογαριασμό της Ελλάδας, το 1971, τη Συνθήκη Ramsar για τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας.

 

Σήμερα, η ΕΕΠΦ επικεντρώνει τη δράση της σε πέντε κύριους άξονες: περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, έργα και προγράμματα προστασίας της φύσης, περιβαλλοντική εκπαίδευση με πέντε εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ πανελλήνια Δίκτυα, αειφορική διαχείριση στον τομέα του τουρισμού, και ευαισθητοποίηση του κοινού.

 

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη

(Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα, 106 71 | Μετρό: Σύνταγμα)

Η ημερίδα θα μεταδοθεί και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής: climate_era.eventbrite.com

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon