Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων και κάνουμε πράξη τη νέα συνήθεια της ΑΒ

Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων και κάνουμε πράξη τη νέα συνήθεια της ΑΒ

Κάνουμε πρώτα μια παύση πριν αγοράσουμε τροφή η οποία θα πάει χαμένη. #PausiGiaKalo

ADVERTORIAL

 

Πόσες φορές έχεις βρεθεί πάνω από τη βιτρίνα του χασάπη ή των τυριών στο σουπερμάρκετ και στο δίλημμα αν πρέπει να πάρεις ένα παραπάνω τεμάχιο ή να αποχωρήσεις και τελικά σκέφτηκες «ας πάρω να έχω άλλο ένα». Αποτέλεσμα; Το συγκεκριμένο κομμάτι ξεχνιέται μέσα στο ψυγείο, δεν καταναλώνεται και το βρίσκεις λίγες μέρες αργότερα να έχει λήξει. Επόμενος σταθμός του τεμαχίου; Ο κάδος σκουπιδιών. Και κάπως έτσι συνέβαλες στην άσκοπη σπατάλη τροφίμων και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

 

Όταν θα βρεθείς λοιπόν ξανά σε ένα σταυροδρόμι επιλογής τροφίμων στο σουπερμάρκετ, κάνε μια παύση πρώτα και ύστερα σκέψου: Χρειάζεσαι στα αλήθεια παραπάνω φαγητό; Αυτή η ερώτηση είναι η παρότρυνση της ΑΒ να περιορίσουμε τη σπατάλη φαγητού και κατά συνέπεια να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, μέσα από μία μικρή κίνηση στην καθημερινότητά μας.

 

 

Σπατάλη και κόστος για το περιβάλλον

Για τα ελληνικά νοικοκυριά και την άσκοπη σπατάλη φαγητού «μιλούν» οι αριθμοί που ανακοίνωσε η ΕΕ στο τέλος του 2022 έπειτα από 18μηνη έρευνα της ΑΒ σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σπαταλάει 87 κιλά ανά άτομο, όντας η τέταρτη χειρότερη σε επίδοση χώρα πίσω από εκείνες της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου.

 

Μαζί με κάθε γραμμάριο τροφής που πετιέται στον κάλαθο των άχρηστων, σπαταλάμε επίσης πολύτιμους φυσικούς πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την, άδικη όπως αποδείχθηκε, παραγωγή του. Ως αποτέλεσμα, εκλύονται σημαντικές ποσότητες αερίων θερμοκηπίου μεταξύ των οποίων δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου ως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης των τροφίμων, που είτε μένουν στο χωράφι, είτε καταλήγουν στις χωματερές.

 

Με λίγα λόγια, αν πετάξουμε 1 κιλό βοδινού κρέατος είναι σαν να πετάξαμε επίσης 15.500 λίτρα νερού τα οποία απαιτούνται για την παραγωγή του και να εκλύσαμε χωρίς κανένα λόγο 30,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Όλα αυτά μόλις για μόλις 1 κιλό κρέατος.

 

Όπως αναφέρει μάλιστα η ΕΛΣΤΑΤ, το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών στα ελληνικά νοικοκυριά αφορά τις μερίδες φαγητού οι οποίες πάνε χαμένες, προκαλώντας άσκοπη επιβάρυνση των οικονομικών τους. Σκεφτείτε απλώς πόσα χρήματα θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε κάνοντας μία μικρή παύση αντί να προχωρήσετε τελικά σε κάποια άσκοπη αγορά τροφής.

 

Κάνουμε πρώτα μια παύση πριν αγοράσουμε παραπάνω τροφή από όσο χρειάζεται

 

Την επιβάρυνση στο οικογενειακό εισόδημα επιβεβαιώνουν οι εκτιμήσεις του WWF Ελλάς, με το κόστος σπατάλης για μια τετραμελή οικογένεια να ανέρχεται σε τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογιστεί μάλιστα το κόστος νερού και ηλεκτρισμού για την προετοιμασία των γευμάτων.

 

Οι ίδιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μια καλύτερη διαχείριση της εν λόγω σπατάλης θα ωφελήσει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, καθώς περίπου 1,4 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με επισιτιστική ανασφάλεια. Ένα ποσοστό που αγγίζει το 12,9% του πληθυσμού.

 

Βήματα προς την αλλαγή

Μπορεί να αλλάξει όμως η συγκεκριμένη κατάσταση; Σαφώς και γίνεται, εφόσον βέβαια υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων καταναλωτών. Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει βάλει σκοπό να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, με τη δέσμευσή μείωσης του δικού της περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2025.

 

Με συνοδοιπόρο το WWF Ελλάς, η ΑΒ ηγείται μιας σημαντικής προσπάθειας από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.


Όπως αναφέραμε παραπάνω, πραγματοποίησε 18μηνη έρευνα με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για να διερεύνηση της σπατάλης τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, μελετώντας τους προμηθευτές, τους πελάτες της, μέχρι και τις δικές της διαδικασίες. Τα στοιχεία της έρευνας σε επίπεδο νοικοκυριού και λιανεμπορίου χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως baseline της Ελλάδας για τη σπατάλη τροφίμων.


Πέραν αυτών, η ΑΒ αύξησε τις δωρεές κοντόληκτων τροφίμων μέσω του Προγράμματος, «Τρόφιμα Αγάπης», ενώ προχώρησε στην πρώτη Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα μαζί με την οργάνωση «Μπορούμε». 

 

 Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων και κάνουμε πράξη τη νέα συνήθεια της ΑΒ

 

Ορισμένες φορές απαιτούνται μικρές αλλά σημαντικές κινήσεις για να γίνει μια μεγάλη αλλαγή προς όφελος του πλανήτη μας. Κάθε φορά λοιπόν που θα ψωνίζετε σε ένα κατάστημα ΑΒ, απλώς σταθείτε για λίγο, σκεφτείτε διπλά και προχωρήστε στην αγορά μόνο αν είστε σίγουροι. Κάντε ένα καλό για το περιβάλλον αλλά για την ίδια σας την τσέπη.

 

Για σας και για τις επόμενες γενιές.

 

ΑΒ Βασιλόπουλος

Facebook: ΑΒ Βασιλόπουλος

Instagram: abvassilopoulos

YouTube: AB Vassilopoulos

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon