Πάμε να σώσουμε τις μέλισσες στην Εύβοια - Η πρωτοβουλία Beegin κάνει την αρχή
Η Εύη Οικονόμου, Head Of Marketing & Modern Trade της Endless EC μας μιλά για την πρωτοβουλία που θέλει να υπενθυμίσει σε όλους πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες και πόσο ζωτικός είναι ο ρόλος τους για το περιβάλλον και για εμάς.
Όλοι βασιζόμαστε στην επιβίωση των μελισσών και η σημερινή μέρα έρχεται να μας ενημερώσει και να υπενθυμίσει τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι επικονιαστές στην ισορροπία της φύσης.
Με στόχο να γίνουν γνωστές και να τονιστούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν oι μέλισσες και τη συνεισφορά τους στην βιώσιμη ανάπτυξη, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας. Μια ελληνική εταιρεία που κυριαρχεί στον κλάδο του χάρτου αποφάσισε να κάνει κάτι περισσότερο από το να δηλώσει την υποστήριξή της, ενισχύοντας μέσω μιας πρωτοβουλίας την προστασία των μελισσών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν, των μελισσοκόμων, στη Βόρεια Εύβοια, την περιοχή που το περασμένο καλοκαίρι υπέστη μια τεράστια καταστροφή.
Η Εύη Οικονόμου, Head Of Marketing & Modern Trade της Endless EC, μιλά στη LiFO για την πρωτοβουλία Beegin και για το πόσο σημαντική είναι η επανεκκίνηση των Ευβοέων συνανθρώπων μας που θα δυναμώσει και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας, της αειφορίας, της φύσης και το μέλλον των παιδιών μας.
— «Κάνουμε την αρχή για τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους στη Βόρεια Εύβοια». Αυτό είναι το βασικό moto του Beegin. Ποιος είναι ακριβώς ο στόχος του;
To Beegin είναι μια κίνηση αλληλεγγύης, μια πρωτοβουλία της Endless EC για την υποστήριξη των μελισσών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν, των μελισσοκόμων, στη Βόρεια Εύβοια.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, θέλαμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε τους ανθρώπους της περιοχής, που πολλοί από αυτούς έχασαν τα πάντα, αλλά και τη φύση. Τα στοιχεία είναι ότι περίπου 1.000.000 στρέμματα έγιναν στάχτη. Έτσι, ξεκινήσαμε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου με μια αρχική δωρεά εξοπλισμού σε 17 παραγωγούς σε δύο χωριά της Βόρειας Εύβοιας, «κάνοντας της αρχή» όπως λέει και το moto. Αρχικός μας σκοπός ήταν να βοηθήσουμε τοπικούς μελισσοκόμους να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγή τους.
Επειδή όμως οι ανάγκες των ανθρώπων και της φύσης είναι μεγάλες, αποφασίσαμε να «ανοίξουμε» την ενέργεια στο κοινό, δημιουργώντας το beegin.gr.
Στο site, μπορούν όλοι να ενημερωθούν για τον σκοπό του Beegin, τον αντίκτυπο των πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια αλλά και πως μπορούν να προσφέρουν τη δική τους βοήθεια, άμεσα, μέσω του button «Δράσε τώρα!». Κάθε μικρή ή μεγάλη, ατομική ή συλλογική δωρεά, πηγαίνει στο Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ, με το οποίο συνεργαζόμαστε. Οι άνθρωποι του ΔΗΩ εντοπίζουν τις ανάγκες των τοπικών μελισσοκόμων στη Βόρεια Εύβοια και μετατρέπουν τις δωρεές σε εξοπλισμό και είδη πρώτης ανάγκης για αυτούς.
Ο στόχος μας είναι τριπλός: να στηρίξουμε τους ανθρώπους της περιοχής, να στηρίξουμε τις μέλισσες και, τελικά, να στηρίξουμε τη φυσική αναγέννηση των δασών – κάτι για το οποίο είναι υπεύθυνες οι μέλισσες! Όσες περισσότερες μέλισσες δραστηριοποιηθούν ξανά στο περιβάλλον της Βόρειας Εύβοιας, τόσο συντομότερα θα μπορέσει η φύση να ισορροπήσει από μόνη της και να «ανθίσει» και πάλι, που είναι και ο τελικός στόχος του Beegin.
— Ακούγεται ωραία πρωτοβουλία! Πώς ξεκίνησε σαν ιδέα;
Είναι έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη να προσφέρουμε. Το Beegin «γεννήθηκε» μέσα από την ανάγκη μας να στηρίξουμε την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το καλοκαίρι του 2021. Η δυσάρεστη πραγματικότητα και το πώς μας άγγιξε αυτή, μας έδωσε το έναυσμα. Όλοι είδαμε την καταστροφή, όλοι γνωρίζουμε το μέγεθός της. Και επειδή οι ανάγκες που υπήρχαν κι ακόμα υπάρχουν στην περιοχή είναι πολλές, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από τη μέλισσα, κάτι που φαίνεται πολύ μικρό, αλλά έχει τεράστια σημασία για τη φύση και τους ανθρώπους.
— Πού βρίσκεται μέχρι στιγμής το Beegin και πού θέλει να φτάσει;
Μέχρι στιγμής βλέπουμε μια μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, κάτι που μας κάνει χαρούμενους και αισιόδοξους για το μέλλον της πρωτοβουλίας και της βοήθειας που μπορούμε να προσφέρουμε. Το site του Beegin κερδίζει καθημερινά καινούριους επισκέπτες και γίνονται κάθε μέρα νέες δωρεές και αυτό είναι το σημαντικό. Φαίνεται με αυτό τον τρόπο ότι πάρα πολλοί άνθρωποι θέλουν να στηρίξουν τον σκοπό και το κάνουν έμπρακτα!
Είμαστε ακόμα σε πολύ αρχικό επίπεδο, αλλά έχουμε πολλή όρεξη και θέλουμε να πλαισιώσουμε το Beegin και με άλλες ενέργειες – θα μάθετε σύντομα περισσότερα. Ευχόμαστε να μπορέσουμε να καλύψουμε, αν όχι όλες, τις περισσότερες ανάγκες των μελισσοκόμων και να δούμε τη φύση της Βόρειας Εύβοιας ξανά καταπράσινη, όπως ήταν πριν το 2021. Και καλούμε όλους να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια, γιατί πραγματικά αξίζει.
— Έχετε σκοπό να κάνετε και άλλες ενέργειες για την προώθηση του Beegin;
Ακριβώς επειδή είδαμε την ανταπόκριση του κόσμου στην ενέργεια και θέλοντας να επικοινωνήσουμε ακόμα περισσότερο τον σκοπό του Beegin, δημιουργήσαμε ένα παιδικό παραμύθι, την «Ανθία και τις μέλισσες του δάσους» για να ευαισθητοποιήσουμε και τους μελλοντικούς ενήλικες! Τα παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας και πρέπει να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.
Σκοπεύουμε, μέσω του παραμυθιού, να δείξουμε στα παιδιά πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες και πόσο ζωτικός είναι ο ρόλος τους για το περιβάλλον και για εμάς.
Η πρώτη επικοινωνία του παραμυθιού, σε εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας, έδειξε ότι το παραμύθι όχι μόνο αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, αλλά μπορεί να έχει και έναν πολύ ενεργό ρόλο στην προώθηση του σκοπού του Beegin!
Και δεν σταματάμε εδώ! Θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες. Πιστεύουμε στον σκοπό του Beegin, βλέπουμε το αποτέλεσμα της βοήθειας που έχουμε προσφέρει μέχρι στιγμής και θέλουμε πραγματικά να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη Βόρεια Εύβοια και τους ανθρώπους της με κάθε τρόπο. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων!
Χαρά Μαγγανά: Μελισσοκόμος της Εύβοιας, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ στην περιοχή
— Από την προσωπική σου εμπειρία, ως κάτοικος της Εύβοιας, ποιες ήταν οι συνέπειες της περσινής καταστροφής για τους κατοίκους της περιοχής;
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, ήταν τολμώ να πω η μεγαλύτερη καταστροφή που έπληξε τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Η καταστροφή 1.000.000 και πλέον στρεμμάτων πευκοδάσους πέραν από οικολογική, αποτέλεσε και την ισοπέδωση της κοινωνικής οικονομίας της περιοχής. Οι περισσότεροι ντόπιοι σχεδόν 50 χωριών, εξαρτώνταν αποκλειστικά από την συμβίωσή τους με το Δάσος (ρητινοσυλλέκτες, υλοτόμοι, μελισσοκόμοι, δασεργάτες), καθώς επίσης και τα νοικοκυριά μιας ήδη αρκετά απομονωμένης κοινωνίας, αφού καταστράφηκαν αμπέλια, ελαιώνες, μποστάνια, μελίσσια, οικόσιτα ζώα & αμνοερίφια. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, την επόμενη μέρα μια μερίδα συνανθρώπων μας βρέθηκε στο μηδέν, στην απόγνωση.
— Ως τοπικός μελισσοκόμος, θέλεις να μας πεις περισσότερα για τη σημασία των μελισσών;
Οι μέλισσες μπορεί να είναι ευρέως γνωστές για το μέλι τους. Αυτό που δυστυχώς έρχεται σε δεύτερη θέση στη συνείδηση του κόσμου είναι ότι οι μέλισσες είναι ο βασικός επικονιαστής του οικοσυστήματος. Η μεταφορά της γύρης που πραγματοποιείται μέσω των μελισσών είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της φυτικής παραγωγής & της βιοποικιλότητας. Μέσω της επικονιαστικής της δράσης η μέλισσα διατηρεί & εμπλουτίζει τα δασικά οικοσυστήματα & την άγρια βλάστηση, καθιστώντας την, την κύρια γονιμοποιό δύναμη της φύσης. Χωρίς αυτήν, δυστυχώς το μέλλον είναι ζοφερό. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μέλισσα έχει ανακηρυχθεί το πολυτιμότερο έμβιο ον στον πλανήτη.
— Πώς είναι η τωρινή κατάσταση στην περιοχή και ποιος είναι ο αντίκτυπος του Beegin;
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, δυστυχώς η κατάσταση παραμένει αρκετά δύσκολη για όσους αποφάσισαν να παραμείνουν στην περιοχή καθώς η ανεργία & η κακή ψυχολογική κατάσταση του μεγαλύτερου ποσοστού των κατοίκων δυσχεραίνουν την ανάκαμψη. Οι άνθρωποι της Β. Εύβοιας είναι ευγνόμωνες για δράσεις υποστήριξης, όπως το Beegin, καθώς όταν βρίσκεσαι στο σημείο μηδέν, κάθε λιθαράκι που βοηθά στην ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας φαντάζει ογκόλιθος. Οι ανάγκες είναι άμεσες & τεράστιες, ειδικά στο αγροκτηνοτροφικό τομέα & το σημαντικό είναι να επανέλθει σταδιακά η ροή. Γι’αυτό, καλούμε όλους να συνδράμουν στην πρωτοβουλία του BEEGIN για την επανεκκίνηση των Ευβοέων συνανθρώπων μας & την εξασφάλιση της βιωσιμότητας & της αειφορίας της φύσης & των παιδιών μας!
— Μέσα από την πρωτοβουλία Beegin, τι φιλοδοξείτε να πετύχετε;
Μέσω του Beegin και της αρχικής δωρεάς της Endless EC, μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί καινούργιες κυψέλες στους μελισσοκόμους που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές στα χωριά Αχλάδι & Παπάδες. Ανάγκες δυστυχώς υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα χωριά & ποικίλλουν εποχικά. Πέραν από κυψέλες, οι μελισσοκόμοι χρειάζονται πληθυσμούς μελισσών, μελισσοτροφές (λόγω έλλειψης φυσικής τροφής) & βασίλισσες ώστε να πολλαπλασσιάσουν τα μελίσσια τους. Ο στόχος του Beegin είναι να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια ολοκληρωμένης βοήθειας σε μελισσοκόμους ώστε να ανακάμψει η μελισσοκομία στη Βόρεια Εύβοια. Ο ρόλος μου ως μέλος του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ & συντονίστριας αυτής της προσπάθειας είναι να παρακολουθώ τις ανάγκες του κάθε μελισσοκόμου ανά εποχή του έτους προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι μελισσοκόμοι να ανακάμψουν πλήρως. Δεν έχει νόημα για παράδειγμα να αγοραστούν μόνο κυψέλες για όλους τους μελισσοκόμους της Β. Εύβοιας χωρίς τα υπόλοιπα απαιτούμενα για την ανάπτυξη & διαχείριση των μελισσιών. Προσπαθούμε να δώσουμε ολοκληρωμένη & συστηματική βοήθεια, προσέγγιση η οποία αποδεικνύεται ότι είναι λειτουργική & αποτελεσματική.
Mάθετε περισσότερα και υποστηρίξτε την πρωτοβουλία στο beegin.gr