Η Κοινωνική Ντουλάπα Skip κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και έχει κάθε λόγο να γιορτάζει
Κάθε χρόνο κατασκευάζονται, φοριούνται και καταλήγουν τελικά στα σκουπίδια περίπου 92 εκατομμύρια τόνοι ρούχων- οι Ευρωπαίοι μόνο πετούν 2 εκατομμύρια τόνους κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Και για να γίνει απόλυτα κατανοητό πόσο σοβαρή και δυσοίωνη είναι η συγκεκριμένη στατιστική, αρκεί η πληροφορία πως κάθε δευτερόλεπτο καίγεται ή θάβεται σε χωματερές το ισοδύναμο ενός απορριμματοφόρου γεμάτου ρούχα, με ολέθριες συνέπειες στην οικονομία και κυρίως στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τα απόβλητα της βιομηχανίας της μόδας, αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής, της υπερκατανάλωσης και των προβληματικών λύσεων για το τέλος του κύκλου ζωής τους, κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 400 δισ. δολάρια ετησίως. Και αυτός είναι μόνο ο οικονομικός αντίκτυπος. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη έχει διαπιστώσει πως η μόδα είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο, υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών αερίου παγκοσμίως (περισσότερο από τη ναυτιλία και τις αερομεταφορές συνδυαστικά) και το 20% της παγκόσμιας χρήσης νερού.
Την ίδια στιγμή, έχουμε φτάσει σε σημείο να αγοράζουμε περισσότερα ρούχα από ποτέ - ο μέσος καταναλωτής αγοράζει σήμερα 60% περισσότερα ρούχα από ό,τι πριν από 15 χρόνια, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο αγοράζονται περίπου 56 εκατομμύρια τόνοι ρούχων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 93 εκατομμύρια τόνους έως το 2030 και σε 160 εκατομμύρια τόνους έως το 2050.
Ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος εντοπίζεται στην εμμονή μας να ακολουθούμε φανατικά τα fashion trends. Σχεδιαστές και fast fashion εταιρίες δημιουργούν νέες συλλογές για κάθε σεζόν, εμείς σπεύδουμε να αγοράσουμε ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί σε προσιτή τιμή και μόλις τελειώσουμε με τα ρούχα της σεζόν, προχωράμε στην επόμενη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 85% των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο.Τι μπορεί να γίνει λοιπόν για να μειωθούν τα απόβλητα στη βιομηχανία μόδας; Μια λύση είναι να αγοράζουμε λιγότερα και να επαναχρησιμοποιούμε περισσότερα. Μια ακόμη καλύτερη λύση είναι η ανακύκλωση ρούχων.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα πρωτοβουλίας που κάνει ακριβώς αυτό είναι η «Κοινωνική Ντουλάπα Skip», που πέρα από το προφανές κομμάτι της προσφοράς στον συνάνθρωπο, έχει και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αφού μέσα από τη δράση της συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος λόγω της μειωμένης εκπομπής CO2 για παραγωγή νέων ρούχων.
Συνεργάτης στο πρότυπο αυτό μοντέλο κυκλικής οικονομίας (ReUse, Upcycle, Recycle–επαναχρησιμοποίηση & ανακύκλωση) είναι η οργάνωση Fabric Republic.
Και η ανταπόκριση στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, που στήθηκαν σε πέντε κεντρικά σημεία της Αθήνας, ήταν τόσο μεγάλη, που όχι μόνο επιτεύχθηκε ο στόχος να ανακυκλωθούν πάνω από 10 τόνοι ρούχα σε έναν χρόνο, αλλά ξεπεράστηκε κιόλας- συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 17 τόνοι ρούχων με αποτέλεσμα να επωφεληθούν με ρουχισμό πάνω από 30.000 συνάνθρωποί μας και 95 φορείς. Και το καλύτερο; Στο πέρασμα του ενός έτους ο πλανήτης μας «γλύτωσε» από 890 τόνους CO2!
Βέβαια, όσοι από εμάς έχουμε επιλέξει να δωρίζουμε τα ανεπιθύμητα ρούχα μας σε κάδους ανακύκλωσης, σχεδόν πάντα έχουμε την απορία τι πραγματικά συμβαίνει μετά... Στην προκειμένη περίπτωση, τα ρούχα που συλλέγονται από τις Κοινωνικές Ντουλάπες, αφού πλυθούν αρχικά με απορρυπαντικά Skip, διατίθενται στη συνέχεια μέσω της Fabric Republic, καθαρά και ξεδιαλεγμένα, σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε ντουλάπα του σπιτιού μετατρέπεται σε Κοινωνική Ντουλάπα και μας κάνει συμμέτοχους στη μεγάλη αυτή αλυσίδα προσφοράς στον άνθρωπο και τον πλανήτη.
Κι αν θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε σε αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά δεν ξέρετε πώς ακριβώς να το κάνετε και βασικά από πού να αρχίσετε, η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Ανοίξτε την ντουλάπα σας και απλώς απαντήστε ειλικρινά: πόσος καιρός πάει από την τελευταία φορά που φορέσατε κάποια από αυτά τα ρούχα; Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα για ένα γενναίο ξεκαθάρισμα σε όλα αυτά τα outfits που δεν σας κάνουν πια, που ίσως έφυγαν ανεπιστρεπτί από τη μόδα ή ακόμη χειρότερα δεν έχουν φορεθεί ποτέ; Αλλά, κυρίως, μήπως ήρθε η ώρα να δώσετε δεύτερη ζωή σε όλα αυτά τα ρούχα που θεωρείτε περιττά αντί απλώς να τα πετάξετε στα σκουπίδια;
* Οι Κοινωνικές Ντουλάπες Skip έχουν τοποθετηθεί στους Δήμους Αλίμου, Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας και Ζωγράφου, στο The Ellinikon Experience Park, καθώς και στο Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), ενώ σύντομα, θα μπορείτε να βρείτε 5 νέες Κοινωνικές Ντουλάπες Skip στο χαρακτηριστικό σχήμα t-shirt