Πώς να έχουμε υγιές δέρμα σε κάθε κλιματική συνθήκη
Χρήσιμα tips για υγιές δέρμα στις απότομες κλιματικές αλλαγές της εποχής.
Aπάντηση στις προσευχές μας να δούμε άσπρη μέρα, καθώς όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα, ήταν η «Μήδεια», η κακοκαιρία που σάρωσε την Ελλάδα, ντύνοντας πολλές περιοχές στα λευκά.
Με τα σκωτσέζικα ντους που μας επιφύλαξε ο καιρός και την πτώση της θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν μόλις μία εβδομάδα μετά από ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο στην καρδιά του χειμώνα, η μόνη φράση που φαίνεται ταιριαστή σε αυτές τις συνθήκες είναι «ο καιρός τρελάθηκε».
Τα περιοριστικά μέτρα του τρίτου lockdown δεν μας επιτρέπουν πολλές δραστηριότητες και οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού έξω στην παγωνιά, παρότι είναι αναζωογονητικές, αυξάνουν το στρες της επιδερμίδας και εντείνουν την απώλεια άνεσης και τους ερεθισμούς. Κι αυτό γιατί το δέρμα στρεσάρεται πολύ όταν εκτίθεται απότομα σε μεγάλη μεταβολή της θερμοκρασίας. Αυτό επιτείνεται στην εποχή της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η κατάχρηση αντισηπτικών έχει διαταράξει την ισορροπία του υδρολιπιδικού φραγμού, όπως ακριβώς τα lockdowns έχουν διαταράξει τον «φραγμό» της ψυχικής μας υγείας.
Σε αυτές τις συνθήκες, το κρύο, ο αέρας και η υγρασία πυροδοτούν καταστάσεις που έχουν σχέση με τη χρόνια φλεγμονή, όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα, το κοινό έκζεμα. Επίσης, το κρύο πυροδοτεί εξάρσεις σε όλες τις χρόνιες δερματοπάθειες όπως η ψωρίαση, η χρόνια κνίδωση, η ψωριασική αρθρίτιδα και διάφορες δερματίτιδες εξ επαφής. Επιπλέον, η πολύωρη χρήση της μάσκας έχει προκαλέσει έξαρση της ακμής σε κάθε ηλικία, όχι μόνο σε κορίτσια και αγόρια αλλά και σε ενήλικες, που βλέπουν μετά από χρόνια το πρόσωπό τους να (ξανά)γεμίζει σπυράκια.
Αντισηπτικά & μάσκες εντείνουν τους ερεθισμούς
Συνήθως θεωρούμε τον καλοκαιρινό ήλιο εχθρό του δέρματος και λέμε ότι «καίει», αλλά το κρύο «καίει» εξίσου με τη UV ακτινοβολία, όπως αποδεικνύουν οι ιστορίες για κρυοπαγήματα! Επιπλέον, εντείνει τη φαγούρα, την απώλεια άνεσης και την αφυδάτωση του δέρματος, επιταχύνοντας τη διαταραχή του δερματικού φραγμού. Γι' αυτό χρειάζεται προστασία, ειδικά σε αυτές τις ιδιόμορφες συνθήκες του Covid χειμώνα, καθώς φοράμε πολλές ώρες την ημέρα μάσκα και χρησιμοποιούμε διαρκώς απολυμαντικά τζελ και μαντιλάκια για να καθαρίσουμε τα χέρια μας.
Το θετικό της πανδημίας είναι ότι έχουμε περιορίσει το μακιγιάζ, που κουράζει την επιδερμίδα, καθώς, εκτός σπιτιού, είμαστε υποχρεωμένοι, για λόγους προστασίας της υγείας, να φοράμε μάσκα. Το αρνητικό είναι ότι ακριβώς επειδή μας έχει καταβάλει η κούραση –και η ψυχολογία μας δεν είναι η καλύτερη–, παραμελούμε τον εαυτό μας και δεν δίνουμε τόση αξία στην ιεροτελεστία της φροντίδας του δέρματος. Κι όμως, οι ώρες που περνάμε σπίτι αποτελούν ιδανική ευκαιρία για μερικές αυτοσχέδιες κούρες ομορφιάς.
Όπως συμβουλεύει η αισθητικός-φυσιοπαθητικός Βίκυ Τσολάκη, εκπαιδεύτρια Αισθητικής και Συμπληρωματικών Επιστημών και εκπαιδεύτρια σε προγράμματα επιμόρφωσης του ΕΚΠΑ για την αντιγήρανση και τη μακροζωία, ο καθαρισμός του δέρματος είναι το πιο σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της υγείας του κάθε εποχή. Γυναίκες και άνδρες οφείλουν να καθαρίζουν πρωί και βράδυ την επιδερμίδα τους και οι γυναίκες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέφτουν για ύπνο χωρίς να έχουν αφαιρέσει σχολαστικά ακόμα και τα τελευταία υπολείμματα του μακιγιάζ.
Αν η επιδερμίδα παρουσιάζει σημάδια απώλειας άνεσης, χρειάζεται ένα ελαφρύ ενυδατικό προϊόν που δεν θα προσθέτει λιπαρότητα και δεν θα τη βαραίνει. Αν η μάσκα γίνει αιτία να φουντώσει η ακμή, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις η ακμή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με καλλυντικά αλλά χρειάζεται ειδική αγωγή από το στόμα (χάπια). Για τις ώρες που κυκλοφορούμε έξω μια καλή ενυδατική κρέμα με μέτριο δείκτη προστασίας (SPF 15) αρκεί για να μην αφυδατωθεί το δέρμα.
Αν χρησιμοποιούμε μια πλούσιας υφής κρέμα νυχτός ή γαλάκτωμα, υπάρχει πιθανότητα να ξυπνάμε το πρωί με κουρασμένη όψη και σακούλες κάτω από τα μάτια, καθώς τα «βαριά» καλλυντικά δημιουργούν τέτοια προβλήματα.
Σκασμένα χείλη και σκασμένα χέρια
Τα χείλη αποτελούν ευαίσθητο και παραμελημένο σημείο του προσώπου. Κρυμμένα πίσω από τη μάσκα και χωρίς την προστασία του κραγιόν, μένουν εκτεθειμένα στο κρύο και επιπλέον, όταν μιλάμε και η μάσκα νοτίζεται, το βρεγμένο ύφασμα τρίβεται πάνω τους. Πρόσφατα η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για τα ευρήματα μελέτης που δείχνουν ότι η διπλή μάσκα προστατεύει κατά 80% από τα σταγονίδια που φεύγουν με την ομιλία ή την εκπνοή, σε σύγκριση με το 40% προστασίας που εξασφαλίζει η μονή μάσκα.
Στη χώρα μας δεν έχει καθιερωθεί η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας, όπως συνέβη στην Αυστρία, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θοδωρή Βασιλακόπουλο να συστήνει τη διπλή μάσκα μόνο στα μέσα μεταφοράς, όπου δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Τα χείλη, για να συνέλθουν, χρειάζονται τακτικό πίλινγκ για να μαλακώσουν και να απομακρυνθούν τα πετσάκια και συστηματική περιποίηση με προϊόντα σε μορφή βούτυρο κακάο.
Βελούδινο άγγιγμα στα χέρια
Σε κακή κατάσταση, λόγω της επέλασης των αντισηπτικών στη ζωή μας, είναι και τα χέρια, που υποφέρουν από αφυδάτωση, σκασίματα και εκζέματα. Η χρήση μιας πολύ καλής επανορθωτικής κρέμας είναι must, αλλά επειδή αυτές οι κρέμες έχουν αρκετά λιπαρή σύσταση, αποφεύγουμε να τις χρησιμοποιούμε σαν τις κρέμες προσώπου, ημέρας ή νύχτας. Σκουπίζουμε πάντα τα χέρια μας, αφού τα πλύνουμε, ώστε να μη στεγνώνουν στον αέρα, γιατί έτσι επιταχύνεται η αφυδάτωσή τους.
Όταν βγαίνουμε έξω με πολύ κρύο φοράμε γάντια και αφού κουβαλάμε παντού ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό, κάνουμε το ίδιο με μια κρέμα χεριών σε κατάλληλη συσκευασία, ώστε να ενυδατώνουμε τακτικά τις παλάμες. Τέλος, όταν πλένουμε οτιδήποτε στο χέρι (ρούχα, πιατικά), αποφεύγουμε το πολύ ζεστό και το πολύ κρύο νερό και επιλέγουμε σαπούνια (υγρά, ή σε πλάκα) με pH πολύ κοντά στο pH του δέρματος.