After Sex Thoughts: Κι αν μετά μου κάνει ghosting;
Το DUO ρίχνει φως σε όσα σκεφτόμαστε μετά το σεξ κι εμείς καταπιανόμαστε με ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα της εποχής μας στον κόσμο του dating, που μπορεί να μας ανησυχήσει ήδη από την πρώτη στιγμή που ξαπλώνουμε στη διπλανή πλευρά του κρεβατιού: Κι αν εξαφανιστεί, έτσι ξαφνικά;
ADVERTORIAL
Σε ένα από τα κεφάλαια της ταινίας του Woody Allen «Τα Πάντα Γύρω Από Το Σεξ» (1972), βλέπουμε σε μια φανταστική απεικόνιση, σαν κάποια οργανωμένη αποστολή της NASA, όσα συμβαίνουν στο αντρικό σώμα λίγο πριν την εκσπερμάτιση. Ανάμεσα στο πλήρωμα και ένας στρατός από σπερματοζωάρια, άντρες ντυμένοι με μια λευκή ολόσωμη στολή που είναι έτοιμοι για την «εκτόξευση». Ένας από αυτούς είναι και ο ίδιος ο Woody Allen, που αποτελεί, όπως μοιάζει λογικό, το πιο νευρωτικό από όλα τα σπερματοζωάρια. Οι σκέψεις του, πολλές: Πώς θα είναι εκεί έξω; Είναι σεξ; Κι αν πεταχτώ στο ταβάνι; Μήπως είναι αυνανισμός;
Μπορεί όλα τα παραπάνω να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και της κωμωδίας, παρ’ όλα αυτά, σεξ και σκέψεις είναι δύο πράγματα που συχνά, αν όχι πάντα, πάνε χέρι-χέρι. Τη στιγμή του σεξ μπορεί οι εραστές να αφήνονται στα «θέλω» των σωμάτων τους. Όμως, τι γίνεται ακριβώς μετά το σεξ; Ιδιαίτερα αν το άτομο που βρίσκεται δίπλα μας είναι μια πρόσφατη γνωριμία ή/και πρόκειται για την πρώτη φορά που κάναμε σεξ με τον συγκεκριμένο σύντροφο.
Αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλό μας είναι μια έκρηξη από After Sex Thoughts, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά σοβαρά. Ένα από τα πράγματα που είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αφού κάνουμε σεξ με κάποιον είναι: Κι αν μου κάνει ghosting;
Το ghosting μπορεί να έχει αποκτήσει αρκετά πρόσφατα τον δικό του όρο, είναι ωστόσο μια τακτική που συμβαίνει εδώ και χρόνια, απλά εντάθηκε στη σύγχρονη εποχή, αποτελώντας πλέον ένα φαινόμενο-μάστιγα. Όταν, λοιπόν, κάποιος κάνει ghosting, πολύ απλά, εξαφανίζεται. Όχι, δε δίνει κάποια εξήγηση για το γιατί αποφάσισε να απομακρυνθεί, απλά δεν ξαναπαίρνει τηλέφωνο, ούτε το σηκώνει, δεν απαντάει στα μηνύματα, γενικώς εξαφανίζεται σαν να μην εμφανίστηκε ποτέ -δηλαδή, μεταμορφώνεται σε φάντασμα.
Η μέθοδος του ghosting, πέραν του ότι αποτελεί στρουθοκαμηλισμό μιας και αυτός που το κάνει απλά δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες των αποφάσεων και των επιθυμιών του και ουσιαστικά δεν παραδέχεται τα πράγματα ως έχουν ούτε στον ίδιο τον εαυτό του, μπορεί να δημιουργήσει και εξαιρετικά άβολα συναισθήματα στο άτομο που το δέχεται: να το κάνει να αναρωτιέται αν έκανε κάτι λάθος, να προσπαθεί να υποθέσει τι συμβαίνει, να αμφιβάλλει, τελικά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για τον εαυτό του.
Υπάρχουν, συγχρόνως και εκείνοι που επιλέγουν μια πιο light εκδοχή του ghosting, το caspering. Σε αυτή τη μέθοδο, ο επί τω έργω εξαφανιζόμενος δεν κόβει την επαφή μια και καλή αλλά την αραιώνει αισθητά. Στέλνετε ένα μήνυμα για να τσατάρετε ή για να ρωτήσετε πότε θα ξαναβγείτε; Ο «Casper» απαντάει αρκετές μέρες αργότερα, κρατά μια φαινομενική ευγένεια αλλά και απόσταση, όμως βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες μιας και δεν έχει σκοπό να ξαναβγεί μαζί σας -αλλά ούτε και να σας το ξεκόψει στα ίσια.
Διαβάζοντας τις παραπάνω σειρές, σίγουρα θα είδατε να καθρεφτίζεται σε αυτές είτε κάποια προσωπική σας εμπειρία ή κάποια ιστορία που έχετε ακούσει να αφηγείται κάποιος φίλος σας. Ο λόγος που μπορεί να κάνει κάποιος ghosting σίγουρα σε κάθε περίπτωση σχετίζεται με θέματα που, στη μεγάλη εικόνα, κάποιος θα μπορούσε να δουλέψει με ψυχοθεραπευτή και με τον εαυτό του, αλλά η έξαρση που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια δείχνει πως αποτελεί ένα εδραιωμένο κοινωνικό φαινόμενο. Κι ο λόγος που οδηγεί σε αυτό θα μπορούσε να συνοψιστεί στο εξής: Φταίει ο τρόπος με τον οποίο μάθαμε να δρούμε και να σκεφτόμαστε μιμούμενοι την ψηφιακή ζωή μας.
Τα social media μέσα από τα οποία πλέον «ζούμε» το ίδιο (αν όχι περισσότερο) από ό,τι στον πραγματικό κόσμο, είναι ένας κόσμος άπειρων πιθανοτήτων και επιλογών. Βρίσκουμε άτομα που μας φαίνονται ενδιαφέροντα στο Tinder, το Instagram, το Facebook και σε τόσες άλλες πλατφόρμες, κάνουμε αιτήματα φιλίας και follow, μοιράζουμε like και καρδούλες, μιλάμε, όλα από την ασφάλεια και την απόσταση μιας οθόνης.
Πίσω από αυτή, όμως, τελικά έχουμε συνηθίσει να κρυβόμαστε και να εμφανιζόμαστε όποτε είναι βολικό. Κάτι που συνειδητά ή ασυνείδητα μεταφέρουμε και στην πραγματική ζωή μας: κάθε γνωριμία γίνεται ένα στιγμιαίο σταμάτημα στην οθόνη, μέχρι το επόμενο scroll, την επόμενη γνωριμία, τον επόμενο πιθανό σύντροφο χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς εξηγήσεις -«κλείνουμε» απλά τις κεραίες του επικοινωνιακού και συναισθηματικού μας wi-fi.
Κάποιοι, όμως, αδυνατούν να δουν την ερωτική ή μη ζωή τους ως ένα αέναο scroll -προτιμούν να «ψάχνουν» αναλογικούς σταθμούς και προορισμούς. Αν ανήκετε σε αυτούς, είναι λογικό να φοβάστε, ήδη από την πρώτη φορά που κάνετε σεξ με κάποιον, μήπως σας κάνει ghosting. Απλά, μη φοβηθείτε το «μπου» του -δεν αξίζετε να είστε στοιχειωμένοι δια της απουσίας κανενός.
Κι αν ο άλλος εξαφανιστεί, τουλάχιστον, υπάρχει το DUO που ήταν εκεί όταν έπρεπε, για να μη σκέφτεστε (και) όλα τα άλλα.