Όλοι οι λόγοι που το ταχίνι είναι το ιδανικό superfood (και μια συνταγή για υγιεινά μπισκότα)
Την περίοδο της Σαρακοστής (και όχι μόνο) το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να συνδυαστεί με κάθε είδους γεύμα και να γίνει το συστατικό που θα προσφέρει ακόμα περισσότερη απόλαυση.
ADVERTORIAL
Έχετε ακούσει πως πολλοί άνθρωποι ξεκινούν την μέρα τους με μια κουταλιά ταχίνι; Υπάρχει λόγος - ή μάλλον λόγοι - γι' αυτό, και έχουν να κάνουν με τις εξαιρετικά ωφέλιμες ιδιότητές του και την πλούσια γεύση του.
Διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει τη διατροφική αξία του ταχινιού. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που διενήργησε το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατέληξε στο ότι η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης του αίματος.
Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη βρέθηκε ότι έχουν αντιβακτηριακή δράση, προστατεύοντας τον καταναλωτή από τη δράση παθογόνων μικροοργανισμών που οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις.
Σε μια περίοδο που είναι σημαντικό να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό, το να επενδύσουμε σε μια υπερτροφή όπως το ταχίνι, θα μας δώσει όχι μόνο την απαραίτητη προστασία που χρειαζόμαστε, αλλά θα αποτελέσει και μια ιδανική προσθήκη, για μια υγιεινή διατροφή. Πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, που όσοι νηστεύουν και ακολουθούν συγκεκριμένο διαιτολόγιο χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά στα καθημερινά τους γεύματα λόγω του ότι δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα. Το ταχίνι έρχεται να καλύψει αυτό το διατροφικό κενό, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο και αποτελεί πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού. Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή.
Σημαντική, όμως, δεν είναι μόνο η κατανάλωση ταχινιού, αλλά η κατανάλωση ποιοτικού ταχινιού, που θα μας δώσει όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά. Κι εδώ έρχεται το Μακεδονικό Ταχίνι.
Τι ακριβώς είναι το Μακεδονικό Ταχίνι;
Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που εδώ και περισσότερα από 90 χρόνια αλέθεται σε πέτρινους μύλους, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. Είναι ένα τρόφιμο απόλυτα ενταγμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, το οποίο διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του σουσαμιού, ενός πολύτιμου σπόρου με αναγνωρισμένη αξία από την αρχαιότητα.
Πώς μπορώ να το εντάξω στην καθημερινή μου διατροφή;
Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι μια τροφή που μπορεί να συνδυαστεί με σχεδόν τα πάντα. Γι' αυτό, άλλωστε, θεωρείται και ένας «διατροφικός θησαυρός». Στο πρωινό σας μπορείτε να αλείψετε Μακεδονικό Ταχίνι σε μια φέτα ψωμί και να προσθέσετε μέλι, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για μαργαρίνη ή βούτυρο σε κέικ και μπισκότα, για ένα πιο υγιεινό και γευστικό αποτέλεσμα. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε με αυτό την ζάχαρη στον καφέ ή στο τσάι σας, ή ακόμα και να το προσθέσετε στον φρέσκο χυμό φρούτων.
Όσο για το μεσημεριανό και το βραδινό σας, μπορείτε να φτιάξετε μια σαλάτα της αρεσκείας σας με πολύ πράσινο και τους γευστικούς συνδυασμούς που προτιμάτε, και να χρησιμοποιήσετε το Μακεδονικό Ταχίνι ως dressing. Επιπλέον, μπορείτε να βάλετε λαχανικά - όπως ένα ολόκληρο κουνουπίδι - στον φούρνο και να χρησιμοποιήσετε το Μακεδονικό Ταχίνι ως σάλτσα, σε συνδυασμό με τα καρυκεύματα της επιλογής σας.
Οι επιλογές και οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί - και μπορούν να συντελέσουν στο να έχετε μια υγιεινή διατροφή που παραμένει νόστιμη και απολαυστική. Γιατί και η υγιεινή διατροφή το θέλει το Ταχίνι της…το Μακεδονικό.
Όσο για τα γλυκά snacks, το Μακεδονικό Ταχίνι είναι η ιδανική βάση για να φτιάξετε αφράτα, υγιεινά σοκολατένια μπισκότα για κάθε στιγμή της ημέρας. Βρείτε τη συνταγή παρακάτω:
Υλικά:
1/2 φλιτζάνι (113 γρ.) λάδι καρύδας σε θερμοκρασία δωματίου, για να έχει κρεμώδη και απαλή υφή
1/2 φλιτζάνι (122 γρ.) Μακεδονικό Ταχίνι
1/2 φλιτζάνι (100 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι (60 γρ.) συσκευασμένη καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι (55 γρ.) φυτικό γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού (4 γρ.) εκχύλισμα βανίλιας
1 1/4 φλιτζάνι (165 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας (18 γρ.) καλαμποκάλευρο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 γρ.) αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2 γρ.) μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2 γρ.) μαγειρική σόδα
1 3/4 φλιτζάνι (200 γρ.) μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη, 60-70% μαύρη
θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες
Εκτέλεση:
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπήστε το λάδι καρύδας, το Μακεδονικό Ταχίνι, την κρυσταλλική ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη στη μεσαία ταχύτητα, για περίπου 3 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε το φυτικό γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε άλλο ένα λεπτό μέχρι να ενωθούν. Αυτό μπορεί να γίνει και με ξύλινη κουτάλα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια για να γίνει κρέμα.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε τα ξηρά υλικά στο μείγμα κρέμας λαδιού και ζάχαρης και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν. «Διπλώστε» μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Βάζετε τη ζύμη των μπισκότων στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά όσο προθερμαίνετε τον φούρνο ή την αφήνετε στο ψυγείο για μία μέρα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180⁰C και στρώνετε λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος σε δύο ταψιά.
Με τη ζύμη, σχηματίζετε μερίδες όσο 2 κουταλιές της σούπας και τις τοποθετείτε στα ταψιά, σε απόσταση μεταξύ τους. Ψήνετε τα μπισκότα, ένα ταψί τη φορά, για 12-13 λεπτά ή μέχρι οι άκρες να γίνουν λίγο χρυσές και το κέντρο να είναι λίγο πιο ανοιχτόχρωμο. Βγάζετε από τον φούρνο και πασπαλίζετε αμέσως με λίγο αλάτι πάνω από τα μπισκότα. Αφήνετε να κρυώσουν στο ταψί. Ψήνετε τα υπόλοιπα μπισκότα με τον ίδιο τρόπο.