Oυρολοίμωξη: ένα από τα συχνότερα καλοκαιρινά προβλήματα
Όλες αυτές οι λοιμώξεις χρειάζονται αντιβιοτικά για να υποχωρήσουν και συχνά δεν μας πιάνει το φάρμακο που «δούλεψε» την προηγούμενη φορά, με συνέπεια σε κάθε υποτροπή να απαιτείται πιο δραστική ουσία και ισχυρότερη δόση

Oυρολοίμωξη: ένα από τα συχνότερα καλοκαιρινά προβλήματα

Εκτός από τα ηλιακά εγκαύματα, η ουρολοίμωξη χτυπά συχνά στις καλοκαιρινές διακοπές, έχοντας μάλιστα την τάση να υποτροπιάζει.

Επιτέλους, έφτασε η ώρα που θα πούμε «γραφείο τέλος» και θα ετοιμάσουμε αποσκευές για κάποιο γραφικό νησί.

 

Όμως οι διακοπές δεν είναι πάντοτε «ανέφελες» και δεν αναφερόμαστε στα ξαφνικά μπουρίνια, αλλά σε παγίδες υγείας, οι οποίες παραμονεύουν και επιβάλλουν να είμαστε «διαβασμένοι» και προετοιμασμένοι. Τα συχνότερα προβλήματα έχουν σχέση με την «ευαίσθητη» περιοχή και μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν μας βγάλουν ξινή τη διαμονή στο νησί.

 

Από το 1982 που γυρίστηκε η cult ταινία «Summer Lovers» στη Σαντορίνη, τα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικό φόντο κάθε καλοκαιρινής ερωτικής περιπέτειας. Εκεί λοιπόν, οι εφήμερες σεξουαλικές επαφές μπορούν ενίοτε να κρύβουν παγίδες για την υγεία. Οι παγίδες αυτές είναι γνωστές με το ακρωνύμιο ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) και δεν πρέπει να τις παίρνουμε ελαφρά τη καρδιά γιατί έχουν βαρύ αντίκτυπο στην υγεία και πλήττουν τη γονιμότητα σε γυναίκες και άνδρες.

 

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, εν δυνάμει εχθρός δεν είναι μόνο ο ιός HIV, αλλά και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για άλλους καρκίνους της αναπαραγωγικής περιοχής και για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου (λαιμού). Για την πρόληψη των κονδυλωμάτων που ενδέχεται να υποστούν καρκινική εξαλλαγή συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των νεαρών κοριτσιών ηλικίας έως 18 ετών με τα εμβόλια HPV.

 

Στη φαρέτρα της πρόληψης εξέχουσα θέση κατέχουν τα κόκκινα φρούτα του δάσους, που χάρη στον συνδυασμό αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων βοηθούν στη μείωση των υποτροπών.

 

Και οι κίνδυνοι για το ουροποιητικό σύστημα δεν σταματούν εδώ. Αρκετά μικρόβια που μπορούν να μας μολύνουν σε πισίνες ή κοινόχρηστες τουαλέτες προκαλούν ουρολοιμώξεις, οι οποίες στους άνδρες οδηγούν και σε χρόνιες προστατίτιδες, που έχουν την τάση να υποτροπιάζουν, όταν «πέφτουν» οι άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι γυναίκες κινδυνεύουν και από κολπίτιδες, ενώ στο γυναικείο φύλο οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνές κοντά στην εμμηνόπαυση λόγω της ξηρότητας του κόλπου και της αλλαγής του pH από τη χρήση ακατάλληλων σαπουνιών στην ευαίσθητη αναπαραγωγική περιοχή.

 

Όλες αυτές οι λοιμώξεις χρειάζονται αντιβιοτικά για να υποχωρήσουν και συχνά δεν μας πιάνει το φάρμακο που «δούλεψε» την προηγούμενη φορά, με συνέπεια σε κάθε υποτροπή να απαιτείται πιο δραστική ουσία και ισχυρότερη δόση – κάτι όχι πάντοτε εφικτό, καθώς διεθνώς οδεύουμε προς το τέλος των αντιβιοτικών. Γι' αυτό άλλωστε η πρόληψη των ουρολοιμώξεων και των προστατίτιδων είναι πολύ σημαντική, ώστε να μην χρειαστεί να εξαντλήσουμε τα διαθέσιμα «όπλα» και ξεμείνουμε από πυρομαχικά.

 

Στη φαρέτρα της πρόληψης εξέχουσα θέση κατέχουν τα κόκκινα φρούτα του δάσους, που χάρη στον συνδυασμό αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων βοηθούν στη μείωση των υποτροπών. Βάλτε λοιπόν στο μενού μούρα, βατόμουρα, cranberries, σμέουρα και goji berries κι αν δεν τα βρίσκετε φρέσκα, αναζητήστε τα αποξηραμένα και σε συμπληρώματα διατροφής.

 

Για τις ουρολοιμώξεις και τις κολπίτιδες φροντίστε να αλλάζετε μαγιό μετά το μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα και μην το παρακάνετε με την ατομική υγιεινή, ενώ αποφύγετε τα ισχυρά αλκαλικά σαπούνια, συνιστά ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος - Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων. Μην αφήσετε αυτά τα προβλήματα να χρονίσουν γιατί οι μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

 

Well Being
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon