Φεβρουάριος στο Mathesis: Από τον αρχαιοελληνικό στον σύγχρονο τεχνολογικό κοσμοπολιτισμό
Η λατρεία της Θρακικής θεότητας Βενδίδας στην Αθήνα

Φεβρουάριος στο Mathesis: Από τον αρχαιοελληνικό στον σύγχρονο τεχνολογικό κοσμοπολιτισμό

Στις 17 Φλεβάρη ξεκινά ο δεύτερος χειμερινός κύκλος μαθημάτων.

ADVERTORIAL

Με 36 μαθήματα ήδη στο ενεργητικό του και με περισσότερους από 66.000 ενδιαφερόμενους πολίτες εγγεγραμμένους στην πλατφόρμα του, το Mathesis στον δεύτερο χειμερινό κύκλο μαθημάτων που ξεκινά στις 17 Φλεβάρη συνεχίζει με δύο νέα μαθήματα που εντάσσονται σε δύο φιλόδοξους κύκλους του: α) τον κύκλο «Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός: Η Ελλάδα του Κόσμου» και β) τον κύκλο «Εφαρμοσμένη Πληροφορική».

 

Σκοπός του κύκλου «Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός: Η Ελλάδα του Κόσμου» είναι να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν εκείνα τα μεγάλα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που έκαναν την Ελλάδα πραγματικά παγκόσμια. Όμως με σταθερή προσήλωση στην ιστορική ακρίβεια, μακριά από σκοπιμότητες και εξιδανικεύσεις που μόνο αρνητικά έχουν συμβάλει στη σχέση του σύγχρονου Έλληνα με την κλασσική Ελλάδα. Το τρίτο μάθημα αυτού του κύκλου, με τίτλο Έλληνες και Βάρβαροι 1: Επαφές, Συγκρούσεις, Ανταλλαγές, ξεκινά από την παραδοχή ότι οι επαφές ανάμεσα στους διάφορους πολιτισμούς αποτελούν μια από τις σημαντικότερες όψεις της ιστορίας της αρχαιότητας και πως είναι αδύνατον να κατανοήσουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του αν δεν μελετήσουμε τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους αρχαίους Έλληνες και τους άλλους λαούς της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής.

 

Φεβρουάριος στο Mathesis: Από τον αρχαιοελληνικό στον σύγχρονο τεχνολογικό κοσμοπολιτισμό
Το ανάγλυφο “Garden Party” από το Βόρειο Παλάτι του Ασσύριου Βασιλιά Ασουρμπανιμπάλ (Σαρδανάπαλου), Νινευί, Ιράκ


Όπως αναφέρει ο διδάσκων του μαθήματος κ. Κώστας Βλασόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές του θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν νοερά από τον Ατλαντικό μέχρι την Ινδία και από την Κριμαία μέχρι το Σουδάν, καλύπτοντας χρονικά μια ολόκληρη χιλιετία, από την αρχαϊκή εποχή μέχρι και το τέλος της ελληνιστικής εποχής, διερευνώντας τις αλληλεπιδράσεις που λάμβαναν χώρα σε τέσσερεις παράλληλους αλλά και αλληλοσυνδεδεμένους κόσμους: τον κόσμο των δικτύων που μετέφεραν αγαθά, ανθρώπους, ιδέες και τεχνολογίες· τον κόσμο των αποικιών που εμφανίζονται κατά μήκος της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας· τον κόσμο των αυτοκρατοριών της Εγγύς Ανατολής· και τέλος τον πανελλήνιο κόσμο των εκατοντάδων ελληνικών κοινοτήτων και τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά του.

 

Φεβρουάριος στο Mathesis: Από τον αρχαιοελληνικό στον σύγχρονο τεχνολογικό κοσμοπολιτισμό
Αγγείο με αναφορά στη νίκη των Ελλήνων επί των Περσών στη μάχη του Ευρυμέδοντα

 

Αυτό που ενδιαφέρει όμως επιπλέον είναι ο τρόπος που οι τέσσερις αυτοί παράλληλοι κόσμοι έθεσαν σε κίνηση διαδικασίες παγκοσμιοποίησης που εμφανίζονται ήδη στην αρχαιότητα. Με ποιον τρόπο ο πόλεμος, η θρησκεία, το εμπόριο, τα ταξίδια, η εκμετάλλευση, η περιέργεια και η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής έφεραν σε επαφή ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς, προκάλεσαν έχθρες αλλά και φιλίες, δημιούργησαν νέες ταυτότητες και μορφές υλικού πολιτισμού και έδωσαν λαβή για νέα ερωτήματα και απαντήσεις στις αρχαίες κοινωνίες; Το μάθημα δεν είναι παρά μια προσπάθεια να ψηλαφίσουμε το παράδοξο της υιοθέτησης πολλών όψεων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από άλλες κοινωνίες της αρχαίας Μεσογείου, όσο και τους ιδιόμορφους τρόπους με τους οποίους οι ξένοι πολιτισμοί επηρέασαν με τη σειρά τους τον ελληνικό πολιτισμό.


Ο κύκλος της «Εφαρμοσμένης Πληροφορικής» του Mathesis απευθύνεται με τη σειρά του στους νέους επαγγελματίες –κυρίως του ιδιωτικού τομέα αλλά και στους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή την εκπαίδευση– που θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί σ' έναν κόσμο ραγδαίων αλλαγών, κυρίως λόγω της επανάστασης στην πληροφορική -της 4ης βιομηχανικής επανάστασης- που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σε αυτό το φόντο –όπου οι επαγγελματικές δεξιότητες θα υφίστανται παλαίωση σε διάστημα μικρότερο από 5 χρόνια– η δια βίου εκπαίδευση μέσω διαδικτυακών μαθημάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας για την επαγγελματική επιτυχία από ό,τι η πανεπιστημιακή και τα μαθήματα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Mathesis αυτήν ακριβώς την ανάγκη έρχονται να καλύψουν.

 

Φεβρουάριος στο Mathesis: Από τον αρχαιοελληνικό στον σύγχρονο τεχνολογικό κοσμοπολιτισμό


Το μάθημα που προσφέρεται αυτό τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο του παραπάνω κύκλου εισάγει τους φοιτητές του σε μια προγραμματιστική γλώσσα που παραμένει εδώ και αρκετά χρόνια η πιο δημοφιλής: Στην γλώσσα προγραμματισμού Java. Προσανατολισμένη από τις πρώτες της κιόλας εκδόσεις προς τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web), για να δώσει «κίνηση και αλληλεπίδραση» στις στατικές ιστοσελίδες εκείνης της εποχής, είναι μια αμιγώς αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού που καταφέρνει και παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο για εφαρμογές επιφάνειας εργασίας όσο και για εφαρμογές ιστού ή έξυπνων συσκευών.

 

Σύμφωνα με τον διδάσκοντα του μαθήματος, κ. Γιάννη Κωστάρα, μέλος της σχεδιαστικής ομάδας του Apache-Netbeans, το μάθημα Εισαγωγή στην Java απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να γράφουν σε μια γλώσσα προγραμματισμού που «τρέχει» σε δισεκατομμύρια συσκευές στον κόσμο, σε όσους θέλουν να μάθουν τις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού αλλά και όσους θέλουν να γνωρίζουν τι πρέπει να προσέξουν για να γράφουν σωστά και ασφαλή προγράμματα. Το μάθημα –διάρκειας 5 εβδομάδων–δεν προϋποθέτει προχωρημένες γνώσεις ή μεγάλη εμπειρία προγραμματισμού.

 

 

Καλύπτει εισαγωγικά στοιχεία της γλώσσας Java, η οποία θεωρείται μια από τις πλέον καθιερωμένες για πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό, όπως επίσης τις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, τις δομές δεδομένων της γλώσσας, τη χρήση αρχείων και την επικοινωνία με βάσεις δεδομένων, ενώ περιλαμβάνει πλήθος από παραδείγματα και ασκήσεις που λύνονται βήμα-βήμα. Ο σπουδαστής που θα ολοκληρώσει το μάθημα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κωστάρα, θα είναι σε θέση να προγραμματίζει στη γλώσσα Java και να λύνει ενδιαφέροντα πρακτικά προβλήματα, όπως η ανάκτηση/αποθήκευση πληροφορίας σε βάσεις δεδομένων και η δημιουργία απλών παιχνιδιών.


Και τα δύο νέα μαθήματα του Mathesis –Έλληνες και Βάρβαροι 1: Επαφές, Συγκρούσεις, Ανταλλαγές και Εισαγωγή στην Java– ξεκινούν την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 και οι εγγραφές σε αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζονται στο mathesis.cup.gr.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο [email protected] ή στο 2810-391048.

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon