6 κλασικά γαλλικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μια φορά

6 κλασικά γαλλικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μια φορά Facebook Twitter
0
 

Η γαλλική κουζίνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτό που αποκαλούμε «fine dining». Άλλωστε, θεωρείται και η «ραχοκοκαλιά» πολλών ειδών κουζίνας στον Δυτικό κόσμο, χάρη στην θρυλικές τεχνικές και γεύσεις οι οποίες την απαρτίζουν, βασισμένες στην λιτότητα, αλλά και στη φινέτσα.

Θεωρείται πως η γαλλικές γευστικές παραδόσεις «γεννήθηκαν» περίπου τον Μεσαίωνα, με αφορμή τα επίσημα δείπνα των αριστοκρατών της εποχής. Οι γεύσεις ήταν γεμάτες και έντονες, ενώ ακόμα και η διακόσμηση του τραπεζιού έπαιζε βασικό ρόλο - συχνά οι σεφ θα τοποθετούσαν φύλλα χρυσού στα πιάτα τους για να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τον premium χαρακτήρα τους.

Με την εξέλιξη της γαλλικής κουζίνας, δημιουργήθηκε και το γνωστό «joie de vivre» που μεταφράζεται ως «η αγάπη για ζωή» ή «η χαρά της ζωής». Είναι μια φράση που είναι άμεσα συνδεδεμένη όχι μόνο με τον γαλλικό τρόπο ζωής, αλλά και με το να απολαμβάνει κανείς κάθε στιγμή της ζωής, ίσως γύρω από ένα τραπέζι, με φίλους, καλό φαγητό και ποτό. Αυτό είναι βέβαια και κομμάτι της φιλοσοφίας της Grey Goose, μιας premium βότκας που δημιουργήθηκε στην Γαλλία και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, για να συνοδεύει ιδανικά κάθε πιάτο πλούσιο από γαλλικές γεύσεις.

6 κλασικά γαλλικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μια φορά Facebook Twitter

Όταν ο πρωτοπόρος Sidney Frank ονειρεύτηκε να δημιουργήσει μια πραγματικά premium βότκα, ένωσε τις δυνάμεις του με τον François Thibault, ο οποίος ξεκίνησε να την φτιάχνει πριν από πάνω από 20 χρόνια - και το κάνει μέχρι και σήμερα, στην γενέτειρά της στην Γαλλία, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σταγόνα. Ως άξιος πρεσβευτής του «joie de vivre», αλλά και της γαλλικής φινέτσας, η Grey Goose premium vodka, συνοδεύει ιδανικά κάθε iconic πιάτο της γαλλικής κουζίνας.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο γνωστά γαλλικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μια φορά στη ζωή σας - και που μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με την πλούσια γεύση ενός ποτηριού Grey Goose βότκας, για μια αυθεντική γαλλική γευστική εμπειρία.

Boeuf Bourguignon

6 κλασικά γαλλικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μια φορά Facebook Twitter

Σε ό,τι αφορά τα ζεστά και απολαυστικά μαγειρευτά, το boeuf bourguignon βρίσκεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή φαγητά της γαλλικής κουζίνας. Το συγκεκριμένο πιάτο χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, ενώ η σύγχρονη εκδοχή του βασίζεσαι σε μια συνταγή του Auguste Escoffier στις αρχές του 20ού αιώνα και περιλαμβάνει βοδινό που έχει μαγειρευτεί για περίπου δύο εικοσιτετράωρα, κρεμμύδια, σκόρδο, θυμάρι, καρότα, πατάτες, μανιτάρια και βότανα.

Φιλέτο ταρτάρ

6 κλασικά γαλλικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μια φορά Facebook Twitter

Το πιάτο αυτό αποτελείται από υψηλής ποιότητας κρέας, το οποίο κόβεται σε πολύ μικρά κομμάτια. Το κρέας συνδυάζεται με μια ποικιλία από καρυκεύματα, κάπαρη, κρόκο αυγού, κρεμμύδι, μαϊντανό, τουρσί, σάλτσα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, στις περισσότερες συνταγές. Κάποιες φορές, μάλιστα, σερβίρεται με έναν ωμό κρόκο αυγού στο κέντρο του. Συνήθως το φιλέτο ταρτάρ είναι ένα πιάτο που τρώγεται ως ορεκτικό, ενώ χάρη στους συνδυασμούς γεύσεων που συνδυάζεται, η γεύση του ωμού κρέατος παίρνει μια άλλη γευστική χροιά. Καθώς είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο, χρειάζεται να συνδυαστεί με premium γεύσεις που θα το αναδείξουν. Συνοδεύστε το ιδανικά με ένα ποτήρι Grey Goose premium vodka, που συνδυάζει κρεμώδη γεύση αμυγδάλου, μήλου και εσπεριδοειδών μαζί με μια νότα πιπεριού και γλυκάνισου, για πραγματική γεύση από Γαλλία.

Bouillabaisse

6 κλασικά γαλλικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μια φορά Facebook Twitter

Θεωρείται πως το λιμάνι της Μασσαλίας είναι το «σπίτι» του αυθεντικού bouillabaisse, ενός είδους στιφάδου με θαλασσινά το οποίο διαδόθηκε από τους ντόπιους ψαράδες. Αρχικά, αποτελούσε μια πικάντικη σούπα που «υποστήριζε» γευστικά τα υπολείμματα ψαριών, αλλά πλέον αποτελεί ένα εξαιρετικά διαδεδομένο πιάτο στην κουζίνα της Προβηγκίας. Ως βάση έχει τα μεσογειακά ψάρια, ενώ περιλαμβάνει και πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, μάραθο και σαφράν. Συνήθως, συνοδεύεται από τραγανό ψωμί με καρυκεύματα. 

Κις Λορέν

6 κλασικά γαλλικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μια φορά Facebook Twitter

Η Κις Λορέν (Quiche Lorraine) είναι ένα φαγητό που μοιάζει με πίτα και έχει βάση είτε τραγανή κρούστα ή σφολιάτα. Είναι γεμάτη με πλούσια κρέμα και κρέμα αυγού, καρυκευμένη με καπνιστό χοιρινό κρέας και μοσχοκάρυδο. Όπως και με όλες τις συνταγές, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές και μερικέ φορές η γέμιση περιλαμβάνει τυρί ή κρεμμύδια. Το συγκεκριμένο πιάτο σερβίρεται συνήθως με μια πράσινη σαλάτα.

Escargot

6 κλασικά γαλλικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μια φορά Facebook Twitter

Δεν μπορούμε να γράφουμε για γαλλική κουζίνα και να μην αναφέρουμε τα σαλιγκάρια. Ένα πιάτο που προέρχεται από τη Βουργουνδία, έχει καταφέρει να παραμείνει διαχρονικό. Ωστόσο, το είδος σαλιγκαριών που προτιμάται για την αυθεντική συνταγή είναι προστατευμένο και επιτρέπεται να συλλεχθεί μόνο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Γι' αυτό και η πλειοψηφία των σαλιγκαριών που συλλέγονται προέρχονται από άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο που δεν απολαμβάνει κανείς σε καθημερινή βάση - και παραδοσιακά τα πλάσματα (χωρίς το κοχύλι τους) μαγειρεύονται σε ζωμό πριν επανατοποθετηθούν στο καβούκι τους και έπειτα καρυκεύονται με σκόρδο, μαϊντανό και πολύ βούτυρο. Καθώς είναι ένα πιάτο που τρώγεται σε γιορτές ή επίσημα δείπνα, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το «joie de vivre» και με το να μοιράζεσαι τις πιο χαρούμενες στιγμές - όπως και με ένα ποτήρι Grey Goose premium vodka που θα αναδείξει την αυθεντικότητα των γαλλικών γεύσεων.

Γαλλική κρεμμυδόσουπα

6 κλασικά γαλλικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μια φορά Facebook Twitter

Αν και η συγκεκριμένη συνταγή έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα ανά τα χρόνια, η αυθεντική της εκδοχή προέρχεται από τον 17ο αιώνα, αλλά έγινε δημοφιλής στα μέσα του 20ού αιώνα. Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελείται από έναν απλό ζωμό κρεμμυδιού και κρέατος που ολοκληρώνεται από ένα μεγάλο (ή περισσότερα) κομμάτι ψωμιού, καλυμμένο από τριμμένο τυρί. Το πιάτο μπαίνει στον φούρνο για την τελική του προετοιμασία. Ένα εξαιρετικά απολαυστικό πιάτο, ιδανικό για τις κρύες μέρες.

Extra tip: French Martini

6 κλασικά γαλλικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μια φορά Facebook Twitter

Για να συμπληρώσετε την γαστρονομική σας εμπειρία με άρωμα Γαλλίας, μπορείτε να φτιάξετε και ένα κλασικό French Martini. Υπάρχουν διάφορες συνταγές για το French Martini, αλλά η κλασική φτιάχνεται με χυμό ανανά, βερμούτ και vodka. Τα υλικά ανακατεύονται στο shaker με πάγο και σερβίρονται σε ένα παγωμένο ποτήρι για μαρτίνι. Για έξτρα φινέτσα, γαρνίρετε με μια φλούδα λεμονιού. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και αρωματικό γαλλικό cocktail.

Υλικά:

40ml Grey Goose premium vodka

20ml βερμούτ

60ml χυμό ανανά

Φλούδα λεμονιού για γαρνίρισμα 

Διαφημιστική Παρουσίαση

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM