''Εδώ ο καλός ο λούτσος''. Από την Ελένη Ψυχούλη

''Εδώ ο καλός ο λούτσος''. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0

 

Τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί τη φρεσκάδα, πέρα από την εμπιστοσύνη στον “δικό” μας ψαρά. Η στενή σχέση με το μαγαζάκι της γειτονιάς μας είναι η μοναδική εγγύηση,  εκεί όπου η ανθρώπινη επαφή και το επαγγελματικό φιλότιμο αντικαθιστούν την απρόσωπη επαφή με την ανωνυμία των μεγάλων αλυσίδων, διαιωνίζοντας ταυτόχρονα τα επαγγέλματα που πολύ θα ήθελε να εξαφανίσει η παγκοσμιοποίηση.

Πάω βόλτα στα ψαράδικα

*O Στρατής Μπουρνούς ξεκίνησε σαν ερασιτέχνης, μοιράζοντας πόρτα-πόρτα τα ψάρια που του έστελναν από την πατρίδα του, τη Μυτιλήνη. Από τους ιχθυότοπους της Λήμνου, της Αργολίδας, της Μυτιλήνης, της Χίου και των Κυκλάδων, αλλά και ψάρι βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας, εδώ το φρέσκο ψάρι και τα όστρακά σου καθαρίζονται και φιλετάρονται, όσο εσύ χαζεύεις στην οθόνη ντοκιμαντέρ του National Geographic. Με ένα τηλέφωνο, η ψαριά της ημέρας φθάνει και ντελίβερυ στην πόρτα σου.

Ο Μυτιληνιός, Λ. Παπάγου 130, Ζωγράφου, 2107706215

*Ένας «Θαλάσσιος Κήπος» με φρέσκο ψάρι σε καλές τιμές κυρίως από τη Νάξο αλλά και από τη Χίο, τη Χαλκίδα, την Κάρυστο, την Κάλυμνο, τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας από το Μαρμάρι και μια μικρή ποικιλία από θαλασσινά ημέρας. Σπεύσατε νωρίς, η φρεσκάδα ξεπουλάει!

Εθν. Αντιστάσεως 182, Καισαριανή, 2107242094

*Ο «Ιχθύς»,  ή αλλιώς το πρώτο αθηναϊκό ψαράδικο με υπηρεσία δημοσίων σχέσεων, private chef που κάθε Παρασκευή θα σε μυήσει στα μυστικά του φιλεταρίσματος, on line υπηρεσίες και δώρο το βιβλίο «12 μήνες ψάρια» με κάθε αγορά, έχει κάψει τις καρδιές των βορείων προαστείων τα τελευταία τρία χρόνια. Τα υποκαταστήματα πέφτουν βροχή και ο Κώστας Φίλης μπορεί να περηφανεύεται ότι πουλάει το πιο σπάνιο, το πιο εξειδικευμένο ψάρι και θαλασσινό στην πρωτεύουσα.

Ηρακλλείτου 32, Πάτημα Χαλανδρίου, 2106898931

Δεν είναι μόνο που το ψάρι τους είναι ολόφρεσκο και ψαρεμένο στο Αιγαίο είναι και η ευγένεια των παιδιών, που μαζί με το ψαράκι ή το καλαμάρι που θα σου καθαρίσουν, θα σου συστήσουν πάντα και μια πρωτότυπη συνταγή, νοστιμότατη και προσαρμοσμένη στα βιαστικά ωράρια της σύγχρονης νοικοκυράς. Οι κυρίες του Παγκρατίου ορκίζονται στο όνομά του: αυτές ξέρουν καλύτερα.

*Η Αιγινίτισα, Φιλολάου 142, Παγκράτι, τηλ. 210 7519314

Όλο το χρόνο εδώ θα βρείτε το φρεσκότερο ψάρι. Ο Μανώλης Φακίνος το προμηθεύεται από δικούς του ανθρώπους στη Λήμνο και τη Νάξο. Κι αυτός θα σας τα καθαρίσει και θα σας υποδείξει τον ιδανικό τρόπο για να τα μαγειρέψετε.

*Ο Μπαρμπουνάκης, 28ης Οκτωβρίου 4, Ψυχικό, 2106743639*

Ο Παναγιώτης Κοκώνης μπορεί να εγγυηθεί το καλύτερο, αφού από το δεύτερο πόστο του, στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου διαλέγει πρώτα-πρώτα το καλύτερο για το μαγαζί του. Οι πάγκοι του θα σας εκλπήξουν με την ποικιλία τους σε πρωτότυπα ψαρικά και οστρακοειδή, αφού οι μόνιμοι βουτηχτάδες φροντίζουν για το καλύτερο. Εδώ βρήκα τα σπάνια καβούρια της Καβάλας ολοζώντανα αλλά και φούσκες συντηρημένες σε θαλασσόνερο από τα Δωδεκάνησα.

Η Χαλκίδα, Κεντρική Αγορά του Πειραιά, 2104222574

Το μπαρμπούνι στο διαδίκτυο

Ποιός έχει πια τον χρόνο να ξυπνήσει πρωί-πρωί και να τρέξει στον ψαρά για το καλύτερο της αγοράς; Πηγαίνετε στο γραφείο και στείλτε το πρώτο mail της ημέρας στο ηλεκτρονικό σας ιχθυοπωλείο. Για εγγυημένη φρεσκάδα.

www.pantafresko.gr Τσιπούρες πελαγίσιες, χριστόψαρα, χταπόδια πάνω από 3 κιλά, λαβράκια Πολυχνίτου, γάμπαρη και αστακός. Τηλεφωνείστε στο 69782675674 για να ενερωθείτε για την ψαριά της ημέρας.

www.fishmarket.gr Σαν να είστε σε προσωπική επαφή με τον ψαρά της γειτονιάς σας.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ