Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LiFO

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά

0

Marell Patisserie

Γαλλική ζαχαροπλαστική με σπιτική φροντίδα.

Η ιστορία έχει ως εξής: η κυρία Κατερίνα έχει φούρνο, έχει όμως και τρέλα με τη γαλλική ζαχαροπλαστική. Η κυρία Κατερίνα αποφασίζει να κάνει την τρέλα της επιχειρηματική ιδέα. Κάπου εκεί μπαίνει στο σκηνικό ο Γάλλος σεφ Μπενουά. Με τη δική του βοήθεια δημιουργεί ένα ζαχαροπλαστείο ή μάλλον μια patisserie, όπως ακριβώς την ονειρευόταν. Την ονομάζει Marell γιατί Μαρία και Ελένη λένε τις δυο της κόρες. Μέχρι εδώ νομίζεις ότι πρόκειται για ένα σενάριο γαλλικής κομεντί από εκείνα που σε κάνουν να χαμογελάς με τη ζωντάνια και το πάθος των πρωταγωνιστών. Και η αλήθεια είναι ότι στο Marell το πάθος για την καλή ζαχαροπλαστική, την ποιότητα και τη σπιτική φροντίδα γίνεται η βάση για κάθε δημιουργία. Μια οικογενειακή επιχείρηση όπου όλοι λατρεύουν αυτό που κάνουν, και το κάνουν καλά!

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Η νέα γενιά, η Ελένη, η Μαρία και ο άντρας της ο Θανάσης, συνεργάζονται άψογα με την κυρία Κατερίνα, αφού «όλα περνάνε από τα δικά της χέρια», όπως λένε οι κόρες της. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα καλύτερα προφιτερόλ γάλακτος που θα δοκιμάσεις ever: συγκλονιστικό Paris Βrest, φανταστική crème brûlée και μια σειρά ακόμα από γλυκά που μοσχομυρίζουν αγνά υλικά και μαμαδίστικη περιποίηση. Η τούρτα μπισκότο του Marell είναι must have για κάθε πάρτι –παιδικό ή όχι– με μια συνταγή που κρατάει εδώ και χρόνια και με τη μορφή που θέλεις, χάρη στην τέχνη της ζαχαρόπαστας που γνωρίζει καλά η ομάδα. Το ίδιο ακαταμάχητα και τα μπισκοτάκια βουτύρου για παιδιά, που τα τσακίζουν και οι μεγάλοι!

Στο Marell μπορείς να ζητήσεις ολοκληρωμένο catering για γάμο, βάφτιση ή όποια άλλη εκδήλωση θέλεις και να είσαι σίγουρος ότι όλα γίνονται σπιτικά, νόστιμα και άκρως ποιοτικά. Και κάτι ακόμα: όλα γίνονται και με μια δόση τρέλας που κάνει κάθε γεύση ακόμα πιο λαχταριστή!

Ηρώων Πολυτεχνείου 8- 10, Ηλιούπολη, 210 994 6966, Facebook: Marell Pastry, Instagram: marellpatisserie

Loukoumania

Η αλυσίδα που αναβιώνει το ελληνικό γλυκάκι ήρθε στο Χαϊδάρι.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter

Όταν ακούς τη λέξη λουκουμάδες, σου έρχονται στο μυαλό αναμνήσεις από τότε που ήσουν παιδί και αυτό το γλυκό ήταν η έκπληξη του Σαββατόβραδου. Γιατί οι λουκουμάδες ήταν πάντα μια ιδιαίτερη γεύση που μέσα από την απλότητά της σε έκανε να λαχταράς τη μελωμένη νοστιμιά της. Στη Loukoumania αναβιώνουν αναμνήσεις από το παρελθόν, καθώς οι λουκουμάδες επανασυστήνονται τόσο στην παραδοσιακή τους μορφή όσο και σε new age προτάσεις που σε προκαλούν να τις δοκιμάσεις.

Τραγανές εξωτερικά και αφράτες στο εσωτερικό, οι ζυμαρένιες μπάλες που έχουμε λατρέψει παρουσιάζονται στην κλασική συνταγή με μέλι, με σοκολάτα –μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε γάλακτος, υγείας ή λευκή– αλλά και με φράουλα, Bueno και πολλές άλλες σoς, και με το topping που επιθυμείς, π.χ. με ξηρούς καρπούς, πολύχρωμη τρούφα, μπισκότο και ό,τι άλλο φαντάζεσαι. Φανταστική πρόταση και οι γεμιστοί λουκουμάδες (σοκολάτα, μπανάνα, κρέμα Βαυαρίας, Bueno, ανάμεσα σε άλλες επιλογές) αλλά και ο συνδυασμός με τo premium παγωτό που θα βρεις στη Loukoumania.

Όμως εκείνο που θα σε κάνει φανατικό είναι το Louksilaki, που μοιάζει με καλαμάκι από λουκουμάδες της επιλογής σου και μπορείς να απολαύσεις στο χέρι ως το απόλυτο street dessert, και μάλιστα με ελληνική καταγωγή. Αξίζει να δοκιμάσεις και τις αλμυρές γεύσεις με Philadelphia, μέλι και καρύδι, αλλά και εκείνη με τη γραβιέρα Κρήτης, μέλι και μαύρο σουσάμι. Στη Loukoumania θα νιώσεις ξανά τη χαρά μιας αυθεντικής γεύσης που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και επιστρέφει στα καλύτερά της. 

Καραϊσκάκη 63, Χαΐδάρι, 210 5818918, Facebook, Instagram

Το Πρώτο γαλακτομπούρεκο

Η γλυκιά πλευρά της ελληνικής παράδοσης βρίσκεται εδώ.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Μιλώντας για το Πρώτο, δεν μπορείς να μη λαχταρήσεις ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο! Γιατί αυτό το εμβληματικό γλυκό της ελληνικής παράδοσης συνδέεται απόλυτα με το όνομα που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα, δημιουργώντας φανατικούς λάτρεις της δικής του μοναδικής εκδοχής. Βασισμένο στη συνταγή της γιαγιάς, που έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια, το γαλακτομπούρεκο στο Πρώτο είναι μια σοβαρή υπόθεση και o Άγγελος Κροκίδας, ιδρυτής της επιχείρησης, το γνωρίζει καλά! Σοβαρή γιατί εκπροσωπεί επάξια τη γλυκιά πλευρά της ελληνικής γεύσης αλλά και γιατί οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι άκρως εκλεκτές και η ποιότητα αδιαπραγμάτευτη. Ελαφριά, βελούδινη κρέμα, τραγανό φύλλο, σιρόπι που δεν καλύπτει τη γεύση και το άρωμα του φρέσκου βουτύρου είναι όλα όσα σου «σκάνε» στο στόμα, καθώς απολαμβάνεις την πρώτη μπουκιά.

Ακολουθούν κι άλλες μπουκιές, κι άλλες δοκιμές, κι άλλες λαχταριστές εκπλήξεις. Το ρυζόγαλο φούρνου έχει τους δικούς του θαυμαστές –και όχι άδικα–, αφού η τραγανή κρούστα του αποκαλύπτει μια απαλή κρέμα με έντονη γεύση. Το σάμαλι με μαστίχα Χίου αναβιώνει άλλες δεκαετίες, αποδεικνύοντας ότι οι γεύσεις του παρελθόντος είναι πιο σύγχρονες από ποτέ. Η καραμελόπιτα, το ραβανί, η καρυδόπιτα, είναι ανάμεσα σε εκείνες τις προτάσεις που θα πάρεις οπωσδήποτε μαζί σου φεύγοντας.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Φυσικά, οι λάτρεις της σοκολάτας θα μαγευτούν από την αφράτη σοκολατόπιτα που θα βρουν στο Πρώτο, ενώ όσοι είναι της λογικής «μια μπουκίτσα θέλω να γλυκαθώ», θα υποκύψουν στα φοβερά σαραγλάκια όπου φύλλο και κρέμα ισορροπούν μοναδικά!

Το Πρώτο, μετά τη Γούναρη 4 στο Ελληνικό, βρίσκεται στη Δραπετσώνα και τώρα την Καλλιθέα και το Μοσχάτο, για να μπορεί να μοιράζει απλόχερα τις υπέροχες γεύσεις του σε ακόμα περισσότερους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης. Όπως λέει και ο κύριος Άγγελος, «με τα γλυκά μας μεγαλώνουν μωρά!»

Γούναρη 4, Ελληνικό / Εθ. Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα / Δημοσθένους 209, Καλλιθέα / Στρατηγού Μακρυγιάννη 22, Μοσχάτο. Facebook: ΤΟ ΠΡΩΤΟ γαλακτομπούρεκο, Instagram: toprwto

Chez Estelle

Ένα bistro-ζαχαροπλαστείο που έχει γεύση γαλλικής φινέτσας.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το Chez Estelle είναι τόσο γλυκό όσο και οι γεύσεις που προσφέρει. Ένα bistro-ζαχαροπλαστείο όπου η Στέλλα Σαράφη δημιουργεί καθημερινά γλυκά της γαλλικής ζαχαροπλαστικής που τόσο αγαπάει.

Με βάση τις καλύτερες πρώτες ύλες –εδώ οι σοκολάτες είναι γερμανικής και γαλλικής προέλευσης και το βούτυρο αγελάδος επίσης από τη Γαλλία– και με κεντρική φιλοσοφία «όλα από την αρχή» όλες οι παρασκευές γίνονται στο εργαστήριο και οι βιτρίνες του Chez Estelle γεμίζουν καθημερινά με ατομικά γλυκάκια που από το στήσιμο και μόνο σε προκαλούν να τα γευτείς. Και μόλις το κάνεις, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι μόνο η όψη τους αλλά και η νοστιμιά τους που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

Ο συνδυασμός των γεύσεων είναι μια διαδικασία που η Στέλλα γνωρίζει καλά και τολμά να δοκιμάζει δικά της εξαιρετικά twists ακόμα και σε παραδοσιακές συνταγές της γαλλικής patisserie. Στα must try η lemon pie με αφρό λεμονιού που την κάνει ακόμα πιο ανάλαφρη και δροσιστική, αλλά και η καταπληκτική μους σαμπάνια με μαστίχα και αφρό φράουλας.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Φυσικά, δεν λείπουν τα κλασικά μακαρόν σε τέσσερις επιλογές, εσπρέσο, φιστίκι Αιγίνης, φράουλα και λεμόνι με παπαρουνόσπορο, το επίσης εμβληματικό baba au rum και το Paris Brest με πραλίνα αμυγδάλου, κρέμα τυρί και φρούτο Cassis.

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, δεν θα αντισταθείς στο χειροποίητο παγωτό που προσφέρεται σε 4 διαφορετικές γεύσεις – το μαστιχωτό καϊμάκι που μοσχομυρίζει σαλέπι είναι πραγματικά φανταστικό! Στο Chez Estelle η vintage διακόσμηση έρχεται να συμπληρώσει τις γεύσεις μέσα σε έναν χώρο που φιλοξενεί την επιθυμία για γλυκό τόσο καλά, που θέλεις να φωνάξεις «oh la la»!

Γρηγορίου Κυδωνίων 4, 211 4090629, Facebook: Chez Estelle Treats & Sweets, Instagram: chez_estelle

Βάρσος

Γλυκό και παγωτό στον πιο όμορφο κήπο των βoρείων προαστίων.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter

Ο Βάρσος γίνεται προορισμός και για το καλοκαίρι, αφού τα λαχταριστά του παγωτά είναι η γεύση που νοσταλγείς μόλις αρχίσουν οι πρώτες ζέστες. Εδώ όλες οι προτάσεις βασίζονται στη γνωστή ποιότητα που συνοδεύει το όνομα Βάρσος, στην αγνότητα των πρώτων υλών αλλά και στις συνταγές που κάνουν κάθε γεύση ξεχωριστή.

Σοκολάτα, κρέμα, μόκα, πραλίνα, φιστίκι, καραμέλα, είναι κάποιες από τις κλασικές επιλογές, οι οποίες φτιάχνονται με φρέσκο αγελαδινό γάλα. Η πλούσια και μεστή τους γεύση σε κάνει να κλείνεις τα μάτια με την πρώτη κουταλιά και να αφήνεσαι σε αυτή την απόλαυση που φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά σου χρόνια.

Φανταστικό και το παραδοσιακό καϊμάκι από πρόβειο γάλα, καθώς και μια σειρά από νόστιμες επιλογές που θα βρεις μόνο στον Βάρσο: το περίφημο παρφέ του –σε σοκολάτα ή κρέμα–, το μοναδικό κασάτο –σοκολάτα, κρέμα και ενδιάμεσα σαντιγί με κεράσι–, το κλασικό Σικάγο, που εδώ έχει τη δική του μυστική συνταγή, αλλά και το Σπέσιαλ Βάρσος, που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε για να νιώσεις την αληθινή λαχτάρα για παγωτό, όπως τότε που ήσουν πιτσιρίκι. Τα ελαφριά σορμπέ, αποκλειστικά από φρέσκα φρούτα, είναι η πρόταση για τους vegan και όχι μόνο!

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter

Και επειδή η πιο όμορφη εμπειρία είναι παγωτάκι σε μια αυλή, ο ομορφότερος κήπος των βορείων προαστίων βρίσκεται στο πίσω μέρος του Βάρσου και σε καλοδέχεται για τις πιο δροσιστικές στιγμές του καλοκαιριού. Κάτω από τα πλατάνια του θα απολαύσεις ένα πραγματικά υπέροχο πρωινό μαζί με τον καφέ σου, το απογευματινό γλυκό ή το παγωτό σου. Κι αυτός ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος να προσφέρεις στον εαυτό σου μια εμπειρία αληθινής χαράς μέσα στο καλοκαίρι! 

Κασαβέτη 5, Κηφισιά, 210 8012472, www.varsos.gr, Facebook: Βάρσος Κηφισιά - Varsos Kifisia, Instagram: varsos_kifisia_1892

 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ