Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano

Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano Facebook Twitter
0
Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano Facebook Twitter
Τίμια κουζίνα με σπιτική διάθεση και εύστοχη τεχνικά...

Υπάρχουν εστιατόρια που διαθέτουν το χάρισμα να σου εμπνέουν «love at first sight» με την αύρα που αποπνέουν. Αυτό, συνήθως, έχει να κάνει με το πώς εντάσσονται στο περιβάλλον της πόλης, με το κτίριο που τα φιλοξενεί, με το πώς είναι διαμορφωμένος ο εσωτερικός χώρος, ακόμη και με το όνομά τους. Το Zampano, στην καρδιά της περιοχής όπου έχουν συγκεντρωθεί τα θέατρα στου Ψυρρή, διαθέτει αναμφισβήτητα την ικανότητα να δένει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε ένα αρμονικό σύνολο που σου προκαλεί θετική προδιάθεση πριν ακόμη δοκιμάσεις το φαγητό και το σέρβις. Στεγασμένο σε εξαιρετικό και καλοσυντηρημένο νεοκλασικό του 1900, με ατμοσφαιρική διακόσμηση bar-restaurant και όνομα δανεισμένο από τον φελινικό ήρωα του τσίρκου, το Zampano σε γοητεύει με την πρώτη ματιά, μόλις περάσεις την εντυπωσιακή είσοδό του.

Το εστιατόριο είναι δημιούργημα των ίδιων ανθρώπων που στο υπερκείμενο και παρακείμενο κτίριο έχουν στεγάσει το εντυπωσιακό και επιτυχημένο hostel «Circus». Ο Δημοσθένης Μισεντζής και ο Νώντας Σκορπιδέας εμπνεύστηκαν από την πλούσια ταξιδιωτική τους εμπειρία τη δημιουργία ενός γοητευτικού hostel στο κέντρο της Αθήνας και το επόμενο βήμα τους ήταν το στήσιμο του εστιατορίου «Zampano» με τα ίδια «υλικά». Σοφιστικέ περιβάλλον, με έπιπλα περασμένων δεκαετιών και μπάρα εντυπωσιακή, που δένει το μάρμαρο με τον χαλκό. Το μενού είναι απόλυτα ταιριαστό με τον χώρο. Είναι οικείο, καλοφτιαγμένο, με φροντισμένη επιτήδευση. Όλα αυτά τα στοιχεία διαθέτει και η καλόγουστη σάλα του.

Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano Facebook Twitter
Είναι οικείο, καλοφτιαγμένο, με φροντισμένη επιτήδευση. Σε καλεί να χαλαρώσεις και να το απολαύσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία διαθέτει και η καλόγουστη σάλα του...

Τίμια κουζίνα με σπιτική διάθεση και εύστοχη τεχνικά. Το διαπιστώνεις μόλις προσγειωθεί στο τραπέζι η σαλάτα με φασόλια τσαουλιά, kale, αρακά και πίκλα κρεμμυδιού σε ντρέσινγκ μουστάρδας Dijon (€6,50) – η άνοιξη στο πιάτο. Τα πράσινα φασόλια κρατούν τη ζωντάνια τους και με τα σγουρά φύλλα kale (είναι ένα είδος λαχανίδας, εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία) δένουν απολαυστικά όπως τα αγκαλιάζει ιδανικά το ντρέσινγκ της μουστάρδας Dijon. Είναι πρωτότυπη σαλάτα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και χαίρεσαι την κάθε μπουκιά της. Ακολούθησαν τα πικάντικα κεφτεδάκια, αφράτα, περασμένα διακριτικά από το τηγάνι και τον φούρνο, που συνόδευαν στο πιάτο σος γιαουρτιού, ψητά ντοματίνια, πίκλα κρεμμυδιού και τραγανές πιτούλες σαν πανιά ιστιοπλοϊκού (€6). Εύγευστη ήρθε η χυλωμένη ρεβιθάδα του Μούρτζινου που παραπέμπει στη Μάνη, φτιαγμένη στη γάστρα, αρωματισμένη με δεντρολίβανο και ενισχυμένη με ψιλοκομμένο και ελαφρά σοταρισμένο σύγκλινο Μάνης, που χάριζε στη γεύση το κάπνισμά του (€6). Νόστιμα και τραγανά ήταν τα ελαφρώς πικάντικα πιτάκια, φτιαγμένα από φύλλο κρούστας, με γέμιση σπετζοφάι, που συνόδευε ευωδιαστή σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο και εκτυφλωτικά κόκκινη γλυκοκαυτερή μαρμελάδα ντομάτας (€7). Τρώγονται απνευστί. Δοκιμάσαμε ένα εξαιρετικό ρολό μπούτι κοτόπουλο γεμιστό με σουτζούκι Καππαδοκίας, που η σεφ Χρύσα Κατάκη συνδύαζε στο πιάτο με πλιγούρι και ροζ σάλτσα γιαουρτιού με καυτερή πιπεριά (€11). Τραγανό απέξω το ρολό και στην καρδιά του ζουμερό και τρυφερό, με το σουτζούκι να απογειώνει τη γεύση του. Καλοφτιαγμένο το πλιγούρι και νόστιμο και η πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού χάριζε πόντους γευστικής έντασης. Η μοσχαρίσια ταλιάτα ήρθε άψογα ψημένη και πολύ της πήγαινε το πέστο μαϊντανού, όσο για τις φρέσκες και τραγανές τηγανητές πατάτες, τι να πω; Ήταν τέλειες και ωραία παρουσιασμένες στο πιάτο.

Η σεφ Χρύσα Κατάκη μαγειρεύει στην ανοιχτή κουζίνα με αγάπη comfort food χωρίς ακροβασίες και αγγίζει την ψυχή σου. Φαγητό με άποψη, ποιότητα στην παρασκευή του, που σε ηρεμεί και που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Ο κατάλογος των κρασιών είναι μικρός, αλλά με ενδιαφέρουσες προτάσεις και καλή τιμολόγηση, που υποστηρίζει με πάθος ο οινοχόος Στέργιος Τεκερίδης. Όταν βρεθείς στην έξοδο του Zampano, έχοντας διαπιστώσει ότι το φαγητό που γεύτηκες και η περιποίηση που δέχτηκες δένουν απόλυτα με το αρμονικό σύνολο της πρώτης εντύπωσης, αισθάνεσαι ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά ήταν δικαιολογημένος.

Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano Facebook Twitter

☛ Zampano, Σαρρή 18, Ψυρρή, 213 0237244

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ