Η αγία ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα

Η Αγία Ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα Facebook Twitter
Ο Φλοίσβος είναι μια ακόμη οικογενειακή ταβέρνα της ελληνικής επαρχίας. Από αυτές που θέλουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν για να απολαμβάνουμε τις πραγματικές γεύσεις του τόπου μας.
0

Βρίσκονται στο ίδιο μέρος για χρόνια, αλλάζουν γενιές και χέρια, μεγαλώνουν οικογένειες, παρακολουθούν ατελείωτες ιστορίες να εξελίσσονται στα τραπέζια τους και γερνούν μαζί με τα μαυρισμένα από το γκάζι τσουκάλια τους. Οι ταβέρνες δεν είναι μαγαζιά, είναι μικρές κοινωνίες, κομμάτια αληθινής ζωής και ποτέ δεν θα χορτάσω να τις ανακαλύπτω. 

Τα δυο τελευταία καλοκαίρια τα περνώ στον Άγιο Κωνσταντίνο. Εκεί υπάρχει το Blue Bay, ένα camping όπου έχουμε στήσει ένα τροχόσπιτο και έτσι κάνω πράξη το όνειρο ζωής, τη ζωή στη φύση όπως παλιά, τις οικογενειακές διακοπές όπως συνέβαιναν στα '80s. Η όλη περιοχή, που κάποτε ήκμαζε και ήταν θέρετρο για πολλούς Αθηναίους, διατηρεί ακόμη κάποιους επίμονους επισκέπτες που έχουν αναπτύξει μαζί της ένα όμορφο δέσιμο. Το ίδιο συμβαίνει και με το camping, που δεν έχει αλλάξει καθόλου από παλιά και, έχοντας το μεγάλο πλεονέκτημα του φυσικού κάλους και της θάλασσας που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, καταφέρνει και γεμίζει κόσμο τον Αύγουστο. Μόνιμα τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα από όλη την Ευρώπη, τυχαίοι παραθεριστές και εφήμεροι επισκέπτες κάνουν το Blue Bay έναν ζωντανό και πολύβουο παραθεριστικό τόπο.

Η ταβέρνα είναι ένα σπίτι που αφήνεις και θέλεις όταν ξαναγυρίσεις να το βρεις. Δεν περιμένεις να έχει αλλάξει κάτι στο μενού της. Επιθυμείς με όλη την καρδιά σου να έχουν μείνει τα πάντα ίδια και απαράλλακτα. 

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά πράγματα για εξερεύνηση, ενώ τον περισσότερο κόσμο συγκεντρώνουν τα Καμένα Βούρλα, όπου υπάρχουν διάφορα παραλιακά μαγαζιά που ποτέ δεν με συγκίνησαν. Αντίθετα, από τις πρώτες επισκέψεις μου, το ενδιαφέρον μου κέρδισε μια ταβέρνα στην παραλία του Καινούριου που είναι αποκομμένη από τον τουρισμό, η θάλασσά της δεν είναι για κολύμπι, τα σπίτια της είναι μετρημένα και το τοπίο της σε κάνει ελαφρώς να μελαγχολείς και να αναπολείς παλιότερα χρόνια.

Η Αγία Ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα Facebook Twitter
Παρόλο που το μαγαζί είναι μπροστά στη θάλασσα, η ταβέρνα φημίζεται τόσο για το φρέσκο ψάρι της όσο και για τα νόστιμα κρέατά της.

Η ταβέρνα λέγεται Φλοίσβος, τα τραπέζια της είναι τετράγωνα με καρό τραπεζομάντιλα, οι καρέκλες της ψάθινες και στα παρτέρια της υπάρχουν βασιλικοί και μπιγκόνιες. Είναι από εκείνα τα μαγαζιά που όταν περνάς την πόρτα τους σε κοιτούν και σε μετρούν από κάτω έως πάνω, όχι για να σε κουτσομπολέψουν αλλά για να καταλάβουν αν είσαι γνωστός από κάποιο κοντινό χωριό και να σε χαιρετήσουν όπως πρέπει. Έτσι έκαναν και με εμάς και όταν κατάλαβαν πως ήμασταν απλώς παραθεριστές η χαρά τους ήταν διπλή και η φιλοξενία τους ξεχωριστή από την πρώτη στιγμή. Πάντα χαίρονται με τους τουρίστες, γιατί έχουν να θυμούνται χρυσές εποχές.

Ο Θανάσης Μελάκος άνοιξε το μαγαζί το 1983. Τότε, το μέρος έσφυζε από τουρισμό. Το camping του ΕΟΤ, λίγο πιο δίπλα, λειτουργούσε και ήταν ένα μικρό θαύμα με εκατοντάδες επισκέπτες, η εθνική οδός περνούσε από τον Μαλλιακό, τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα και όλο και ξεπηδούσε κάποια ντίσκο ή ένα μπαρ που γινόντουσαν διάσημα και μάζευαν κόσμο ακόμη και από τη Λαμία. 

Ο Θανάσης με τη γυναίκα του Ειρήνη έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά. Είχε κάνει και άλλες δουλειές ο Θανάσης, στη Γερμανία και την Αθήνα, αλλά η ταβέρνα ήταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του. Εκεί ήθελε να δώσει την ψυχή του και αυτό έκανε. Πώς είναι να έχεις μια μικρή ταβέρνα στην επαρχία των '80s; Είναι σαν να βρίσκεσαι κάπου που δεν μπορείς και δεν προλαβαίνεις να σηκώσεις κεφάλι. Για όλα φρόντιζε ο Θανάσης. Διάλεγε τα κρέατα ένα-ένα, έψαχνε για τα καλύτερα ζαρζαβατικά, κανονιζόταν με τον ψαρά, επόπτευε κουζίνα και σάλα. Στο μαγείρεμα, η Ειρήνη από το πρωί έως το βράδυ, ακούραστη και ασταμάτητη. Όχι γιατί το ήθελε, αλλά γιατί έτσι έπρεπε να κάνει για να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τη δουλειά τους.

Η Αγία Ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα Facebook Twitter
Θέλω να υπάρχει πάντα στο τραπέζι ένα τυροπιτάρι, η τηγανιτή τυρόπιτα της περιοχής, με το τραγανό φύλλο, την πλούσια γέμιση και το μυρωδάτο μέλι.

Οι κόρες τους, η Λένα και η Μαρία, ανάμεσα στα τραπέζια και τα γκάζια μεγάλωσαν. Θυμούνται ακόμη να στέκονται με τις μύτες των ποδιών τους στα τραπέζια για να τα καθαρίσουν και να βοηθήσουν την κατάσταση. Η ταβέρνα δεν ήταν μόνο ο τόπος εργασίας των γονιών τους αλλά και το σπίτι τους. Για έξι μήνες ζούσαν ολοκληρωτικά εκεί, και τον χειμώνα επέστρεφαν στις ελιές και στο σχολείο. Όσο και να φαίνεται περίεργο, δεν είχαν περιθώρια για άλλον τρόπο ζωής, γι’ αυτό και η ταβέρνα έγινε κομμάτι του εαυτού τους.

Ο όρος «οικογενειακή ταβέρνα» στην περίπτωσή τους, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, δεν αφορούσε την κατάσταση των επισκεπτών τους αλλά τη δική τους κατάσταση. Ήταν πάντα μια ταβέρνα που τη δούλευε όλη η οικογένεια και έτσι ακριβώς έχει παραμείνει μέχρι σήμερα. Μπορεί η Λένα και η Μαρία να έχουν μεγαλώσει πια και να έχουν και οι ίδιες δικές τους οικογένειες και παιδιά, αλλά ποτέ δεν έχουν αφήσει το μαγαζί. Ο Θανάσης και η Ειρήνη πια δεν έχουν τα ίδια κουράγια. Δεν εγκαταλείπουν, βέβαια, τα πόστα τους, αλλά έχουν καταλάβει πως ήρθε ο καιρός να περάσει το μαγαζί στα χέρια των κοριτσιών. 

Έτσι, ο Φλοίσβος συνεχίζει να λειτουργεί με την ίδια φιλοσοφία εδώ και σαράντα χρόνια. Η προετοιμασία γίνεται νωρίς το πρωί. Καθαρίζονται τα λαχανικά, μαρινάρονται τα κρέατα, καθαρίζονται τα ψάρια, κόβονται τα βλίτα από το μποστάνι, ανοίγεται το φύλλο και φτιάχνονται τα τυροπιτάρια.  Η Ειρήνη πήζει κατσικίσιο τυρί μόνη της για το τυροπιτάρι και το σαγανάκι και έτσι υπάρχει πάντα φρέσκο στο μαγαζί. Η πρώτη κατσαρόλα μπαίνει από νωρίς. Ένας από τους γνωστούς μεζέδες του μαγαζιού, που προσφέρεται με το πρώτο τσιπουράκι της μέρας, είναι η προβατίνα κοκκινιστή. Μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, η κατσαρόλα έχει αδειάσει. Ο κόσμος εναλλάσσεται για καφέ και τσίπουρο μέχρι να μεσημεριάσει περισσότερο και να αρχίσουν να καταφτάνουν οι επισκέπτες του φαγητού.

Η Αγία Ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα Facebook Twitter
Δεν αλλάζω με τίποτα την ψητή στα κάρβουνα σαρδέλα.

Παρόλο που το μαγαζί είναι μπροστά στη θάλασσα, η ταβέρνα φημίζεται τόσο για το φρέσκο ψάρι της όσο και για τα νόστιμα κρέατά της. Ο Θανάσης δεν επιτρέπει να μπει τίποτα στο μαγαζί του που δεν είναι άριστης ποιότητας. Τα κάρβουνα στην ψησταριά δεν ησυχάζουν μέχρι αργά το βράδυ. Στο ψήσιμο και το τηγάνι η Λένα, στις παραγγελίες και τα τραπέζια η Μαρία. Βοηθοί στο service ο κουνιάδος της Λένας, Θανάσης, αλλά και τα παιδιά τους, που έχουν μεγαλώσει και αυτά μέσα στην ταβέρνα.

«Δουλεύαμε και μεγαλώναμε ταυτόχρονα έξι παιδιά. Είχαμε τριγύρω τα πάρκα τους, τις περπατούρες και τα παιχνίδια τους. Τα παιδιά ξέρουν τη δουλειά, όπως ξέρουν πως, αν θέλουν να αποκτήσουν κάποια αγαθά, πρέπει να δουλέψουν. Έτσι, έρχονται και βοηθούν. Δεν θέλουμε, όμως, να συνεχίσουν αυτό το επάγγελμα. Εμείς ζήσαμε όλη τη ζωή μας εδώ μέσα, δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο στα παιδιά μας», μου λέει η Μαρία βιαστικά, ενώ τρέχει συνεχώς ανάμεσα στα τραπέζια και την κουζίνα. 

Ξέρω τι λέει. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές την ταβέρνα και πολλές φορές δεν έχω καταφέρει να χαιρετήσω τα κορίτσια. Πάντα είναι χαμένες στη δουλειά. Όλα περνάνε από τα χέρια τους, πάνω από τα βαθιά τηγάνια με το λάδι να κοχλάζει και την ψησταριά να ανεβάζει τη θερμοκρασία της κουζίνας στα ύψη. Η αγία ελληνική ταβέρνα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Δεν σε λυπάται, ούτε ακούει την κούρασή σου. Απαιτεί το 100% του εαυτού σου. Γι’ αυτό και ανέκαθεν πίστευα ότι οι άνθρωποι της ταβέρνας είναι ξεχωριστοί και άξιοι. Ειδικά εκείνοι που θέλουν ό,τι προσφέρουν να είναι φτιαγμένο από τα χέρια τους. Γι’ αυτό στον Φλοίσβο δεν χορταίνω να τρώω τις καλοτηγανισμένες μελιτζάνες και τα κολοκύθια με το απαλό κουρκούτι και το χρυσαφένιο χρώμα, σερβιρισμένο με σκορδαλιά που σε κερδίζει και σε ζαλίζει με την αψάδα της. Θέλω, επίσης, να υπάρχει πάντα στο τραπέζι ένα τυροπιτάρι, η τηγανιτή τυρόπιτα της περιοχής, με το τραγανό φύλλο, την πλούσια γέμιση και το μυρωδάτο μέλι.

Η Αγία Ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα Facebook Twitter
Ο Θανάσης δεν επιτρέπει να μπει τίποτα στο μαγαζί του που δεν είναι άριστης ποιότητας.

Ξέρω πως η παρέα μου αγαπάει τα παϊδάκια της προβατίνας, αλλά εγώ δεν αλλάζω με τίποτα την ψητή στα κάρβουνα σαρδέλα και τις καλοτηγανισμένες κουτσομούρες. Μπορώ να ορκιστώ για τη νοστιμιά της μοσχαρίσιας μπριζόλας γάλακτος και χαίρομαι τον κυρ-Θανάση που μαρινάρει όλα τα κρέατά του με λαχανικά και μπαχάρια για να είναι τρυφερά και μοσχοβολιστά. Βέβαια, το ίδιο καλά θα περνούσα αν είχα στο τραπέζι μια χωριάτικη με αληθινή τομάτα και μια μερίδα πατάτες τηγανητές με ένα τζατζίκι δίπλα. Αν το καλοκαιρινό τραπέζι δεν είναι απλό και γνήσιο, τι να το κάνεις;

Ο Φλοίσβος είναι μια ακόμη οικογενειακή ταβέρνα της ελληνικής επαρχίας. Από αυτές που θέλουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν για να απολαμβάνουμε τις πραγματικές γεύσεις του τόπου μας. Είναι το τραπέζι που στρώνεται για εμάς, όχι από χέρια συγγενικά σε ένα χωριό, αλλά από χέρια που έχουν μάθει να φροντίζουν με αγάπη τους επισκέπτες τους. Ο κύριος Θανάσης, η μάνα Ειρήνη και οι κόρες Λένα και Μαρία δεν είναι οι συγγενείς που περιμένουμε να δούμε στο χωριό αλλά οι άνθρωποι που δουλεύουν όλο το καλοκαίρι για να περνάμε καλά και να φεύγουμε χορτάτοι στο σώμα και την ψυχή. Ξέρω πως φέτος, όταν θα αποχωριστούμε, θα αγκαλιαστούμε. Γιατί η ταβέρνα είναι ένα σπίτι που αφήνεις και θέλεις όταν ξαναγυρίσεις να το βρεις. Δεν περιμένεις να έχει αλλάξει κάτι στο μενού της. Επιθυμείς με όλη την καρδιά σου να έχουν μείνει τα πάντα ίδια και απαράλλακτα. 

Η Αγία Ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα Facebook Twitter
Ήταν πάντα μια ταβέρνα που τη δούλευε όλη η οικογένεια και έτσι ακριβώς έχει παραμείνει μέχρι σήμερα.

Φλοίσβος, Παραλία Καινούριο, Αγ. Αικατερίνη 350 09, τηλ: 2235 042204

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυλή στρωμένη με χαλίκι και πιατέλες με παϊδάκια στον Κορομηλά

Γεύση / Αυλή στρωμένη με χαλίκι και πιατέλες με παϊδάκια στον Κορομηλά

Μία από τις παλιές ταβέρνες της Αγίας Παρασκευής και τις πιο αγαπημένες αυλές της περιοχής, που έχει παραμείνει αναλλοίωτη στον χρόνο, μας περιμένει να απολαύσουμε τίμιες, αγνές γεύσεις και χορταστικές μερίδες.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Θεόδωρος και Ελένη: Η ψαροταβέρνα που κάνει τους Αθηναίους να οδηγήσουν μέχρι τα Λεγραινά

Γεύση / Θεόδωρος και Ελένη: Η ψαροταβέρνα που κάνει τους Αθηναίους να οδηγήσουν μέχρι τα Λεγραινά

Έχει συνδέσει το όνομά της με τα αχνιστά μύδια, με μια σαλάτα «ποικιλία», με τις γαρίδες που σερβίρονται σε διάφορες βερσιόν. Από τη δεκαετία του ’80 μια οικογενειακή ταβέρνα που διαχειρίζεται απλά την καλή πρώτη ύλη της έχει καταφέρει να γίνει γνωστή σε όλη την Αττική, και ας μην έχει θέα τη θάλασσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ