Live

Καλοκαίρι, ο καιρός της αρπαχτής!

Καλοκαίρι, ο καιρός της αρπαχτής! Facebook Twitter
Εδώ κανείς δεν ονειρεύεται να πουλήσει μια νοστιμότερη Ελλάδα, κανείς δεν χάνει τον ύπνο του για την χρόνια επένδυση που λέγεται «για την Ελλάδα ρε γαμώτο».
1

Aπό την Ελένη Ψυχούλη

 

Η Ελλάδα το καλοκαίρι μετακομίζει. Στο οικογενειακό εξοχικό, καλεσμένη στο πατρώον των κολλητών, σε ενοικιαζόμενο στα άπαντα παραέξω της πόλης. Εκεί που την ακολουθούν, καθώς ο καύσωνας επιφέρει μέγιστο πλήγμα στην οικονομία του αστικού τοπίου, θεατρικές ομάδες με το χειμερινό τους σουξέ, παγωτατζήδες και επιχειρηματίες του αντηλιακού, της ξαπλώστρας και του φουσκωτού κροκόδειλου-στρωματάκι θαλάσσης, εστιάτορες και λοιποί επιχειρηματίες της γεύσης.

 

Εκ των προτέρων να εξηγηθώ, άχνα δεν θα βγάλω και κουβέντα δεν θα πω για τα εστιατόρια που κλείνουν στην πόλη για να μεταφέρουν σύσσωμη την κουζίνα τους κάπου παραθαλάσσια. Εκεί ο σεφ δεν λιάζεται και δεν πίνει φραπέδες στη δροσιά, ιδρώνει όλο τον ιδρώτα του σε ωράρια σκλάβου της Αφρικής, μεταφράζει την ανεμελιά του greek summer σε αγχωμένες εργατοώρες πάνω από κολασμένες φωτιές, μαγειρεύει ο ίδιος, είναι παρών πάνω από το πιάτο σου. Άμα βρει και κανένα ελεύθερο πεντάλεπτο και διαθέτει και μια ανησυχία παραπάνω, μπορεί να πιάσει και καμιά κουβέντα με την τοπική γαστρονομία, να σου φέρει καμιά φρέσκια έμπνευση-καλάθι από το χωριό-στο μενού του επόμενου χειμώνα στην πόλη.

 

Στην πρώτη μούρη της τουριστικής ζώνης, ωστόσο, κι εκεί που σκάει το παραθεριστικό κύμα σε ένταση τσουνάμι, έρχεται και ο άλλος, ο επιχειρηματίας του «κάτσε να τα πάρουμε τώρα που γυρίζει το μελτέμι». Η ξεπέτα στήνεται με συνοπτικές διαδικασίες, τραπεζοκαρέκλες που κοιμούνται αραχνιασμένες σε αποθήκες από μαγαζιά της προπέρσινης αρπαχτούλας ξαναβλέπουν το φως του ήλιου σε χρόνο dt, δυο φίκοι για τη δροσιά, ένα μπαράκι από νοβοπάν, πέντε φώτα που να κρύβουν παρά να φωτίζουν την απουσία έμπνευσης ή και πάλι, πού να ξέρω, ενδέχεται να υπάρχει και η ειδίκευση ντεκορατέρ που πουλάει «τοπίο της ελληνικής δροσιάς σε πακέτο στιγμής». Κανένα γαστρονομικό όραμα, κανένα εθνικό όραμα. Εδώ κανείς δεν ονειρεύεται να πουλήσει μια νοστιμότερη Ελλάδα, κανένας δεν τραβάει ζόρι να προωθήσει την παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου ή οποιαδήποτε άλλη εμπνευσμένη μαγειρική άποψη του πλανήτη, κανείς δεν χάνει τον ύπνο του για την χρόνια επένδυση που λέγεται «για την Ελλάδα ρε γαμώτο».

 

Την κουζίνα του ο αγαπητός επιχειρηματίας, ωστόσο, οραματίζεται να την πουλήσει ακριβή και επώνυμη. Με την haute couture της ελληνικής λίστας των διασημοτήτων και καθόλου pret-a-porter, ευκολοφόρετη και καλοκαιρινή. Και κάπως έτσι, ο αναγνωρίσιμος σεφ μπαίνει στο χορό του execution. Το οποίο στα αγγλικά σημαίνει και «εκτέλεση». Λαιμητόμο να στο πω με δικά μου λόγια. Σταρ, υποστάρ και περαστικοί της τηλεόρασης, σεφ των περιοδικών και της όποιας επωνυμίας, καλούνται να αναλάβουν τον ρόλο του consulting, το οποίο, όπως όλα τα κακά έχει πολλά ποδάρια. Και τον δικό του τιμοκατάλογο. Φτιάξε μου ένα μενού και στείλτο μου με τα ΚΤΕΛ. Με κάτι παραπάνω, έλα να το διδάξεις και στην κουζίνα. Με λίγα περισσότερα πέρνα και μια φορά το μήνα να κάνεις και κανένα μπανάκι. Μ' αυτά και μ' αυτά, θα φτάσει κι ο Σεπτέμβρης, θα ξεστήσουμε το τσαντίρι, καλό χειμώνα με νέες περιπέτειες.

 

Επαρχιακά beach bars μοιράζουν τίτλους κενούς νοήματος "executif chef" που δεν είναι ποτέ εκεί αλλά και που ποσώς χρειάζεται ένα beach bar με κλαμπ σάντουιτς της ηλιοθεραπείας με πατατάκια από το περίπτερο. Consultants που στέλνουν όλα τα υπομαγείρια της ατζέντας τους να αναλάβουν την ευθύνη, κατόπιν ταχύρυθμων μαθημάτων. Ακόμη κι αν ο σεφ μας διαθέτει το ταλέντο του Πυγμαλίωνα, οι ομάδες χρειάζονται χρόνο και κόπο για να δέσουν. Για να αφήσω στην άκρη το κοινό όραμα, την κοινή γαστρονομική οπτική, τεχνική, την κοινή μαγειρική καύλα. Επί του προκειμένου, τα ταχύρυθμα μαθήματα της ανάγκης δεν λειτουργούν. Ιδιαίτερα σε μια χώρα που χωλαίνει σε γαστρονομική παιδεία και οι περισσότεροι πτυχιούχοι των σχολών δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το καβούρι από τον αστακό.

 

Τα επαρχιακά εστιατόρια που όλο το χρόνο πουλούσαν μπριζόλες (εννοείται μόνον ξεροψημένες) στην καλοκαιρινή, επώνυμη βερσιόν τους, καλούν το γκαστροφίλ κοινό της περιοχής σε βραδιές-που στην ουσία είναι μόνο μία, αυτή στην οποία θα ευαρεστηθεί να παρευρεθεί η διασημότης στο πόστο της- με μενού του πανακρίβου, προκειμένου να δοκιμάσουν και να' χουν να το λένε στην πλατεία του χωριού. Την ίδια στιγμή, που θα κόστιζε φτηνότερα στο φιλο-γκουρμέ κοινό, να πάει αεροπορικώς στην Αθήνα και να δοκιμάσει το real thing στο γήπεδο του σεφ.

 

Να αντιγράψεις κάποιον άλλον, είναι εύκολη υπόθεση. Το πιο δύσκολο, είναι να αντιγράψεις τον εαυτό σου. Πιάτα που λατρέψαμε στη βάση τους, σερβίρονται στα consultation μενού σκιές του εαυτού τους, άψυχα, πεθαμένα, ανέμπνευστα, ξενέρωτα. Γιατί άλλο το χέρι του λαγού κι άλλο της κουκουβάγιας. Κι εγώ ως πελάτης, δεν θα τα βάλω με το μαγειράκι στην κουζίνα που δεν θέλει να γίνει κλέφτης, αλλά να βγάλει τίμια και εργατικά το ψωμί του. Θα τα βάλω με τον υπογράφοντα το μενού.

 

Στην ουσία, θα του κρατήσει κακία η γεύση μου και η ψυχή της. Λιγάκι σαν ερωτική απογοήτευση. Η επιμέλεια, θέλει επιμέλεια. Δεν αφήνεις ως έτυχε την περιουσία που με κόπο έχτισες-τα πιάτα σου επί του προκειμένου-σε χέρια ανειδίκευτα. Όπως δεν αφήνεις τα παιδιά σου σε άγνωστες νταντάδες. Γιατί η αμέλεια μιας επιμέλειας, για όσους έχουν τύχει την ατυχία να σε δοκιμάσουν, γυρνά πάνω σου σαν Ερινύα που κάποτε θα ζητήσει εκδίκηση. Και τα ρέστα μαζί.

 

 

1

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια