Το Παρίσι του Χέμινγουει

Facebook Twitter
1

Με αφορμή την ταινία του Γούντυ Άλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», στην οποία ζωντανεύει η συναρπαστική δεκαετία του ’20 κι εμείς ζηλεύουμε αφόρητα τον πρωταγωνιστή, ακόμα και τον ηθοποιό που υποδύθηκε τον μακάριο πρωταγωνιστή για την ευκαιρία, έψαξα τα ονόματα των αγαπημένων μπαρ κι εστιατορίων του Χέμινγουέι  στο Παρίσι.

Café Lipp

Όταν έγραψε το «ο ήλιος ανατέλλει ξανά», δήλωσε ότι όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί επειδή αναγνώρισε τον εαυτό του στην πλοκή, θα βρίσκεται στο café Lipp καθημερινά μεταξύ 2 και 4. Δεν πήγε κανείς.

Αυτό που προτιμούσε εκεί ήταν τα στρείδια και το κρασί.

Harry's New York Bar

Εδώ υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκε το Bloody Mary, προς τιμήν του συγγραφέα, αν και υπάρχουν άλλα δύο που υποστηρίζουν το ίδιο (το Hemingway bar στο ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι κι ένα στη Φλωρεντία που τώρα είναι αδύνατον να θυμηθώ) κι άλλο ένα που υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το Bloody Mary άσχετα με τον Χέμινγουέι  (το King Cole bar στο St. Regis της Νέας Υόρκης)

Select Café

To καφέ αυτό εμφανίζεται στο «ο ήλιος ανατέλλει ξανά», και μάλιστα υπάρχει και βιβλίο αφιερωμένο στους συχνούς του πελάτες, το Select Crowd: Σιμόν ντε Μποβουάρ, Αντρέ Μπρετόν, Λουίς Μπουνιουέλ, Ζαν Κοκτώ, Ισιδώρα Ντάνκαν, Άλεν Γκίνσμπεργκ, Χένρι Μίλερ, Χουάν Μιρό, Αναΐς Νιν  και πολλοί άλλοι.

Café Dome

Πρωταγωνιστής της «Κινητής Γιορτής», όπου μεταξύ άλλων ο Χέμινγουέι  φλερτάρει με δύο μοντέλα του ζωγράφου Pascin.

Les Deux Magots

Αρχικά σπίτι των σουρεαλιστών, τώρα τουριστική ατραξιόν. Έχει εμφανιστεί και στη «Λολίτα».

The Lilas Café

Βολικό, κοντά στο σπίτι του, ήταν το μέρος στο οποίο έγραψε μεγάλο μέρος των βιβλίων του, περνώντας ώρες εκεί. Πήγαινε επίσης παρέα με τον Τζέιμς Τζόις.

Bar Hemingway, Ritz Hotel

Αυτό το μπαρ υποτίθεται ότι ήταν το αγαπημένο του όλων κι έτσι πήρε και το όνομά του. Περισσότερα, στο βίντεο:

Αν έχουμε αναγνώστες από το Παρίσι (ή ταξιδιώτες), έχετε πάει σε κάποιο από αυτά; Πώς είναι στην πραγματικότητα;

Βάλε μουσική κι ένα ποτό

Ξέρω ότι με όλα αυτά θα θέλετε τώρα ένα ποτό. Το Food Daily σήμερα προσφέρει φουλ σέρβις: δε μπορώ μεν να σας στείλω κοκτέιλ από το ίντερνετ, αλλά μπορώ να σας δείξω το Drinkify, το οποίο συνδυάζει μουσική με προτάσεις αλκοόλ. Καταπληκτική ιδέα και ο dj είσαστε εσείς οι ίδιοι. Εγώ δοκίμασα τα εξής:

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια