Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
0

Το θέμα της γεύσης το γνωρίζει πολύ καλά ο Βασίλης Ακρίβος. Είναι εκείνος που πριν από δεκατέσσερα χρόνια μας γνώρισε έναν διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζουμε τους ψαρομεδέζες και τους θαλασσομεζέδες όταν έφτιαξε το Ψάριστον, ένα εστιατόριο που απείχε πολύ από αυτό που ανέμενε κανείς από μια τυπική ψαροταβέρνα. Η επιτυχία του αδιαμφισβήτητη όπως και η πρόθεσή του να ανανεώνεται συνεχώς και να αναζητεί καινούργιες γεύσεις στην κουζίνα του μέσα από το παιχνίδι των υλικών και των πρώτων υλών το οποίο χειρίζεται με αυθόρμητη έμπνευση και απροσποίητη μαεστρία.

 

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
«Umami Tales», ονομάζεται το κατάστημα με delicatessen προϊόντα που έφτιαξε ο Βασίλης και μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, στον αριθμό 18 της οδού Σοφοκλέους... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Αυτή ακριβώς η αγαπημένη του συνήθεια, η περιήγηση στις γεύσεις και τα υλικά, είναι που του έδωσε την αφορμή για την καινούργια του ενασχόληση μέσω της οποίας είναι αποφασισμένος να μας διηγηθεί πολλές «Ιστορίες γεύσης». Έτσι, «Umami Tales», ονομάζεται το κατάστημα με delicatessen προϊόντα που έφτιαξε ο Βασίλης και μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, στον αριθμό 18 της οδού Σοφοκλέους, απέναντι από την κεντρική αγορά.

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Ο κόσμος του Umami Tales αν και είναι κατά βάση φλογερός, δεν εξαντλείται στις hot & spicy γεύσεις. Θα βρεις αλάτια από διάφορα μέρη, τσάντνει, τσάγια, ζάχαρες αρωματισμένες, ιδιαίτερες μαρμελάδες, μουστάρδες έως και πολύ εξειδικευμένα προϊόντα όπως λίπος από wagyu.Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Umami Tales αν και είναι καινούργιο δείχνει να αισθάνεται ενσωματωμένο στην περιοχή της κεντρικής αγοράς ανάμεσα σε μαγαζιά με μπαχαρικά και βότανα. Μεγάλες ξύλινες προθήκες και ντουλάπια στο χρώμα του ξύλου που θυμίζουν παλιό μπακάλικο, μεταλλική σκάλα στο βάθος και προϊόντα που προδίδουν τις διαθέσεις εκείνου που τα επέλεξε.


«Θέλησα να μεταφέρω εμπειρίες από ταξίδια και γευστικές δοκιμές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Να γεμίσω τα ράφια με προτάσεις για εκείνους που θέλουν να ανακαλύψουν νέες γεύσεις, να δοκιμάσουν πέρα από τα συνηθισμένα. Ο στόχος μου δεν είναι να μιλήσω τη γλώσσα των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων. Αυτό ήδη γίνεται σε μεγάλη έκταση και με επιτυχία. Τα προϊόντα που επιλέγω απευθύνονται σε ανήσυχους μάγειρες που θέλουν να μπουν στην κουζίνα τους και να μαγειρέψουν καυτερά φαγητά, σε επαγγελματίες σεφ και μπάρμαν που πειραματίζονται με κοκτέιλ», λέει ο Βασίλης .

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Εύκολα διαπιστώνεις ότι από τα προϊόντα που εκτίθενται στα ράφια ξεχωρίζουν εκείνα που απευθύνονται στους φανατικούς των καυτερών γεύσεων. Σάλτσες από κάθε γωνιά του κόσμου Αγγλία, την Αυστραλία, την Αμερική την Τασμανία, Ελλάδα για δοκιμάσεις και να ...δακρύσεις από τον πόνο. «Διαπίστωσα ότι εκτός Ελλάδα η κουλτούρα του καυτερού έχει φανατικούς οπαδούς. Η μεγάλη ποικιλία από καυτερές πιπεριές σε διάφορες βαθμίδες έχουν δώσεις ιδέες για σάλτσες και συνδυασμούς υλικών που χαρίζουν πυροτεχνήματα στη γεύση. Προϊόντα σαν αυτά θέλησα να φέρω στο Umami Tales», εξηγεί ο Βασίλης. Χαζεύεις τα ράφια και βλέπεις να φιγουράρουν σάλτσες φτιαγμένες από διάφορα είδη πιπεριάς με εντυπωσιακές και φευγάτες ετικέτες όπως η σειρά Psycho με εμφανείς τις... προθέσεις του κατασκευαστή της.

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Τα προϊόντα που επιλέγω απευθύνονται σε ανήσυχους μάγειρες που θέλουν να μπουν στην κουζίνα τους και να μαγειρέψουν καυτερά φαγητά, σε επαγγελματίες σεφ και μπάρμαν που πειραματίζονται με κοκτέιλ», λέει ο Βασίλης ...Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Καθώς φαίνεται ότι η κουλτούρα του πικάντικου αποκτά πλέον «οργανωμένους» οπαδούς και στην Ελλάδα αξίζει να προσεγγίσουμε την ιστορία του. Το 1912 ο χημικός Wilbur Scoville δημιούργησε την κλίμακα Scoville για να μετρά το πόσο καυστικό είναι το κάθε είδος πιπεριάς. Η μέθοδος με την οποία κατέγραψε την κλίμακα ήταν η εξής: Χρησιμοποίησε καυστικό έλαιο που παρήχθη από πιπεριές το οποίο αραίωνε σταδιακά με ζαχαρούχο νερό έως ότου η καυστικότητα του ελαίου έπαυε να είναι ανιχνεύσιμη στη γεύση. Το χημικό συστατικό στο οποίο οφείλει την καυστικότητά της η πιπεριά είναι η καψικίνη η οποία στην καθαρή της μορφή χαρακτηρίζεται από καυστικότητα 16 εκατομμυρίων μονάδων της κλίμακας Scoville και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα.

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ο κόσμος του Umami Tales αν και είναι κατά βάση φλογερός, δεν εξαντλείται στις hot & spicy γεύσεις. Θα βρεις αλάτια από διάφορα μέρη, τσάντνει, τσάγια, ζάχαρες αρωματισμένες, ιδιαίτερες μαρμελάδες, μουστάρδες έως και πολύ εξειδικευμένα προϊόντα όπως λίπος από wagyu. Ανεβαίνοντας την μεταλλική σκάλα προσγειώνεσαι στον γλυκό κόσμο με εξαιρετικές ιταλικές σοκολάτες, σοκολατάκια με αλάτι, τσίλι ή πιπέρι και τεράστιους κορμούς σοκολατένιους με φουντούκια. Ο Βασίλης υπόσχεται ότι η λίστα των προϊόντων θα μεγαλώσει σύντομα για να αντιμετωπίσει τις λίστες επιθυμιών κάθε φανατικού των καλών γεύσεων.

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Ti άλλο θα βρεις στο Umami; Εξαιρετικές ιταλικές σοκολάτες, σοκολατάκια με αλάτι, τσίλι ή πιπέρι και τεράστιους κορμούς σοκολατένιους με φουντούκια. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Umami Tales»

Σοφοκλέους 18, Αθήνα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT