To Ρις του Γρηγόρη Τσακίρη είναι κάτι μεταξύ ιταλικής τρατορίας και ελληνικού μαγειρείου

To Ρις του Γρηγόρη Τσακίρη είναι κάτι μεταξύ ιταλικής τρατορίας και ελληνικού μαγειρείου Facebook Twitter
Σπαγγέτι μαγειρεμένο σε ζωμό κοτόπουλου, στεφανωμένο με συκωτάκια πουλιών, μαγειρεμένα με ροζέ κρασί και τσίλι.
0

Όταν δοκιμάζεις ένα καινούργιο εστιατόριο, το πιο πιθανό είναι ότι να θέλεις να διαπιστώσεις πόσο καλό είναι το φαγητό, πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί το σέρβις, αν σου ταιριάζει ο χώρος και πόσο ελκυστική είναι η σχέση κόστους-ποιότητας. Ελάχιστα σε ενδιαφέρει ποιος έχει στήσει το μαγαζί ή έχει επιλέξει το μενού, ποιος βρίσκεται πίσω από μια συνολική σκηνοθεσία που στόχο έχει να προκαλέσει την τέρψη σου και να κερδίσει την προτίμησή σου. Όμως, όταν αυτός ο «σκηνοθέτης» έχει αποδείξει το ταλέντο του στο να δημιουργεί εστιατόρια, και μάλιστα με ανατρεπτική διάθεση, αξίζει να σταθείς λίγο και στις συστάσεις. Ο λόγος για τον Γρηγόρη Τσακίρη, που, μεταξύ άλλων, είχε οργανώσει πριν από δύο χρόνια το «Τεφαρίκι», μια γκουρμέ καντίνα ανάμεσα σε συνεργεία με ανταλλακτικά και πάρκινγκ για σκάφη στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, το οποίο πρόσφερε φαγητό που σε απογείωνε.

Το καινούργιο «παιδί» του Γρηγόρη είναι ένα μικρό εστιατόριο στη Βούλα, το «Ρις», η «μύτη», δηλαδή, για να θυμηθούμε πόσο εύηχες είναι οι ξεχασμένες ονομασίες της πλούσιας ελληνικής γλωσσικής ιστορίας. Το περιβάλλον του εστιατορίου είναι απλό, καθημερινό, τέτοιο που δεν θα σε απασχολήσει με γρίφους προς αποκωδικοποίηση ή διαδικασίες ερμηνείας και προσαρμογής αλλά θα σε αφήσει να χαρείς απερίσπαστος τη νοστιμιά των πιάτων που θα βρεθούν στο τραπέζι σου. Κάτι μεταξύ ιταλικής τρατορίας και ελληνικού μαγειρείου, πασπαλισμένων με μια στάλα σύγχρονου, χαλαρού wine bar. Τα πραγματικά διαμάντια που κρύβει ο Γρηγόρης στη μαγειρική του θυρίδα δεν βρίσκονται στη σάλα του Ρις αλλά στην κουζίνα του. Εκεί γίνονται πραγματικά θαύματα, καθώς οι γεύσεις που θα δοκιμάσεις μπορούν να αποκαλύψουν και να βγάλουν στην επιφάνεια το umami που κρύβει ο καθένας μέσα του χωρίς να το γνωρίζει.

To Ρις του Γρηγόρη Τσακίρη είναι κάτι μεταξύ ιταλικής τρατορίας και ελληνικού μαγειρείου Facebook Twitter
Η σαλάτα πορτοκάλι συνδυάζει βαλεριάνα, μαρούλι, γαλλική σαλάτα, άισμπεργκ με κομματάκια γλυκιάς γκοργκοντζόλας και μπαστουνάκια μοτσαρέλα με ντρέσινγκ τζίντζερ, τσίλι, γύρω-γύρω ροδέλες καραμελωμένο πορτοκάλι και στην κορυφή μπουκετάκια από σαλάμι Μιλάνο

Ο Γρηγόρης στρέφει τη «ρίνα» του σε κάθε πηγή καλής πρώτης ύλης, επιλέγει τα υλικά που πραγματικά ικανοποιούν τα κριτήρια που έχει θέσει και τα μεταχειρίζεται στην κουζίνα του με τον καλύτερο τρόπο, βγάζοντας πιάτα με άποψη που, αν και απλά στη σύλληψή τους, ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Παράδειγμα, το πιάτο με σπαγγέτι που το μαγειρεύει σε ζωμό κοτόπουλου και έρχεται στεφανωμένο με συκωτάκια πουλιών, μαγειρεμένα με ροζέ κρασί και τσίλι (€8) – φουλ νοστιμιάς σε κάθε πληθωρική μπουκιά. Η σαλάτα πορτοκάλι (€10) συνδυάζει βαλεριάνα, μαρούλι, γαλλική σαλάτα, άισμπεργκ με κομματάκια γλυκιάς γκοργκοντζόλας και μπαστουνάκια μοτσαρέλα με ντρέσινγκ τζίντζερ, τσίλι, γύρω-γύρω ροδέλες καραμελωμένο πορτοκάλι και στην κορυφή μπουκετάκια από σαλάμι Μιλάνο. Δροσερή, με το ντρέσινγκ να δημιουργεί γευστική γέφυρα ανάμεσα στα υλικά. Ωραία ιδέα αλλά και πλούσια γεύση αποκαλύπτει το φιλέτο κοτόπουλο που μαγειρεύεται με σάλτσα δεντρολίβανο, παρμέζανα και το ισπανικό μοναστηριακό τυρί Ιντιαζαμπάλ και έρχεται σε στρώσεις με προσούτο ανάμεσα, ενώ στην κορυφή σού κλείνει το μάτι πονηρά ένα τηγανητό αυγό (€10). Βουτάς το ψωμί σου στον χρυσό κρόκο και στη σάλτσα από το κοτόπουλο και αφήνεις το παιχνίδι της ισορροπίας να υπογραμμίσει τη φινέτσα της γεύσης. Για τους εραστές των τυριών και των αλλαντικών, η βιτρίνα του ψυγείου όπου φιγουράρουν είναι πρόκληση. Κλείσαμε με παρμεζάνα Muca Rosa, που η πολύπλοκη γεύση της σε κερδίζει. Για γλυκό κατευόδιο ο Γρηγόρης κερνάει μους γιαουρτιού με γλυκό του κουταλιού μύρτιλο.

To Ρις του Γρηγόρη Τσακίρη είναι κάτι μεταξύ ιταλικής τρατορίας και ελληνικού μαγειρείου Facebook Twitter
Φιλέτο κοτόπουλο που μαγειρεύεται με σάλτσα δεντρολίβανο, παρμέζανα και το ισπανικό μοναστηριακό τυρί Ιντιαζαμπάλ και έρχεται σε στρώσεις με προσούτο ανάμεσα, ενώ στην κορυφή σού κλείνει το μάτι πονηρά ένα τηγανητό αυγό.

Ρις, Β. Παύλου 98, Βούλα, 210 8959185

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT