1. Η πρώτη ελληνική σοκολάτα παρουσιάστηκε στη γωνία Αιόλου και Βύσσης στο κέντρο της Αθήνας το 1841. Ο τυπογράφος Σπυρίδων Παυλίδης την παρουσίασε δίπλα στους μπακλαβάδες, τα λουκούμια και τα κουφέτα του στο Γλυκισματοποιείον του, ενώ το 1852 πρότεινε στην Ελλάδα το ρόφημα κακάο και το 1861 κυκλοφόρησε τη Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη.
2. Το 1930 η ΙΟΝ κυκλοφόρησε τη σοκολάτα Αμυγδάλου ΙΟΝ, που μέχρι και σήμερα ερίζει για την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά, μια και την πρωτιά σε πωλήσεις κατέχει η Lacta.
3. Οι καρδούλες και τα αρκουδάκια του παγκοσμιοποιημένου Αγίου Βαλεντίνου δεν φαίνεται να αυξάνουν σημαντικά τις πωλήσεις σοκολάτας στη χώρα μας, τουλάχιστον όχι τόσο όσο τα… σοκολατένια αυγά και κουνελάκια το Πάσχα! Τότε, γύρω στον Απρίλιο, αρχίζει να φθίνει και η κατανάλωση σοκολάτας στην Ελλάδα, που προτιμά το πιο δροσερό εξάμηνο μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου για το αγαπημένο, εύκολο σνακ.
4. Μαύρη σοκολάτα είναι η σοκολάτα χωρίς προσθήκη γάλακτος.
5. Σοκολάτα γάλακτος είναι η σοκολάτα με γάλα, πολτό από κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη.
6. Κουβερτούρα σημαίνει σοκολάτα για ζαχαροπλαστική χρήση (βγαίνει από το γαλλικό ρήμα couvrir/καλύπτω, καθώς με τη σοκολάτα αυτή καλύπτουμε τα γλυκά, τις τούρτες, τα σοκολατάκια κ.λπ.). Για τις απαιτητικότερες συνταγές ζαχαροπλαστικής με σοκολάτα συνιστάται κουβερτούρα με 70%-80% ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο.
7. Κάθε 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα 50% κακάο περιέχουν 500 θερμίδες. Αν σε ενδιαφέρει η σιλουέτα σου, καλό θα ήταν να γνωρίζεις ότι το «δημιουργικό γδύσιμο» εξαφανίζει 8-10 θερμίδες, σε μια ώρα γεμάτη φιλιά χάνεις περίπου 68 θερμίδες, με μια ώρα μασάζ αφαιρείς 80 θερμίδες, ενώ με τον ρομαντικό χορό 103 θερμίδες τη μισή ώρα και καις τουλάχιστον 144 θερμίδες σε κάθε μισή ώρα σεξ. Αυτά. Κάνε τη πρόσθεση.
8. Η λευκή σοκολάτα διαφέρει από τις άλλες σοκολάτες στο ότι δεν έχει πολτό από κακάο και συνεπώς δεν παίρνει το σοκολατί χρώμα. Όλη τη γεύση της σοκολάτας την παίρνει από το βούτυρο κακάο που περιέχει. Δηλαδή, περιέχει γάλα, ζάχαρη και βούτυρο κακάο.
9. Πρώτη ύλη είναι ο καρπός του κακάου ή κακαοβάλανος που περιέχεται στους καρπούς του κακάου. Ένα κακαόδεντρο παράγει περίπου 30 καρπούς κακάο ανά έτος.
10. Το κακάο είναι ένα γεωργικό αγαθό που παράγεται στις τροπικές χώρες που βρίσκονται περίπου μόλις 10 μοίρες βόρεια και νότια του Ισημερινού, όπως η Γκάνα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Νιγηρία, το Καμερούν, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Εκουαδόρ, που όμως, λόγω της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, πλήττονται από το ολοένα ξηρότερο κλίμα, μια και το κακάο προτιμά τα υγρά, ζεστά κλίματα.
11. Το κακάο είναι χρηματιστηριακό προϊόν και το εμπορεύονται τα διεθνή χρηματιστήρια commodities (βασικών γεωργικών πρώτων υλών), στο Λονδίνο και στη Β. Αμερική. Στη Νέα Υόρκη αποφασίζεται καθημερινά πόσο «αξίζει» το κακάο της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, ενώ στο Λονδίνο εκείνο της Αφρικής και της Ασίας. Φέτος οι τιμές του παρουσίασαν αύξηση 40% στα διεθνή χρηματιστήρια και η παραγωγή πιέζεται να αντεπεξέλθει στη γοργά αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας.
12. Η σωστή θερμοκρασία για τη φύλαξη της σοκολάτας είναι μεταξύ 15 και 22 βαθμών Κελσίου.
13. Ο μέσος Έλληνας καταναλώνει περίπου 2,5 κιλά σοκολάτας τον χρόνο, ενώ ο Ελβετός 7 κιλά ανά άτομο, που με τους Βέλγους και τους Ισλανδούς κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις στη διεθνή σοκολατομανία.
14. Αν επέλθει στην Ελλάδα ο προτεινόμενος από την Τρόικα φόρος στις τροφές με λιπαρά, αλλιώς επονομαζόμενος και fat tax σε Δανία, Γαλλία και Ουγγαρία όπου ήδη εφαρμόζεται, οι τιμές της σοκολάτας θα αυξηθούν περίπου 8-10%, φτάνοντας, π.χ., από 1 ευρώ στο 1,20.
15. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει Ω3 λιπαρά που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, κάτι που μάλλον γνώριζε ο άγιος των ημερών, αλλιώς πώς εξηγείται η σοκολατομανία της 14ης Φεβρουαρίου; H διεθνής τάση στρέφεται πάντως ταχύτατα προς τη μαύρη σοκολάτα.
16. Ηλίας Μαμαλάκης (δημοσιογράφος-γευσιγνώστης):
- Σε βλέπω λίγο αναστατωμένο και νευρικό. Ησύχασε, μια συνέντευξη περί σοκολάτας πάμε να κάνουμε.
Στέλιος Παρλιάρος (εθνικός μας ζαχαροπλάστης):
- Εσύ θα ήσουν ήρεμος, αν μιλούσες για την πρώτη σου αγάπη;
(από την εισαγωγή του βιβλίου του Στέλιου Παρλιάρου Σοκολάτα).
17. Τα τελευταία χρόνια η σοκολάτα έχει τρυπώσει με μεγάλη επιτυχία στο ρακί, στον χαλβά του μπακάλη, στο παστέλι, στην καρυδόπιτα και πολλά άλλα γνωστά ή παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Μικρές ελληνικές επιχειρήσεις προσθέτουν δενδρολίβανο, goji berries και εγχώρια βότανα, αρωματίζοντας πρωτότυπα τις σοκολάτες που παράγουν.
18. Σοκολατοπόλεμος στο Καρναβάλι της Πάτρας (που ξεκίνησε πριν 180 χρόνια) αναμένεται και φέτος στις 2 Μαρτίου, την Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, στο τέλος των παρελάσεων. Τα τελευταία άρματα του καρναβαλιού πετούν σοκολάτες κανονικού μεγέθους στο πλήθος, αναβιώνοντας ένα έθιμο που συνηθιζόταν παλαιότερα στις χοροεσπερίδες ως ένδειξη πλούτου και οικονομικής άνεσης. Στην Πάτρα λειτουργούν και 3-4 όμιλοι σοκολατοριχτών, όπως το Club Σοκολατοπόλεμος Πατρινού Καρναβαλιού «Σοκολατομαχίες», η Ένωση Πατρινών Σοκολατοριχτών «Σοκολατοδρομίες», ο Όμιλος Σοκολατομαχητών Πατρινού Καρναβαλιού «Σοκολατομανίες» και ο Σύλλογος Σοκολατοπαικτών Πατρινού Καρναβαλιού «Σοκολατοπαίκτες».
3 εύκολοι τρόποι με τη σοκολάτα για του Αγίου Βαλεντίνου
Φλούδες πορτοκαλιού γλασέ με πικρή σοκολάτα
Χαράζω με μαχαίρι το πορτοκάλι σε σταυρό.
Αφαιρώ τα τέσσερα κομμάτια της φλούδας προσεκτικά μη σπάσουν.
Κόβω λεπτές κάθετες λουριδίτσες προσπαθώντας, πάλι, να μη σπάσουν.
Βράζω νερό σ’ ένα κατσαρολάκι, το κατεβάζω απ’ τη φωτιά και αφήνω τις φλούδες να σιγοβράσουν για 5 λεπτάκια, μέχρι να ξεπικρίσουν.
Σουρώνω και αφήνω να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.
Τις ξαπλώνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τις ραντίζω με ζάχαρη, τις αφήνω για δέκα λεπτά και μετά σηκώνω το χαρτί από τις τέσσερις γωνίες και τις κουνάω για να πάει η ζάχαρη παντού. (Μπορώ να σταματήσω εδώ τη συνταγή, έχοντας έτσι μια απλούστερη εκδοχή, αλλά προσωπικά με καλεί η πικρή σοκολάτα να συνεχίσω...)
Βγάζω τα μπαστουνάκια πορτοκαλιού από τη ζάχαρη και τα τινάζω ελαφρά, για να ξεφορτωθούν την πολύ γλύκα (εννοείται ότι φυλάω την αρωματισμένη ζάχαρη για το αυριανό κέικ).
Βουτάω σε λιωμένη ζεστή πικρή σοκολάτα κάθε μπαστουνάκι, αφήνοντάς το να στραγγίξει πάνω από το σκεύος.
Τα ξαπλώνω πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ξανά για να κρυώσουν.
Τα βουτώ σε λιωμένη πικρή σοκολάτα και τα αφήνω πάλι να στεγνώσουν.
Φράουλες με σοκολάτα
Πλύνε καλά τις φράουλες.
Άφησε τα πράσινα φυλλαράκια.
Ακούμπησέ τες σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά.
Πάρε μία-μία στο χέρι σου και πίεσε το χαρτί κουζίνας, ώστε να μην υπάρχει ίχνος υγρασίας.
Λιώσε σε μπεν μαρί ή σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο μικροκυμάτων μία ή δύο κουβερτούρες (γάλακτος ή μπίτερ, ό,τι προτιμάς).
Βούτα μία-μία τις φράουλες στη λιωμένη σοκολάτα, μέχρι τη μέση περίπου.
Ακούμπησέ τες σε λαδόκολλα πάνω σ’ έναν δίσκο.
Βάλ’ τες στο ψυγείο για δέκα λεπτά. Πριν τις σερβίρεις, πασπάλισε τες με ζάχαρη άχνη (προαιρετικά, για ομορφιά!)
Μια εύκολη σος σοκολάτα (ιδανική για παγωτό)
170 γρ. μαύρη σοκολάτα
115 ml νερό
30 γρ. βούτυρο
6 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
λίγο άρωμα βανίλιας
Ανακατεύω όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και ρίχνω τη σος αμέσως πάνω από παγωτό βανίλια.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΚΡΙΒΟΣ
σχόλια