Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ.

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter
0

Οι έμπειροι Ιάπωνες sushi chef «προσκυνούν» την ποιότητά του ως κορυφαία θαλάσσια πρώτη ύλη. Οι Έλληνες συνάδελφοί τους έχουν υιοθετήσει και εκείνοι διάφορες μαγειρικές προσεγγίσεις που δεν υπήρχαν στο μεσογειακό εδεσματολόγιο, αλλά η επέλαση των sushi γαστρονομικών επιλογών και στην Ευρώπη τις έχει επιβάλλει. Ο λόγος για τον τόνο, η ποιότητα κρέατος του οποίου δεν έχει όμοιό της και δεν είναι τυχαίο πως όταν ρώτησαν τον Jiro Ono, τον κορυφαίο Ιάπωνα παρασκευαστή sushi, αν υπάρχει υποκατάστατο του τόνου στη μαγειρική, εκείνος το αρνήθηκε κατηγορηματικά.


Μια τέτοια πρώτη ύλη πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό στη μαγειρική, για να μην καταστρέψει τις εξαιρετικές ιδιότητες ενός κρέατος τρυφερού και σφιχτού ταυτόχρονα, η υφή του οποίου αποτελεί εμπειρία για τους εκπαιδευμένους ουρανίσκους και όχι μόνο. Για να εντρυφήσουμε στα μαγειρικά μυστικά του τόνου, απευθυνθήκαμε σε έναν ειδικό, τον Νίκο Γκούμπλια, σεφ του εστιατορίου Mario στη Νάουσα της Πάρου, ο οποίος στο λιμανάκι της Νάουσας, δίπλα στη θάλασσα, σερβίρει πιάτα που αξίζουν «δέκα με τόνο».

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter
Ο λόγος για τον τόνο, η ποιότητα κρέατος του οποίου δεν έχει όμοιό της στο θαλασσινό ζωικό βασίλειο και δεν είναι τυχαίο..

 

Καρπάτσιο τόνου

Υλικά

100 γρ. λεπτοκομμένες φέτες φρέσκου τόνου
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ημίχονδρο αλάτι
¼ χυμός λεμονιού
5 κόκκοι ροζ πιπέρι
1 κ.σ. κρίταμο τουρσί
2 κ.σ. ντρέσινγκ εσπεριδοειδών

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter
Κόβουμε τον τόνο σε πολύ λεπτές φέτες και τις μαρινάρουμε με τον χυμό λεμονιού, αλάτι και ελαιόλαδο. Γαρνίρουμε με ροζ πιπέρι και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών.


Εκτέλεση

Κόβουμε τον τόνο σε πολύ λεπτές φέτες και τις μαρινάρουμε με τον χυμό λεμονιού, αλάτι και ελαιόλαδο. Γαρνίρουμε με ροζ πιπέρι και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών.


Για το ντρέσινγκ εσπεριδοειδών, χτυπάμε στο μούλτι 1/2 χυμό λεμονιού, ½ χυμό λάιμ, ½ χυμό πορτοκάλι, 1 κοφτή κ.σ. μουστάρδα και 50 ml ελαιόλαδο.

 

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter

 

Κοιλιά τόνου με βλίτα


Υλικά

200 γρ. κοιλιά φρέσκου τόνου
100 γρ. βλίτα βρασμένα
1 κ.σ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ντρέσινγκ λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter


Εκτέλεση

Σοτάρουμε τον τόνο με λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Αποσύρουμε και κόβουμε τον τόνο σε λεπτές φέτες (σαν ταλιάτα) που τοποθετούμε πάνω στα βλίτα. Γαρνίρουμε με ντρέσινγκ λεμονιού και κρεμμυδοσαλάτα και αλατοπιπερώνουμε.


Τip: Μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά.

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter

 

Πατατοσαλάτα με βραστό τόνο


Υλικά

100 γρ. φρέσκος τόνος, φιλέτο ή κομμάτι από την ουρά
3 μεσαίες πατάτες
5 ελιές μαύρες
6 ντοματίνια κομμένα στα δύο
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ή ξερό
1 κ.σ. κάππαρη Πάρου
1 αυγό βρασμένο και κομμένο στη μέση
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγο ντρέσινγκ λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. άνηθος ψιλοκομμένο
Κρίταμο τουρσί για γαρνίρισμα


Εκτέλεση

Σε αλατισμένο νερό ή σε νερό θαλασσινό βράζουμε τον τόνο σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον τόνο να κρυώσει μέσα στο νερό. Βράζουμε τις πατάτες για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε τον τόνο από το νερό και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τον κόβουμε σε μπουκιές. Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τον τόνο, το αυγό και το κρίταμο. Ανακατεύουμε καλά, σερβίρουμε σε πιάτο και προσθέτουμε τον τόνο, το αυγό και το κρίταμο τουρσί.

 

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter

 

Λιγκουίνι με τόνο, ούζο και ντομάτα


Υλικά

150 γρ. λιγκουίνι
80 γρ. φρέσκος τόνος σε κομμάτια
1 κ.σ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
30 γρ. πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μπαστουνάκια
30 γρ. πιπεριά πράσινη κομμένη σε μπαστουνάκια
1 κούπα ντομάτα τριμμένη
½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ούζο
1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter


Εκτέλεση

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά για 6-7 λεπτά. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τον τόνο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Σβήνουμε με το ούζο, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2 λεπτά να δέσουν με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter
 

 

Παϊδάκια τόνου

Υλικά

6-8 παϊδάκια φρέσκου τόνου από τη ραχοκοκαλιά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Φρέσκια ρίγανη
Χυμός μισού λεμονιού
Ντρέσινγκ μουστάρδας

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τα παϊδάκια τόνου και τα ψήνουμε στη σχάρα για 5 λεπτά ή σε ταψί στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με ντρέσινγκ μουστάρδας, ρίγανη και λεμόνι.
Για το ντρέσινγκ μουστάρδας χτυπάμε στο μούλτι 1 κ.γ. μουστάρδα, 1 κ.γ. μαγιονέζα και χυμό ενός λεμονιού.

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter

Οδηγίες

  • Για να διατηρήσουμε τον φρέσκο τόνο, μπορούμε να τον βράσουμε σε αλατισμένο νερό και να τον συντηρήσουμε στο νερό που τον βράσαμε ή σε βάζο με ελαιόλαδο. Μπαίνει στο ψυγείο για 2 μήνες, αλλά, αν ανοίξουμε το βάζο, πρέπει να καταναλωθεί σε 3 ημέρες. Ταιριάζει σε σάντουιτς, πράσινες σαλάτες και ζυμαρικά.
  • Για το ταρτάρ τόνου, κόβουμε τον φρέσκο τόνο σε καρέ και τον μαρινάρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, χυμό λεμόνι, ημίχονδρο αλάτι και καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη. Γαρνίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο ή άνηθο ή κόλιανδρο.
  • Το ψητό φιλέτο φρέσκου τόνου το ψήνουμε στη σχάρα για 3 έως 4 λεπτά από την κάθε πλευρά με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε μέτρια ψημένο και γαρνίρουμε με σαλάτα βραστών ή ψητών λαχανικών και λαδολέμονο. 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ