Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ.

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter
0

Οι έμπειροι Ιάπωνες sushi chef «προσκυνούν» την ποιότητά του ως κορυφαία θαλάσσια πρώτη ύλη. Οι Έλληνες συνάδελφοί τους έχουν υιοθετήσει και εκείνοι διάφορες μαγειρικές προσεγγίσεις που δεν υπήρχαν στο μεσογειακό εδεσματολόγιο, αλλά η επέλαση των sushi γαστρονομικών επιλογών και στην Ευρώπη τις έχει επιβάλλει. Ο λόγος για τον τόνο, η ποιότητα κρέατος του οποίου δεν έχει όμοιό της και δεν είναι τυχαίο πως όταν ρώτησαν τον Jiro Ono, τον κορυφαίο Ιάπωνα παρασκευαστή sushi, αν υπάρχει υποκατάστατο του τόνου στη μαγειρική, εκείνος το αρνήθηκε κατηγορηματικά.


Μια τέτοια πρώτη ύλη πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό στη μαγειρική, για να μην καταστρέψει τις εξαιρετικές ιδιότητες ενός κρέατος τρυφερού και σφιχτού ταυτόχρονα, η υφή του οποίου αποτελεί εμπειρία για τους εκπαιδευμένους ουρανίσκους και όχι μόνο. Για να εντρυφήσουμε στα μαγειρικά μυστικά του τόνου, απευθυνθήκαμε σε έναν ειδικό, τον Νίκο Γκούμπλια, σεφ του εστιατορίου Mario στη Νάουσα της Πάρου, ο οποίος στο λιμανάκι της Νάουσας, δίπλα στη θάλασσα, σερβίρει πιάτα που αξίζουν «δέκα με τόνο».

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter
Ο λόγος για τον τόνο, η ποιότητα κρέατος του οποίου δεν έχει όμοιό της στο θαλασσινό ζωικό βασίλειο και δεν είναι τυχαίο..

 

Καρπάτσιο τόνου

Υλικά

100 γρ. λεπτοκομμένες φέτες φρέσκου τόνου
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ημίχονδρο αλάτι
¼ χυμός λεμονιού
5 κόκκοι ροζ πιπέρι
1 κ.σ. κρίταμο τουρσί
2 κ.σ. ντρέσινγκ εσπεριδοειδών

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter
Κόβουμε τον τόνο σε πολύ λεπτές φέτες και τις μαρινάρουμε με τον χυμό λεμονιού, αλάτι και ελαιόλαδο. Γαρνίρουμε με ροζ πιπέρι και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών.


Εκτέλεση

Κόβουμε τον τόνο σε πολύ λεπτές φέτες και τις μαρινάρουμε με τον χυμό λεμονιού, αλάτι και ελαιόλαδο. Γαρνίρουμε με ροζ πιπέρι και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών.


Για το ντρέσινγκ εσπεριδοειδών, χτυπάμε στο μούλτι 1/2 χυμό λεμονιού, ½ χυμό λάιμ, ½ χυμό πορτοκάλι, 1 κοφτή κ.σ. μουστάρδα και 50 ml ελαιόλαδο.

 

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter

 

Κοιλιά τόνου με βλίτα


Υλικά

200 γρ. κοιλιά φρέσκου τόνου
100 γρ. βλίτα βρασμένα
1 κ.σ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ντρέσινγκ λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter


Εκτέλεση

Σοτάρουμε τον τόνο με λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Αποσύρουμε και κόβουμε τον τόνο σε λεπτές φέτες (σαν ταλιάτα) που τοποθετούμε πάνω στα βλίτα. Γαρνίρουμε με ντρέσινγκ λεμονιού και κρεμμυδοσαλάτα και αλατοπιπερώνουμε.


Τip: Μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά.

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter

 

Πατατοσαλάτα με βραστό τόνο


Υλικά

100 γρ. φρέσκος τόνος, φιλέτο ή κομμάτι από την ουρά
3 μεσαίες πατάτες
5 ελιές μαύρες
6 ντοματίνια κομμένα στα δύο
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ή ξερό
1 κ.σ. κάππαρη Πάρου
1 αυγό βρασμένο και κομμένο στη μέση
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγο ντρέσινγκ λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. άνηθος ψιλοκομμένο
Κρίταμο τουρσί για γαρνίρισμα


Εκτέλεση

Σε αλατισμένο νερό ή σε νερό θαλασσινό βράζουμε τον τόνο σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον τόνο να κρυώσει μέσα στο νερό. Βράζουμε τις πατάτες για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε τον τόνο από το νερό και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τον κόβουμε σε μπουκιές. Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τον τόνο, το αυγό και το κρίταμο. Ανακατεύουμε καλά, σερβίρουμε σε πιάτο και προσθέτουμε τον τόνο, το αυγό και το κρίταμο τουρσί.

 

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter

 

Λιγκουίνι με τόνο, ούζο και ντομάτα


Υλικά

150 γρ. λιγκουίνι
80 γρ. φρέσκος τόνος σε κομμάτια
1 κ.σ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
30 γρ. πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μπαστουνάκια
30 γρ. πιπεριά πράσινη κομμένη σε μπαστουνάκια
1 κούπα ντομάτα τριμμένη
½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ούζο
1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter


Εκτέλεση

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά για 6-7 λεπτά. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τον τόνο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Σβήνουμε με το ούζο, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2 λεπτά να δέσουν με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter
 

 

Παϊδάκια τόνου

Υλικά

6-8 παϊδάκια φρέσκου τόνου από τη ραχοκοκαλιά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Φρέσκια ρίγανη
Χυμός μισού λεμονιού
Ντρέσινγκ μουστάρδας

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τα παϊδάκια τόνου και τα ψήνουμε στη σχάρα για 5 λεπτά ή σε ταψί στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με ντρέσινγκ μουστάρδας, ρίγανη και λεμόνι.
Για το ντρέσινγκ μουστάρδας χτυπάμε στο μούλτι 1 κ.γ. μουστάρδα, 1 κ.γ. μαγιονέζα και χυμό ενός λεμονιού.

Συνταγές για καρπάτσιο τόνου, κοιλιά τόνου με βλίτα, πατατοσαλάτα με βραστό τόνο, παϊδάκια τόνου κ.λπ. Facebook Twitter

Οδηγίες

  • Για να διατηρήσουμε τον φρέσκο τόνο, μπορούμε να τον βράσουμε σε αλατισμένο νερό και να τον συντηρήσουμε στο νερό που τον βράσαμε ή σε βάζο με ελαιόλαδο. Μπαίνει στο ψυγείο για 2 μήνες, αλλά, αν ανοίξουμε το βάζο, πρέπει να καταναλωθεί σε 3 ημέρες. Ταιριάζει σε σάντουιτς, πράσινες σαλάτες και ζυμαρικά.
  • Για το ταρτάρ τόνου, κόβουμε τον φρέσκο τόνο σε καρέ και τον μαρινάρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, χυμό λεμόνι, ημίχονδρο αλάτι και καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη. Γαρνίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο ή άνηθο ή κόλιανδρο.
  • Το ψητό φιλέτο φρέσκου τόνου το ψήνουμε στη σχάρα για 3 έως 4 λεπτά από την κάθε πλευρά με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε μέτρια ψημένο και γαρνίρουμε με σαλάτα βραστών ή ψητών λαχανικών και λαδολέμονο. 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM