Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Στο ψιλικατζίδικο-μαγειρείο στου Ψυρρή που σερβίρει σπιτικό φαγητό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Ένα πιάτο φαΐ γίνεται πιο νόστιμο αν το γευτείς σε κάποια «μυστική» καντίνα της πόλης; Ένα δείπνο φέρνει μεγαλύτερη ικανοποίηση στον ουρανίσκο όταν χρειάζεται να γίνεις λίγο Σέρλοκ Χολμς για να το ξετρυπώσεις σε κάποιο υπόγειο κουτούκι που δεν πιάνει το GPS; Για τους περισσότερους από εμάς η απάντηση είναι «ναι».

Γιατί; Μα διότι η ανακάλυψη και το «ταξίδι», αυτό καθαυτό, είναι τα συστατικά που κρύβουν τη μεγαλύτερη απόλαυση.

Όμως προσοχή! Οι κρυμμένες κουζίνες-θησαυροί που ακολουθούν δεν είναι ακόμα μερικά «μυστικά» σημεία της πόλης για φαγητό, απ' αυτά που κυκλοφορούν κατά κόρον σε διάφορους οδηγούς, ούτε πρόκειται για ψεύτικα speakeasies της μοδός. Πρόκειται για τρία αυθεντικά και εντελώς απρόσμενα μέρη όπου μπορείς να φας καλά και φθηνά.

1.

Στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην 3ης Σεπτεμβρίου τρως τα καλύτερα αραβικά συκωτάκια

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Στην κουζίνα του εντευκτηρίου που λειτουργεί από Αιγυπτιώτες μάγειρες, τον Χαλίτ και τον Ρέντα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τίποτα δεν σε προϊδεάζει του τι θα συναντήσεις αν ανέβεις στον πρώτο όροφο κτιρίου στον αριθμό 56 της 3ης Σεπτεμβρίου. Εκεί, στεγάζεται ο Σύλλογος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο οποίος υπάρχει από το 1933 και κάποτε λεγόταν «Σύλλογος των εξ Αιγύπτου και Σουδάν Ελλήνων».

Πρόκειται για έναν σύλλογο ζωντανό όπου Ελληνοαιγύπτιοι κάθε γενιάς συναντιούνται και κρατούν επαφή με τις ρίζες τους. «Όμως δεν χρειάζεται να έχει κανείς κάποιου είδους σχέση με την Αίγυπτο για να μας επισκεφθεί και να φάει από την κουζίνα του εντευκτηρίου μας» μας λέει ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης –ο οποίος τελεί χρέη προέδρου από το 2015– που μας υποδέχεται δίπλα στην προτομή του Καβάφη.

Η σάλα της Ένωσης είναι τεράστια μια και τα μέλη του συλλόγου είναι πολλά και κάθε τόσο διοργανώνονται συνεστιάσεις, τόμπολες και φιλανθρωπικά μπαζάρ. Αν και έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε κρουαζιερόπλοιο ωστόσο ο χώρος έχει κάτι το φιλόξενο που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα.

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Σύντομα το τραπέζι γεμίζει με φαλάφελ παραδοσιακό αλλά και με παστουρμά, κεμπάπ κόφτα από μοσχάρι και λίγο αρνί, σούπα μολοχία με ρύζι, αιγυπτιακό ρύζι με καβουρδισμένα αμύγδαλα, κουκουνάρι και σταφίδες, πεντανόστιμους λιβανέζικους κεφτέδες κουμπέμπα, ταχίνα, μπαμπαγκανούς και κάτι φοβερά συκωτάκια αραβικά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Είναι νωρίς μεσημέρι καθημερινής και ο κόσμος αυτή την ώρα είναι λίγος στα τραπέζια. Ο κ. Μιχαηλίδης επιμένει να μπούμε μέσα στην κουζίνα για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την πάστρα και την επιμέλεια με την οποία λειτουργεί από τους Αιγύπτιους μάγειρες Χαλίτ και Ρέντα, και φυσικά δεν μας αφήνει να φύγουμε δίχως να δοκιμάσουμε κάποια από τα πιάτα του μενού.

«Οι Αιγυπτιώτες φημιζόμαστε για την φιλοξενία μας» μας λέει και μας καθίζει κάτω προσφέροντας αρχικά ένα χυμό μάνγκο.

Σύντομα το τραπέζι γεμίζει με φαλάφελ παραδοσιακό αλλά και με παστουρμά, κεμπάπ κόφτα από μοσχάρι και λίγο αρνί, σούπα μολοχία με ρύζι, αιγυπτιακό ρύζι με καβουρδισμένα αμύγδαλα, κουκουνάρι και σταφίδες, πεντανόστιμους λιβανέζικους κεφτέδες κουμπέμπα, ταχίνα, μπαμπαγκανούς και κάτι φοβερά συκωτάκια αραβικά.

Στο μενού υπάρχουν και κάτι μικροσκοπικά κασιώτικα ντολαμδάκια γεμισμένα με ρύζι και κιμά. «Αυτά είναι τα μοναδικά που δεν γίνονται στην κουζίνα του εντευκτηρίου αλλά τα παίρνουμε έτοιμα από νοικοκυρές της Κάσου που εμπιστευόμαστε εδώ και χρόνια».

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι μερίδες είναι όλες πραγματικά μεγάλες και οι τιμές εξαιρετικά χαμηλές, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη την ποιότητα και το σέρβις που παρέχει ο χώρος. Για να καταλάβει κανείς οι τιμές ξεκινούν από τα 2,50 και φτάνουν μέχρι τα 8 ευρώ.

«Θέλετε ένα ουισκάκι;» θα μας προτείνει ο κ. Μιχαηλίδης που μας εξηγεί ότι το έχουν συνήθεια να συνοδεύουν το φαγητό με αυτό. Το αφήνουμε για άλλη φορά που δεν θα βρισκόμαστε εν ώρα εργασίας και αν' αυτού τρώμε ένα ωραίο κανταΐφι.

 

Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, 3ης Σεπτεμβρίου 56, Αθήνα, 210 8213.038.

Το εντευκτήριο λειτουργεί καθημερινά από τις 12 – 9 το βράδυ.

2.

Στο ψιλικατζίδικο-μαγειρείο στου Ψυρρή που σερβίρει σπιτικό φαγητό κάθε μέρα

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Είναι κοινό «μυστικό» εδώ και χρόνια το μαγειρείο των δύο αδελφιών, της Ρίτσας και του Γιώργου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 

 

Η ταμπέλα έξω από το ψιλικατζίδικο της οδού Σαρρή γράφει «αναψυκτήριο» όμως, στην πραγματικότητα, εδώ έχουμε δώσει ραντεβού για μεσημεριανό φαγητό.

Είναι κοινό «μυστικό» εδώ και χρόνια το μαγειρείο των δύο αδελφιών, της Ρίτσας και του Γιώργου δηλαδή, που είναι γέννημα θρέμμα της γειτονιάς. «Η άδεια του περιπτέρου υπάρχει από το 1926» μας πληροφορεί η κ. Νίκη, μητέρα των παιδιών που έχει ζήσει τη γειτονιά με το κουτάλι και την έχει δει να αλλάζει όψη όλα αυτά τα χρόνια.

Το μαγαζί έχει δύο πόρτες. Η μια οδηγεί στο ψιλικατζίδικό και η άλλη, από δεξιά, στο μαγειρείο που σήμερα σερβίρει μπιφτέκια και γεμιστά φούρνου.

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Το μενού είναι συγκεκριμένο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα δυο αδέρφια δεν είναι υπέρ της μαζικής παραγωγής. Δεν τους νοιάζει να έχουν πολλούς πελάτες. Αισθάνονται καλύτερα να μαγειρεύουν ένα τσουκάλι για τους λίγους και καλούς σχεδόν καθημερινούς τους θαμώνες που πηγαίνουν εκεί διότι ξέρουν τι θα φάνε, καθώς το μενού είναι συγκεκριμένο.

Κάθε Δευτέρα έχει μακαρόνια με κιμά ενώ κάθε 2η Δευτέρα η Ρίτσα μπαίνει στον μπελά να φτιάξει παστίτσιο. Κάθε Τρίτη έχει κοτόπουλο με πατάτες ή κοκκινιστό με ρύζι, τις Τετάρτες είναι η μέρα για τα μπιφτέκια ενώ παράλληλα υπάρχει και η επιλογή για ένα λαδερό ή όσπριο, οι Πέμπτες είναι η μέρα που έχει ψάρι (συνήθως κάποιο ψιλό ψαράκι όπως μαρίδα, γαύρο και κουτσομούρα αλλά και τσιπούρα ή καλαμάρι), την Παρασκευή έχει κρέας κοκκινιστό ή λεμονάτο και τα Σάββατα είναι η μέρα που ο Νίκος ψήνει μπριζολάκια στα κάρβουνα ή κοτόπουλο φιλέτο.

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σημειωτέων ότι οι τιμές της μερίδας είναι στα 3,5 ευρώ εκτός από τη μέρα που έχει ψάρι που ανεβαίνει στα 5.

«Εδώ νιώθω σα να μπαίνω στο σπίτι μου για φαγητό. Αισθάνομαι το μέρος σαν μια οικογένεια» μας λέει ο κ. Τάσος που έχει έρθει από το Χαλάνδρι. Δίπλα του έχουν αράξει τα δύο σκυλιά-μασκότ του μαγαζιού η μεγαλόσωμη Μπέλα και η μικρόσωμη Μπίρα.

Αναψυκτήριον του Γιώργου και της Ρίτσας, Σαρρή 22, 21 0321 7635.

3

Ο Άρης μέσα στη Βαρβάκειο μπορεί να σου ψήσει επί τόπου τα ψώνια σου

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Το μαγαζί του Άρη βρίσκεται μέσα στη Βαρβάκειο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Μέσα στην Βαρβάκειο, από τη μεριά του πρώην Χρηματιστηρίου, υπάρχει το μαγαζί του Άρη το οποίο το λειτουργεί μαζί με την οικογένειά του εγώ και δεκαπέντε χρόνια. Περίπου δέκα τραπέζια όλα κι όλα.

Ο Άρης σερβίρει απλά πράγματα. Σαλάτες, μερικά ορεκτικά και όλα τα υπόλοιπα είναι της ώρας. Κρέας ή ψάρι, ό,τι προτιμάς. Θα μου πεις, σιγά το «μυστικό»!


Κι όμως, εκτός του ότι όλες οι προμήθειες που σερβίρονται σε αυτό το ταπεινό ταβερνάκι είναι φρεσκότατες –καθώς δίπλα είναι και ο ψαροπώλης και ο κρεοπώλης και ο μανάβης, κι ότι τελειώνει από τα υλικά πετάγονται τα παιδιά και τα ψωνίζουν κατευθείαν ώστε να είναι φρέσκα και σπαρταριστά– ο Άρης δεν θα αρνηθεί να σου ψήσει στα κάρβουνα την πεσκανδρίτσα που μόλις αγόρασες εσύ ο ίδιος από την αγορά ή τις καραβίδες που λιμπίστηκες και πήρες πριν από λίγα λεπτά.

Θα σ'τα περιποιηθεί όμορφα και θα σου χρεώσει μόνο τα ψηστικά, που μεταξύ μας δεν είναι τίποτα, φτάνει να πάρεις και κανένα συνοδευτικό από το μενού του.

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Ο Άρης σερβίρει απλά πιάτα αλλά ό,τι πάρεις είναι φρεσκότατο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Άρης-Βαρβάκειος, Σοφοκλέους 17-19, Στοά Αθανάτων, 210 324 9615

 

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια