Ψηφίστηκε η κορυφαία διατροφή για το 2019 και μάλλον την κάνεις ήδη

Ψηφίστηκε η κορυφαία διατροφή για το 2019 και μάλλον την κάνεις ήδη Facebook Twitter
Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο Lauren Slayton, η ειδοποιός διαφορά της μεσογειακής διατροφής από άλλες, ήταν η έμφαση που δίνει στις τροφές με Ω3 λιπαρά μέσα από ψάρια, ελαιόλαδο, καρπούς και δημητριακά, λαχανικά και φρούτα.
0

Η κετογενική δίαιτα ήρθε, τάραξε τα νερά και απήλθε. Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί όπως αποδείχτηκε, μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία σου. Αν αναρωτιέσαι λοιπόν ποια είναι η top δίαιτα για το 2019, μην πας μακριά. Μια βόλτα στα ελληνικά νησιά, φτάνει.

Μια ομάδα ειδικών σε θέματα υγείας εξέτασε και κατέταξε 41 δημοφιλείς τρόπους διατροφής και δίαιτας και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η καλύτερη είναι η Μεσογειακή Διατροφή και η πιο μακροπρόθεσμα ωφέλιμη! Η δίαιτα DASH βγήκε δεύτερη, η vegetarian 11η, η vegan 20η και η κετογενική μόλις 38η!

Ας επικεντρωθούμε όμως σε όλα εκείνα που χάρισαν την πρωτιά στη μεσογειακή διατροφή. Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο Lauren Slayton, η ειδοποιός διαφορά ήταν η έμφαση που δίνει στις τροφές με Ω3 λιπαρά μέσα από ψάρια, ελαιόλαδο, καρπούς και δημητριακά, λαχανικά και φρούτα.

«Το ελαιόλαδο έχει εκπληκτικά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα» εξηγεί η Slayton. Αυτό όμως που κάνει τη μεσογειακή διατροφή να ξεχωρίζει στην δική μας καρδιά είναι πως πρόκειται για μία πραγματικά εύκολη διατροφή που μπορεί κανείς να διατηρήσει εφ' όρου ζωής.

Μερικά ακόμα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι τα εξής:

Κάνει καλό στο στομάχι σου

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή διαθέτουν περισσότερα καλά βακτήρια στο μικροβίωμά τους, σε σχέση με όσους κάνουν μια τυπική δυτική διατροφή. Οι ερευνητές ακόμα παρατήρησαν πως όσοι αυξάνουν την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων ενισχύουν το μικροβίωμά τους κατά 7%!

Καθυστερεί τα σημάδια του χρόνου

Χάρη στις έντονα αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φυλλωδών λαχανικών, του ελαιόλαδου και των ξηρών καρπών, η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές – τις δύο βασικότερες αιτίες της γήρανσης των κυττάρων. Καθυστερεί άρα τις ρυτίδες και σου χαρίζει μυαλό... ξυράφι μέχρι τα βαθιά γεράματα!

Ωφελεί τις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση

Η μεσογειακή δίαιτα έχει συνδεθεί με την διατήρηση της οστικής μάζας σε γυναίκες που έχουν περάσει εμμηνόπαυση. Και εδώ υπεύθυνη γι'αυτό θεωρείται η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και η παράλληλη μείωση του κρέατος.

Παρ'όλο ωστόσο που οι παππούδες μας γνώριζαν πολύ καλά την μεσογειακή διατροφή, αξίζει να σημειωθεί πως η αγάπη των νεότερων γενεών στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη, έχει ανεβάσει κατακόρυφα τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας όχι μονάχα στην Ελλάδα αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία. Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να επιστρέψουμε όλοι στις διατροφικές μας ρίζες; Η επιστήμη, πάντως, ισχυρίζεται πως «ναι»!

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ