Η κετογενική δίαιτα ήρθε, τάραξε τα νερά και απήλθε. Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί όπως αποδείχτηκε, μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία σου. Αν αναρωτιέσαι λοιπόν ποια είναι η top δίαιτα για το 2019, μην πας μακριά. Μια βόλτα στα ελληνικά νησιά, φτάνει.
Μια ομάδα ειδικών σε θέματα υγείας εξέτασε και κατέταξε 41 δημοφιλείς τρόπους διατροφής και δίαιτας και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η καλύτερη είναι η Μεσογειακή Διατροφή και η πιο μακροπρόθεσμα ωφέλιμη! Η δίαιτα DASH βγήκε δεύτερη, η vegetarian 11η, η vegan 20η και η κετογενική μόλις 38η!
Ας επικεντρωθούμε όμως σε όλα εκείνα που χάρισαν την πρωτιά στη μεσογειακή διατροφή. Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο Lauren Slayton, η ειδοποιός διαφορά ήταν η έμφαση που δίνει στις τροφές με Ω3 λιπαρά μέσα από ψάρια, ελαιόλαδο, καρπούς και δημητριακά, λαχανικά και φρούτα.
«Το ελαιόλαδο έχει εκπληκτικά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα» εξηγεί η Slayton. Αυτό όμως που κάνει τη μεσογειακή διατροφή να ξεχωρίζει στην δική μας καρδιά είναι πως πρόκειται για μία πραγματικά εύκολη διατροφή που μπορεί κανείς να διατηρήσει εφ' όρου ζωής.
Μερικά ακόμα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι τα εξής:
Κάνει καλό στο στομάχι σου
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή διαθέτουν περισσότερα καλά βακτήρια στο μικροβίωμά τους, σε σχέση με όσους κάνουν μια τυπική δυτική διατροφή. Οι ερευνητές ακόμα παρατήρησαν πως όσοι αυξάνουν την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων ενισχύουν το μικροβίωμά τους κατά 7%!
Καθυστερεί τα σημάδια του χρόνου
Χάρη στις έντονα αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φυλλωδών λαχανικών, του ελαιόλαδου και των ξηρών καρπών, η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές – τις δύο βασικότερες αιτίες της γήρανσης των κυττάρων. Καθυστερεί άρα τις ρυτίδες και σου χαρίζει μυαλό... ξυράφι μέχρι τα βαθιά γεράματα!
Ωφελεί τις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση
Η μεσογειακή δίαιτα έχει συνδεθεί με την διατήρηση της οστικής μάζας σε γυναίκες που έχουν περάσει εμμηνόπαυση. Και εδώ υπεύθυνη γι'αυτό θεωρείται η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και η παράλληλη μείωση του κρέατος.
Παρ'όλο ωστόσο που οι παππούδες μας γνώριζαν πολύ καλά την μεσογειακή διατροφή, αξίζει να σημειωθεί πως η αγάπη των νεότερων γενεών στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη, έχει ανεβάσει κατακόρυφα τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας όχι μονάχα στην Ελλάδα αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία. Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να επιστρέψουμε όλοι στις διατροφικές μας ρίζες; Η επιστήμη, πάντως, ισχυρίζεται πως «ναι»!
σχόλια