Τι είναι η «Δίαιτα του Βούδα» και γιατί είναι η μόνη που αξίζει να δοκιμάσεις;

Τι είναι η «Δίαιτα του Βούδα» και γιατί είναι η μόνη που αξίζει να δοκιμάσεις; Facebook Twitter
5

Αν έχεις κουραστεί από τις περίφημες αποτοξινωτικές δίαιτες, τη 'λατρεία' των χυμών και κάθε είδους κουλή διατροφική τάση που κάνει το φαγητό να μοιάζει μαρτύριο, η δίαιτα του Βούδα είναι για σένα!

Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται τόσο για δίαιτα όσο για διατροφική συνήθεια: κάτι που μπορείς να υιοθετήσεις και να εφαρμόζεις καθημερινά εφ' όρου ζωής. Και δεν υπάρχει καλύτερη εποχή να το κάνεις από τις γιορτές που οι διατροφικές προκλήσεις είναι πολλές και παντού. Βλέπεις, η "δίαιτα του Βούδα" θα σε κάνει να δεις τη νηστεία και την αποτοξίνωση με... άλλο μάτι!

Η συγγραφέας του βιβλίου Buddha's Diet: The Ancient Art of Losing Weight Without Losing Your Mind, Tara Cottrell εξηγεί πως η συγκεκριμένη πρακτική δεν έχει να κάνει τόσο με το πόσο τρως αλλά με την ώρα που το τρως! "Η Δίαιτα του Βούδα είναι ένας νέος 'παλιός' τρόπος να τρώμε, βασισμένος στις αρχαίες διδαχές του Βούδα αλλά και στα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα για την περιοδική νηστεία. Συνοπτικά, η δίαιτα αυτή επικεντρώνεται στην συρρίκνωση του χρονικού παραθύρου μέσα στο οποίο τρώμε, δημιουργώντας έτσι ένα νέο μοτίβο διατροφής" εξηγεί η Cottrell. 

Αν θες να δοκιμάσεις αυτό το νέο μοτίβο διατροφής, δεν έχεις παρά να τηρήσεις ένα παράθυρο 9 ωρών μέσα στο οποίο θα τρως όλα σου τα γεύματα.

"Η περιοδική νηστεία είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται χιλιάδες χρόνια τώρα με ποικίλους τρόπους. Όταν ο Βούδας έθεσε τους πρώτους κανόνες για τους ακολούθους τους, τους συμβούλευσε να αποφύγουν να τρώνε άτακτα. Για εκείνον, αυτό σήμαινε να μην τρώνε μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Κάτι τέτοιο βέβαια, σήμερα, θα ήταν υπερβολικά περιοριστικό. Αλλά ο Βούδας είχε καταλάβει πως το να τρώει κανείς όλες τις ώρες ή αργά τη νύχτα, ήταν κακή ιδέα. Τότε μπορεί να μην υπήρχε η επιστήμη για να το επιβεβαιώσει, πλέον όμως αυτό έχει ήδη συμβεί" συνεχίζει η Cottrell ενώ εξηγεί πώς μπορείς να δοκιμάσεις και εσύ αυτή τη νέα δίαιτα.

"Αν θες να δοκιμάσεις αυτό το νέο μοτίβο διατροφής, δεν έχεις παρά να τηρήσεις ένα παράθυρο 9 ωρών μέσα στο οποίο θα τρως όλα σου τα γεύματα. Ένα καλό παράδειγμα είναι το 9.00 - 18.00 αν και επειδή κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οι ώρες αυτές μπορεί να αλλάξουν, να είναι περισσότερες ή και λιγότερες. Το τρικ βέβαια είναι να περάσεις σταδιακά σε ένα διατροφικό παράθυρο 12, 11 και 10 ωρών πριν να καταλήξεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, παρατηρώντας πώς αντιδρά ο οργανισμός σου σε κάθε νέο βήμα και ρυθμίζοντας έτσι το επόμενο βήμα".

Σύμφωνα με την Cottrell, όταν κανείς αρχίσει να στενεύει το παράθυρο διατροφής του, θα παρατηρήσει πως αρχίζει να τρώει πολύ πιο συνειδητά. Βλέπεις το βράδυ είναι συνήθως η ώρα που ενδίδουμε στις χειρότερες επιλογές αφού είμαστε κουρασμένοι και στρεσαρισμένοι. Δίνοντας λοιπόν στον οργανισμό σου ένα διάλειμμα την ώρα που κανονικά θα κατανάλωνες κάτι επουσιώδες, του κάνεις ένα δώρο και παράλληλα μειώνεις το πρήξιμο και το βάρος που θα σου προκαλούσε ένα γεμάτο σάκχαρα και υδατάνθρακες σνακ.

Αντί λοιπόν φας κάτι ακόμα, πήγαινε μια βόλτα, διάβασε ένα βιβλίο ή κάνε κάτι παραγωγικό που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής σου ακόμα περισσότερο!

Με στοιχεία από το coveteur.com

(Κεντρική Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από το Chef's Table με τη βουδίστρια μοναχή και σεφ Jeong Kwan)

Υγεία & Σώμα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
1) Βασική αρχή του Βουδισμού είναι το "μην προξενείς οδύνη". Γι αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των βουδιστών είναι χορτοφάγοι η βήγκαν.2) Σε αντίθεση με τις άλλες θρησκείες, ο Βουδισμός είναι θρησκεία της Γνώσης και όχι της Πίστης. Δεν "πιστεύεις" σε θεόσταλτους κανόνες, δεν υπάρχουν καν σταθεροί κανόνες. Εσύ αποφασίζεις τι θα κάνεις, με βάση τις γνώσεις σου και τις εμπειρίες σου. Η χορτοφαγία δεν αποτελεί κάποιον βουδιστικό κανόνα, αλλά προσωπική επιλογή που βασίζεται στις γνώσεις σου.Υπάρχουν (ελάχιστοι) βουδιστές που τρώνε κρέας για τους δικούς τους λόγους.3) Οι περισσότεροι άνθρωποι - σε ότι αφορά την κρεατοφαγία - ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να ξέρουν. Είτε τα νούμερα και τα στοιχεία είναι "βαρετά" ,Είτε θα ανακαλύψουν κάποια ψευτοδικαιολογία τραβηγμένη από τα μαλλιά (του στυλ θα μας λείψει η Β12 ή επειδή έτσι είναι φυσικό) ,Είτε θα το ρίξουν στο "δε βαριέσαι".4) Η σημαντικότερη πλευρά στον Βουδισμό είναι αυτή της προσωπικής επιλογής. Δεν ακολουθείς έτοιμους κανόνες που κάποιος κάποτε έγραψε σε ένα Ιερό Βιβλίο και κάποιοι άλλοι ερμηνεύουν (συχνά όπως γουστάρουν).Το να είσαι χορτοφάγος δεν αποτελεί ούτε στέρηση, ούτε παραίτηση, ούτε νηστεία. Το να μην θέλεις να σκοτώσεις ζώα είναι δική σου επιλογή που σε κάνει ευτυχισμένο. Δεν είναι στερητικός κανόνας που σου επιβλήθηκε.5) Χορτοφάγοι και βήγκαν έχουν στατιστικά πολύ μικρές πιθανότητες να είναι υπέρβαροι. Η χορτοφαγία σε αδυνατίζει σίγουρα. Ο Βουδισμός προσφέρει συμπληρωματικά ένα ιδεολογικό υπόβαθρο σε όλο αυτό (αν το χρειάζεσαι).Υ.Γ. Δεν είμαι βουδιστής, είμαι άθεος.Υ.Υ.Γ. Η ιστορία με το ωράριο είναι εντελώς φλου και πολύ απίθανο να οδηγεί σε χάσιμο βάρους. Αποκλείεται να είπε ποτέ ο Βούδας "μην τρώτε το βράδυ γιατί είσαστε πιο στρεσαρισμένοι". Στην τελική, γιατί δεν είμαστε στρεσαρισμένοι στις 12 το μεσημέρι; Ο Βουδισμός δεν ξέρει το στρες.Πιο κοντά στην βουδιστική νοοτροπία είναι η προτροπή "μάθε ΤΙ τρως" (είπαμε, θρησκεία της Γνώσης).Αν μάθεις - με όλες τις λεπτομέρειες - τι είναι αυτό που βάζεις στο πιάτο σου, τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους. Του αδυνατίσματος συμπεριλαμβανομένου.
Άλλο βουδισμός και άλλο βουδιστές.Το (μη προξενείς οδύνη) είναι αστείο.Μπορείς πολύ εύκολα να δεις στο διαδίκτυο την εθνοκάθαρση και το διωγμό που εφιστάται η μειονότητα ροχινγκα στο Μιανμάρ από βουδιστές με τις ευλογίες των αρχιερέων βουδιστών. Σκέτη απογοήτευση.
Άλλο χριστιανισμός και άλλο χριστιανοί.Οι φρικαλεότητες που έχουν κάνει οι χριστιανοί γεμίζουν βιβλιοθήκες. Όχι ότι το ένα αντισταθμίζει το άλλο, απλά επισημαίνω τις ομοιότητες.Υπενθυμίζω ότι μιλάς με έναν άθεο. Το 99,99% των μαζικών εγκλημάτων στην Ιστορία έχουν γίνει στο όνομα κάποιου θεού.Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλες οι θρησκείες περιέχουν σωστά διδάγματα (π.χ. αγαπάτε αλλήλους).Αν το άρθρο απλά έλεγε "μην τρώτε ορισμένες ώρες για να αδυνατίσετε", δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να το διαβάσω, πόσο μάλλον να σχολιάσω.Αλλά το να βάζεις στον τίτλο του άρθρου σου "η δίαιτα του Βούδα" και να κολλάς στις ώρες του φαγητού χωρίς να αναφέρεις ότι το 99% των βουδιστών είναι χορτοφάγοι / βήγκαν είναι οξύμωρο.