Τελικά μελομακάρονο ή κουραμπιές;

Τελικά μελομακάρονο ή κουραμπιές; Facebook Twitter
6

Το πιθανότερο είναι ήδη οι περισσότεροι να έχουν ξεπεράσει το όριο με τα γλυκά - τον μεγαλύτερο ίσως πειρασμό των γιορτών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στις δίαιτες και τις τύψεις που ακολουθούν.

Απόλυτοι πρωταγωνιστές, όσες μοντέρνες προτάσεις και αν υπάρξουν από τα σύγχρονα ζαχαροπλαστεία, είναι οι αραδιασμένοι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι. Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα (για όσους θέλουν οπωσδήποτε να τα διαχωρίσουν): Tι να διαλέξω; Μελομακάρονο ή κουραμπιέ;

Εκατοντάδες άρθρα και συμβουλές διατροφικής αξίας έχουν γραφτεί και θα γράφονται για αυτό το θέμα. Ρωτήσαμε τη Ζωή Γιαννακάκη, διαιτολόγο - διατροφολόγο με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία να μας δώσει την δική της απάντηση στο θέμα. Σε ποιο λέμε ναι και σε ποιο όχι;Μας εξηγεί τη δική της θεωρία:

Πολλοί επιμένουν να αναλύουν πιο γλυκό είναι προτιμότερο να φάμε! Αφού το τρώμε καθαρά και μόνο για ευχαρίστηση! Για να ικανοποιήσουμε τους γευστικούς μας κάλυκες. Γι αυτό η φύση μας προίκισε άλλωστε με την αίσθηση της απόλαυσης! Τώρα βέβαια δεν εννοούσε ακριβώς κατέβασε όλo το αλεύρι τη ζάχαρη και το βούτυρο απ τα ράφια του σούπερ μάρκετ αλλά εντάξει, αυτό είναι στο χέρι του καθενός πώς θα το διαχειριστεί.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουμε, είναι πως ότι και να φάμε στο τέλος γλυκόζη γίνεται. Οπότε, είτε φάμε μελομακάρονο, είτε φάμε κουραμπιέ, την ίδια κατάληξη θα έχει. Αυτό που έχει σημασία να προσέξουμε είναι απλώς η ποσότητα. Αν υπερβάλουμε, αυτόματα η υπερφαγία μας οδηγεί σε υπεργλυκαιμία και η υπεργλυκαιμία σε υπερινσουλιναιμία. Η υπερινσουλιναιμία είναι ο λόγος που παχαίνουμε καθώς επίσης και ο λόγος που αδυνατούμε να περιοριστούμε σε μια μικρή ποσότητα τροφής.

Αυτή είναι και η απάντηση σε άρθρα του τύπου «η ζάχαρη τρέφει τα καρκινικά κύτταρα». Όλα μας τα κύτταρα καρκινικά και υγιή μπορούν να τραφούν με γλυκόζη! Όχι με ζάχαρη. Και αυτό που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εμφάνιση καρκίνου είναι η υπερινσουλιναιμία, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης ) και ινσουλίνης στο αίμα. Π.χ. πολλές θερμίδες από μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ή μήλα στο ίδιο γεύμα μπορεί να αποτελέσει μια κατάσταση που προάγει λιπογένεση και οδηγεί σε αυξημένο βάρος.

Γιατί οι διαιτολόγοι μας λέτε να τρώμε υγιεινά; Ένας από τους λόγους που το κάνουμε, είναι ότι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται κυρίως σε θρεπτικές τροφές. Άρα, πολύ δύσκολα θα τις βρούμε σε γλυκά που αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη και βούτυρο. Επίσης, όλες οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι συμπαράγοντες σε πολύ ουσιαστικές βιοχημικές αντιδράσεις που εκτός από το σώμα έχει ανάγκη το μυαλό και η ψυχή μας.

* Η Ζωή Γιαννακάκη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία, από το National Centre for Eating Disorders της Μ.Βρετανίας. ([email protected])

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

σχόλια

3 σχόλια
Δηλαδή για να καταλάβω κα Γιαννακάκη, το ίδιο είναι ο κουραμπιές που έχει βούτυρο και ζάχαρη με το μελομακάρονο που έχει ελαιόλαδο και μέλι. Και το ίδιο είναι τα γλυκά πάσης φύσεως με τα μήλα! Δεν εχω ακούσει όμως να μιλανε για καρκίνο από την υπερκατανάλωση μήλων ή αχλαδιών!
Ε καλά τώρα fpol, μπορείς ειλικρινά να φας ένα κιλό μήλα στην καθισιά σου; Δεν νομίζω!Ένα κιλό μελομακάρονα όμως; Γενικά ό,τι φυσικό και θρεπτικό μας είναι αδύνατον να το καταναλώσουμε σε υπερβολικές ποσότητες γιατί μας χορταίνει πολύ γρήγορα σε αντίθεση με τα πάσης φύσεως γλυκά που μόνο το λίγωμα μπορεί να σε συγκρατήσει κάπως (κι αυτό μπορεί να λυθεί με μια πορτοκαλάδα ή εναλλαγή γλυκού-αλμυρού). Η διαιτολόγος μιλάει καθαρά για την επίδραση της ζάχαρης, που την παίρνουμε βεβαίως και από τα μήλα.