Το πιθανότερο είναι ήδη οι περισσότεροι να έχουν ξεπεράσει το όριο με τα γλυκά - τον μεγαλύτερο ίσως πειρασμό των γιορτών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στις δίαιτες και τις τύψεις που ακολουθούν.
Απόλυτοι πρωταγωνιστές, όσες μοντέρνες προτάσεις και αν υπάρξουν από τα σύγχρονα ζαχαροπλαστεία, είναι οι αραδιασμένοι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι. Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα (για όσους θέλουν οπωσδήποτε να τα διαχωρίσουν): Tι να διαλέξω; Μελομακάρονο ή κουραμπιέ;
Εκατοντάδες άρθρα και συμβουλές διατροφικής αξίας έχουν γραφτεί και θα γράφονται για αυτό το θέμα. Ρωτήσαμε τη Ζωή Γιαννακάκη, διαιτολόγο - διατροφολόγο με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία να μας δώσει την δική της απάντηση στο θέμα. Σε ποιο λέμε ναι και σε ποιο όχι;Μας εξηγεί τη δική της θεωρία:
Πολλοί επιμένουν να αναλύουν πιο γλυκό είναι προτιμότερο να φάμε! Αφού το τρώμε καθαρά και μόνο για ευχαρίστηση! Για να ικανοποιήσουμε τους γευστικούς μας κάλυκες. Γι αυτό η φύση μας προίκισε άλλωστε με την αίσθηση της απόλαυσης! Τώρα βέβαια δεν εννοούσε ακριβώς κατέβασε όλo το αλεύρι τη ζάχαρη και το βούτυρο απ τα ράφια του σούπερ μάρκετ αλλά εντάξει, αυτό είναι στο χέρι του καθενός πώς θα το διαχειριστεί.
Σε γενικές γραμμές, αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουμε, είναι πως ότι και να φάμε στο τέλος γλυκόζη γίνεται. Οπότε, είτε φάμε μελομακάρονο, είτε φάμε κουραμπιέ, την ίδια κατάληξη θα έχει. Αυτό που έχει σημασία να προσέξουμε είναι απλώς η ποσότητα. Αν υπερβάλουμε, αυτόματα η υπερφαγία μας οδηγεί σε υπεργλυκαιμία και η υπεργλυκαιμία σε υπερινσουλιναιμία. Η υπερινσουλιναιμία είναι ο λόγος που παχαίνουμε καθώς επίσης και ο λόγος που αδυνατούμε να περιοριστούμε σε μια μικρή ποσότητα τροφής.
Αυτή είναι και η απάντηση σε άρθρα του τύπου «η ζάχαρη τρέφει τα καρκινικά κύτταρα». Όλα μας τα κύτταρα καρκινικά και υγιή μπορούν να τραφούν με γλυκόζη! Όχι με ζάχαρη. Και αυτό που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εμφάνιση καρκίνου είναι η υπερινσουλιναιμία, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης ) και ινσουλίνης στο αίμα. Π.χ. πολλές θερμίδες από μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ή μήλα στο ίδιο γεύμα μπορεί να αποτελέσει μια κατάσταση που προάγει λιπογένεση και οδηγεί σε αυξημένο βάρος.
Γιατί οι διαιτολόγοι μας λέτε να τρώμε υγιεινά; Ένας από τους λόγους που το κάνουμε, είναι ότι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται κυρίως σε θρεπτικές τροφές. Άρα, πολύ δύσκολα θα τις βρούμε σε γλυκά που αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη και βούτυρο. Επίσης, όλες οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι συμπαράγοντες σε πολύ ουσιαστικές βιοχημικές αντιδράσεις που εκτός από το σώμα έχει ανάγκη το μυαλό και η ψυχή μας.
* Η Ζωή Γιαννακάκη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία, από το National Centre for Eating Disorders της Μ.Βρετανίας. ([email protected])
σχόλια