Τελικά μελομακάρονο ή κουραμπιές;

Τελικά μελομακάρονο ή κουραμπιές; Facebook Twitter
6

Το πιθανότερο είναι ήδη οι περισσότεροι να έχουν ξεπεράσει το όριο με τα γλυκά - τον μεγαλύτερο ίσως πειρασμό των γιορτών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στις δίαιτες και τις τύψεις που ακολουθούν.

Απόλυτοι πρωταγωνιστές, όσες μοντέρνες προτάσεις και αν υπάρξουν από τα σύγχρονα ζαχαροπλαστεία, είναι οι αραδιασμένοι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι. Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα (για όσους θέλουν οπωσδήποτε να τα διαχωρίσουν): Tι να διαλέξω; Μελομακάρονο ή κουραμπιέ;

Εκατοντάδες άρθρα και συμβουλές διατροφικής αξίας έχουν γραφτεί και θα γράφονται για αυτό το θέμα. Ρωτήσαμε τη Ζωή Γιαννακάκη, διαιτολόγο - διατροφολόγο με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία να μας δώσει την δική της απάντηση στο θέμα. Σε ποιο λέμε ναι και σε ποιο όχι;Μας εξηγεί τη δική της θεωρία:

Πολλοί επιμένουν να αναλύουν πιο γλυκό είναι προτιμότερο να φάμε! Αφού το τρώμε καθαρά και μόνο για ευχαρίστηση! Για να ικανοποιήσουμε τους γευστικούς μας κάλυκες. Γι αυτό η φύση μας προίκισε άλλωστε με την αίσθηση της απόλαυσης! Τώρα βέβαια δεν εννοούσε ακριβώς κατέβασε όλo το αλεύρι τη ζάχαρη και το βούτυρο απ τα ράφια του σούπερ μάρκετ αλλά εντάξει, αυτό είναι στο χέρι του καθενός πώς θα το διαχειριστεί.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουμε, είναι πως ότι και να φάμε στο τέλος γλυκόζη γίνεται. Οπότε, είτε φάμε μελομακάρονο, είτε φάμε κουραμπιέ, την ίδια κατάληξη θα έχει. Αυτό που έχει σημασία να προσέξουμε είναι απλώς η ποσότητα. Αν υπερβάλουμε, αυτόματα η υπερφαγία μας οδηγεί σε υπεργλυκαιμία και η υπεργλυκαιμία σε υπερινσουλιναιμία. Η υπερινσουλιναιμία είναι ο λόγος που παχαίνουμε καθώς επίσης και ο λόγος που αδυνατούμε να περιοριστούμε σε μια μικρή ποσότητα τροφής.

Αυτή είναι και η απάντηση σε άρθρα του τύπου «η ζάχαρη τρέφει τα καρκινικά κύτταρα». Όλα μας τα κύτταρα καρκινικά και υγιή μπορούν να τραφούν με γλυκόζη! Όχι με ζάχαρη. Και αυτό που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εμφάνιση καρκίνου είναι η υπερινσουλιναιμία, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης ) και ινσουλίνης στο αίμα. Π.χ. πολλές θερμίδες από μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ή μήλα στο ίδιο γεύμα μπορεί να αποτελέσει μια κατάσταση που προάγει λιπογένεση και οδηγεί σε αυξημένο βάρος.

Γιατί οι διαιτολόγοι μας λέτε να τρώμε υγιεινά; Ένας από τους λόγους που το κάνουμε, είναι ότι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται κυρίως σε θρεπτικές τροφές. Άρα, πολύ δύσκολα θα τις βρούμε σε γλυκά που αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη και βούτυρο. Επίσης, όλες οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι συμπαράγοντες σε πολύ ουσιαστικές βιοχημικές αντιδράσεις που εκτός από το σώμα έχει ανάγκη το μυαλό και η ψυχή μας.

* Η Ζωή Γιαννακάκη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία, από το National Centre for Eating Disorders της Μ.Βρετανίας. ([email protected])

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

σχόλια

3 σχόλια
Δηλαδή για να καταλάβω κα Γιαννακάκη, το ίδιο είναι ο κουραμπιές που έχει βούτυρο και ζάχαρη με το μελομακάρονο που έχει ελαιόλαδο και μέλι. Και το ίδιο είναι τα γλυκά πάσης φύσεως με τα μήλα! Δεν εχω ακούσει όμως να μιλανε για καρκίνο από την υπερκατανάλωση μήλων ή αχλαδιών!
Ε καλά τώρα fpol, μπορείς ειλικρινά να φας ένα κιλό μήλα στην καθισιά σου; Δεν νομίζω!Ένα κιλό μελομακάρονα όμως; Γενικά ό,τι φυσικό και θρεπτικό μας είναι αδύνατον να το καταναλώσουμε σε υπερβολικές ποσότητες γιατί μας χορταίνει πολύ γρήγορα σε αντίθεση με τα πάσης φύσεως γλυκά που μόνο το λίγωμα μπορεί να σε συγκρατήσει κάπως (κι αυτό μπορεί να λυθεί με μια πορτοκαλάδα ή εναλλαγή γλυκού-αλμυρού). Η διαιτολόγος μιλάει καθαρά για την επίδραση της ζάχαρης, που την παίρνουμε βεβαίως και από τα μήλα.