Η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» ως εθνική φαντασίωση

Η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» ως εθνική φαντασίωση Facebook Twitter
Ξέρουμε, αλήθεια, πολλούς που να θέλουν να επιστρέψουν μόνιμα; Ελάχιστοι το επιχειρούν από όσους έχουν καταφέρει να ορθοποδήσουν στην αλλοδαπή. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0



«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ
 με καταπληκτική ποιότητα ζωής. Αν μπορεί να προσφέρει καλή εργασία και καλές απολαβές, για κάποιον ο οποίος είναι Έλληνας η επιστροφή είναι περίπου μονόδρομος και αυτό είναι κάτι που αρχίζουμε και το βλέπουμε να γίνεται»
, είπε προ ημερών ο πρωθυπουργός σε επίσκεψή του στα γραφεία της εταιρίας Viva Wallet. Δήλωση που, εκτός από τα –πες αναμενόμενα– πυρά της αντιπολίτευσης προκάλεσε κακό χαμό στα social media.

Μα, ήταν τόσο φάουλ αυτό που είπε; Μήπως απλώς ψαχνόμαστε για «καβγά»; Είναι δηλαδή μύθος ότι ζούμε στη χώρα «πρώτο τραπέζι πίστα» με τις 211 μέρες ηλιοφάνεια τον χρόνο κατά μέσο όρο, με το κλίμα, τις φυσικές ομορφιές και τα μνημεία της να την καθιστούν από τους ελκυστικότερους προορισμούς στην Ευρώπη όχι μόνο για τουρισμό αλλά και για διαμονή;

«Greece, a small piece of heaven on earth», «Destination Serenity, Joy, Relaxation, Rejuvenation» καυχιούνται τα διαφημιστικά σλόγκαν του ΕΟΤ, ψέματα λένε;

Τα περισσότερα διαφημιστικά σλόγκαν ακόμα κι όταν λένε αλήθειες –ή δυνάμει αλήθειες– τείνουν να υπερβάλλουν, να τις ωραιοποιούν ή να μην τις λένε ολόκληρες. Έτσι λειτουργεί η διαφήμιση, έτσι όμως δεν πρέπει υποτίθεται να λειτουργεί η πολιτική, ακόμα κι αν συχνότατα οι πολιτικές δηλώσεις περισσότερο στοχεύουν στην επικοινωνιακή διαχείριση –και άρα στη διαφήμιση– παρά στο να απαντήσουν ειλικρινά στις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών.

Η χώρα με την «καταπληκτική ποιότητα ζωής» είδε να αυξάνεται κατακόρυφα μέσα σε μια δεκαετία η χρήση ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών ουσιών, είναι επιπλέον 58η στο δείκτη διαφθοράς, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το ’21, και 70ή αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου κατά τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RFS).

Η επίμαχη πρωθυπουργική δήλωση ξεκινάει από μια δυνάμει αλήθεια για να καταλήξει σε ένα οδυνηρό ψέμα. Τα στερεότυπα δεν είναι αναληθή: Η Ελλάδα ως τόπος είναι ή μάλλον θα μπορούσε πράγματι να είναι μια υπέροχη χώρα για να ζεις –όχι η ωραιότερη, ούτε είναι παντού το ίδιο ωραία– για όλα αυτά που μας μακαρίζουν οι Βορειοευρωπαίοι φίλοι μας, τον ήλιο, τη θάλασσα, το ήπιο κλίμα, τη χαλαρότητα, την ευζωία, την ανοιχτοσύνη των ανθρώπων, μολονότι ακόμα κι αυτά είναι πια υπό αναίρεση. Το κλίμα αλλάζει, καιγόμαστε στους καύσωνες, πνιγόμαστε στις πλημμύρες, αποκλειόμαστε και στα χιόνια, στις θάλασσές μας πνίγονται πρόσφυγες και προγραμματίζονται εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Η χαλαρότητα και η ευζωία ανήκουν σε ένα αχνό παρελθόν, οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει από τις κρίσεις που στριμώχνονται στην πόρτα τους και τη χρόνια έκθεσή τους σε τοξικές κουλτούρες και υποκουλτούρες, σε παρωχημένα εθνικά και πολιτικά και εκπαιδευτικά αφηγήματα και στο κυνήγι μιας επιβίωσης ολοένα πιο επισφαλούς.

«Χῶρες τοῦ ἥλιου καὶ δὲν μπορεῖτε ν᾿ ἀντικρίσετε τὸν ἥλιο. Χῶρες τοῦ ἀνθρώπου καὶ δὲν μπορεῖτε ν᾿ ἀντικρίσετε τὸν ἄνθρωπο», έγραφε ο Σεφέρης σε καιρούς επίσης ταραγμένους αλλά πιο αισιόδοξους, όπου η ζωή δεν είχε τόσο φτηνύνει – είχαμε κάποτε να λέμε για τη χαμηλή εγκληματικότητα και τα «ανοικτά παράθυρα», όμως, πια, και σκληρό έγκλημα υπάρχει, έγκλημα που ενίοτε διαπλέκεται και με διαδρόμους της εξουσίας, και βία διάχυτη, βία ρατσιστική, οπαδική, οικογενειακή, έμφυλη, κρατική, βία δυστοπική που δεν γυρεύει καν αφορμές.

Αλλά και στατιστικά να το πάρουμε, η 51η θέση που κατέλαβε πέρσι η χώρα στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του ΟΗΕ δεν είναι και η πιο επίζηλη. Να είναι άραγε εγκυρότερη η αντίστοιχη έκθεση του US News and World Report που μας «ανεβάζει» στην 27η;

Η πραγματικότητα πάντως λέει ότι την προηγούμενη δεκαετία κάπου μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας ξενιτεύτηκαν αναζητώντας αλλού μια καλύτερη τύχη. Το «brain drain» παίρνει παραμάζωμα τα καλύτερα και κατά τεκμήριο προοδευτικότερα μυαλά. Οι περισσότεροι έχουμε έναν ή παραπάνω φίλους και γνωστούς που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό είτε σπουδάζουν –πάλι στο εξωτερικό– με σκοπό να το καταφέρουν. Ξέρουμε, αλήθεια, πολλούς που να θέλουν να επιστρέψουν μόνιμα; Ελάχιστοι το επιχειρούν από όσους έχουν καταφέρει να ορθοποδήσουν στην αλλοδαπή.

«Νόστιμον το ήμαρ», πλην όμως οι χαμηλές αμοιβές ακόμα και σε δουλειές που έχουν ένα κάποιο πρεστίζ, το δυσανάλογα ακριβό κόστος ζωής, η έλλειψη ευκαιριών και υποδομών και η αυξανόμενη εργασιακή ασυδοσία απωθούν.

Η Ελλάδα με τα 774 ευρώ βασικό μισθό (στην καλύτερη των περιπτώσεων) βρίσκεται βαθμολογικά κοντά στη «ζώνη υποβιβασμού» της Ευρωζώνης, πίσω ακόμα κι από τη Ρουμανία, έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, το ακριβότερο ρεύμα στην Ε.Ε. (227,3 έφτασε η μεγαβατώρα τον Ιανουάριο) και τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη (στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής), έχει επίσης έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες θανάτων από Covid συγκριτικά με τον πληθυσμό και τα κρούσματα.

Η χώρα με την «καταπληκτική ποιότητα ζωής» είδε να αυξάνεται κατακόρυφα μέσα σε μια δεκαετία η χρήση ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών ουσιών, είναι επιπλέον 58η στον δείκτη διαφθοράς, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το ’21, και 70ή αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου κατά τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RFS),  

Οι διεθνείς συγκυρίες παίζουν σίγουρα τον ρόλο τους, σημασία έχει όμως και πώς αντιδρά μια κυβέρνηση, ένα πολιτικό σύστημα αλλά και μια ολόκληρη κοινωνία στις προκλήσεις. Και το καταρχήν ζητούμενο σε αυτήν τη χώρα σήμερα δεν είναι μια «καταπληκτική» αλλά μια τουλάχιστον αξιοπρεπής ποιότητα ζωής, μια ζωή που να έχει κάποιο δικό της όνειρο να πιστέψει, μια ζωή που να αξίζει τελικά να βιωθεί ή να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον τόπο αυτό, κι ας μη μοιάζει και τόσο με εκείνη που προβάλλουν οι διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΟΤ και τα γραφεία δημοσίων σχέσεων των κυβερνώντων της. Και που ο «μονόδρομος» που προορίζεται για τους ξενιτεμένους της να μην είναι σπαρμένος από τις μαύρες πέτρες που έριξαν πίσω τους φεύγοντας.   

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Brain drain: Mιλά ένας 27χρονος που μετανάστευσε στην Αγγλία για να να βρει δουλειά

Άννα Κ. / Brain drain: Mιλά ένας 27χρονος που μετανάστευσε στην Αγγλία για να βρει δουλειά

Γιατί οι νέοι παίρνουν τα μυαλά τους και φεύγουν στο εξωτερικό; Ο 27χρονος Κωσταντίνος Καλέμης, ένας ακόμη νέος που αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και να κυνηγήσει την τύχη του στο εξωτερικό μιλάει στην Άννα Κόκορη.
Νεκτάριος Ταβερναράκης: «Είμαστε μια τεράστια ασημαντότητα. Το σύμπαν αδιαφορεί για τις ζωές μας»

Τech & Science / Οι κατακλυσμιαίες συνέπειες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης για το μέλλον της ανθρωπότητας

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης μιλά στη LiFO για τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και τα ηθικά διλήμματα που θα προκύψουν στον νέο κόσμο που ανατέλλει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK ΚΥΡΙΑΚΗ Ηλίας Ψυρούκης: Ένας νεαρός εξερευνητής στο διαστημικό οικοσύστημα της Ελλάδας

Ηλίας Ψυρούκης / Ένας νεαρός εξερευνητής του Διαστήματος από τον γαλαξία της Ελλάδας

«Για κάθε ένα ευρώ που επενδύουμε στο Διάστημα, επιστρέφονται στην οικονομία μας επτά»: Συζήτηση με τον 25χρονο συνιδρυτή της SPIN-Space Innovation, Ηλία Ψυρούκη, συνδιοργανωτή του ετήσιου διαγωνισμού διαστημικής CanSat και Young Explorer του «National Geographic».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Πως θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Ρεπορτάζ / Πώς θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον επισημαίνουν 12 φορείς με παρέμβασή τους στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος;

Ρεπορτάζ / ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος του;

Ο πράσινος ήλιος που επανήλθε στη βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ δεν λέει να ανατείλει, παρότι οι πολιτικές συνθήκες σήμερα είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ. Οι τέσσερις αιτίες και οι δεκάδες λόγοι που ίσως εξηγούν γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Σε ακίνητο στο οποίο θα γίνει «ρυμοτομική τακτοποίηση» βρίσκεται μια ιστορική κατοικία που χτίστηκε πριν από το 1869 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια του Μετς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Συνέντευξη / «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σχολιάζει στη LiFO την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας και τις αντιδράσεις ιερωμένων για την ισότητα στον γάμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
milo yiannopoulos

Οπτική Γωνία / Μάιλο Γιαννόπουλος: Ο πλατινέ Τζόκερ μιας σκοτεινής εμπροσθοφυλακής

Πώς ο αλλόκοτος διασπορικός μας συμπατριώτης, πρώιμο τρολ και απόλυτος εκφραστής της alt-right, πρόλαβε να καεί χωρίς να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο μιας μάχης που μόλις ξεκινάει.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ