Το ραντεβού για την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, είχε κλειστεί για ένα ηλιόλουστο πρωινό του Οκτωβρίου. Οι αχτίδες του ήλιου γλιστρούσαν γλυκά από τις γρίλιες των παραθύρων στον εσωτερικό χώρο του lobby της σπουδαστικής εστίας «Αλίκη Περρωτή», του Perrotis College. Ένας αγουροξυπνημένος 19χρονος σπουδαστής του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων απολάμβανε το πρωινό του, το οποίο συνόδευε με ένα ποτήρι γάλα. Η ερώτηση βγήκε αβίαστα: «σου αρέσει εδώ;». Η απάντηση ήταν άμεση, αυθόρμητη και ουσιαστική: «Η γνώση έχει ωραία γεύση»! Η αλήθεια είναι πως όλα τα προϊόντα του εκπαιδευτικού αγροκτήματος της Σχολής, δηλαδή τα αβγά «Ωμέγα3», το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι, το ημίσκληρο τυρί τετράμηνης ωρίμανσης, οι γαλοπούλες και πολλά άλλα, είναι νόστιμα και φημισμένα για την εξαιρετική ποιότητά τους.
Η εστία γειτνιάζει με τον εκπαιδευτικό ελαιώνα της Σχολής, όπου καθηγητής του Perrotis College δίδασκε εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας με... drone, έχοντας γύρω του φοιτητές του κολεγίου αλλά και επισκέπτες φοιτητές του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου WPI. «Δάσκαλε, τι έκταση έχει το campus;» ήταν η ερώτηση. «Περισσότερα από 680 στρέμματα με προορισμό την εκπαίδευση», απάντησε χαμογελώντας και επέστρεψε στο μάθημά του.
Πράγματι, το campus είναι μία τεράστια αίθουσα διδασκαλίας με τοίχους αλλά και χωρίς... Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις μαθητές όλων των ηλικιών να διδάσκονται μέσα και έξω από την τάξη, «παραδοσιακά» αλλά και βιωματικά.
Διότι, πάνω από όλα η Σχολή είναι... σχολείο και μάλιστα όλων των βαθμίδων. Διαθέτει: Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, Επαγγελματικό Λύκειο, Ι.ΙΕΚ, το Perrotis College (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα), σεμινάρια ενηλίκων και γεωργικές εφαρμογές.
Συνεχίζοντας την ξενάγηση και μπαίνοντας στο γαλακτοκομείο, μία ομάδα μαθητών του Λυκείου μελετούσε σε εργαστήριο που από τα παράθυρα του βλέπει τη γραμμή παραγωγής, κάνοντας χρήση εντυπωσιακών εργαστηριακών οργάνων. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις, μαθητής με περηφάνια είπε ότι «η Σχολή έχει 115 χρόνια ιστορίας... 115 χρόνια ταξίδι...». Και δεν έχει άδικο, αν αναλογιστεί κανείς πόσοι μαθητές πραγματοποίησαν αυτό το «ταξίδι», έχοντας στα «πανιά» τους τον «αέρα» που πήραν από τη Σχολή. Όπως για παράδειγμα, απόφοιτος που ξεκίνησε από το Βελβεντό Κοζάνης, σπούδασε στη Σχολή και σήμερα διαπρέπει ως αρχιτέκτονας τοπίου στην Αριζόνα των Η.Π.Α.
Σήμερα, νεαρή από το μικρό Ζευγολατιό Σερρών, ζει το δικό της όνειρο και πραγματοποιεί το δικό της «ταξίδι» με πλήρη υποτροφία στο YALE των Η.Π.Α. έχοντας περάσει από τα θρανία του Λυκείου της Σχολής. Το ίδιο «ταξίδι» έκανε και ομογενής από το... Μαλάουι, ο οποίος αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Perrotis College, επέστρεψε στη ζούγκλα της Αφρικής για να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση. Την ίδια φιλοδοξία έχουν και δύο αδέλφια από την... Μύκονο, τα οποία σπουδάζουν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή με στόχο να επιστρέψουν στο νησί και να δημιουργήσουν αγροτουριστική μονάδα. Παράλληλα, στον Τύρναβο, οινοποιός -απόφοιτος της Σχολής- κάνει τον τρύγο του στη σκιά του Ολύμπου, έχοντας «αναστήσει» τη χαμένη ελληνική ποικιλία Λημνιώνα, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, αλλά πάντα στο Θεσσαλικό κάμπο, κτηνοτρόφος που έχει σπουδάσει στη Σχολή αρμέγει με την πιο σύγχρονη μέθοδο τα ζώα του και έχει εξελιχθεί σε έναν μοντέρνο επιχειρηματία, ο οποίος σχεδιάζει μεθοδικά τα επόμενα βήματά του. Το «ταξίδι» της, κάνοντας πεζοπορικές εκδρομές περιβαλλοντικού χαρακτήρα, βιώνει και απόφοιτη του Εναλλακτικού Τουρισμού που υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», το οποίο υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όλοι οι παραπάνω ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους περνώντας από τα θρανία, το αγρόκτημα, τα ερευνητικά εργαστήρια και τις πρότυπες μονάδες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης! Πρόκειται για άτομα με όραμα, με ανήσυχο πνεύμα, με φρέσκες ιδέες, με όρεξη για δημιουργία, με αποφασιστικότητα να μην μένουν μόνο στις προθέσεις αλλά να τις υλοποιούν κιόλας, με διορατικότητα και με ένστικτο να αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται. Και όλα αυτά τα βασικά και τόσο κρίσιμα για την επαγγελματική εξέλιξή τους, χαρακτηριστικά, μπολιάστηκαν, καλλιεργήθηκαν και αναδείχθηκαν από τη δουλειά που έγινε στη Σχολή.
Η ξενάγηση ολοκληρώνεται στον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο, όπου πέρα από τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις υπάρχουν –φυσικά- και τα πιτσιρίκια που τρέχουν χαρούμενα στον καταπράσινο κήπο, ενώ άλλα απολαμβάνουν την ποδηλατάδα τους στο campus. «Έχουμε κάτι για εσάς... Τα παιδιά σας ετοίμασαν ένα μικρό δωράκι», είπε η διευθύντρια. Διασχίζοντας τον δρόμο, φάνηκε ένας μικρός λαχανόκηπος και ένα θερμοκήπιο. Στο γυάλινο εσωτερικό του θερμοκηπίου υπήρχαν –άριστα τακτοποιημένα και σε σειρά- ποτιστήρια και παιδικές γαλότσες. «Είναι ο λαχανόκηπος των παιδιών. Καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά και μία φορά την εβδομάδα τα μαζεύουν και επιστρέφουν με αυτά σπίτι τους για να κάνουν οι γονείς τη σαλάτα ή το φαγητό της οικογένειας», εξήγησε η διευθύντρια. Το καλάθι περιείχε μαρούλι, καρότα και μπρόκολα! Όλα καλλιεργημένα με φροντίδα και αγάπη, όλα νόστιμα!
Για 115 χρόνια, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι προορισμός και «ταξίδι» για τους μαθητές και τους αποφοίτους της, και όχι μόνο. Είναι εντυπωσιακό πως, αν και... υπεραιωνόβια, διατηρεί απίστευτη φρεσκάδα και μοιάζει αεικίνητη. Μέχρι και σήμερα, τηρεί ευλαβικά και προσαρμόζει στη σύγχρονη πραγματικότητα, το πιστεύω του ιδρυτή της Dr. John Henry House, ότι «η εκπαίδευση πρέπει να απευθύνεται σε ολόκληρο το άτομο: στο νου, τα χέρια και την ψυχή».
σχόλια