Εστέτ: Πώς ένα μικρό καφέ έγινε η πιο χοτ άφιξη της Θεσσαλονίκης     Facebook Twitter
Φωτ.: Όλγα Δέικου/LIFO

Εστέτ: Πώς ένα μικρό καφέ έγινε η πιο χοτ άφιξη της Θεσσαλονίκης    

0

Ευτυχώς για εμάς, ο Βασίλης Χαμάμ άφησε πριν από μερικά χρόνια τη δουλειά του στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη τέχνη, αυτήν του φαγητού, την οποία μέχρι τότε είχε για χόμπι και στην οποία παραμένει αυτοδίδακτος μέχρι σήμερα. Είναι ένας μάγειρας ταλαντούχος και ευφάνταστος, που η οπτική του στα πράγματα, ακόμα και στα φαινομενικά πιο απλά, έχει κάτι το πρωτότυπο και το ξεχωριστό.  

Με τον Δημήτρη Βλασίου γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι πριν από 14 χρόνια, όταν ο δεύτερος εργαζόταν ως μπάρμαν στο Bord de l’eau της Εγνατίας. Συμπάθησαν ο ένας τον άλλον αμέσως και ήδη από τις πρώτες μέρες που γνωρίζονταν –μπορεί να ήταν και η πρώτη– είπαν ότι κάποια στιγμή θέλουν να δουλέψουν μαζί. Έπειτα, ο Βασίλης έφυγε για το Λονδίνο και όποτε επέστρεφε έβγαιναν και τα έλεγαν. Άρχισαν να συναντιούνται πιο συχνά πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν πια ο ένας ήταν head chef στο Poster και ο άλλος υπεύθυνος στο διπλανό καφέ των Beetroot. 

Aυτό το καφέ δεν λειτουργεί σαν πολυκατάστημα, αλλά σαν μπουτίκ, κάνοντάς τα όλα χειροποίητα, παίρνοντας όλη την καλή πρώτη ύλη από φίλους που ξέρουν τη δουλειά τους.

Τελικά, οι συνθήκες έφεραν έτσι τα πράγματα ώστε οι δυο τους να πραγματοποιήσουν αυτό που έλεγαν ότι θα κάνουν τόσα χρόνια. Όταν το εστιατόριο που σύστησε το ταλέντο του Βασίλη στη Θεσσαλονίκη έκλεισε, άρχισαν να φτιάχνουν μόνοι τους ένα μικρό καφέ σε μια από τις πιο ωραίες περιοχές του κέντρου της πόλης τους, πάνω από τα παλαιοπωλεία του Μπιτ Παζάρ και της οδού Τοσίτσα, στον δρόμο της Ολύμπου που βρίσκεται στο ένα λεπτό από τα εναλλακτικά στέκια της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς σαν το Πικάπ και το Αναψυκτήριο – εκεί που βγαίνουν και οι ίδιοι δηλαδή. 

Βασίλης Χαμάμ Facebook Twitter
Ο Βασίλης Χαμάμ θέλει να παραμείνει δημιουργικός, μία φορά τον μήνα θα χαμηλώνουν τα φώτα, θα ανάβουν κεριά και θα προσφέρουν ένα set menu με πέντε πιάτα, πέντε κρασιά και με προπωλημένες θέσεις. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Η «κάτω λαδομπογιά, πάνω ματ» διχρωμία στους τοίχους τους, η μαρμάρινη επιφάνεια στο μπαρ τους, το ρατάν στα καθίσματά τους και το φύλλο χρυσού που πλαισιώνει το λόγκο τους είναι στοιχεία από το ’60s αστικό τοπίο, ενώ το όνομά τους, το «Εστέτ», θυμίζει μεγάλα πολυκαταστήματα της εποχής. Μόνο που αυτό το καφέ δεν λειτουργεί σαν πολυκατάστημα, αλλά σαν μπουτίκ, κάνοντάς τα όλα χειροποίητα, παίρνοντας όλη την καλή πρώτη ύλη από φίλους που ξέρουν τη δουλειά τους.   

Χρησιμοποιούν καφέ της εταιρείας Taf, το competition blend που δεν το βρίσκουμε αλλού στη Θεσσαλονίκη. Ο Δημήτρης έχει εμπειρία πάνω στον speciality coffee, και ο Βασίλης όμως έχει δουλέψει σε roastery του Λονδίνου, όπου έκανε και τα πρώτα του μπαρ σνακς. Όταν άνοιξαν βέβαια το Εστέτ δεν είχαν σκεφτεί τι θα κάνουν με το φαγητό, τι θα προσφέρουν και αν θα προσφέρουν, οπότε είχαν μόνο μια τοστιέρα, στην οποία χωρούσαν όλα κι όλα δύο τοστ. Με αυτή άρχισε να δουλεύει τα πάντα ο Βασίλης Χαμάμ, όλες του τις παρασκευές∙ έχει βάλει κατσαρολάκι πάνω της και έχει φτιάξει πρασοσέλινο, μανέστρα, πατάτες και κρεμμύδια στη λαδόκολλα, έχει κάνει εκεί και διάφορα άλλα staff foods, που τα έβγαζε και στον κόσμο να δοκιμάσει.

Εστέτ: Πώς ένα μικρό καφέ έγινε η πιο χοτ άφιξη της Θεσσαλονίκης     Facebook Twitter
Αν και μικρό, το Εστέτ είναι στημένο με πολύ cozy τρόπο, έτσι που όλοι όσοι το επισκέπτονται μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Φωτ.: Όλγα Δέικου/LIFO
Εστέτ: Πώς ένα μικρό καφέ έγινε η πιο χοτ άφιξη της Θεσσαλονίκης     Facebook Twitter
Το grilled cheese του μπαίνει σε προζυμένιο ψωμί, έχει βιολογικό κασέρι από το αγρόκτημα του Λιβαδερού στην Κοζάνη, κρεμμύδι τουρσί, ζάαταρ και τη χειροποίητη, καυτερή, signature σάλτσα του Βασίλη «coffee sriracha».Φωτ.: Όλγα Δέικου/LIFO

Έριξε νερό, δημιούργησε ατμό και έτσι έκανε ένα μπριός που έχει μπόλικο βούτυρο κάτω, πολύ αγγουράκι τουρσί στη μέση, egg mayo σε japanese στυλ πάνω, και πιπέρι. Με ψωμιά που έρχονται από το MLRT Sourdough microbakery φτιάχνει ένα ham and cheese σε φοκάτσια με μια σος ταρτάρ και μια μουστάρδα σε ιταλικό στυλ που φτιάχνει ο ίδιος με σινάπι και σταφίδες. Το grilled cheese του μπαίνει σε προζυμένιο ψωμί, έχει βιολογικό κασέρι από το αγρόκτημα του Λιβαδερού στην Κοζάνη, κρεμμύδι τουρσί, ζάαταρ και τη χειροποίητη, καυτερή, signature σάλτσα του Βασίλη «coffee sriracha».

Σε προζυμένιο ψωμί φτιάχνει και ένα ακόμα σάντουιτς με πεπερόνι Θράκης, ένα spread με πιπεριά Φλωρίνης, τυρί κρέμα και λίγο κασέρι, ενώ πάντα παίζει και ένα vegan σάντουιτς με εποχικά υλικά∙ τώρα του βάζει καμμένο λάχανο, παστέλι, crispy chilli oil και μια σάλτσα ρεμουλάντ με ψιλοκομμένη πολίτικη σαλάτα. Σάντουιτς κάνουν πολλοί, λίγοι όμως τα πάνε σε άλλο επίπεδο και, όσο κλισέ και αν ακούγεται, αυτά του Εστέτ έχουν κάτι το γκουρμέ σε γεύση και κάτι το σπιτικό και comfort σε εμφάνιση –  ιδανικός συνδυασμός.   

To Εστέτ βρίσκεται κολλητά στο μυθικό πατσατζίδικο του Τσαρούχα και ο Βασίλης δεν παίζει με αυτά τα πράγματα, γι’ αυτό και η σούπα που ετοιμάζει είναι σε εντελώς άλλο στυλ από αυτή του γείτονα: προσφέρει μια βελουτέ και vegan με ασιατικές αναφορές, αφού συνήθως έχει μέσα κόλιανδρο, τζίντζερ, coconut cream και lemongrass, ενώ για να κάνει κολοκυθόσουπα παίρνει τα σπόρια της κολοκύθας, τα ρίχνει στο φουρνάκι με μπαχαρικά και δημιουργεί ένα crumble για να τη σερβίρει.   

Το cheesecake του γίνεται με πρόβειο γιαούρτι (βιολογικό και αυτό, του Λιβαδερού, όπως όλα τα γαλακτοκομικά που χρησιμοποιούν στο Εστέτ), έχει μια βάση από βρόμη-ταχίνι και μια μαρμελάδα από φρούτα της εποχής. Ο κορμός σοκολάτας δεν είναι ο κλασικός, έχει παστέλι, λουκούμι, ξηρούς καρπούς και αφυδατωμένα φρούτα που περνάνε από βερμούτ, ενώ, απ’ όταν απέκτησαν και το φουρνάκι τους, ψήνει ένα διαφορετικό banana bread με μαύρη σοκολάτα και miso.

Εστέτ: Πώς ένα μικρό καφέ έγινε η πιο χοτ άφιξη της Θεσσαλονίκης     Facebook Twitter
Χρησιμοποιούν καφέ της εταιρείας Taf, το competition blend που δεν το βρίσκουμε αλλού στη Θεσσαλονίκη. Φωτ.: Όλγα Δέικου/LIFO

Σερβίρουν και μετρημένο αλκοόλ, λίγα φυσικά και ήπιας παρέμβασης κρασιά από τον Λίγα και τη Χατζηβαρύτη, δύο κλασικά κοκτέιλ, ένα άψογο Bloody Mary που καίει πολύ και ένα νεγκρόνι με cold brew. Μπορεί να ανοίγει από πολύ νωρίς, αλλά μένει ανοιχτό μέχρι τις 9, έτσι που είναι προορισμός και για πρώτο ποτό. Και μπορεί να μην το έχουν εξοπλίσει με βινύλια –όπως είναι η τελευταία τάση– αλλά από το λάπτοπ τους παίζουν από UK grime μέχρι ʼ70s Arabian psychedelic και ʼ80s punk από την Καμπότζη.   

Θα μου πείτε, «τι χιπστερίλα είναι αυτή;». Καμία σχέση, απλώς παίζουν ό,τι τους αρέσει, μια και περνάνε όλη τους τη μέρα εκεί. Παράλληλα, αν και μικρό, το Εστέτ είναι στημένο με πολύ cozy τρόπο, έτσι που όλοι όσοι το επισκέπτονται μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Σύντομα θα βάλουν και ένα μεγάλο τραπέζι στο πίσω μέρος του μαγαζιού για να μπορούμε να ανοίξουμε λάπτοπ, θα φτιάξουν παγκάκια για έξω και μια και ο Βασίλης θέλει να παραμείνει δημιουργικός, μία φορά τον μήνα θα χαμηλώνουν τα φώτα, θα ανάβουν κεριά και θα προσφέρουν ένα set menu με πέντε πιάτα, πέντε κρασιά και με προπωλημένες θέσεις. Μετά από όλα αυτά τα staff foods ο κόσμος του Εστέτ ζητάει περισσότερα μαγειρέματα, και έχει δίκιο.    

Ολύμπου 78, 2310 285811  

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Beetroot Design Group

ADM4/SKG - Thessaloniki Issue / Beetroot: Μεταμορφώνοντας ένα ιστορικό κτίριο της Θεσσαλονίκης στον πιο ενδιαφέροντα πολυχώρο

Στα είκοσι και πλέον χρόνια λειτουργίας του, το πολυβραβευμένο γραφείο οπτικής επικοινωνίας και δημιουργικού σχεδιασμού αποφάσισε να γίνει πιο εξωστρεφές συνδυάζοντας το design, την τέχνη, τον καφέ και τη γαστρονομία σε ένα κτίριο με (γνωστή τουλάχιστον) ιστορία από το 1905.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM