«Κάν΄το όπως το Temu»: Πώς η DeepSeek ανέτρεψε τα δεδομένα με το γνωστό κινεζικό μοντέλο

«Κάν΄το όπως το Temu»: Πώς η DeepSeek ανέτρεψε τα δεδομένα με το γνωστό κινεζικό μοντέλο Facebook Twitter
0

Η DeepSeek, μια κινεζική startup, με την κυκλοφορία του ανταγωνιστικού της μοντέλου AI, έχει προκαλέσει αναταραχή σε τεχνολογικούς κύκλους, έχει ξαφνιάσει επενδυτές και έχει ταρακουνήσει γεωπολιτικούς αναλυτές, όπως συνέβη και με τις κινεζικές εταιρείες Shein και Temu. Ωστόσο, η ανατροπή που προκάλεσε στη «μάχη της AI» δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη σε όσους γνωρίζουν τη στρατηγική της Κίνας στις τεχνολογικές καινοτομίες.

Η παρουσίαση των τελευταίων AI μοντέλων της DeepSeek ανέτρεψε τα δεδομένα της βιομηχανίας. Ο venture capitalist Μαρκ Αντρίσεν περιέγραψε την κυκλοφορία ως «στιγμή Sputnik».Μέχρι πρόσφατα, επικρατούσε η άποψη ότι η πρόοδος στην Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί συνεχώς αυξανόμενη υπολογιστική ισχύ. Μεγάλες εταιρείες όπως η Nvidia ετοιμάζονταν να πουλήσουν τεράστιες ποσότητες επεξεργαστών και να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε data centers.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μασαγιόσι Σον της SoftBank, ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI και ο Λάρι Έλισον της Oracle ανακοίνωσαν το Stargate, ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους $100 δισ. για την υποδομή υπολογιστικής ισχύος στις ΗΠΑ, με στόχο να φτάσει τα $500 δισ. μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Η DeepSeek κυκλοφόρησε δύο AI μοντέλα, συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα αμερικανικά, χρησιμοποιώντας υπολογιστική ισχύ κόστους μόλις $6 εκατ. και παλαιότερους επεξεργαστές Nvidia H800. Σύμφωνα με την εταιρεία, το open-source μοντέλο της είναι 20 έως 50 φορές πιο οικονομικό από το μοντέλο o1 της OpenAI, ανάλογα με το έργο.

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε σοκ, ιδιαίτερα καθώς οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει την εξαγωγή ισχυρών επεξεργαστών AI στην Κίνα εδώ και χρόνια για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ανατροπές στις αγορές και τη γεωπολιτική ισορροπία

Η ανακοίνωση της DeepSeek οδήγησε σε μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της Nvidia κατά σχεδόν $600 δισ., περισσότερο από την αξία εταιρειών όπως η Mastercard και η Exxon Mobil. Παράλληλα, αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες επλήγησαν από την προοπτική αυξημένου ανταγωνισμού από την Κίνα, που ενδέχεται να μειώσει τα μελλοντικά κέρδη.

Επιπλέον, η DeepSeek έβαλε σε αμφισβήτηση την ηγεσία των ΗΠΑ στη «μάχη της AI», με τον κινεζικό ανταγωνισμό να φαίνεται πλέον ισχυρότερος από ποτέ. Ο ιδρυτής της startup, Λιανγκ Γουενφέγκ, φέρεται να συμμετείχε σε ιδιωτική συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κινεζική κυβέρνηση βλέπει τη DeepSeek ως μέσο για να καλύψει το χάσμα με τις ΗΠΑ.

Η DeepSeek αποτελεί παράδειγμα της κινεζικής προσέγγισης να ανταγωνίζεται δυτικές εταιρείες με προϊόντα χαμηλότερου κόστους. Η στρατηγική αυτή έχει εφαρμοστεί σε διάφορες βιομηχανίες, όπως τα σπάνια μέταλλα, το νικέλιο, το λίθιο, και η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.
Με τη βοήθεια κρατικών επιδοτήσεων και καθετοποιημένων αλυσίδων παραγωγής, η Κίνα έχει οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω, εκτοπίζοντας πολλές δυτικές εταιρείες.

Η στρατηγική της DeepSeek θυμίζει την επιτυχία της Κίνας στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων. Μέσα σε δύο δεκαετίες, η Κίνα επένδυσε πάνω από $230 δισ. σε επιδοτήσεις και υποδομές, δημιουργώντας μια εγχώρια βιομηχανία που πλέον κυριαρχεί παγκοσμίως.

Οι κινεζικές εταιρείες, όπως η BYD, εκμεταλλεύονται την καθετοποίηση της παραγωγής και τον έλεγχο της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού για μπαταρίες EV, προσφέροντας οχήματα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τους δυτικούς ανταγωνιστές τους.

Η επόμενη ημέρα στην κούρσα AI

Παραμένει αβέβαιο πόσο μεγάλη θα είναι η αναστάτωση που προκαλεί η DeepSeek. Ωστόσο, έχει ήδη κλονίσει τη βιομηχανία AI στις ΗΠΑ και έχει εγείρει ερωτήματα για το πώς θα εξελιχθεί η τεχνολογία στο μέλλον.

Ο καθηγητής Στιβ Χάνκε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins σημείωσε ότι «οι κυρώσεις σπάνια λειτουργούν και συχνά έχουν αντίθετα αποτελέσματα». Όπως ανέφερε, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την πρόοδο της Κίνας με κυρώσεις στα γραφικά τσιπ, αντί να εμποδίσουν την καινοτομία, την ώθησαν σε ταχύτερη ανάπτυξη.

Η DeepSeek απέδειξε ότι η στρατηγική της Κίνας να ανατρέπει τις αγορές με προϊόντα χαμηλού κόστους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις σε κάθε τομέα, από την AI μέχρι τα ηλεκτρικά οχήματα και την παραγωγή πρώτων υλών.

Με πληροφορίες από Business Insider

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο «ουδέτερο ως προς το φύλο» τεστ φυσικής κατάστασης στον Αμερικανικό Στρατό για μάχιμες θέσεις – Ίδια κριτήρια για άνδρες και γυναίκες

Διεθνή / Αμερικανικός στρατός: Νέο «ουδέτερο ως προς το φύλο» τεστ φυσικής κατάστασης – Ίδια κριτήρια για άνδρες και γυναίκες

Οι γυναίκες στρατιώτες που υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις πρέπει να πληρούν τα ίδια σωματικά πρότυπα με τους άνδρες συναδέλφους τους σε αγωνίσματα όπως το τρέξιμο δύο μιλίων και η άρση βαρών
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η Apple μεταφέρει την συναρμολόγηση των iPhone στην Ινδία από την Κίνα

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η Apple μεταφέρει την συναρμολόγηση των iPhone στην Ινδία από την Κίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής της Apple να διαφοροποιήσει την εφοδιαστική της αλυσίδα, αλλά πλέον γίνεται πιο γρήγορα και πιο εκτεταμένα
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Διεθνή / Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Κλιμακώνονται οι εντάσεις μετά την επίθεση με 26 νεκρούς τουρίστες - Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν αρνείται κάθε εμπλοκή στη σφαγή – Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικής σύρραξης
LIFO NEWSROOM
Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Ο 19χρονος γιος του προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορεί να δώσει τον αριθμό του κινητού του, ενώ είναι συνεχώς περικυκλωμένος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, γεγονός που δυσκολεύει την κοινωνικοποίησή του
LIFO NEWSROOM