Μια από αυτές, είναι η εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια (τζόγος) αφού δίνει την αίσθηση της άμεσης διεξόδου από οικονομικά προβλήματα, δημιουργώντας τελικά, ακόμα περισσότερα.
Σύμφωνα με έρευνα που διενέργησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του ΟΠΑΠ, 43% των ανδρών και 32% των γυναικών στη χώρα μας, ηλικίας 18-60 ετών, παίζουν τυχερά παιχνίδια ενώ στοιχεία του «Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου» παρουσιάζουν το 15,1% των παιδιών ηλικίας 14 έως 16 χρονών να «τζογάρουν» στο διαδίκτυο και το 6,8% να έχει καθημερινή ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια.
Έτσι, λοιπόν, ειδικά σήμερα, που από τη μία έχουμε συνεχή αύξηση των διαφόρων ειδών τυχερών παιχνιδιών και από την άλλη ολοένα και αυξανόμενα νούμερα ανθρώπων που η συμμετοχή τους σε αυτά έχει ξεπεράσει τα όρια της διασκέδασης κρίθηκε απαραίτητη η έναρξη ενός νέου θεραπευτικού Προγράμματος για το τζόγο: Το «Παιχνίδι στο Κέντρο» που ανακοινώνει σήμερα το ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ (ΚΕΑΣ)*.
Το πρόγραμμα «Παιχνίδι στο Κέντρο» είναι μια ολιστική παρέμβαση με σκοπό την άμεση ανακούφιση του εξαρτημένου «παίχτη» και της οικογένειας . Στόχος του είναι η πρόληψη, η θεραπεία, η υποστήριξη και η ενημέρωση για το τζόγο και τις συνέπειες του, που φτάνουν ακόμα και σε απειλητικές για τη ζωή πράξεις. (π.χ αυτοκτονία, εμπλοκή με παράνομες δραστηριότητες, αύξηση χρήσης ουσιών).
Γνωρίζοντας, πως τα σοβαρά περιστατικά των εθισμένων στα τυχερά παιχνίδια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια και με σκοπό την πλήρη θεραπεία τους με επιστημονικά και δομημένα προγράμματα οι έμπειροι επιστήμονες του Κέντρου μας, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος Συμβουλευτικός Ψυχολόγος( ειδίκευση σε εξαρτήσεις, θεραπεία οικογένειας , θεραπεία ομάδας) και Νάνσυ Ψημενάτου (Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Σύμβουλος Εξαρτημένων ατόμων) μπορούν να δείξουν την «έξοδο» από μια κρίση που μπορεί να χτυπήσει την πόρτα όλων μας!
Περισσότερες πληροφορίες: Κέντρο ‘Έρευνας Ανθρωπίνων Συμπεριφορών, Φραντζή 14 – Ν. Κόσμος Τηλ. 210 9249225-7
σχόλια