Τα Όσκαρ μόλις κήρυξαν ανένδοτο εναντίον του Τραμπ!

Τα Όσκαρ μόλις κήρυξαν ανένδοτο εναντίον του Τράμπ! Facebook Twitter
«Anora», «Κονκλάβιο» και «The Substance». Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

Η Εμίλια Πέρεζ απέσπασε 13 υποψηφιότητες. Το Brutalist, 10. Και το Κονκλάβιο, 8. Συνολικά 31 υποψηφιότητες για τρεις ταινίες με κεντρικό θέμα μια Μεξικανή τρανς, έναν Ούγγρο μετανάστη και έναν ίντερσεξ καρδινάλιο αντίστοιχα.

Αν, επίσης, υπολογίσουμε την παρουσία του I’m still here, μιας ευθείας καταγγελίας της δικτατορίας της Βραζιλίας, στις κατηγορίες ταινίας και α' γυναικείου ρόλου, του Sing Sing, με θέμα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα αναμόρφωσης σε φυλακές, στο σενάριο, το τραγούδι και τον α' ανδρικό ρόλο, το Nickel Boys (στη δεκάδα της καλύτερης ταινίας και στην πεντάδα του σεναρίου) με την υποκειμενική αφήγηση δυο νέων Αφρικανοαμερικανών που πέρασαν από σωφρονιστικό ίδρυμα, το Anora των 6 υποψηφιοτήτων για τις τρελές περιπέτειας μιας σεξεργάτριας που κρύβει τη ρωσική καταγωγή της, και, κυρίως, την κάπως απροσδόκητη, καθ’ όλα άξια υποψηφιότητα του Σεμπάστιαν Σταν για το καθόλου κολακευτικό πορτρέτο του ίδιου του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ όταν ήταν Apprentice, τότε παίρνουμε μια σαφή γεύση για το τι αντιπολιτευτικό θα ακολουθήσει μετά τη βραδιά της απονομής των 97ων βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου!

Τα μέλη εκτός ΗΠΑ που σταδιακά εντάχθηκαν στο εκλογικό σώμα φαίνεται να περνούν το γούστο και τη φωνή τους και κρατούν τον φανό ενός σινεμά που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ενδεχομένως τα σχεδόν 80 εκατομμύρια των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων έχουν στον νου τους ως μαζική διασκέδαση απόδρασης.

Σε πλήρη αντίστιξη με την αναχρονιστική κίνηση απευθείας διορισμού τριών λευκών εκπροσώπων της παλιάς χολιγουντιανής τάξης πραγμάτων, του Γιον Βόιτ, του Μελ Γκίμπσον και του Σιλβέστερ Σταλόνε –κάποτε οσκαρικών για να μην ξεχνιόμαστε– ως πρέσβεων/συμβούλων από τον Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να βοηθήσουν το Λος Άντζελες να ορθοποδήσει σε οικονομικό επίπεδο, και έμμεσα σε ένα ηθικότερο μονοπάτι, τα Όσκαρ βαδίζουν στον εντελώς αντίθετο δρόμο της συμπερίληψης και της διεθνοποίησης που ακολουθούν εδώ και κάποια χρόνια.

Τα Όσκαρ μόλις κήρυξαν ανένδοτο εναντίον του Τράμπ! Facebook Twitter
Η «Εμίλια Πέρεζ» έσπασε το ρεκόρ υποψηφιοτήτων για ξενόγλωσση ταινία.

Τα μέλη εκτός ΗΠΑ που σταδιακά εντάχθηκαν στο εκλογικό σώμα φαίνεται να περνούν το γούστο και τη φωνή τους και κρατούν τον φανό ενός σινεμά που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ενδεχομένως τα σχεδόν 80 εκατομμύρια των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων έχουν στον νου τους ως μαζική διασκέδαση απόδρασης. Με εξαίρεση το Dune 2 και κάποια κινούμενα σχέδια, καμία άλλη ταινία δεν εκπροσωπεί το mainstream. Ακόμη και το Wicked των 10 υποψηφιοτήτων, μια τεράστια εμπορική επιτυχία με έρεισμα σε νεαρότερο κοινό, μιλά για τη διαφορετικότητα με ευανάγνωστα σύμβολα.

Το Εμίλια Πέρεζ έσπασε το ρεκόρ υποψηφιοτήτων για ξενόγλωσση ταινία. Με τα 13 πλασαρίσματα σε όλες τις βασικές κατηγορίες, και με δύο ηθοποιούς να διεκδικούν Όσκαρ, μαζί με τη μουσική και δύο τραγούδια, πολλαπλά nods για τον ίδιο τον Ζακ Οντιάρ, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί αν είναι και επίσημα παραγωγός, και φυσικά τη διεθνή ταινία όπου είναι ακλόνητο φαβορί, ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με ταινίες όπως: Όσα παίρνει ο άνεμος, Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, Όσο υπάρχουν άνθρωποι, Μέρι Πόπινς, αλλά και με τα πιο πρόσφατα Φόρεστ Γκαμπ, Ερωτευμένος Σαίξπηρ, τον πρώτο Άρχοντα των δαχτυλιιών, Σικάγο, The curious case of Benjamin Button, Η μορφή του νερού και το περσινό Οπενχάιμερ.

Με 14 παραμένουν στην κορυφή των στατιστικών το Όλα για την Εύα, ο Τιτανικός και το Lalaland. Το προηγούμενο ρεκόρ το είχε το Roma του Αλφόνσο Κουαρόν και το Τίγρης και Δράκος του Ανγκ Λι με 10, ενώ η μοναδική μη αγγλόφωνη ταινία που έχει κατορθώσει να σαρώσει τα μεγάλα βραβεία, και κυρίως αυτό της καλύτερης ταινίας, είναι τα Παράσιτα, κερδίζοντας τα 4 από τα μόλις 6 βραβεία για τα οποία είχε προταθεί πριν από ακριβώς πέντε χρόνια. Παρότι ο Ζακ Οντιάρ δεν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας και στις Κάννες, που τον έχουν πολλάκις τιμήσει, δεν έφτασε πέρα από το απλό Βραβείο της Επιτροπής, η ταινία και ο ίδιος δεν είναι καθόλου απίθανο να επικρατήσουν σε μια χρονιά χωρίς το προβάδισμα που είχαν ο Νόλαν και οι Ντάνιελς πέρσι και πρόπερσι αντίστοιχα.

Τα Όσκαρ μόλις κήρυξαν ανένδοτο εναντίον του Τράμπ! Facebook Twitter
Tο «Brutalist» παραμένει ο μεγάλος αντίπαλος του «Εμίλια Πέρεζ»: είναι μεγάλο σινεμά, σε φιλοδοξία αλλά και σε διάρκεια.

Το Brutalist παραμένει ο μεγάλος του αντίπαλος: είναι μεγάλο σινεμά σε φιλοδοξία αλλά και σε διάρκεια. Πόσοι ψηφοφόροι το έχουν δει εκεί που του ταιριάζει, δηλαδή στη μεγαλύτερη δυνατή οθόνη; Όχι τόσοι όσους χρειάζεται η ταινία για να το εκτιμήσουν δεόντως, συνεπώς οι πιθανότητες μειώνονται αισθητά. Μια αντίστοιχης κλίμακας και επικής διάστασης ταινία, οι Κόκκινοι του Γουόρεν Μπίτι, είχαν αποχωρήσει από την τελετή του 1982 με βραβεία φωτογραφίας, ερμηνείας για τη Μορίν Στέιπλετον και σκηνοθεσίας, το μοναδικό του Αμερικανού στην «αναγεννησιακή» καριέρα του. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της δημιουργίας του Μπρέιντι Κόρμπετ.

Το Κονκλάβιο διεκδικεί τον ρόλο της ευγενούς συμμετοχής σε πολλές κατηγορίες, χωρίς επείγουσα ανάγκη να κερδίσει κάποια από αυτές, εκτός από τη σεναριακή διασκευή του μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Χάρις από τον Πίτερ Στρον.

Στη δεκάδα της καλύτερης ταινίας τα προγνωστικά έπεσαν μέσα, με εξαίρεση την απουσία του Sing Sing και του Αληθινού Πόνου έναντι του Substance και κυρίως του I’m still here, της δεύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας της κατηγορίας, χωρίς όμως τη στήριξη υποψηφιοτήτων στη σκηνοθεσία και στο σενάριο.

Στην πεντάδα των καλύτερων σκηνοθετών, για πρώτη φορά στην καριέρα τους, εκτός του Οντιάρ και του Κόρμπετ, ο Τζέιμς Μάνγκολντ για το A complete unknown, που έχει συνολικά 8 υποψηφιότητες, και ο Σον Μπέικερ για το Ανόρα είναι οι άλλοι δύο από τους τέσσερις άνδρες της παρέας. Η πέμπτη θέση θα μπορούσε να είχε καταληφθεί από τον Ντενί Βιλνέβ ή τον Τζον Τσου για τα περίτεχνα blockbusters της οσκαρικής χρονιάς. Ή βέβαια από τον Έντουαρντ Μπέργκερ, τον Γερμανό δημιουργό του Κονκλάβιου, που είχε παραληφθεί και με το Ουδέν Νεώτερο που είχε κερδίσει το Διεθνές Όσκαρ πρόπερσι.

Τα Όσκαρ μόλις κήρυξαν ανένδοτο εναντίον του Τράμπ! Facebook Twitter
Το «Κονκλάβιο» διεκδικεί τον ρόλο της ευγενούς συμμετοχής σε πολλές κατηγορίες, χωρίς επείγουσα ανάγκη να κερδίσει κάποια από αυτές, εκτός από τη σεναριακή διασκευή του μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Χάρις από τον Πίτερ Στρον.

Η ωραία, σχετική (γιατί οπωσδήποτε συζητιόταν) έκπληξη ήταν η Κοραλί Φαρζά που πήρε το Βραβείο Σεναρίου στις Κάννες για το Substance: Το ελιξίριο της νιότης, που συνολικά απέσπασε 5 υποψηφιότητες· έγινε η ένατη γυναίκα που διεκδικεί Όσκαρ στα χρονικά του θεσμού, μετά την πρώτη, τη Λίνα Βερτμίλερ, και την πιο πρόσφατη Τζέιν Κάμπιον, μία από τις τρεις που το έχει κερδίσει, μαζί με την Κάθριν Μπίγκελοου και την Κλόι Τζάο.

Η μεγάλη απούσα, όχι μόνο στις υποψηφιότητες σεναρίου και σκηνοθεσίας αλλά και στην κατηγορίας Καλύτερης Ταινίας, είναι η Παγιάλ Καπάντια με το Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως. Δυστυχώς, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στις διεθνείς ταινίες, απ' όπου παραδόξως απουσιάζει και το Kneecap, γιατί η αρμόδια επιτροπή έκρινε πως το βραβευμένο αυτό αριστούργημα από το Φεστιβάλ Καννών δεν ήταν αρκετά «ινδικό», εκτιμώντας μάλιστα πως είναι κακότεχνο!

Η Ισπανίδα Κάρλα Σοφία Γκασκόν έγινε η πρώτη τρανς ηθοποιός που προτείνεται για α' ρόλο, για την ερμηνεία της στο Εμίλια Πέρεζ. Στις Χρυσές Σφαίρες δήλωσε πως το συναίσθημα ήταν γλυκόπικρο, μια και κέρδισε η ταινία, αλλά έχασε η ίδια, συμπληρώνοντας ωστόσο πως μετά τη νίκη της στις Κάννες έναντι της Ντεμί Μουρ ένιωσε, όπως κι εκείνη, και τώρα είναι πάτσι: «Θα δούμε ποια θα σπάσει την ισοπαλία», κατέληξε, προβλέποντας όχι μόνο πως θα είναι συνυποψήφιες αλλά και πως το ντέρμπι θα διεξαχθεί μεταξύ των δυο τους.

Τα Όσκαρ μόλις κήρυξαν ανένδοτο εναντίον του Τράμπ! Facebook Twitter
Η ωραία, σχετική (γιατί οπωσδήποτε συζητιόταν) έκπληξη ήταν η Κοραλί Φαρζά που πήρε το Βραβείο Σεναρίου στις Κάννες για το «Substance: Το Ελιξίριο της Νιότης».

Οι υπόλοιπες της πεντάδας, όλες πρωτάρες στην κατηγορία, είναι η Μάικι Μάντισον, που μπορεί να κάνει την ανατροπή, η Σίνθια Ερίβο, που παρά το φωνητικό της tour de force δεν έχει πολλές πιθανότητες, και η Φερνάντα Τόρες για το I’m still here που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για δράμα και δεν την ξεγράφουμε εύκολα από την κούρσα – έγινε η δεύτερη Βραζιλιάνα στην πεντάδα των πρώτων ρόλων στα Όσκαρ, είκοσι έξι χρόνια μετά τη μητέρα της, τη Φερνάντα Μοντενέγκρο, για τον Κεντρικό Σταθμό, η οποία παίζει τον ίδιο χαρακτήρα, σε μεγαλύτερη ηλικία, και πάλι σε σκηνοθεσία Βάλτερ Σάλες! Έξω από την πεντάδα η Πάμελα Άντερσον για το Last Showgirl (κρίμα η επιστροφή), η Κέιτ Γουίνσλετ για το Lee και κυρίως η Νικόλ Κίντμαν και η Αντζελίνα Τζολί που δεν έπεισαν τα μέλη της Ακαδημίας για τους οργασμούς και το λυρικό τραγούδι τους αντίστοιχα…

Ο μοναδικός «νεοφώτιστος» στην αντίστοιχη πεντάδα των ανδρών είναι ο Σεμπάστιαν Σταν για το Apprentice σε μια χρονιά που διακρίθηκε και για το απαιτητικό A different man, παίρνοντας τη θέση του Ντάνιελ Κρεγκ για το Queer. Ο μοναδικός που το έχει κερδίσει είναι ο Έιντριαν Μπρόουντι, φέτος υποψήφιος με το Brutalist, τότε για τον Πιανίστα, κρατώντας εδώ και δεκαετίες το ρεκόρ του νεότερου στην κατηγορία αυτή. Επίσης 29 ετών, αν και μερικούς μήνες νεότερος από τον Μπρόουντι στον Πιανίστα, είναι ο βασικός του αντίπαλος, ο Τίμοθι Σαλαμέ, στη δεύτερη υποψηφιότητά του μετά το Call me by your name, για το A complete unknown.

Τα Όσκαρ μόλις κήρυξαν ανένδοτο εναντίον του Τράμπ! Facebook Twitter
Είναι η δεύτερη υποψηφιότητα του Τίμοθι Σαλαμέ, μετά το «Call me by your name», για το «A complete unknown».

Θυμίζουμε πως ο ίδιος ο Μπομπ Ντίλαν, εκτός από Νόμπελ, έχει κερδίσει και ένα Όσκαρ, τραγουδιού φυσικά, για το Things have changed από το Wonder Boys του Κέρτις Χάνσον. Σε άλλη χρονιά, ο Ρέιφ Φάινς, στην τρίτη του υποψηφιότητα φέτος, μετά τη Λίστα του Σίντλερ και τον Άγγλο Ασθενή, θα προπορευόταν, αλλά φέτος έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση στα προγνωστικά, ενώ ο Κόλμαν Ντομίνγκο αποσπά τη δεύτερη συνεχόμενη υποψηφιότητά του (η πρώτη ήταν πέρσι στο Rustin, καταπληκτικός, αν δεν τον έχετε δει) και αποδεικνύει ότι είναι ένας ηθοποιός με επιδραστικότητα και δύναμη, ίσως όμως πρέπει να περιμένει του χρόνου, σε δεύτερο ρόλο, στην επικείμενη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον, όπου θα υποδυθεί τον τερατώδη πατέρα του, Τζο.

Ο Κίραν Κάλκιν δίνεται ως φαβορί στον β' ανδρικό ρόλο για το πορτρέτο του αυτοκτονικού, αν και ψυχωμένου ξαδέλφου του Τζέσι Άιζεμπεργκ στον Αληθινό Πόνο. Ο Τζέρεμι Στρονγκ είναι φοβερός ως Ρόι Κον στο Apprentice, κάνοντας την επιτυχημένη κινηματογραφική μετάβαση μετά από μια φορτωμένη με Emmy πορεία στο Succession, όπως υπέροχος είναι και ο Έντουαρντ Νόρτον ως Πιτ Σίγκερ στη βιογραφία για τον Μπομπ Ντίλαν, αποσπώντας την τρίτη του υποψηφιότητα μετά το American History και το Birdman.

Το δυνατό κρυφό χαρτί της κατηγορίας είναι ο Γιούρα Μπορίσοφ του Ανόρα, που γνωρίσαμε στην Ελένα του συμπατριώτη του Αντρέι Σβιάγκιντσεφ και θαυμάσαμε στο Compartment No 6 του Φινλανδού Γιούχο Κουοζμάνεν: έγινε ο πρώτος υποψήφιος Ρώσος ηθοποιός μετά τον κορυφαίο χορευτή Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ στο ντεμπούτο του, στην Κρίσιμη Καμπή του Χέρμπερτ Ρος το 1977!

Στους γυναικείους δεύτερους ρόλους, η Ζόι Σαλντάνα χορεύει, τραγουδάει, αγωνιά, κλαίει και πανηγυρίζει δίπλα στην ιδιάζουσα περίπτωση της Εμίλια Πέρεζ, γι’ αυτό και είναι φαβορί, εκτοπίζοντας τη διάσημη συμπρωταγωνίστριά της Σελίνα Γκόμεζ από μια πεντάδα όπου η μοναδική repeat υποψήφια είναι η Φελίσιτι Τζόουνς, για το Brutalist – είχε ξαναπροταθεί για τη Θεωρία των Πάντων. Η Τζέιμι Λι Κέρτις έμεινε επίσης εκτός τελετής, η Αριάνα Γκράντε και η Μόνικα Μπαρμπάρο ως Τζόαν Μπαέζ επίσης έπρεπε να τραγουδήσουν πολύ για να εξασφαλίσουν τη θέση τους, ενώ η Ιζαμπέλα Ροσελίνι αναγνωρίζεται για πρώτη φορά σε έναν κρίσιμο για την πλοκή του Κονκλάβιου ρόλο, παίρνοντας τον λόγο για μία και μοναδική φορά.

Το Νοσφεράτου περιορίστηκε σε τεχνικές κατηγορίες, το Challengers παραλείφθηκε στην κατηγορία της μουσικής, όπως και το Dune 2 στο μοντάζ. Το υπέροχο Flow από τη Λετονία κατάφερε να είναι υποψήφιο και ως ντοκιμαντέρ και ως διεθνής ταινία, κάτι που είχε πετύχει πριν από δύο χρόνια το Flee, χωρίς ωστόσο να νικήσει σε καμία από τις δύο κατηγορίες

Τα Όσκαρ μόλις κήρυξαν ανένδοτο εναντίον του Τράμπ! Facebook Twitter
Το υπέροχο «Flow» από τη Λετονία κατάφερε να είναι υποψήφιο και στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ και σε αυτήν της διεθνούς ταινίας.

Μετά το κάζο της μη υποβολής της Ανατομίας μιας πτώσης στην κατηγορία της διεθνούς ταινίας, η Γαλλία μπήκε στην πεντάδα μετά από 5 χρόνια (οι Άθλιοι του Λατζ Λι) φυσικά με την πανταχού παρούσα Εμίλια Πέρεζ, αν και ομιλεί την ισπανική και ολίγο την αγγλική γλώσσα και έχει αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει για πρώτη φορά μετά την Ινδοκίνα από το μακρινό 1992 – είναι και ζήτημα τιμής για τη μία από τις δύο γενέτειρες του σινεμά.

Κάτω από τη σκιά του Ντέιβιντ Λιντς, την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου θα περιμένουμε μια σεμνότερη και πιο μετρημένη τελετή από το πληγωμένο Λος Άντζελες, αλλά είναι σίγουρο πως τα αστεία του οικοδεσπότη Κόναν Ο’Μπράιαν, που ελάχιστοι θα ήθελαν να είναι στη θέση του, θα αφορούν εξίσου τις απώλειες και το τραμπ-νοϊκό τσουνάμι, και τα speeches θα αντίκεινται στα διατάγματα και στον προσβλητικό τους χαρακτήρα έναντι όσων εκπροσωπεί το διευρυμένα liberal κατεστημένο του νέου Χόλιγουντ.

Stay tuned για περισσότερη ανάλυση, προγνωστικά και σχόλια για τη φετινή οσκαρική κούρσα, σύντομα στα podcasts της LiFO.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
EMILIA PEREZ

Ανταπόκριση / Emilia Perez: Ένα εξωφρενικό μιούζικαλ για μια Μεξικανή τρανς γκάνγκστερ που βρίσκει λόγο ύπαρξης

Το σκληρό παραμύθι του Ζακ Οντιάρ στοιβάζει σε μια πλοκή εφάμιλλη τελενοβέλας έναν τόνο στοιχεία και καταφέρνει να κρατά συνεχώς το ενδιαφέρον.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ