COSMOTE: Με το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών συμβάλλει σε καθαρές θάλασσες και ακτές

Η COSMOTE με το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ συμβάλλει σε καθαρές θάλασσες και ακτές Facebook Twitter
0

Τα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ προτρέπουν τους καταναλωτές να ανακυκλώσουν μικρές φορητές συσκευές τεχνολογίας που δεν χρησιμοποιούν, ενισχύοντας, μέσα από αυτή την ενέργεια, την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Εναλεία» και το πρόγραμμα Mediterranean Cleanup, για τον καθαρισμό θαλασσών και ακτών σε 4 ελληνικά νησιά που υποστηρίζει η COSMOTE. Επίσης, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, που αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και σε άλλα νησιά, υποστηρίζεται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα πλαστικής ρύπανσης. Στόχος για την τριετία 2022-2024 είναι να συλλεχθούν περισσότερες από 400.000 συσκευές, ενώ μόνο για το 2022 αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότερες από 100.000 συσκευές.

Η COSMOTE με το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ συμβάλλει σε καθαρές θάλασσες και ακτές Facebook Twitter

Απαντά ο Ηλίας Μαβίδης, Υποδιευθυντής Retail Marketing Ομίλου ΟΤΕ

—Πόσο έχει αλλάξει ο καταναλωτής στο κομμάτι της ανακύκλωσης των συσκευών του;

Τα τελευταία χρόνια η ανακύκλωση συσκευών έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας. Για εμάς στον Όμιλο ΟΤΕ εντάσσεται ως δράση στη στρατηγική μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στην οποία δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Τόσο στα καταστήματά μας από τους πελάτες μας, όσο και στα κτίριά μας από τους ίδιους τους εργαζόμενους, βλέπουμε ότι ανακυκλώνονται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες συσκευές. Για παράδειγμα, την τελευταία τετραετία ανακυκλώνονται σταθερά πάνω από 16 τόνοι συσκευών κινητής τηλεφωνίας και αξεσουάρ το έτος, ενώ παλαιότερα συλλέγονταν περίπου 13 τόνοι το έτος. Συνολικά εδώ και 10 χρόνια που υλοποιείται το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης του Ομίλου ΟΤΕ, έχουν ανακυκλωθεί στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ περίπου 130 τόνοι φορητών συσκευών με τα αξεσουάρ τους. Αυτή η ανοδική τάση δείχνει πως είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Η ανακύκλωση φαίνεται πως μας έχει γίνει βίωμα και πλέον είναι τρόπος ζωής.

—Γιατί να μην πετάξει κάποιος την συσκευή του απλά στα σκουπίδια;

Όλοι έχουμε σε κάποιο συρτάρι του σπιτιού μας τουλάχιστον 2-3 ξεχασμένες φορητές συσκευές και αξεσουάρ που δεν χρησιμοποιούμε, είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω φθοράς. Αυτές τις συσκευές σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις πετάμε στα σκουπίδια, αλλά σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Κι αυτό γιατί οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι φορτιστές, όταν καταλήγουν σε μια χωματερή, επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, λόγω των εξαρτημάτων τους, των μπαταριών και των βαρέων μετάλλων από τα οποία είναι κατασκευασμένα. Οι συνέπειές τους είναι πολύ βλαβερές. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να τις τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Στα καταστήματά μας για παράδειγμα, που είναι περισσότερα από 370 σε όλη την Ελλάδα, διαθέτουμε ειδικούς κάδους όπου όλοι μπορούν να φέρουν για ανακύκλωση παλιά Smartphones, κινητά τηλέφωνα, σταθερά τηλέφωνα, Tablets, καθώς και αξεσουάρ όπως φορτιστές, Powerbanks και wearables. Μόνο το 2021 ανακυκλώθηκαν περίπου 119.000 τεμάχια φορητών συσκευών στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Και συνεχίζουμε δυναμικά.

Η COSMOTE με το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ συμβάλλει σε καθαρές θάλασσες και ακτές Facebook Twitter

—Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την Εναλεία και τί να περιμένουμε από εδώ και μπρος;

Στην COSMOTE, πιστεύουμε ότι ένας κόσμος πιο βιώσιμος, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Εναλεία θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τον θετικό αντίκτυπο του Προγράμματος Ανακύκλωσης Συσκευών στα καταστήματά μας, μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση του ηλεκτρικού/ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την προστασία των φυσικών πόρων και την αποφυγή της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να συγκεντρώσουμε φέτος περισσότερες από 100.000 ανακυκλωμένες συσκευές. Από τη δική της πλευρά, η Εναλεία αποσκοπεί σε ένα βιώσιμο θαλάσσιο οικοσύστημα με την αντιμετώπιση τόσο της υπεραλίευσης, όσο και της πλαστικής ρύπανσης.

Για φέτος έχουμε σχεδιάσει δράσεις που στοχεύουν στην εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά και στον καθαρισμό θαλασσών και ακτών από απορρίμματα και πλαστικά σε 4 ελληνικά νησιά, μέσα από το πρόγραμμα Mediterranean Cleanup. Τα πλαστικά που συγκεντρώνονται υποβάλλονται σε υπεύθυνη διαχείριση και ανακύκλωση, ενώ ένα σημαντικό μέρος τους επιστρέφει ως πρώτη ύλη στην αγορά για την παραγωγή νέων προϊόντων, θέτοντας έτσι σε εφαρμογή τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ήδη η ανταπόκριση στη Σκιάθο και την Κεφαλλονιά ήταν εντυπωσιακά θετική, τόσο από τις τοπικές αλιευτικές κοινότητες, όσο και από τους μαθητές που συμμετείχαν σε δράσεις καθαρισμού. Επόμενοι προορισμοί μας είναι η Κέρκυρα και ο Αγ. Νικόλαος Κρήτης. Παράλληλα, σχεδιάζουμε την επέκταση των δράσεων μας και σε άλλες περιοχές της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια.  

—Έχουμε περιβαλλοντική συνείδηση στην Ελλάδα;

Είναι γεγονός πως υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από τον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία και γενικότερα για τις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό είναι πολύ θετικό και αισιόδοξο. Γιατί οι πρακτικές που σχετίζονται με την βιωσιμότητα δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε θέμα επιλογής, αλλά μία συνειδητή απόφαση που θα βοηθήσει τις επόμενες γενιές να έχουν πρόσβαση σε φυσικούς πόρους και να μπορούν έτσι επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Επιπλέον, ο πολίτης σήμερα είναι πιο ενημερωμένος και πιο ευαισθητοποιημένος, ενώ έχει και μεγαλύτερη ευκολία να ανακυκλώσει, καθώς υπάρχουν περισσότερα σημεία που μπορεί να αφήσει την παλιά του συσκευή. Η περιβαλλοντική συνείδηση, όμως, δεν είναι κάτι που αποκτιέται από την μια μέρα στην άλλη. Χτίζεται σταδιακά. Πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί μια στάση ζωής και μια φιλοσοφία μέσα από την οικογένεια, το σχολείο και γιατί όχι και το περιβάλλον εργασίας, όπως συμβαίνει στον Όμιλο ΟΤΕ που μέσα στις διάφορες πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει χρησιμοποιεί τα κτίριά του σαν σημεία συγκέντρωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών για ανακύκλωση. Να αναπτυχθεί δηλαδή μια περιβαλλοντική παιδεία. Έρευνες δείχνουν ότι η κοινωνία μας ωριμάζει. Αποδέχεται πλέον ότι η προστασία του πλανήτη είναι ευθύνη όλων μας. Υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην περιβαλλοντική μας συνείδηση και καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις για την έναν πιο «πράσινο» πλανήτη.

Market news
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ