ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Διαδραστικές Ηλεκτρονικές Εφαρμογές & Υπηρεσίες για το Πολεμικό Μουσείο

Διαδραστικές Ηλεκτρονικές Εφαρμογές & Υπηρεσίες για το Πολεμικό Μουσείο Facebook Twitter
0

1964: Το ελληνικό κράτος αποφάσισε την ίδρυση του Πολεμικού Μουσείου, τιμώντας όλους αυτούς, που πολέμησαν για την Ελευθερία της πατρίδας μας με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας του Ελληνισμού.

1975: Στις 18  Ιουλίου 1975 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ εγκαινίασαν το μουσείο των Ενόπλων Δυνάμεων.

2015: Ξεκινά η ψηφιακή εποχή για το Πολεμικό Μουσείο.Στο πλαίσιο του Έργου «Ανάδειξη Εκθεμάτων Μέσω Διαδραστικών Ηλεκτρονικών Εφαρμογών και Υπηρεσιών για το Πολεμικό Μουσείο», το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» του ΕΣΠΑ, το Πολεμικό Μουσείο, ψηφιοποίησε και τεκμηρίωσε το σύνολο των εκθεμάτων του και υλοποίησε εφαρμογές  εικονικής περιήγησης και παρουσίασης των συλλογών του μέσω του διαδικτύου.

Διαδραστικές Ηλεκτρονικές Εφαρμογές & Υπηρεσίες για το Πολεμικό Μουσείο Facebook Twitter

Ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και εφαρμογές

Αντικείμενο του έργου ήταν η ψηφιοποίηση, η τεκμηρίωση και η οργάνωση του υλικού που χειρίζεται το Μουσείο μέσω της χρήσης συστήματος διαχείρισης μουσειακών εκθεμάτων. Η ψηφιοποίηση αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη ενός συνόλου συστημάτων που θα προβάλλουν το μουσείο και θα αξιοποιήσουν το μουσειακό υλικό για την ανάδειξη της Ελληνικής Ιστορίας.

Διαδραστικές Ηλεκτρονικές Εφαρμογές & Υπηρεσίες για το Πολεμικό Μουσείο Facebook Twitter

Στο πλαίσιο του έργου, για την ολοκλήρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Μουσείου προς τους πολίτες και την εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής τους στην Ψηφιακή Ελλάδα, αναπτύχθηκε ενιαίο σημείο διαδικτυακής πρόσβασης (www.warmuseum.gr) των ψηφιακών υπηρεσιών και του ψηφιακού περιεχομένου για το παγκόσμιο κοινό το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί φυσικά το Πολεμικό Μουσείο ή επιθυμεί να εμβαθύνει στη μελέτη ιστορικών γεγονότων και εκθεμάτων που σχετίζονται με την Ελληνική Ιστορία . Η πληροφορία είναι προσβάσιμη σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με την αρχή του «Σχεδιάζοντας για Όλους». Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης και αλληλεπίδρασης με το περιεχόμενο, η διαδικτυακή πύλη του μουσείου φιλοδοξεί να γίνει ένα πρότυπο εικονικό μουσείο για την ανάδειξη της ιστορίας του έθνους, παρέχοντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία επαφής και κατανόησης των εκθεμάτων στο πλαίσιο του ιστορικού περιβάλλοντος που λειτούργησαν.

Διαδραστικές Ηλεκτρονικές Εφαρμογές & Υπηρεσίες για το Πολεμικό Μουσείο Facebook Twitter

Επιπρόσθετα αναπτύχθηκαν εφαρμογές όπως εκπαιδευτικά παιχνίδια εμπνευσμένα από ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της Ελληνικής Ιστορίας και για τις τρεις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την ενεργητική και ψυχαγωγική μάθηση, την αλληλεπιδραστική πληροφόρηση και τη βιωματική προσέγγιση. Υλοποιήθηκε επίσης ένας ηλεκτρονικός ξεναγός που λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα ή φορητές συσκευές που το Πολεμικό Μουσείο διαθέτει και θα μπορεί να παραχωρεί στους επισκέπτες , επαυξάνοντας την αλληλεπίδραση στο φυσικό χώρο του μουσείου. Ο ξεναγός θα παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες για τα εκθέματα καθώς και ιστορικές αφηγήσεις ώστε να κατανοείται το ιστορικό πλαίσιο των εκθεμάτων.

Τέλος δημιουργήθηκε και λειτουργεί ένα σύστημα ψηφιακής διαχείρισης της βιβλιοθήκης του ενώ παρέχονται μέσω της διαδικτυακής πύλης ψηφιακές υπηρεσίες για την ενοικίαση αιθουσών, την ηλεκτρονική κράτηση και έκδοση εισιτηρίων κλπ.

Οφέλη και αποτελέσματα

Μέσα από την ολοκλήρωση του έργου, το Πολεμικό Μουσείο φιλοδοξεί να εισχωρήσει πλήρως στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας εκμεταλλευόμενο τις πλέον σύγχρονες μεθόδους που προσφέρονται και εντάσσοντας αυτές σχεδόν στο σύνολο των λειτουργιών του, αναβαθμίζοντας όχι μόνο τις προσφερόμενες υπηρεσίες του αλλά και τους σκοπούς που υπηρετεί. Τα οφέλη που θα αποκομίσει το Πολεμικό Μουσείο μέσω του έργου αφορούν τόσο στην ίδια τη λειτουργία του όσο και στην εξυπηρέτηση ολόκληρης της κοινότητας που ασχολείται με την πολεμική ιστορία.

Διαδραστικές Ηλεκτρονικές Εφαρμογές & Υπηρεσίες για το Πολεμικό Μουσείο Facebook Twitter

Μέσω του έργου επιτυγχάνεται η μετατροπή του Μουσείου  σε ανοικτό ζωντανό περιβάλλον με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες και επισκέπτες κάθε στιγμή και να αλληλεπιδρούν με τον πλούτο των εκθεμάτων του χωρίς χωροχρονικούς περιορισμούς. Η σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών του Μουσείου και η δημιουργία μίας ζωντανής κοινότητας γύρω από αυτό, το άνοιγμα των συλλογών του στο παγκόσμιο κοινό και η συνακόλουθη προβολή των αγώνων και της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, η συνέργεια με την εκπαιδευτική κοινότητα με έμφαση στον τομέα της ιστορίας, η αποτελεσματική διατήρηση των μουσειακών εκθεμάτων και τέλος η τεχνολογική πρωτοπορία προς όφελος του επισκέπτη (φυσικού ή ηλεκτρονικού) αλλά και η διαφύλαξη του υλικού που υπάρχει σε αναλογική μορφή, από τη φθορά του χρόνου μέσω της ψηφιοποίησης, είναι μερικά από τα σημαντικά οφέλη του Έργου.

Διαδραστικές Ηλεκτρονικές Εφαρμογές & Υπηρεσίες για το Πολεμικό Μουσείο Facebook Twitter

 

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
ΔΕΗ blue: 90 φορτιστές για την κάλυψη των εταιρικών αναγκών στις εγκαταστάσεις της L'Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Market news / ΔΕΗ blue: 90 φορτιστές για τις εταιρικές ανάγκες στις εγκαταστάσεις της L'Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η ΔΕΗ blue επενδύει στην ενίσχυση των λύσεων φόρτισης προς εταιρικούς πελάτες (B2B), καθιερώνοντας την ηλεκτροκίνηση ως την πλέον βιώσιμη επιλογή μετακίνησης.
THE LIFO TEAM