Από σήμερα, μια ακόμα δυνατότητα πρόσβασης στην έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ» του Μουσείου Ηρακλειδών από την άνεση του σπιτιού μας, είναι διαθέσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και ο καθένας μπορεί να περιηγηθεί στις αίθουσες του Μουσείου, να θαυμάσει τα εκθέματα, να διαβάσει τα επιτοίχια και να απολαύσει την εμπειρία της τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης, ακολουθώντας απλά τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.herakleidon.org/news/vr2021-tgy3b
Η νέα τρισδιάστατη εικονική, ψηφιακή περιήγηση, ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΠΕΚ Δυτικής Μακεδονίας) και του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).
Το Μουσείο ευχαριστεί γι' αυτό τους Αλέξανδρο Παπαδάκη (Βιομηχανικό Σχεδιαστή), Αθανάσιο Μανάβη (Βιομηχανικό Σχεδιαστή, www.manavis.eu), Νικόλαο Ευκολίδη (Επίκουρο Καθηγητή, www.efkolidis.eu) και Παναγιώτη Κυράτση (Αναπληρωτή Καθηγητή, www.kyratsis.com). Η συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το Μουσείο υπήρξε και γόνιμη και άψογη, γεγονός που σημαίνει ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις και περισσότερα ψηφιακά αποτελέσματα.
Το Μουσείο των Ηρακλειδών, τα τελευταία χρόνια, δίνει έμφαση και νόημα στο μότο του «Επιστήμη, Τέχνη, Μαθηματικά» και είναι στο πλαίσιο αυτής της νοηματοδότησης που έχει στρατηγικά επιλέξει να ακολουθήσει την ψηφιακή εποχή. Για το λόγο αυτό, συμμετέχει με το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Ίδρυμα Τεχνολογικών Ερευνών και την εταιρεία διάδρασις, σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης διαδραστικής εφαρμογής αυξημένης πραγματικότητας η οποία θα μετατρέπει την περιήγηση στο Μουσείο σε μια εξατομικευμένη μουσειακή εμπειρία. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία και με την ευγενική προσφορά της εταιρείας Argo Navis, διαθέτει ήδη δυο ακόμα τρισδιάστατες εικονικές περιηγήσεις στα κτίριά του.
Με την συνεργασία επίσης της Siemens ΑΕ, για έκτη χρονιά, το μουσείο «τρέχει» ένα πρόγραμμα δωρεάν επισκέψεων σε σχολεία για την εξοικείωση των μαθητών σε θέματα ενέργειας και ψηφιοποίησης εργασιών. Τέλος, έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότησή του από το Υπουργείο Πολιτισμού για την δημιουργία σε βάθος τριετίας του Άυλου Μουσείου, μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας θα είναι διαθέσιμο στον τελικό χρήστη οπτικοακουστικό υλικό, τρισδιάστατα μοντέλα εκθεμάτων, ρεαλιστικό animation με τη χρήση computer graphics και εικονική περιήγηση σε εικονικές εκθέσεις. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας η οποία θα αποδεσμεύσει τελικά μια έκθεση από τα δεσμά του χώρου και του χρόνου.