Από τις 26 Ιουνίου 2017 είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά η νέα μπίρα Asylum Saison από την ζυθοποιία Asylum Brewing Co και συνταγή του ιδρυτή της κ. Πολ Εμμανουηλίδη. H Asylum Brewing Co είναι μια νέα ελληνική μικροζυθοποιία που έχει ως βασικό στόχο τον πειραματισμό και τη δημιουργία γευστικών εμπειριών, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη τεχνογνωσία, προσφέροντας ποικιλία και καινοτομία στο ελληνικό κοινό.
Η πρώτη ετικέτα της Asylum Brewing Co είναι απαστερίωτη μπίρα τύπου Saison. Ξανθιά, με 5,5% αλκοολικούς βαθμούς, ελαφρώς θολή µε άρωµα και γεύση φρούτων, αισθητή πολυπλοκότητα, ελαφρώς ξηρή, µε πικάντικη επίγευση. Συνοδεύει αρμονικά τα περισσότερα φαγητά αλλά πίνεται ευχάριστα και μόνη της. Η ετικέτα έχει σχεδιαστεί στο χέρι με στόχο να τονίσει τόσο τον σημαντικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στην παρασκευή της όσο και την αισθητική ταυτότητα της νέας μικροζυθοποιίας.
Σκοπός της Asylum Brewing Co είναι η δημιουργία της επόμενης γενιάς μπίρας. Η επόμενη γενιά μπίρας δεν προσπαθεί να αμβλύνει τις διαφορές αλλά χαρίζει εμπειρία απόλαυσης, είναι εύκολα προσιτή ενώ διαθέτει βάθος, είναι λιτή στην εμφάνιση αλλά ξέρει να ξετυλίγει περίτεχνα την πολυπλοκότητα της. Η επόμενη γενιά μπίρας πίνεται σαν το κρασί, διαθέτει γευστικό προφίλ, συνοδεύει το φαγητό διαθέτει στιλ, άποψη, ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων, πίνεται όλο τον χρόνο μόνη της αλλά αγαπά ιδιαίτερα τα ελληνικά πιάτα στο σύνολο τους, από τον πρώτο μεζέ έως το γλυκό.
Τύπος Saison
Η ζυθοποίηση μπίρας τύπου Saison ξεκινά πριν από μερικούς αιώνες στη Βαλλονία, δηλαδή τη γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου, όπου τους ψυχρούς μήνες του χειμώνα οι χωρικοί ετοίμαζαν τις μπίρες του καλοκαιριού. Οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούσαν πολύ σε μια εποχή όπου τα ψυγεία ήταν άγνωστα. Ζυθοποιούσαν μπίρες τύπου pale ale, σε πιο artisanal εκδοχή, όπου κάθε φάρμα είχε τη δική της συνταγή. Ελαφριές, χαμηλόβαθμες, πλούσια αρωματικές μπίρες, ελαφρώς πικάντικες και αρκετά δροσιστικές οι μπίρες saison προοριζόταν για τα απαιτητικά καλοκαίρια στις φάρμες με τους εποχιακούς εργάτες «saisonniers», από όπου πήραν και το όνομά τους. Τις ζεστές μέρες τα μεσημέρια, τα σκαμμένα τους πρόσωπα δροσιζόταν από την ευεργετική επίδραση της αρωματικής saison που παρήγαγε η φάρμα στην οποία δούλευαν.
Σήμερα, οι μπίρες τύπου saison είναι ευκολόπιοτες με λίγο περισσότερους βαθμούς, εξίσου πλούσια αρώματα φρούτων, ελαφριά πικράδα, λίγο πικάντικες και συνοδεύουν εξαιρετικά τα περισσότερα πιάτα.