Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γ.Σ.Ε.Ε., η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας διοργανώνουν ένα διήμερο για την αλληλεγγύη και τη συμβίωση, την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012, στο χώρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι.
Ένα διήμερο με μουσική, χορό, θέατρο και μαγειρική από τις μεταναστευτικές κοινότητες του Αφγανιστάν, της Συρίας, του Πακιστάν, της Γεωργίας και του Μπαγκλαντές. Αλλά και ένα διήμερο με συζήτηση και προβληματισμό: για την κρίση και την άνοδο του θεσμικού και κοινωνικού ρατσισμού, την άνοδο της ακροδεξιάς, το στιγματισμό των μεταναστών και των μεταναστριών, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αναλυτικό πρόγραμμα:
ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΪΟΥ
• 17:30-21.00 Χορευτικά από τις κοινότητες των μεταναστών, βιωματικό εργαστήριο για παιδιά, έκθεση φωτογραφίας, μαγειρική
• 21:00 Συναυλία με τον MC-Yinka
TETAΡΤΗ 9 ΜΑΪΟΥ
• 17.30-21.00 Βιωματικό εργαστήριο για παιδιά, έκθεση φωτογραφίας, μαγειρική
• 17:30 Θέατρο: «Μια γιορτή στου Νουριάν», του Volker Ludwig από το Θέατρο Πορεία. Μια ανατρεπτική κωμωδία για παιδιά & εφήβους, με θέμα τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση.
Ο συγγραφέας της παράστασης ενδεικτικά αναφέρει:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή για μένα, που το έργο μου «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» βρίσκει την αναβίωσή του, 38 χρόνια αργότερα σε μια υπέροχη νέα σύλληψη και διασκευή που λέγεται «Μια Γιορτή στου Νουριάν». Το 1973, ήταν το πρώτο παιδικό έργο που μιλούσε για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για φόβους, προκαταλήψεις, για τη βλακεία αλλά και για τη δυνατότητα καταπολέμησής τους με ζεστή καρδιά, χιούμορ και κοινό νου. Τότε οι Γερμανοί πραγματικά ένιωθαν πως απειλούνται από Έλληνες, Τούρκους και Ιταλούς μετανάστες, σήμερα όμως μπορούμε να γελάμε όλοι μαζί με αυτά. Σήμερα είναι οι Έλληνες αυτοί που αισθάνονται να απειλούνται από τους πρόσφυγες και έχουν πάρει τον ρόλο των Γερμανών σ' αυτό το έργο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις, μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα και με φαντασία - και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα».
Συντελεστές:
Μετάφραση_Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης, Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνικά_Κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Τραγούδι τέλους : Active Member
Διανομή: Κύριος Νουριάν: Βασίλης Κουκαλάνι
Πιρούζ: Πέτρος Σπυρόπουλος
Μπάμπης Παπαδάκης: Γιώργος Δάμπασης
Γιάννης: Μιχάλης Τιτόπουλος
Δώρα: Ηρώ Μπέζου
Αϊσέ: Πολυξένη Ακλίδη
• 19:00 Συζήτηση: «Μετανάστευση και κρίση. Η βίαιη αντιμετώπιση ενός ιστορικού φαινομένου: Από τα στρατόπεδα κράτησης στη διαπόμπευση των «επικινδύνων»».
Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη.
Θα μιλήσουν: Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μαρία Κουβέλη, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, Βασίλης Παπαδόπουλος, μέλος της Ομαδάς Δικηγόρων για Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Αγγέλικα Ψαρρά, δημοσιογράφος,
Χάλα Ακάρι, Ευρωπαικό Φόρουμ Μουσουλμάνων Γυναικών Βαγγέλης Μάλλιος, μέλος ΔΣ της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη Βασίλης Παπαδόπουλος, μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών Μοαβία Αχμέντ, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.
• 20:00 Συναυλία με τον Jerome Kaluta
• 21:30 Συναυλία με τους Balkanatolia
Η μουσική ομάδα Βalkanatolia δημιουργήθηκε το 1995 ως τριμελές μουσικό σχήμα (με το όνομα Deishim), καταθέτοντας την δική του μουσική αντίληψη πάνω στην παραδοσιακή μουσική των πολιτιστικών ομάδων που ζουν στην Θράκη.
Το 1996 ο δρόμος τους συναντήθηκε με αυτήν του Θρακιώτη τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια, με τον οποίο ξεκίνησαν μια συνεργασία που κράτησε μέχρι το 2001.
Οι Βalkanatolia σήμερα, συνεχίζουν ανεξάρτητοι την πορεία τους, στοχεύοντας σε μια περιπλάνηση στις μουσικές και τα ηχοχρώματα κυρίως της Ανατολής από μια σύγχρονη ματιά.