Μια συναρπαστική κινηματογραφική ιστορία, τόσο ασύμμετρα ποιητική όσο και βαθιά ανθρώπινη, όπως και η ομώνυμη νουβέλα του Βίκτωρος Ουγκώ. Ένας διαχρονικός μύθος που εγκλωβίζει το κοινό με την οικουμενικότητα του χαρακτήρα του, αγγίζοντας ευαίσθητα θέματα όπως η φυσική ποικιλομορφία, η αγάπη, ο νεωτερισμός.
Στο Λονδίνο του 18ου αιώνα, ο Γκουίνπλεϊν, ένας νεαρός άνδρας με παραμορφωμένο πρόσωπο το οποίο τον κάνει να φαίνεται ότι χαμογελά συνεχώς, εντάσσεται σε έναν περιοδεύοντα θίασο. Το μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο, αντικείμενο εκδίκησης από τον βασιλιά, σύντομα κάνει τον Γκουίνπλεϊν φίρμα, όμως γι αυτόν το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο έρωτάς του με την τυφλή Ντία.
Σε μια αυστηρά δομημένη κοινωνία με τον λαό εξαθλιωμένο, άβουλο και χωρίς ελπίδα αντίστασης, ο άνθρωπος που γελά τολμά να παρουσιάσει την τραγικότητα της θέσης του και της τάξης του, να κραυγάσει για την κοινωνική αδικία, αλλά τον καταπίνει το βάραθρο της αναλγησίας των ισχυρών.
Ο «Άνθρωπος Που Γελά», η άφθαρτη κοινωνική αλληγορία του 19ου αιώνα, αφήνεται στα χέρια του αναγνωρισμένου σκηνοθέτη Ζαν Πιέρ Αμερί («Ανώνυμοι Ρομαντικοί») για να μετατραπεί σε μια από τις πλέον φιλόδοξες γαλλικές παραγωγές της φετινής σεζόν. Με ένα πραγματικά αξιοπρόσεκτο κάστινγκ το οποίο
περιλαμβάνει τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Εμανουέλ Σενιέ και Μαρκ- Αντρέ Γκροντίν, προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ και αισθητική που παραπέμπει στον Τζόκερ του «Σκοτεινού Ιππότη» και στο «V For Vendetta» το φιλμ από τη Γαλλία βάζει υποψηφιότητα για μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εκπλήξεις της
κινηματογραφικής χρονιάς.
Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από 1/1/2013, από τη Videorama Films με την υποστήριξη της Audiovisual Enterprises.
Πρόσθετες πληροφορίες & trivia
- «Ο Άνθρωπος που Γελά» προβλήθηκε στο πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας ως επίσημη ταινία λήξης.
- Ο χαρακτήρας του Τζόκερ από την ταινία «Σκοτεινός Ιππότης» είναι βασισμένος στον λογοτεχνικό ήρωα του «Ανθρώπου που Γελά», από το έργο του Βίκτωρος Ουγκώ.
- Η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Βίκτωρος Ουγκώ, η οποία δημοσιεύτηκε το 1869.
- Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στα Barrandov Studios στην Πράγα, το οποίο θεωρείται από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο της Ευρώπης.
- Για το μακιγιάζ του Μαρκ – Αντρέ Γκροντίν χρειάζονταν τουλάχιστον 3 ώρες προετοιμασίας πριν από κάθε γύρισμα.
- Ο Ζαν Πιερ Αμερί και ο Γκιγιόμ Λοράν οι οποίοι συνεργάστηκαν για το σενάριο της ταινίας, διατήρησαν το στιλ του συγγραφέα και επικεντρώθηκαν κυρίως στο χαρακτήρα του Γκουίνπλειν, θέλοντας να κρατήσουν την ομορφιά του βιβλίου που μιλά για «έναν άνθρωπο του περιθωρίου, ο οποίος βλέπει με τα μάτια της ψυχής»