ADVERTORIAL
Ο φετινός διαγωνισμός Bacardi Legacy είχε τις εκπλήξεις του, είχε τις στιγμές του, είχε την αγωνία και τα γέλια του. Σε προηγούμενο άρθρο, σας μιλήσαμε για την εκδήλωση, ενώ μας μίλησε και ο περσινός νικητής Κωνσταντίνος Καπνιάρης που φέτος συμμετείχε στην διοργάνωση από τη θέση του παρουσιαστή μαζί με τον Σπύρο Κέρκυρα.
Τώρα έφτασε η ώρα των τεσσάρων νικητών. Αυτών που κατάφεραν και πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Ζητήσαμε να μάθουμε κάτι για τους ίδιους, για το κοκτέιλ τους, για τον διαγωνισμό, για το Bacardi και για το ντέρμπι των αιωνίων. Συγκεκριμένα, όλοι απάντησαν στις παρακάτω πέντε απλές -πλην όμως διαφωτιστικές- ερωτήσεις:
- Αν ήσουν κοκτέιλ με βάση το ρούμι, ποιο θα ήσουν και γιατί;
- Το Bacardi για τους περισσότερους είναι συνώνυμο με το ρούμι. Που οφείλεται πιστεύεις αυτή η επιτυχία του;
- Ένας τέτοιος διαγωνισμός είναι εισιτήριο για μία μοναδική εμπειρία ή μια νέα πόρτα που ανοίγει για έναν επαγγελματία;
- Ποιο συστατικό θεωρείς ότι απογείωσε το δικό σου κοκτέιλ και γιατί;
- Στο ντέρμπι Mojito versus Daquiri ποιο βγάζεις νικητή; Ποιο αγαπάει περισσότερο το ελληνικό κοινό, εσύ; Θα βρεθεί άραγε σύντομα ένα νέο κοκτέιλ που θα τα ξεπεράσει;
Λορέτα Τόσκα
Η μοναδική γυναίκα της παρέας. Βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και 14 χρόνια με τα τελευταία 4 να ασχολείται αποκλειστικά με το χώρο του μπαρ. Τα τελευταία 2,5 χρόνια θα τη βρείτε στο Theory bar & more στο Χαλάνδρι, όπου τους τελευταίους 6 μήνες έχει αναλάβει και τη θέση της barleader. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε διαγωνισμούς, καθότι τη γοητεύει η πρόκληση που προσφέρουν, ενώ έχει καταφέρει να βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια στην τελική 12αδα του World Class και τώρα πλέον στην τελική 4αδα του Bacardi Legacy.
1. Θα ήμουν σίγουρα ένα rum old fashioned, γλυκόπικρο, απλό αλλά με έναν πολύπλευρο και δυναμικό χαρακτήρα.
2. Λογικό κατά την άποψη μου γιατί εισήγαγε στην παραγωγή του ρούμι καινοτόμες μεθόδους απόσταξης και φιλτραρίσματος. Ενώ η ταραχώδη ιστορία του προσδίδει μια αδιόρατη μαγεία στο απόσταγμα.
3. Σίγουρα ανοίγει πόρτες αλλά για μένα η εμπειρία είναι αυτή που μετράει.
4. Το παγωτό από βανίλια Μαδαγασκάρης, γιατί έδωσε στο cocktail Silver Lining έναν πολυεπίπεδο χαρακτήρα με απαλή υφή και γεμάτο σώμα με μακρά επίγευση ενώ παράλληλα δίνει στο κοκτέιλ την τέλεια θερμοκρασία και το κρατάει παγωμένο για περισσότερη ώρα παρόλο που είναι ένα straight up ποτό.
5. Στην Ελλάδα σίγουρα θα έλεγα το Mojito. Δεν πιστεύω πως θα ξεπεραστούν ποτέ τα κλασικά, ίσως απλά να προστεθούν και άλλα.
Θοδωρής Κωνσταντινίδης
Ο Θοδωρής των 25 καλοκαιριών, υπήρξε επαγγελματίας αθλητής του βόλεϊ, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια τον κέρδισε ο χώρος του bartending. Ο ίδιος, απόφοιτος της σχολής Le Monde του τμήματος Bartending, βρέθηκε για ένα διάστημα πίσω από τη μπάρα του Noel, ενώ από το από το καλοκαίρι και μετά θα τον βρείτε πίσω από την μπάρα του Amigos Mexican Bar ενώ παράλληλα τον τελευταίο χρόνο έχω αναλάβει το κομμάτι του Bar Manager στο Circle Bar στο Περιστέρι. Φέτος μετράει ήδη μια διάκριση ως φιναλίστ στον ελληνικό ημιτελικό του Dissarono Mixing Star 2016.
1. Το Phoenix φυσικά. Περιέχει γλυκύτητα, πικράδα, είναι αρωματικό και όλα αυτά δένουν με έναν καταπληκτικό τρόπο μεταξύ τους. Στοιχεία που περιλαμβάνει η καθημερινότητα μας και καθορίζει αυτό που είμαστε.
2. Η οικογένεια της Bacardi έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια μια υπεράνθρωπη προσπάθεια και παρόλο τις άσχημες καταστάσεις που πέρασε και τον πόλεμο που δέχθηκε, κατάφερε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο. Γιατί; Διότι παράγει ένα από τα καλύτερα ρούμια παγκοσμίως και η ποιότητα είναι στο τέλος αυτή που μετράει… ( Μην με ρωτήσετε την συνταγή του. Είναι κρυφή πολλά χρόνια τώρα).
3. Σίγουρα και τα 2. Οι εμπειρίες που αποκτάς σε κάθε στάδιο του διαγωνισμού είναι αφάνταστες. Ακόμα και η διαδικασία που περνάς, να δημιουργήσεις δηλαδή ένα δικό σου ποτό το οποίο πρέπει να γίνει αρεστό σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών παγκοσμίως, σε αναγκάζει να διαβάσεις, να μάθεις και να υλοποιήσεις πράγματα τα οποία και στον διαγωνισμό να μην προχωρήσεις σε κάνουν καλύτερο στην δουλειά σου. Για τις πόρτες και τις ευκαιρίες που δημιουργεί ένα θα σου πω. Το κινητό μου δεν έχει σταματήσει να χτυπά από τη μέρα που ανακοινώθηκα φιναλίστ (χαχαχα).
4. Σίγουρα όλα τα υλικά παίζουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο τόσο στην ιστορία πίσω από το όνομα, όσο και στην τελική γεύση. Όλα μαζί καταφέρνουν να το φέρουν στην ιδανική του ισορροπία. Όχι πολύ ξινό, όχι πολύ πικρό αλλά ούτε και γλυκό. Πάντως από χημικής άποψης και μόνο (γιατί είναι και αυτό κομμάτι της δουλείας μας), το σιρόπι από θυμαρίσιο μέλι παίζει σημαντικό ρόλο στο να «δέσει» τα υλικά μεταξύ τους και να αποκτήσει το ποτό «σώμα».
5. Παρότι είμαι bartender, δεν πίνω όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο, αλλά φυσικά μου αρέσει να δοκιμάζω. Από προσωπική εμπειρία πιστεύω ότι αρέσουν εξίσου και τα δύο. Όσο για το αν θα βρεθεί σύντομα κάποιο που θα τα ξεπεράσει, ευελπιστώ και πιστεύω έντονα, ότι το Phoenix θα καταφέρει να σταθεί ισάξιο, καθώς είναι ένα ποτό το οποίο μπορεί να φτιαχτεί εξίσου εύκολα παντού και περιέχει γεύσεις, οι οποίες πιστεύω συμπληρώνουν μία γευστική παλέτα που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως.
Θοδωρής Καϊσίδης
Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα την άφηνε για την Αθηνά. Τον Οκτώβριο του 2013 όμως το τόλμησε και παραδέχεται ότι η πρωτεύουσα τον κέρδισε πολύ γρήγορα. Για 2,5 χρόνια βρισκόταν στη μπάρα του Osterman Bar and Dining Room, ενώ τους τελευταίους 6 μήνες είναι μέλος της ομάδας του Mr. Peacock. Όταν βρίσκεται πίσω από το μπαρ, μοιράζει τον χρόνο του στις δυο μεγάλες του αγάπες: το Star Shaker (online shop με εργαλεία για bartenders) και τα ταξίδια.
1. Cox Daiquiri lover γιατί ως ενήλικας που θήλασα μικρός λατρεύω τη βανίλια.
2. Είναι ένα spirit που μπορείς να το συνδυάσεις σχεδόν με τα πάντα. Του ταιριάζουν πολύ τα φρούτα και οι χυμοί οπότε ήταν μονόδρομος η επιτυχία.
3. Ένας διαγωνισμός αποτελεί μια μοναδική εμπειρία γιατί σε μυεί σε καταστάσεις και συναισθήματα που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τα ζήσεις αλλιώς. Αυτό που έχω μάθει όμως αυτά τα χρόνια και σαν αθλητής αλλά και σαν bartender είναι ότι τις πόρτες τις ανοίγεις και τις κλείνεις εσύ και όχι ένας διαγωνισμός.
4. Ήθελα το ποτό μου να έχει μια σπιρτάδα χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση του και για αυτό διάλεξα τους σπόρους μουστάρδας.
5. Νομίζω ότι αυτό το ντέρμπι έχει ξεκάθαρο νικητή στο ελληνικό κοινό και είναι το Mojito. Εγώ αν διάλεγα νομίζω θα ήταν το Daiquiri. Ο στόχος του διαγωνισμού λοιπόν είναι να φτιάξεις ένα ποτό που να γίνει διαχρονικό και μέχρι τώρα έχουν υπάρξει συνταγές όπως το Mulata Daisy του πρώτου νικητή του διαγωνισμού αυτού, που δείχνει να έχει σταθερή πορεία.
Νίκος Τριανταφύλλου
Ο Νίκος είναι 33 χρόνων από την Καρδίτσα, ζει μόνιμα εδώ και 7 μήνες στην Αθήνα και θα τον βρείτε πίσω από την μπάρα του Noel cocktail bar. Αν και έχει σπουδάσει την επιστήμη Περιβάλλοντος, εδώ και 10 χρόνια τον έχει κερδίσει ο χώρος της εστίασης και πιο συγκεκριμένα ο χώρος του bar όπου εργάζεται επαγγελματικά. Τον ελεύθερό του χρόνο τον περνάει με τους φίλους του συζητώντας για διάφορα θέματα αλλά ειδικότερα αυτό που πρωταγωνιστεί στην καθημερινή του ενημέρωση είναι η διεθνή σκηνή bartending και οι νέες τάσεις και δυναμικές του bar και ευρύτερα του χώρου της εστίασης. Τέλος, να σημειώσουμε ότι είναι δεινός surfer και skater, αλλά καθώς περνάνε τα χρόνια όπως λέει, το αφήνει να αιωρείται στο πίσω μέρος του μυαλού του και όχι πρακτικά στο σώμα του!
1. Θα ήμουν Cuba Libre γιατί συνδυάζει δυο από τα αγαπημένα μου υγρά διαλύματα όπως το ρούμι και η κόκα κόλα, σε συνδυασμό με το lime που του προσδίδει μια διαφορετική φρεσκάδα και αρώματα όπως εγώ προσπαθώ καθημερινά να βάζω στη ζωή μου.
2. Θεωρώ ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται στους ισχυρούς δεσμούς της οικογένειας Bacardi, στη θέληση και στις προσπάθειες που έκαναν όλοι μαζί παρά τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς επίσης και σε ένα πολύ καλό marketing plan.
3. Είμαι από τους ανθρώπους που θεωρούν πως η ζωή είναι στιγμές. Επομένως πιστεύω πως αυτός ο διαγωνισμός είναι μια απίστευτη και συγχρόνως μοναδική εμπειρία αλλά και μια τεράστια συλλογή στιγμών που μπορούν να σε οδηγήσουν σε ένα ταξίδι δίχως όρια.
4. Θεωρώ πως το συστατικό εκείνο που απογείωσε το "HERMANOS" (εκτός από το blend των δυο rum Bacardi Carta Blanca και Bacardi 8 anos που αποτελεί τη βάση του δικού μου ποτού) είναι το blend των bitters που χρησιμοποίησα από βανίλια και κεράσι το οποίο ανέδειξε όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά που έχουν τα υπόλοιπα συστατικά του δικού μου cocktail.
5. Από την εμπειρία μου ως Bartender θα σας πω ότι το ελληνικό κοινό αγαπάει το Mojito καθώς είναι πιο εξοικειωμένο με τα συστατικά του με τον δυόσμο να του προσδίδει ταυτόχρονα ένα διαφορετικό άρωμα κάνοντάς το πιο ελκυστικό.
Προσωπικά από τα δυο διαλέγω το Daquiry λόγω της απλότητας των συστατικών του αλλά και γατί με εξιτάρει η πολυπλοκότητα της παρασκευής του: δηλαδή σωστές θερμοκρασίες, σωστό shake προκειμένου να δημιουργηθεί ένα perfect Daquiry.
Δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιο σύντομα που θα ξεπεράσει αυτά τα κλασικά cocktails που συνοδεύονται από ιστορία πολλών χρόνων, απλά θέλω να πιστεύω ότι το δικό μου δημιούργημα θα μπορέσει να σταθεί ισάξια δίπλα τους σε βάθος χρόνου.
Τους ευχόμαστε μια ακόμα καλύτερη και πιο δυνατή Συνέχεια στο ταξίδι που μόλις άρχισε!
σχόλια