Κοζάνη, η πρώτη πόλη που εφαρμόζει πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο

Κοζάνη, η πρώτη πόλη που εφαρμόζει πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο Facebook Twitter
Φωτο: Απόστολος Τσολάκης
10

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέπτεται το γραφείο του δημάρχου Κοζάνης και επιχειρεί να ανάψει τσιγάρο. Τότε οι παρευρισκόμενοι τής ζητούν ευγενικά να μην το κάνει, καθώς απαγορεύεται. Εκείνη τους ευχαριστεί που την επαναφέρουν στην τάξη.

Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Ήδη, όμως, από το καλοκαίρι του 2017, η πόλη της Κοζάνης είναι μία από τις ελάχιστες στη χώρα, η οποία έχει αποφασίσει να εφαρμόσει την αντικαπνιστική νομοθεσία, που μπορεί να ισχύει από το 2009 αλλά παραμένει σε αχρηστία πανελλαδικά.

Πρόστιμα σε καταστήματα εστίασης που μπορεί να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ –συνήθως σε υπότροπα που παραβαίνουν τον νόμο για περισσότερες από μία φορές– και συνεχείς έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας, ακόμη και μετά τις 10 το βράδυ, σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης είναι συχνά φαινόμενα πια. 

Πρέπει να ισχύει σε όλη την Ελλάδα εξίσου το ίδιο. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να εφαρμόζεται στην Κοζάνη και όχι στην Πτολεμαΐδα. Δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν είναι φυσιολογικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μόλις σε μια βδομάδα τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 46 έλεγχοι, όπου βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις, με τα πρόστιμα να ανέρχονται στα 600 ευρώ για κάθε μία από αυτές.

«Θεωρώ πως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι ζήτημα δημοκρατίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει στην Ελλάδα. Ξέρετε, το να υπάρχει μια νομοθεσία που δεν ισχύει, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν μας τιμά ιδιαίτερα» εξηγεί στο LIFO.gr ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης.

Τα πρώτα δείγματα, έναν χρόνο μετά την θέσπιση τού, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το κομμάτι της εποπτείας της πλήρους λειτουργίας της αντικαπνιστικής νομοθεσίας έχει αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου η δημοτική αστυνομία της πόλης.

«Η εφαρμογή της ήταν στο μυαλό μου από την αρχή της θητείας μου, αλλά δεν υπήρχε δημοτική αστυνομία. Έπρεπε να επανασυσταθεί για να ξεκινήσουμε. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα χωρίς αυτήν» σημειώνει.

Όπως εξηγεί, όμως, η εποπτεία του νόμου θα πρέπει να περάσει στα χέρια και της ελληνικής αστυνομίας, καθώς πολλές φορές, ακόμη και η δημοτική, με το ελλιπές της προσωπικό, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

«Πρέπει να υπάρξει μια παρέμβαση σε επίπεδο υπουργείου πια. Να αυστηροποιηθούν οι ποινές και οι έλεγχοι, να αλλάξουν και να διευρυνθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και στην τελική να γίνει σαφές πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» σημειώνει.

Την τελευταία περίοδο το ζήτημα φαίνεται να έχει ανακινηθεί μετά και τις δηλώσεις του Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκαΐτις, σχετικά με την εικόνα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, να καπνίζει σε κλειστό χώρο. Ο κ. Πολάκης, μάλιστα, απάντησε στον ίδιο, δηλώνοντας πως θα κόψει όποτε θέλει εκείνος το τσιγάρο.

Το περιστατικό παρακολούθησε ο δήμαρχος. «Θεωρώ πως είναι ατυχές αυτό που συνέβη με τον Παύλο Πολάκη. Ως υπουργός πρέπει να είναι ο πρώτος που να εφαρμόζει την νομοθεσία».

Ο δήμος Κοζάνης, μαζί με μερικούς ακόμη της περιφέρειας, όπως των Τρικάλων και της Καστοριάς, έχουν επισυνάψει επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο για την τροποποίησή της.

«Πρέπει να ισχύει σε όλη την Ελλάδα εξίσου το ίδιο. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να εφαρμόζεται στην Κοζάνη και όχι στην Πτολεμαΐδα. Δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν είναι φυσιολογικό».

Όπως εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης, από την αρχή της θέσπισης του αντικαπνιστικού νόμου υπήρξαν αντιδράσεις από καταστηματάρχες –οι οποίες σ' έναν βαθμό ισχύουν μέχρι σήμερα–, ακόμη και καταστρατηγήσεις του, κυρίως από νυχτερινά καταστήματα που συνηθίζουν να βγάζουν τασάκια μετά τα μεσάνυχτα.

Για την αποφυγή των αντιμαχιών, από το καλοκαίρι του 2017, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κοζάνης, ξεκίνησαν καμπάνιες ενημέρωσης των δημοτών σε συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο της πόλης, τον φαρμακευτικό και αυτόν των ατόμων με αναπηρία.

«Στην αρχή υπήρχε μια δυναμική, ωστόσο, είμαστε σε επιφυλακή ώστε να μην επιτρέψουμε να χαλαρώσει η ισχύς του, χαλάρωση η οποία είναι φυσιολογική από ένα σημείο και μετά. Το πιο σημαντικό είναι πως η κοινωνία της πόλης σε μεγάλο βαθμό θέλει να εφαρμοστεί η νομοθεσία, να κινείται και να ζει σ' ένα καθαρό περιβάλλον».

Δεν έχουν λείψει, βέβαια, και οι αντιρρήσεις, κυρίως για το γεγονός πως στην Κοζάνη τον χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να πέφτει μέχρι και στους -15 βαθμούς, κάτι που δυσκολεύει τους δημότες της να βγουν έξω από το κατάστημα για να καπνίσουν.

«Είναι γεγονός αυτό που λέτε αλλά η νομοθεσία ισχύει έτσι και σ' όλη την Ευρώπη, λειτουργεί κανονικά και την εφαρμόζουν όλοι. Αυτά είναι δικαιολογίες και δεν σημαίνει πως κάτι τέτοιο πρέπει να μας αναγκάσει να ζούμε μέσα σ' ένα μολυσμένο περιβάλλον» απαντά ο δήμαρχος.

Όπως σημειώνει, από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής γνώριζε πως θα πάει κόντρα σε μια μερίδα του πληθυσμού της πόλης, ωστόσο, θεωρεί πως για να ευοδωθεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει απ' την αρχή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. «Όταν θες, όμως, να κάνεις κάτι το οποίο το κρίνεις πως είναι σωστό, το κάνεις».

«Θεωρώ πως ως δήμαρχος είχα την υποχρέωση και την ευθύνη να το κάνω. Και εξάλλου δεν θα ήξερα τι να πω αν κάποιος με ρωτούσε γιατί δεν το είχα πράξει. Τι θα του απαντούσα, επειδή δεν το κάνουν οι άλλοι;».

Ελλάδα
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντικαπνιστικός νόμος: «Δράκος» στα χαρτιά, «γατάκι» στην πράξη

Not in my face, please / Αντικαπνιστικός νόμος: «Δράκος» στα χαρτιά, «γατάκι» στην πράξη

Γιατί έχει αποδειχθεί ως τώρα τόσο δύσκολο να εφαρμοστούν στην Ελλάδα οι αντικαπνιστικές διατάξεις; Πώς γίνεται να έχουμε μεν μειώσει αισθητά το κάπνισμα ως λαός αλλά «κουμάντο» στους δημόσιους χώρους να κάνουν ακόμα οι ασύδοτοι καπνιστές;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αν κάποιος δεν είναι κάτοικος Κοζάνης θα δώσει τα εύσημα στο δήμαρχο για την εφαρμογή του νόμου. Μπήκατε αλήθεια στη διαδικασία να ερευνήσετε την αλήθεια σε όλες αυτές τις δηλώσεις; Γιατί ως κάτοικος της πόλης σας βεβαιώνω ότι σε όλα τα καταστήματα μετά τις δέκα το βράδυ το κάπνισμα μια χαρά επιτρέπεται. Ο δήμαρχος ας μην δηλώνει δεξιά και αριστερά ότι τον εφαρμόζει.
Ναι ενώ ας πούμε ξέρεις πολλές ελληνικές πόλεις όπου καπνίζουν τα βράδυα μόνο. Έστω και έτσι κάτι είναι και αυτό. Στα υπόλοιπα μέρη το επιτρέπουν δια της ανοχής όλο το 24ώρο. Οπότε ας λέει ο Δήμαρχος και μερικά μεγάλα λόγια μπας και τον μιμηθούν κιάλλοι...
΄Το τελευταίο δίμηνο, στην Πάτρα όπου έχω περάσει μερικά σαββατοκύριακα, η απαγόρευση καπνίσματος εφαρμόζεται αυστηρά ακόμα και στις 2.30 το πρωί, και σε μάλλον μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά με ζωντανή μουσική. Παρήγορη εξέλιξη. να υπενθυμίζω επίσης και το παράδειγμα του Half Note στην Αθήνα. Εφάρμοσε αυστηρά την απαγόρευση καπνίσματος από την πρώτη ημέρα της επιβολής της πριν από κάμποσα χρόνια Απλά καθιέρωσε ένα μεγάλο διάλειμμα στο πρόγραμμά του, για να βγαίνουν οι καπνιστές να καπνίσουν έξω. Ανάσαναν τα συγκροτήματα (κυρίως οι μουσικοί με τα πνευστά), ανασάναμε κι εμείς. Και δεν νομίζω ότι έχασε πελατεία εξ αιτίας αυτού του μέτρου.
Μπράβο στον δήμαρχο, ελπίζω να τον μιμηθούν και άλλοι σύντομα. Ει αι ντροπή για την Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δε συμμορφωνεται. Μέχρι και η Τουρκία μας ξεπέρασε σ'αυτο. Θα' πρεπε πραγματικά να ντεπομαστε!
Εχει κάνει πραγματικά τεράστια προσπάθεια για την εφαρμογή του νόμου ο συγκεκριμένος δήμαρχος. Δυστυχώς στην Κοζανη μετα τις 11 το βράδυ εκει που πίνεις το ποτό σου ξαφνικά βλέπεις να εμφανίζονται παντού τασάκια χωρίς καμία ντροπή και πρωτα πρωτα το προσωπικό των καταστημάτων και μετα οι πελάτες ανάβουν αμέσως τσιγάρο λέγοντας «επιτέλους». Ο πολιτισμός μας και η παιδεία μας ειναι που φταίνε κατα κύριο λόγο. Που συμμορφωνόμαστε μονο αν πληρώσουμε πρόστιμο 600€ και πάνω. Που δεν έχουμε τη στοιχειώδη ευγένεια να ρωτήσουμε το διπλανό μας αν τον ενοχλεί να ανάψουμε τσιγάρο. Που ανεχόμαστε τους καπνιστές φίλους μας οταν λένε «παμε στο τάδε μαγαζί που σε αφήνουν να καπνίζεις» και που στην τελική δεν καταγγέλουμε κάποιον που παραβαίνει το νόμο και διαιωνίζουμε ενα τέτοιο έγκλημα.
Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Κοζάνης (που μέχρι και Εκλογές δύναται να χάσει εξαιτίας αυτού πιθανόν). Παρομοίως και σε 2-3 άλλους Δημάρχους ακόμη. Ναι, τόσοι είναι πανελλαδικά που παλευουν να τηρείται η νομοθεσία εντός των Δήμων τους. Τα προστίματα είναι απαραίτητα καθώς οι κακές συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα. Παντού αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα. Απλά ένα τσακ παραπάνω σε εμάς. Μακάρι να απελευθερωθούν οι πόλεις απ το τσιγάρο. Στα χωριά μόνο σε περιόδους ελέγχων....μέχρι και στην Γερμανία που τηρείται αυστηρά ο αντικαπνιστικός Νόμος (έπληξε βέβαια αρκετά κάποια μαγαζιά όταν εφαρμόστηκε καθολικά, μείωθηκε η πελατεία, να τα λέμε και αυτά) στα χωριά όπου οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι και όλοι γνωρίζονται με δημοτικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, την νύχτα επιτρέπουν το κάπνισμα. Στα γερμανικά μπαρ κυρίως. Απλά στην Ελλάδα το κάνουμε παντού. Ζήτημα πολιτικών αποφάσεων είναι. Των Δημάρχων (εφόσον διαθέτουν Δημοτική Αστυνομία η οποία θεωρώ πως πρέπει να αναβαθμιστεί γενικότερα και να γίνουν πολλές προσλήψεις εκεί) και του εκάστοτε Υπουργού που προϊσταται της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι της. Θεωρώ όμως πως κάνει ένα μικρό λάθος ο Νόμος. Έχει επεξεργαστεί 3-4 φορές απ το 2009 εως σήμερα εξαφανίζοντας κάτι "παράθυρα" στην αρχική του μορφή. Επιτρεπόταν σε πολύ μικρά μαγαζιά να επιλέγουν αν θάναι άκαπνα ή όχι. Πιστεύω καλό θα ήταν να το επέτρεπαν πάλι. Επίσης στα πολύ μεγάλα να δίναν την δυνατότητα για ξεχωριστό σφραγισμένο χώρο καπνιζόντων. Μαυτά δεν θα είχαν τον επιχειρηματικό κόσμο απέναντι τους, όχι τόσο πολύ πάντως. Κατα τα άλλα συχνοί έλεγχοι εφόσον γίνονταν αυτά.Για την Κοζάνη έχω να πω: τουλάχιστον τηρείται την ημέρα και αυθαιρετούν μόνο την νύχτα, όσο νάναι σε έξοδο είσαι υποψιασμένος για κάτι τέτοιο και δεν έχεις γερόντια, ανήλικα κτλπ μαζί σου.
Φυσικά και θα τις χάσει τις εκλογές.Τι κοροιδία είναι αυτή πάλι? Η εφαρμόζεις το νόμο ή οχι. Τι θα πεί μετά τις 11 το βράδυ ? μόνο καπνιστές κυκλοφορούν απο τις 11 και μετά ? αλλά μόνο μεγάλα λόγια και αυτοπροβολή τίποτα άλλο. Συμπληρώνω οτι και τα πρωινά πάλι δεν εφαρμόζεται πλήρως ο νόμος. Βρέρθηκα σε αρκετά στέκια ( καφενεία κλπ.) που καπνίζουν ανεξαρτήτως ώρας.
@ΓκαργκαουλαςΜην είμαστε απόλυτοι, θα δείξει. Παρεξήγησες πάντως τα πάντα απ όσα είπα.Καλά άμα εφαρμοζόταν ένας τέτοιος Νόμος στην Ελλάδα τόσο πανευκολα θαμασταν άλλη χώρα πια. Καθέ αρχή και δύσκολη λέω εγώ! Οι άλλοι Δήμαρχοι δεν προσπαθούν καν να αλλάξουν τίποτα στα μαγαζιά, ελπίζουν μόνο σε κεντρικές δημοσιες υπηρεσίες πχ ΕΛΑΣ, Επιθεωρητές Υπ. Υγείας ώστε να φεύγει το πολιτικό κόστος από πάνω τους. Καλά οι μικροί δήμοι ανευ Δημοτικής Αστυνομίας, αυτοί που έχουν όμως γιατί δεν δίνουν ανάλογη εντολή? Ναι προφανώς στην Κοζάνη δεν τηρείται απ όλους. Γίνεται μια προσπάθεια όμως και η Δημ. Αστυνομια δεν δύναται νάναι παντού, απο μια χούφτα υπαλλήλους αποτελείται λογικά κιόλας (ξέρω σε πόλη-πρωτευουσα περιφέρειας να αποτελείται από 7 άτομα μόνο με ένα μικρό όχημα!). Όπως και στα περίφημα Τρίκαλα που όσο ναναι κάποιο κατάστημα θα βρεις ενώ και εκεί την νύχτα εντείνεται το φαινόμενο.