Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Ο τόπος ανάσυρσης των ευρημάτων του πλοίου θεωρείται ένα σπάνιο πλωτό μουσείο.

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

0

Περίπου το 60 π.Χ. ένα πλοίο, ένα βαρύ ιστιοφόρο, βυθίζεται ξαφνικά, πλέοντας από τις ακτές της Μικράς Ασίας προς την Ιταλία εν μέσω τρικυμίας, παίρνοντας μαζί του στο σκοτεινό βυθό φορτίο, επιβάτες και πλήρωμα. Εκεί έμεινε το σκάφος για αιώνες, προστατευμένο, μέχρι το Πάσχα του 1900, όταν ανακαλύφθηκε τυχαία από Συμιούς σφουγγαράδες που κατέφυγαν στα Αντικύθηρα για να προστατευθούν από καταιγίδα. Και ήταν εκείνοι οι εργάτες της θάλασσας που πρώτοι ανέσυραν ένα μπρούντζινο χέρι αγάλματος, το πρώτο εύρημα από το ξακουστό παγκοσμίως Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Έτσι ξεκινά η ιστορία του πιο διάσημου ίσως ελληνικού ναυαγίου, μοναδικού για πολλούς λόγους: για το πολύτιμο φορτίο του από αγάλματα που δεν θα είχαν γλιτώσει από την καταστροφή αν δεν προστατεύονταν από το μεγάλο βάθος, για τα σπουδαία αντικείμενα και έργα τέχνης που ήρθαν στην επιφάνεια και σήμερα φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και για τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων που αποτέλεσε αντικείμενο της πρώτης παγκόσμιας οργανωμένη ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας και σημάδεψε την πρώτη μας επαφή με την αρχαιοελληνική τεχνολογία.

Από το 1901 έως το 1976, όταν ο Ζακ Ιβ Κουστό καταδύθηκε για να αναδείξει τον ενάλιο πλούτο της χώρας μας, το ναυάγιο έμεινε στη σιωπή. Ο Κουστό έφτασε με το ωκεανογραφικό του σκάφος «Calypso» και τότε έγινε η πρώτη ανασκαφή στον χώρο του ναυαγίου. Οι έρευνές του έδωσαν το έναυσμα για την απαρχή της ενάλιας αρχαιολογίας στη χώρα μας.

Η έκθεση παρουσιάζει το ναυάγιο σαν ένα ζωντανό περιστατικό, το οποίο διασώζει μέχρι τις μέρες μας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πλοίο, το φορτίο του και τους ανθρώπους που χάθηκαν σε αυτό.

Πέρασαν δεκαετίες και το 2012 το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ανέστησε την έρευνα στο περίφημο ναυάγιο με σύγχρονη πια επιστημονική μεθοδολογία και ξεκίνησε το πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», η δεύτερη φάση του οποίου συνεχίζεται από το 2020 με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, το πανεπιστήμιο της Γενεύης και άλλους συνεργάτες, και αποδίδει ήδη σημαντικούς καρπούς. Κάθε τομή σε μεγαλύτερο βάθος φέρνει στο φως νέα ευρήματα και εμπλουτίζει τις γνώσεις μας, ενώ κεντρίζει την περιέργειά μας για τις συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτό το μυθικό ταξίδι.

Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Ένα μπρούντζινο χέρι αγάλματος ήταν το πρώτο εύρημα από το ξακουστό παγκοσμίως Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» που φιλοξενείται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη από τις 20 Νοεμβρίου 2024 έως τις 19 Ιανουαρίου 2025 αποτελεί την πληρέστερη μέχρι σήμερα περιοδική έκθεση που παρουσιάζει τα αποτελέσματα των σύγχρονων ερευνών από το 2012 μέχρι σήμερα, με όλες τις τελευταίες πληροφορίες που διαθέτουμε πλέον για το σύνολο του ναυαγίου.

Η έκθεση παρουσιάζει το ναυάγιο σαν ένα ζωντανό περιστατικό, το οποίο διασώζει μέχρι τις μέρες μας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πλοίο, το φορτίο του και τους ανθρώπους που χάθηκαν.

Από το 2012, έρευνες και τεχνολογία έχουν προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα, οι δύτες, που προέρχονται και από την ομάδα υποβρύχιων αποστολών του Λιμενικού Σώματος, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και μπορούν να μένουν πολύ περισσότερο πλέον στον βυθό.

Υπάρχει το πλοίο «Typhoon», που υποστηρίζει την έρευνα, αλλά και το εντυπωσιακό Exosuit, ένα μοναδικό καταδυτικό σύστημα που παραπέμπει στην επιστημονική φαντασία. Την έρευνα διευθύνουν η δρ. Αγγελική Σίμωσι και ο Lorenz Baumer και όσα βλέπουμε στις ενότητες της έκθεσης μας δίνουν έναν τρόπο όχι μόνο να πλησιάζουμε τα ευρήματα για να τα επεξεργαστούμε αλλά να αναζητήσουμε συγγένειες και συνδέσεις με τεχνικές κατασκευές, έργα τέχνης, κατασκευές εργαλείων, τρόπο διατροφής, διασκέδασης και καλλωπισμού που θυμίζουν και συνδέονται με τον σύγχρονο βίο μας.

Η κ. Αγγελική Παπαχαραλάμπους, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Συντήρησης του ιδρύματος, με ξεναγεί στην έκθεση στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου, μέσα στην ησυχία της βιβλιοθήκης με τους τόμους των πολύτιμων βιβλίων γύρω μας. Οι μεγάλες φωτογραφίες του βυθού του ναυαγίου μάς οδηγούν νοερά στον βυθό των Αντικυθήρων, στον τόπο ανάσυρσης των ευρημάτων ενός πλοίου που θεωρείται σπάνιο πλωτό μουσείο.

Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Το φορτίο του πλοίου.
Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος
Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης

Το πρώτο εύρημα που μας υποδέχεται στη μεγάλη του προθήκη με το κυανό φόντο προέρχεται από την εξαρτία του πλοίου, ενός φορτηγού πλοίου της εποχής, μιας «ολκού». Πρόκειται για τέσσερα μαδέρια από ξύλο φτελιάς που το πάχος τους παραπέμπει σε αυτά πλοίου βαριάς κατασκευής για μεταφορά μεγάλων φορτίων. Σε αυτό το βάθος το ξύλο σώθηκε και στην επιφάνεια μπορεί να δει κάποιος χάλκινα καρφιά με κυκλικές κεφαλές. Ξυλόκαρφα και χάλκινοι ήλοι σε μια διπλανή προθήκη αποκαλύπτουν τον τρόπο με το οποίο έχει συναρμολογηθεί το πέτσωμα. Ένα σπάραγμα μολύβδινου φύλλου αποκαλύπτει ότι το πλοίο καλυπτόταν μέχρι την ίσαλο γραμμή από μέταλλο που εμπόδιζε τη διάβρωση του ξύλου από θαλάσσιους μικροοργανισμούς.

Σε διπλανές προθήκες κομμάτια από σωλήνες που πιθανώς βοηθούσαν στην άντληση των υδάτων, μια βολίδα μέτρησης βάθους και ανίχνευσης του βυθού και σύνδεσμοι από τις πέντε ξύλινες άγκυρες που διέθετε το πλοίο και ένας εξολκέας για την απελευθέρωση της άγκυρας φανερώνουν τη μεγάλη γνώση ναυπηγικής και την τεχνογνωσία που απαιτήθηκαν στην κατασκευή αυτού του πλοίου. Αξίζει ιδιαίτερη προσοχή ένα κομμάτι κεραμοσκεπής που υπήρχε στο κατάστρωμα του πλοίου για να καλύπτει έναν χώρο ο οποίος χρησίμευε ως μαγειρείο ή αποθήκη τροφίμων, και ένα ορθογώνιο τραπέζι από ερυθρωπό μάρμαρο που δίνει μια εικόνα της καθημερινότητας.

Πώς περνούσαν τον χρόνο τους οι επιβάτες και ποιοι ήταν; Ήταν άντρες, γυναίκες, νέοι ή μεγαλύτεροι σε ηλικία; Το οστεολογικό υλικό, τμήμα κρανίου και οστά που παρουσιάζονται στην έκθεση, υποβάλλεται σε αναλύσεις που θα μας φανερώσουν πληροφορίες σχετικές με τη γενετική καταγωγή, τη γεωγραφική προέλευση, τη διατροφή, την ηλικία και το φύλο των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από την ανεύρεση δυο ανθρώπινων δοντιών που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ένα από τα λιγοστά στα οποία έχει βρεθεί σκελετικό υλικό, οι δε μελέτες έχουν αποδείξει την ύπαρξη γυναικών στο πλοίο.

Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Οστά
Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Κρανίο

Στις προθήκες βλέπουμε, επίσης, καρπούς ελιάς που, όπως και τα σαλιγκάρια, μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι ήταν μέρος της καθημερινής δίαιτας των επιβαινόντων λόγω της εύκολης μεταφοράς και της συντήρησής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δίπλα σε αυτά, ένας πεσσός από κυανό χρώμα, στοιχείο κάποιου επιτραπέζιου παιχνιδιού, και ένα οστέινο κομμάτι από αυλό μάς αφήνουν να φανταστούμε πώς περνούσαν το χρόνο τους εν πλω.

Στο φορτίο του πλοίου βρίσκονταν γλυπτά, μαρμάρινα και χάλκινα, πολλά από αυτά σε υπερφυσικό μέγεθος. Στο δεύτερο τέταρτο του 1ου π.Χ. αιώνα η τάση για ίδρυση επαύλεων στην Ετρουρία, στο Λάτιο και στην Καμπανία δημιούργησε την ανάγκη για εμπορία γλυπτών ή και αντιγράφων.

Στο κέντρο της έκθεσης το ενδιαφέρον μονοπωλεί ένα επιβλητικό μαρμάρινο κεφάλι υπερφυσικού μεγέθους που βρέθηκε κάτω από ογκώδεις βράχους οι οποίοι κάλυπταν τμήμα του ναυαγίου. Ταυτίστηκε εκ πρώτης όψεως με τον ημίθεο Ηρακλή του Φαρνέζε, τον λεγόμενο «Ηρακλή των Αντικυθήρων», και αρχικά θεωρούνταν ότι ανήκε στο ακέφαλο άγαλμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που ανελκύσθηκε το 1900. Κατά τη διάρκεια της συντήρησής του φάνηκε ότι η κεφαλή έφερε στεφάνι από φύλλα αμπέλου. Η λεπτομέρεια αυτή συνηγορεί στην ταύτιση της κεφαλής με Ηρακλή, εφόσον ένα άγαλμα νεαρού Ηρακλή ρωμαϊκών χρόνων στεφανωμένο με άμπελο αποκαλύφθηκε το 2022 στους Φιλίππους.

Σε μια επόμενη προθήκη μαρμάρινο θραύσμα και τμήματα μαρμάρινης κεφαλής αγάλματος συνθέτουν μια κόμη με ανάγλυφους κοντούς βοστρύχους.

Οι διπλανές βιτρίνες μάς αποκαλύπτουν τη διαδικασία της αφαλάτωσης των ευρημάτων. Στο υγρό τους περιβάλλον, σε ειδικά ενυδρεία, αναπαύονται μαρμάρινα άκρα χεριών, μια παλάμη και ένας αντίχειρας, τμήματα ποδιών – ένα από αυτά φέρει ανάγλυφα λουριά από σανδάλι. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι τα «καθαρά» μαρμάρινα δάχτυλα που διατηρήθηκαν σε καταπληκτική κατάσταση επειδή ήταν μέσα στη λάσπη, γλιτώνοντας σε μεγάλο βάθος τη διάβρωση και αποδεικνύοντας πόσο λεπτοδουλεμένα και έντεχνα ήταν τα αγάλματα που μετέφερε το πλοίο.

Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Γυάλινα σκεύη
Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Γυάλινα σκεύη
Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Μαρμάρινα άνω άκρα

Από το ναυάγιο σώθηκαν δυο χάλκινα συμπαγή δόρατα, πιθανόν εξαρτήματα αγαλμάτων, και μαζί με αυτά χάλκινα τμήματα επίπλων, το τμήμα ενός δεξιού χεριού από άγαλμα ανδρικής μορφής, η απόληξη ενός ιματίου χάλκινου αγάλματος με πτυχώσεις και γυάλινα σκεύη, τμήματα ψηφιδωτών φιαλών με ζωηρά μπλε χρώματα.

Οι έρευνες έφεραν στο φως και αυτή την περίοδο εξαιρετικά δείγματα κεραμικής. Την πολυπληθέστερη ομάδα αποτελούν οι λάγυνοι, οινοφόρα αγγεία που αντικαθιστούσαν τους αμφορείς για τη μεταφορά μικρότερης ποσότητας κρασιού.

Εκτός από θραύσματα αμφορέων, στην έκθεση συναντάμε έναν ακέραιο αμφορέα με προέλευση από την Ιταλία, αμφορείς από την Κω, έναν λαιμό αμφορέα από την Έφεσο – όλα αυτά μάς κάνουν να φανταζόμαστε την πιθανή διαδρομή του πλοίου.

Σήμερα, η ακριβής θέση και ο προσανατολισμός του πλοίου είναι γνωστά, ενώ όλοι πιστεύουν ότι οι έρευνες θα αποκαλύψουν την ακριβή χρονολόγησή του και ενδεχομένως τον τόπο ναυπήγησής του.

Οι έρευνες συνεχίζονται και αυτή η έκθεση αποτελεί περίληψη ενός μεγάλου ταξιδιού, μια γνωριμία με την αρχαιολογική έρευνα αλλά και μια πλήρη καταγραφή της πορείας και των συνθηκών βύθισης ενός πλοίου που δεν έμελλε να φτάσει στον προορισμό του. Ωστόσο, εδώ και 124 χρόνια χαρίζει μεγάλες συγκινήσεις σε επιστήμονες, ερευνητές και στο κοινό που σε ένα πλοίο με μεγάλη αρχαιολογική αξία ανακαλύπτει ψηφίδα - ψηφίδα πτυχές της επιστήμης, της τέχνης και της καθημερινής ζωής και συνδέσεις με το σήμερα.

Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Κατά την ανασκαφή, δύτης και μαρμάρινη κεφαλή
Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Λάγυνος
Ναυάγιο Αντικυθήρων Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης

Πληροφορίες:
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας»
2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς
5′ από τον σταθμό μετρό «Δημοτικό Θέατρο»
20 Νοεμβρίου 2024 - 19 Ιανουαρίου 2025
Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-16:00, Σαββατοκύριακο: 11:00-14:00

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ποιος είπε ότι ο πρώτος μηχανισμός με γρανάζια ανήκει στην Αναγέννηση;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ποιος είπε ότι ο πρώτος μηχανισμός με γρανάζια ανήκει στην Αναγέννηση;

Οι μελετητές του μηχανισμού Γιάννης Μπιτσάκης και Alexander Jones εξηγούν γιατί αυτός ο πρώιμος "υπολογιστής" είναι η πιο θαυμαστή συσκευή της αρχαιότητας.
M. HULOT
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Ανακαλύφθηκε Σαν Σήμερα / Η συναρπαστική ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος που ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 1902.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ