Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό Facebook Twitter
Το Εστέτ ανοίγει νωρίς το πρωί και μένει ανοιχτό μέχρι τις 9 το βράδυ. Φωτ.: Όλγα Δέικου/LIFO

Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό

0

Η νέα άφιξη της Θεσσαλονίκης που όλοι οι καλά ενημερωμένοι για ό,τι παίζει θέλουν να δοκιμάσουν δεν είναι εστιατόριο, δεν είναι μοντέρνο καφενείο, ούτε κάποιο μπαρ με φαγητό. Είναι ένα μικρό καφέ κοντά σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου σημεία στην πόλη, που τα κάνει όλα χειροποίητα. Το Εστέτ (Ολύμπου 78) λειτουργεί κοντά στο Μπιτ Μπαζάρ, ανοίγει νωρίς το πρωί και μένει ανοιχτό μέχρι τις 9 το βράδυ. Εκτός, λοιπόν, από καλό καφέ (συνεργάζονται με την εταιρεία Τaf), ο σεφ Βασίλης Χαμάμ βάζει καθημερινά λίγα πράγματα για να τσιμπήσουμε στη βιτρίνα, ετοιμάζει grilled cheese σάντουιτς με ζάαταρ, σάλτσα coffee sriracha και πίκλα κρεμμύδι, και έναν κορμό σοκολάτας με αποξηραμένα φρούτα. Είναι ένα από τα πιο ωραία μέρη για να ξεκινήσετε τη μέρα σας ή τη βραδιά σας, πίνοντας ένα από τα καλύτερα και spicy Bloody Mary που έχω δοκιμάσει.

Σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης, το Καπάνι, το καινούργιο και hot στέκι ακούει στο όνομα Τζέλα Δέλτα (Σπανδώνη 5) ανοίγει από το πρωί, όμως με τα DJ sets που ανακοινώνει γεμίζει τα βράδια τον μικρό του χώρο και τον πεζόδρομο μπροστά του. Σερβίρει σωστά ποτά, απλά ή παραλλαγές κλασικών κοκτέιλ, και είναι ένα spot για όσους ψάχνουν ένα μπαρ στο οποίο υπάρχει η πιθανότητα να χορέψουν.

Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό Facebook Twitter
Στη Θεσσαλονίκη, ο Στέργιος Τεκερίδης βάφτισε τον αφιερωμένο στο ελληνικό κρασί χώρο του Super Iούλιος. Φωτ.: Όλγα Δέικου/LIFO

Δημοφιλής άφιξη είναι και άλλου είδους μπαρ που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο κρασί. Στην Αθήνα, το Τανίνη Αγάπη μου είναι ένα από τα πιο cool wine bars και εξειδικεύεται στα κρασιά ήπιας φυσικής οινοποίησης, βιολογικής ή και βιοδυναμικής καλλιέργειας αποκλειστικά από τον εγχώριο αμπελώνα. Στη Θεσσαλονίκη, ο Στέργιος Τεκερίδης βάφτισε τον αφιερωμένο στο ελληνικό κρασί χώρο του Super Iούλιος (Μητροπολίτου Γενναδίου 6) και αυτήν τη στιγμή προσφέρει περισσότερες από 60 ετικέτες κρασιού, δίνοντάς μας την επιλογή να δοκιμάσουμε πολλές από αυτές σε ποτήρι. Για να μην πίνουμε ξεροσφύρι, προσφέρει λίγα πιάτα, π.χ. μια πρωτότυπη μπρουσκέτα με λακέρδα, χειροποίητο ταραμά, παντζάρι και φύλλα κάππαρης, ελληνικά τυριά και αλλαντικά από μικρούς παραγωγούς που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, όπως συμβαίνει με πολλές από τις ελληνικές ποικιλίες που έχει αναζητήσει και προσφέρει.

Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό Facebook Twitter
Χειροποίητος παστουρμάς ξιφία στο Τρυγητή

Είναι η πρώτη φορά που επισκέφθηκα τη Θεσσαλονίκη και βρέθηκα βράδυ έξω από το κέντρο της. Κι αυτό γιατί μια νεο-ταβέρνα εμφανίστηκε στην Πυλαία και αξίζει τον κόπο να αφήσετε για λίγο το «τα κάνουμε όλα με τα πόδια», όπως συνηθίζουν να κινούνται οι Αθηναίοι στη Θεσσαλονίκη –και τους δίνει μεγάλη χαρά–, και να πάρετε ένα ταξί για να κάνετε μια διαδρομή των περίπου είκοσι λεπτών από το κέντρο προκειμένου να φτάσετε στην περιοχή. Στον Τρυγητή (17ης Νοεμβρίου 12), ο σεφ Γιώργος Κατακαλίδης έχει στήσει ένα μικρό μενού που ανανεώνεται και ακολουθεί την εποχή, είναι ελληνικό και στηρίζεται στην ποιοτική πρώτη ύλη από διάφορα μέρα της χώρας. Η σαλάτα με κρίταμο και ξύγαλο Σητείας, ο χειροποίητος παστουρμάς ξιφία, η ψητή κολοκύθα με ντόπιο κατσικίσιο μπλε τυρί και φουντούκι, το κατσικάκι Βέροιας στη γάστρα με πατάτες και τα σουτζουκάκια (από μοσχαρίσιο και πρόβειο κιμά) στη σχάρα με χούμους ντομάτας είναι μερικές από τις νόστιμες συνταγές του.

Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό Facebook Twitter
Λιγκουίνι με μύδια και κρέμα μαϊντανού στο Trizoni Comfort

Aν κάποιος ψάχνει να φάει ψάρι και να ζήσει μια διαφορετική και γαστρονομική εμπειρία, η απάντηση για μένα στη Θεσσαλονίκη είναι το Trizoni Exclusive (Δόξης 1 & Σαλαμίνος). Το εστιατόριο-προορισμός για δημιουργική ψαροφαγία που ξεκίνησε από την Κρυοπηγή της Χαλκιδικής και έχει το δεύτερο spot του στα Λαδάδικα μόλις λάνσαρε ένα νέο, πιο προσιτό μενού. To Trizoni Comfort, που λειτουργεί στον ίδιο χώρο, είναι μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό διάλειμμα, αφού σερβίρεται από τις 14:00 ως τις 18:00, περιλαμβάνει καλωσόρισμα, πρώτο, κυρίως πιάτο, ένα επιδόρπιο, μπίρα ή κρασί και οι τιμές του δεν ξεφεύγουν – κοστίζει 29,80 ευρώ. Να σας δώσω και μερικά παραδείγματα πιάτων: χειροποίητο ψωμί με ελιές Χαλκιδικής για αρχή, πηχτή κακαβιά από πετρόψαρα, λιγκουίνι με μύδια και κρέμα μαϊντανού, ριζότο λαχανικών, ψάρι ημέρας στα κάρβουνα με πατάτα Causa και beurre blanc. Η νοστιμιά και η εξαιρετική διαχείριση της εκλεκτής πρώτης ύλης είναι εγγυημένη στο Trizoni.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM