Βιοϊατρικές Επιστήμες: ένα πεδίο σπουδών που φιλοδοξεί να αντιστρέψει το ελληνικό brain drain

Βιοϊατρικές Επιστήμες: ένα πεδίο σπουδών που φιλοδοξεί να αντιστρέψει το ελληνικό brain drain Facebook Twitter
0

Επικεφαλής του νέου τμήματος σπουδών του Deree στις Βιοϊατρικές Επιστήμες είναι ο Δρ. Θεοχάρης Θεοχαρίδης, με εξαιρετικές σπουδές και πολλές τιμητικές διακρίσεις για την επιστημονική του προσφορά.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, όπου του απονεμήθηκαν τα πτυχία της Βιολογίας (BA) και της Ιατρικής (MD – Βραβείο Winternitz για την καλύτερη επίδοση στην παθολογία), δύο Master's (MS, MPhil) και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) στη Φαρμακολογία. Μετεκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Νέας Αγγλίας στη Βοστώνη, το οποίο του απένειμε το Βραβείο Oliver Smith για «εξαίρετο ήθος και προσφορά σε ασθενείς». Έλαβε επίσης Δίπλωμα Global Leadership από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts, και υποτροφία στο Kennedy School του Πανεπιστημίου Harvard.

Ο Δρ. Θεοχαρίδης πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Τομέα και Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Φαρμακολογία και Πειραματική Θεραπευτική, και αναγνωρίστηκε 2 φορές ως ο καλύτερος καθηγητής και 8 φορές στους 10 καλύτερους από την αποφοιτούσα τάξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts. Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 150 μεταπτυχιακούς φοιτητές, 15 των οποίων τελείωσαν μέσω των Ιατρικών Σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνά του αφορά τον ρόλο του περιβάλλοντος και του στρες σε αλλεργικές και νευροφλεγμονώδεις ασθένειες όπως νόσο Αλζχάιμερ, αυτισμό, ινομυαλγίες και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στην Ελλάδα, συμμετείχε στην Επιτροπή Αναβάθμισης του Συστήματος Υγείας, ως Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και ως Ειδικός Σύμβουλος για την Οργάνωση του Εργαστηρίου Βιοϊσοδυναμίας Φαρμάκων του ΙΦΕΤ, Πρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής Αναβάθμισης της Ιατρικής Εκπαίδευσης, Μέλος του Ανώτατου Ειδικού Επιστημονικού Συμβουλίου Υγείας, και είναι μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επίσης κατέχει 27 αμερικανικά και διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών, είναι Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρίας www.brain-gate.org κι ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, και του Ελληνοαμερικανικού Πανεπιστημίου. Το 2018 τού απονεμήθηκαν τα βραβεία Lifetime Achievement Award και Distinguished Humanitarian Award (Marquis Who's Who). Τιμήθηκε με το Βραβείο Παπανικολάου για την «προσφορά του στην επιστήμη και την κοινωνία» από τον Δήμαρχο Βοστώνης για ανθρωπιστική δράση και ανακηρύχθηκε Άρχων Ιερομνήμων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

— Είμαστε μια χώρα που «παράγει» και «εξάγει» αναλυτικά μυαλά, αλλά παρά το αξιόλογο ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό, παραμένουμε ουραγοί στην κλινική έρευνα στην Ευρώπη. Τι θα μπορούσε να αλλάξει για την Ελλάδα και πώς μπορεί να συμβάλει το νέο πρόγραμμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Deree στην αλλαγή;

Είχα προτείνει παλιότερα –όταν ήμουν μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας του Yπουργείου– τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Κλινικής Έρευνας, γιατί η Ελλάδα απορροφά λιγότερο από 5% των σχετικών κονδυλίων από την ΕΕ. Κύριος λόγος παραμένει η έλλειψη επιστημόνων εκπαιδευμένων στον σχεδιασμό και την ανάλυση μελετών, όπως και στην έλλειψη πιστοποιημένου Κέντρου Κλινικών Μελετών όπως απαιτείται από την ΕΕ, ιδίως για διακρατικές μελέτες. Ένας γιατρός δεν γνωρίζει απαραίτητα πώς οργανώνονται και εκτελούνται κλινικές μελέτες, γιατί δεν είναι μέρος της εκπαίδευσής του. Οι απόφοιτοι του προγράμματος Βιοϊατρικών Επιστημών (Biomedical Sciences) του Deree θα είναι καταρτισμένοι έτσι ώστε να συμβάλουν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση, μειώνοντας την ανεργία και προάγοντας το κύρος της Ελλάδας.

— Λένε πως δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις κάτι που δεν μπορείς να μετρήσεις. Τι θα μπορούσαμε να μετρήσουμε μέσα από το πρόγραμμα Biomedical Sciences και πού θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας σε επαγγελματικό επίπεδο;

Το νέο πρόγραμμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Deree είναι πρωτοποριακό για πολλούς λόγους: Εισάγει τον θεσμό των αρχικών διαλέξεων σε κάθε μάθημα από κορυφαίους επιστήμονες, περιλαμβάνει καινοτόμα μαθήματα όπως η επίδραση του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, η σχέση του στρες και της φλεγμονής στην παθογένεση των αυτοάνοσων νοσημάτων, ο ρόλος της φαρμακολογίας στην υγεία και στις ασθένειες με έμφαση στον σχεδιασμό κλινικών μελετών και η οικονομία της υγείας. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης και έρευνας σε κλινικές και φαρμακευτικές εταιρείες, πληροί τις προϋποθέσεις για εισαγωγή σε ιατρικές σχολές των ΗΠΑ, και το πτυχίο θα αναγνωρίζεται από το OU (Open University) για τις χώρες της ΕΕ και από τον NECHE, τον οργανισμό που πιστοποιεί πανεπιστήμια όπως τα Harvard, Yale, MIT, κ.ά., για τις ΗΠΑ. Η επιτυχία του προγράμματος θα μπορεί να μετρηθεί με πόσοι φοιτητές, ιδίως Ελληνοαμερικανοί, έρχονται και συνεισφέρουν στην οικονομία, πόσοι απόφοιτοι συνεχίζουν μεταπτυχιακές σπουδές και πού, κατά πόσο φοιτητές και απόφοιτοι συμμετέχουν σε δημοσιεύσεις και ερευνητικά προγράμματα, και πόσοι απόφοιτοι προσλαμβάνονται σε θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

— Στην Ελλάδα διαθέτουμε το παράδοξο χαρακτηριστικό να δαιμονοποιούμε τη σχέση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις επιχειρήσεις, την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο όλες οι εύρωστες επιχειρήσεις «στρατολογούν» στελέχη μέσα από τα πανεπιστήμια και τα κολέγια. Πώς μπορεί το νέο πρόγραμμα του Deree να βοηθήσει σε αυτό δεδομένου ότι οι Βιοϊατρικές Επιστήμες συνδέονται με τη φαρμακοβιομηχανία, τον τελευταίο μεγάλο βιομηχανικό πυλώνα που έμεινε στη χώρα;

Η σχέση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις επιχειρήσεις είναι απαραίτητη για την προαγωγή της επιστήμης, της υγείας και της οικονομίας. Τα μαθήματα του τρίτου και τέταρτου έτους του νέου προγράμματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Deree είναι έτσι επιλεγμένα, ώστε να φέρνουν τους φοιτητές σε επαφή –μέσω των παραδόσεων και της πρακτικής άσκησης– με την οικονομία της υγείας, με διακεκριμένους επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο, όχι μόνον στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και στη βιοτεχνολογία. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει αποδεκτό ότι η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για την προαγωγή της επιστήμης και της υγείας, με βάση πάντα το ρητό του Αριστοτέλη «Επιστήμη άνευ αρετής πανουργία εστί».

— Πόσο σημαντικές είναι οι σπουδές Βιοϊατρικής στη δημιουργία επιστημόνων που θα καταγράψουν στο μέλλον τα μεγάλα αγκάθια του συστήματος υγείας και θα σχεδιάσουν εκείνες τις παρεμβάσεις, ώστε το σύστημα να καταστεί βιώσιμο για πολλά χρόνια;

Οι απόφοιτοι του προγράμματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Deree θα μπορούν να εργαστούν σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, κλινικές και νοσοκομεία, φαρμακοβιομηχανίες και βιοτεχνολογικές εταιρείες, όπως και σε δημόσιους φορείς και κοινωφελή ιδρύματα, τα οποία αφορούν την υγεία, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Επίσης, μπορούν επίσης να συνεχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε επαγγέλματα υγείας, ανοσολογία, βιοτεχνολογία, βιοχημεία, επιδημιολογία, κλινική διατροφολογία, μικροβιολογία, και φαρμακολογία, και να επιλέξουν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της υγείας και της χλωρίδας στην Ελλάδα. Οι Βιοϊατρικές σπουδές είναι απαραίτητες για τη δημιουργία επιστημόνων που δεν θα κάνουν απλώς έρευνα, αλλά θα στηρίξουν οικονομοτεχνικά το σύστημα Υγείας. Κατ' επέκταση το πρόγραμμα Βιοϊατρικών Επιστημών θα εξασφαλίζει ένα σημαντικό εργασιακό μέλλον γι' αυτούς που θα τις ακολουθήσουν.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ