Σε ένα μικρό κτίριο που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από τη Μόρια της Λέσβου μια ομάδα τεσσάρων Αφγανών γυναικών έραβε μέχρι και χθες μάσκες προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας.
Οι υπεύθυνοι της ελληνικής ΜΚΟ Stand By Me Lesvos σκέφθηκαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ραπτομηχανές από ένα προηγούμενο πρότζεκτ. Όπως δήλωσε ο κ.Μιχάλης Αβιαλώτης, ένας από τους ανθρώπους της οργάνωσης, στην εφημερίδα Guardian που ανέδειξε αρχικά το θέμα: «Όλη η επιχείρηση δημιουργίας μασκών δημιουργήθηκε μέσα σε έξι ώρες, την περασμένη Παρασκευή. Μία Αφγανή γυναίκα που δούλευε ως μοδίστρα στην πόλη της, την Καμπούλ, ανέλαβε την διαχείριση του εγχειρήματος».
Μετά τη χρήση τους οι μάσκες μπορούν να μπουν σε καυτό νερό που βράζει για να αποστειρωθούν έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Οι γυναίκες εργάζονταν με γρήγορους ρυθμούς και ήδη από την πρώτη μέρα κατάφεραν να ράψουν περίπου 500 μάσκες, οι οποίες κατασκευάστηκαν από βαμβακερό ύφασμα που αγοράστηκε από τοπικά καταστήματα. Οι μάσκες στη συνέχεια συσκευάστηκαν σε πλαστικά σακουλάκια που προμηθεύτηκε η οργάνωση από τοπικό σουπερμάρκετ και προωθήθηκαν στον καταυλισμό.
Οι μάσκες, οι οποίες θα διανέμονται φυσικά δωρεάν, αρχικά διανεμήθηκαν μόνο σε πρόσφυγες ή μετανάστες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και έχουν ήδη αναπνευστικά προβλήματα. Μετά τη χρήση τους οι μάσκες μπορούν να μπουν σε καυτό νερό που βράζει για να αποστειρωθούν έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, δήλωσαν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης.
Ο κ. Αβιαλώτης εκτιμά ότι μέχρι τώρα έχουν κατασκευαστεί περίπου 1.500 μάσκες ενώ τόνισε ότι στον χώρο κατασκευής τους τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής ώστε να αποφευχθεί τυχόν μετάδοση του ιού.
Μετά από επικοινωνία μας με την οργάνωση, μας γνωστοποιήθηκε ότι από χθες έχουν επιβληθεί μέτρα αστυνόμευσης που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να βγουν από το camp και να πάνε στον χώρο όπου έραβαν τις μάσκες.
σχόλια