Ο Σωτήρης Τσιόδρας ως καθηγητής: Τι λένε γι' αυτόν οι φοιτητές του Facebook Twitter
O Σωτήρης Τσιόδρας, την 1 Απριλίου 2020, στο νοσοκομείο λοιμωδών Αγίας Βαρβάρας το οποίο επαναλειτουργεί τις τελευταίες εβδομάδες. Φωτογραφημένος από νοσηλεύτρια του νοσοκομείου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ως καθηγητής: Τι λένε γι' αυτόν οι φοιτητές του

0

«Κάθε χώρα έχει τους ήρωές της και εμείς έχουμε τον δικό μας» έγραψε αυτές τις μέρες ένας νεαρός γιατρός στο Facebook για τον λοιμωξιολόγο καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, που έχει τεθεί επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού. Δεν είναι ο μόνος. Πλήθος φοιτητών του, νυν και πρώην, κοινοποιούν στα σόσιαλ μίντια σχεδόν καθημερινά αναρτήσεις και σχόλια για εκείνον.

«Χαρά μας και τιμή μας να τον έχουμε καθηγητή» έγραψε μια φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, ενώ παρόμοια σχόλια κάνουν δεκάδες ακόμη φοιτητές του, που νιώθουν περήφανοι για αυτόν, αλλά και χαρούμενοι που αναγνωρίστηκε η αξία του, έστω σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, όπως λένε.

Μιλώντας με τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, διαπιστώνεις χωρίς αμφιβολία ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο αγαπημένος τους καθηγητής.
«Είναι χαρισματικός καθηγητής. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να μεταδίδει τη γνώση» αναφέρει φοιτητής του 5ου έτους. «Τον είχα πέρσι όταν έκανα μαζί του παθολογία στο Αττικό νοσοκομείο. Θυμάμαι μια φορά που μας μιλούσε για την ασταθή βάδιση, πόσο παραστατικός ήταν και πώς μας τα εξηγούσε. Έχει πολύ χιούμορ και αυτοσαρκάζεται συχνά» αναφέρει.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ως καθηγητής: Τι λένε γι' αυτόν οι φοιτητές του Facebook Twitter
O Σωτήρης Τσιόδρας, την 1 Απριλίου 2020, στο νοσοκομείο λοιμωδών Αγίας Βαρβάρας το οποίο επαναλειτουργεί τις τελευταίες εβδομάδες. Φωτογραφημένος από νοσηλεύτρια του νοσοκομείου.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ως καθηγητής: Τι λένε γι' αυτόν οι φοιτητές του Facebook Twitter

«Είναι τόσο σεμνός και τόσο χαμηλών τόνων» λέει γι' αυτόν μια άλλη φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, από το 6ο έτος. «Δεν τον ακούσαμε ποτέ να φωνάζει, ούτε να παραπονιέται».

«Στο μάθημα είναι προσιτός, μεταδοτικός και κάνει αστεία, ακόμα και όταν είναι κουρασμένος, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα του». «Ήταν πάντα εκεί για εμάς. Όπως ήταν και για τους ασθενείς» λένε.

Ένας νέος γιατρός αυτές τις μέρες έγραψε στο Facebook ότι σε κλειστή ομάδα που έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες γιατροί, ώστε να αλληλοενημερώνονται καθημερινά για τον κορωνοϊό, και η οποία μετρά πάνω από 21.000 μέλη, όσοι συνεργάστηκαν ή διδάχθηκαν από τον καθηγητή κ. Τσιόδρα αναφέρουν για αυτόν ότι «ήταν πλήρως ενημερωμένος για κάθε μικρόβιο σε κάθε σημείο του πλανήτη», σε όποια ερώτηση του έκαναν, απαντούσε αναλυτικά με στοιχεία, ότι νιώθουν πραγματικά τυχεροί που διδάχτηκαν από αυτόν, ότι πάντα ήταν πράος και ταπεινός, διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ και πολλά ακόμη.

Φοιτητές που τον έχουν ζήσει στο Αττικό, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «το απόγευμα όλοι οι καθηγητές περνάνε από τα δωμάτια των ασθενών για λίγο, να τους δουν, να πουν μια καλησπέρα και να φύγουν. Ο κ. Τσιόδρας όμως κάθεται και ασχολείται με τον κάθε ασθενή, όσο κουρασμένος κι αν είναι».
«Μας λέει πάντα ότι έχει σημασία η καλή γνώση του ιστορικού των ασθενών. "Να ακούτε τον ασθενή, να δίνετε σημασία σε ό,τι λέει. Να μην περιορίζεστε στις εξετάσεις. Κάθε μέρα να κάνετε αξιολόγηση κι επανεκτίμηση" είναι οι συμβουλές του».

«Ο κ.Τσιόδρας είναι στη Δ' Παθολογική κλινική του Αττικού νοσοκομείου. Μετά το 4ο έτος, οι φοιτητές της Ιατρικής κάνουμε κλινική και κληρωνόμαστε για να δούμε σε ποιο νοσοκομείο θα πάμε. Όσοι κληρωνόμαστε στο Αττικό, θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς», αναφέρει φοιτήτρια Ιατρικής του 6ου έτους. Αναφέρει επίσης πως ο κ. Τσιόδρας έχει έναν τρόπο να σε βοηθάει να μαθαίνεις και να σου μένει η γνώση, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγεις στην αποστήθιση.

Κανένας φοιτητής δεν έχει να πει το παραμικρό αρνητικό για τον καθηγητή τους, που δεν τον έχουν δει ποτέ να εκνευρίζεται, αλλά μόνο να είναι πάντα υπομονετικός μαζί τους και πρόθυμος να εξηγήσει κάθε απορία.

Απευθυνθήκαμε και σε πρώην φοιτητές του, που σήμερα είναι γιατροί. Ούτε από αυτούς θα ακούσεις κάτι άλλο, παρά μόνο θερμά λόγια εκτίμησης.
«Έκανα κλινική μαζί του στο Αττικό νοσοκομείο. Εξαίρετος άνθρωπος, εξαίρετος ιατρός» λέει για εκείνον ένας 35χρονος γιατρός από την Αθήνα. «Το Αττικό είναι πανεπιστημιακό νοσοκομείο και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα εκπαίδευσής μας. Ως φοιτητές Ιατρικής Αθηνών κάνουμε κλινικές εκ περιτροπής, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία» εξηγεί. «Ο άνθρωπος, δίνει μεγάλο αγώνα, με αίσθημα ευθύνης».

«Από την προσωπική μου εμπειρία, που νομίζω ότι συμπίπτει και με αμέτρητους άλλους συμφοιτητές μου, μπορώ να πω ότι ήταν και είναι εξαιρετικός δάσκαλος, με μεγάλο εύρος γνώσης και με μεγάλη μεταδοτικότητα. Νομίζω πως θα είμαι αντικειμενικός, αν πω πως ήταν ίσως ο καλύτερος δάσκαλος που είχα στη σχολή. Όταν με δέχτηκαν στο εξωτερικό, ήταν ο μόνος άνθρωπος που πήγα και ευχαρίστησα, γιατί τον θεώρησα, και ακόμα τον θεωρώ, επιδραστικό στην πορεία μου ως τώρα. Με δυο λόγια: εξαιρετικός, σε όλα του. Και θεωρώ μεγάλη τύχη το γεγονός ότι είναι επικεφαλής αυτής της κρίσης. Δεν θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη επιλογή».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ως καθηγητής: Τι λένε γι' αυτόν οι φοιτητές του Facebook Twitter
O Σωτήρης Τσιόδρας, την 1 Απριλίου 2020, στο νοσοκομείο λοιμωδών Αγίας Βαρβάρας το οποίο επαναλειτουργεί τις τελευταίες εβδομάδες. Φωτογραφημένος από νοσηλεύτρια του νοσοκομείου.

Ένας νέος γιατρός αυτές τις μέρες έγραψε στο Facebook ότι σε κλειστή ομάδα που έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες γιατροί, ώστε να αλληλοενημερώνονται καθημερινά για τον κορωνοϊό, και η οποία μετρά πάνω από 21.000 μέλη, όσοι συνεργάστηκαν ή διδάχθηκαν από τον καθηγητή κ. Τσιόδρα αναφέρουν για αυτόν ότι «ήταν πλήρως ενημερωμένος για κάθε μικρόβιο σε κάθε σημείο του πλανήτη», σε όποια ερώτηση του έκαναν, απαντούσε αναλυτικά με στοιχεία, ότι νιώθουν πραγματικά τυχεροί που διδάχτηκαν από αυτόν, ότι πάντα ήταν πράος και ταπεινός, διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ και πολλά ακόμη. Επίσης, σύμφωνα με το ποστ, η ελληνική πολιτεία, που σήμερα στηρίζεται σε αυτόν και στην ομάδα του, παρέχοντάς του ελάχιστα μέσα και εναποθέτοντας του δυσβάσταχτο φορτίο, δεν τον αναγνώρισε όλο το προηγούμενο διάστημα όπως του άξιζε.

«Κυρίες και κύριοι αυτός είναι ο δικός μας ήρωας! Αυτός είναι ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας! Τον ευχαριστούμε!» συμπληρώνει στο τέλος η συγκεκριμένη ανάρτηση στο Facebook.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ως καθηγητής: Τι λένε γι' αυτόν οι φοιτητές του Facebook Twitter

Ένας άλλος απόφοιτος, του 2008, που τον είχε κι αυτός καθηγητή, λέει για τον κ. Τσιόδρα: «Ήταν εξαιρετικός. Έδειχνε τρομερό ενδιαφέρον να μας κάνει μάθημα και ποτέ δεν δυσανασχετούσε όταν τον ρωτούσαμε κάτι ως φοιτητές. Κάθε μέρα ήταν ο πρώτος που πήγαινε στην Παθολογική κλινική στο Αττικό, φορτωμένος με βιβλία και χαρτιά και κάποιες φορές τον έβλεπα στο δρόμο (με τα ίδια ρούχα, και φορτωμένο) αργά τη νύχτα. Ο άνθρωπος αυτός είναι γεννημένος δάσκαλος. Μια μέρα ήταν να μας κάνει παράδοση μιας ώρας και είχε ετοιμάσει 120 slides για να μας δείξει. Για να φτιαχτούν τόσα slides θέλει πολύ χρόνο και διάβασμα. Αλλά το έκανε για εμάς. Αυτά που σας λέω δεν είναι απλά η προσωπική μου άποψη. Τα συζητούσαμε τότε μεταξύ μας όλοι οι φοιτητές και ήταν η άποψη όλων μας».

Σεμνός, προσιτός, μεταδοτικός, υπομονετικός, πρόθυμος να εξηγήσει τα πάντα. Δίπλα σε κάθε φοιτητή του αλλά και σε κάθε ασθενή του. Αυτά είναι τα λόγια που λένε όλοι όσοι τον έχουν ή τον είχαν καθηγητή. Και κάτι ακόμα, που δεν του φαίνεται αυτές τις μέρες της πανδημίας: έχει χιούμορ και κάνει αστεία. Όχι όμως αυτή την περίοδο. Όταν τελειώσει η περιπέτεια με τον νέο κορωνοϊό, ίσως ξαναβρεί τη διάθεσή του να λέει αστεία στους φοιτητές του.

«Όταν τελειώσει όλο αυτό, θα γυρίσει στο Αττικό να βλέπει γιαγιάδες με χαμόγελο, γιατί έτσι είναι...» μας λέει πρώην φοιτητής του.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 στη δημοσιότητα - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Το περιστατικό ήρθε στην επιφάνεια, μετά την καταγγελία του 55χρονου αστυνομικού που χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα ενώ είχε καρκίνο - Ο πατέρας του 27χρονου φαντάρου, Νίκου Γκάτση, ξεσπά για ιατρικό λάθος
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμο Σχολείο: «Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στο σχολείο, αναίτια αφαίρεση υλικού πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού»

Ελλάδα / Πολύχρωμο Σχολείο: «Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στο σχολείο, αναίτια η αφαίρεση υλικού πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού»

Η εθελοντική, μη κερδοσκοπική συλλογικότητα επιστημόνων καταγγέλλει την αφαίρεση εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συμπεριληπτικού υλικού, από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία
LIFO NEWSROOM
Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM