26 άγνωστες polaroids του Andy Warhol

26 άγνωστες polaroids του Andy Warhol Facebook Twitter
1

O Andy Warhol ως όνομα στους περισσότερους είναι γνωστός για τις περίφημες μεταξοτυπίες του, τις αληθινά προφητικές μιντιακές του ρήσεις απ' την από τη μια και για την αδιατάρακτη πλέξη του με τη celebrity culture απ' την άλλη σε βαθμό που ίσως όλο αυτό να επισκίασε την εικαστική του ιδιοφυϊα και μετατόπισε το κέντρο βάρους από τον δημιουργό στην κατασκευασμένη γουορχολική εικόνα του.

 

 

Ωστόσο 24 χρόνια μετά τον θανατό του το παντοδύναμο τελικά έργο του συνεχίζει να είναι επίκαιρο και να αφορά το κοινό. Εκθέσεις διοργανώνονται κάθε χρόνο, μελέτες για αυτό εκδίδονται, το εικονογραφικό του στυλ έχει επηρεάσει καθοριστικά τη σύγχρονη εικονοποιία και βέβαια η εμμονή με τα celebrities που αυτός πρώτος συστηματοποίησε και καναλιζάρισε καλλιτεχνικά αλλά και εμπορικά έχει γίνει πια ολόκληρο βιομηχανοποιημένο οικοσύστημα.

 

Όλοι είναι πια εν δυνάμει celebrities όπως προφήτευσε και η ιντερνετική εποχή το επικυρώνει αυτό σχεδόν καθημερινά.

 

Έχοντας λοιπόν όλα αυτά κάποιος στο μυαλό του για τον Γουόρχολ θα έχει την αρχική εντύπωση πως στο καλλιτεχνικό του προβολέα φωτιζόταν αυτό που λέμε χονδρικά rich and famous. Η εντύπωση βέβαια αυτή είναι εσφαλμένη και πως αλλιώς θα γινόταν αφού μιλάμε για ένα τεράστιο όγκο έργου και για έναν εξαιρετικά παραγωγικό καλλιτέχνη μέχρι σχεδόν το τέλος της ζωής του.

 

 

 Mια παλιότερη έκθεση του UC berkeley art museum  με τίτλο The Andy Warhol: Polaroids / MATRIX 240 ήτανεπικεντρωμένη στις polaroids του Warhol τις οποίες τραβούσε ο ίδιος και τις οποίες χρησιμοποιούσε ως εικονογραφική μήτρα για τα έργα του και τα πορτρέτα διασημοτήτων που ζωγράφιζε. Η ιδιαιτερότητα αυτής της έκθεσης είναι πως επιλέγει να εκθέσει φωτογραφίες που απεικονίζουν ως επι το πλείστον άγνωστα, καθημερινά άτομα τα οποία βέβαια τα "γουορχολοποιούσε" τοποθετώντας τα στο κάδρο και φωτογραφίζοντας τα ακριβώς όπως και τους διάσημους. 

 

 

Ένα μικρό κορίτσι, ο μακιγιέρ του, ένα γουρούνι, νεκρές φύσεις , όλα όταν τα τοποθετούσε για να τα φωτογραφήσει εναρμονιζόντουσαν με τον ιδιαίτερο γουρχολικό κώδικα που θα τα μετέτρεπε κι αυτά σε ποπ φαγιούμ του 20ου αιώνα. Γιατί τι άλλο υπήρξε ο Γουόρχολ αν το καλοσκεφτείς; Ο ιδιοφυής εικονοταριχευτής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

 

Δες τις φωτογραφίες εδώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

απο το μπλογκ του Πάνου Μιχαήλ noMiraclesHere στο LiFO.gr

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
απλα μια ιδιοφυια και μια φιγουρα γεματη εμπνευση και στυλ..ερωτευτηκα την τεχνη του απο την πρωτη στιγμη που ειδα το cult classic μπανανο-εξωφυλλο του πρωτου δισκου των velvet underground