ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

28η Οκτωβρίου 1975: ΕΙΡΤ, ο Σπύρος Παγιατάκης θυμάται

28η Οκτωβρίου 1975: ΕΙΡΤ, ο Σπύρος Παγιατάκης θυμάται Facebook Twitter
0

Ο κριτικός θεάτρου της Καθημερινής Σπύρος Παγιατάκης θυμάται:

Παλιά  - στη δεκαετία του 1960 - δεν την πολυχώνευα την Τόνια Μαρκετάκη. Νομίζω, άλλωστε,  ότι αυτά τα συναισθήματα ήταν αμοιβαία.   Όμως λίγο πριν πέσει η χούντα έτυχε και είδα σ’ ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ  στο Σαν Ρέμο την πρώτη της ταινία, τον «Ιωάννη τον Βίαιο»  που μ΄ενθουσίασε . Γίναμε από τότε φίλοι μέχρι το θάνατο της  το 1994. Στο διάστημα της επταετίας η Τόνια είχε ξενιτευτεί για ένα διάστημα στην Αλγερία. Εγώ πάλι  βρέθηκα στη Ρώμη όπου για ένα διάστημα κάναμε ταινίες ντοκυμαντέρ αρχικά  με τον Ρούσσο Κούνδουρο ( τον αδελφό του Νίκου) και μετά όταν αυτός πήγε στο Καμερούν,  εγώ συνέχισα μόνος. Ήρθε η μεταπολίτευση και γυρίσαμε όλοι μας πίσω. Την Τόνια την φώναξαν μαζί με έντεκα άλλους να αναμορφώσουν, λέει, την κρατική   τότε τηλεόραση  με γενικό Διευθυντή τον Τάκη Χόρν και δεύτερο στην ιεραρχία τον Παύλο Μπακογιάννη . Ήταν, θυμάμαι,  στην ομάδα εκείνη   ο Παύλος Ζάννας , ο Παντελής Βούλγαρης  κι άλλοι . Όμως η Μαρκετάκη δεν δέχθηκε την ανάθεση. « Εγώ δεν θέλω να καθίσω πίσω απ’  ένα γραφείο . Άλλωστε ετοιμάζω μια  ταινία» απάντησε. « Είναι όμως εδώ  ένας φίλος που μόλις γύρισε απ’ τη Ρώμη όπου δούλευε στη RAI   και στην UNITELEFILM. Σας τον συνιστώ!». Κι έτσι βρέθηκα τότε στο ΕΙΡΤ υπεύθυνος για τα πολιτιστικά προγράμματα.  Το  «μέσο» μου  ήταν φυσικά  η Μαρκετάκη!

 

 Ο Σπύρος Παγιατάκης το 1975

Η ιστορία δεν κράτησε παρά για μερικούς μήνες. Σε λίγο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανάγκασε τον Παύλο Μπακογιάννη να παραιτηθεί (« Επειδή ήταν πολύ αριστερός….» λέγανε οι κακές γλώσσες) . Εμείς οι «νέοι 11» θεωρήσαμε την ενέργεια αυτή   ανεπίτρεπτη και παραιτηθήκαμε διαμαρτυρόμενοι ομαδικά . Στο μικρό διάστημα που έμεινα στην Αγία Παρασκευή είχα γνωρίσει και τον Σέρ Χιού Γκρήν, τον παλιό επικεφαλής του Μπι-Μπι- Σί ( και αδελφό του συγγραφέα Γκράχαμ Γκρήν)  τον οποίο ο Καραμανλής είχε καλέσει  στην  Αθήνα για να κάνει –λέει-  την ΕΡΤ  BBC ….  Δεν του βγήκε. Όμως τον γνώρισα καλά.  Του μετέφραζα ,  κάναμε  και παρέα , κι έδειχνε να με συμπαθεί.

Μετά  την απόλυση του «αριστερού»  Μπακογιάννη και μετά τη δική μας παραίτηση, ο Καραμανλής έβαλε επικεφαλής της ΕΡΤ  τον πρέσβη,  συγγραφέα – και φίλο του –  Άγγελο Βλάχο. Δεύτερος στην ιεραρχία τοποθετήθηκε ο σκηνοθέτης Αλέξης Σολωμός.   Διευθυντής  ραδιοφώνου ( και των τριών  προγραμμάτων )  ο Μάνος Χατζιδάκις, υπεύθυνος των λογοτεχνικών προγραμμάτων ο Κώστας Ταχτσής,  και Διευθυντής Προγράμματος τηλεόρασης – εγώ ! Η αλήθεια  ήταν ότι δεν το ήθελα στην αρχή.   « Μα εγώ μόλις παραιτήθηκα ! Και μάλιστα διαμαρτυρόμενος .  Πως θα γίνει τώρα…. » Επέμενε όμως φορτικά ο Σέρ Χιού Γκρήν, ο Χατζιδάκις κι ο Ταχτσής, και τελικά ενέδωσα.  Άλλωστε  η παρέα ήταν καλή.    

Η «διεύθυνσή» μου κράτησε πάλι λίγους μήνες. Μ’ έφαγε η 28η  Οκτωβρίου. « Φτάνει πια με το ΟΧΙ του Μεταξά» σκέφτηκα. Το επετειακό πρόγραμμα θα  τέλειωνε  αυτή τη φορά με μια αναφορά στο γεγονός ότι οι  Έλληνες  αντιστάθηκαν στον γερμανικο-ιταλικό φασισμό.  Το «εύρημα» ήταν να δείξουμε   αντάρτες  δεξιούς κι αριστερούς. Στο τέλος υπήρχε η ίδια μελωδία ενός  -βαυαρέζικου- εμβατηρίου το οποίο τραγουδούσαν και οι δύο παρατάξεις με διαφορετικούς στίχους.  Οι μεν λέγανε «λαοκρατία και δίχως βασιλιά» και οι άλλοι «δημοκρατία με Κώτσο βασιλιά».  Μόνο η μουσική . Τότε το θεώρησα το «εύρημα» ως  το αποκορύφωμα της αντικειμενικότητας. Που νάξερα ο δύστυχος! Την άλλη μέρα  -όλες - οι «δεξιές» εφημερίδες έφριτταν. «Κομμουνιστές κατέλαβαν  στην ελληνική τηλεόραση!». Συνήλθε  εκτάκτως το Δ.Σ. της ραδιοτηλεόρασης , κρίθηκα υπεύθυνος κι  αποφάσισαν να με απολύσουν . Το σκεπτικό του – υπ. αριθμ. 70 /5.11.75 -  πρακτικού  ανέφερε  ότι « η τηλεοπτική κάλυψις της 28ης Οκτωβρίου δεν είχε την επιβαλλομένην δια το ΕΙΡΤ αντικειμενικότητα και εθνικήν έξαρσιν».  

Αρχείο
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ