Ανεργία που προκαλεί απορίες

Ανεργία που προκαλεί απορίες Facebook Twitter
0

Του Αγγελου Σταγκου, απ' την Καθημερινή

Ακόμη και τις «καλές» μέρες, η Ελλάδα ήταν πάντα στις πρώτες θέσεις στη «μαύρη» οικονομία, που τώρα πλέον εκτιμάται ότι βρίσκεται ανάμεσα στο 35% - 45% του ΑΕΠ, ίσως και παραπάνω. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις για τη «μαύρη» εργασία, που είναι πιο δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά πάντως όλοι την ανεβάζουν πολύ υψηλά. Αλλωστε, αυτό διαπιστώνεται και εμπειρικά, διά γυμνού οφθαλμού, από τον καθένα στην καθημερινότητά του. Μετανάστες, λαθρομετανάστες και γενικώς ανασφάλιστοι και αδήλωτοι απασχολούνται ακόμη και τώρα με την κρίση στα χωράφια, στα σπίτια, στα εστιατόρια και γενικώς σε πάρα πολλές δουλειές.

Αν υπήρχε λογική, ή μάλλον αρχή, μέση και τέλος σε αυτήν τη χώρα, ένας νεοφερμένος ξένος θα έφτανε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι είτε οι ιθαγενείς, δηλαδή οι Ελληνες, ασχολούνται με εργασίες υψηλότερου επιπέδου είτε η χώρα βρίσκεται σε τέτοια ανάπτυξη και η απασχόληση σε τόσο υψηλά επίπεδα, που κάνει εισαγωγή εργαζομένων για να καλύψει τις ανάγκες. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι έτσι, όπως τουλάχιστον δείχνει η ύφεση και αποτυπώνεται στις στατιστικές που ανεβάζουν την ανεργία στο 25% και ειδικά την ανεργία των νέων πάνω από το 50%.

Πού βρίσκονται, λοιπόν, οι Ελληνες και τα Ελληνόπουλα; Πώς γίνεται σε περίοδο τουριστικής αιχμής να αυξάνεται η ανεργία και να καλύπτουν όλες τις θέσεις εργασίας σε θέρετρα και τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη και η Σαντορίνη, ξένοι από τα Βαλκάνια τη Σλοβακία, την Τσεχία, τη Λευκορωσία, ακόμη και από χώρες της Λατινικής Αμερικής; Γιατί στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, όταν ζητούνται εποχικοί εργάτες, δεν δείχνει προθυμία ούτε ένας Ελληνας; Είναι δυνατόν γυψαδόρος να ζητάει αυτήν την εποχή δύο εργάτες με 40 ευρώ μεροκάματο και οι μεν λίγοι Ελληνες που ενδιαφέρθηκαν να απορρίπτουν την προσφορά, σε αντίθεση με τους πολλούς αλλοδαπούς που έσπευσαν;

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι ενδεικτικά και δεν αμφισβητούν το γεγονός της τεράστιας ανεργίας που μαστίζει τον τόπο. Ούτε βέβαια ότι πολλά, πάρα πολλά, αφεντικά προτιμούν να προσλαμβάνουν ξένους με χαμηλό μεροκάματο, δίχως ασφάλιση και χωρίς διάθεση για γκρίνιες, παρά Ελληνες με μεγαλύτερες απαιτήσεις. Αυτή, όμως, είναι η μισή εξήγηση. Η άλλη μισή λέει ότι οι Ελληνες και τα Ελληνόπουλα έχουν κακομάθει. Δυστυχώς, είναι πολλοί οι συμπατριώτες που προτιμούν να κάθονται στις καφετέριες, να αερολογούν και να γκρινιάζουν, παρά να ψάχνουν για δουλειά, που με τις σημερινές συνθήκες και προϋποθέσεις δεν θα είναι ιδανική, αλλά θα καλύπτει κάποιες από τις ανάγκες τους. Οπως είναι εντελώς δυσεξήγητο ότι από το φοιτηταριό των 350.000 της χώρας μας δεν υπάρχουν μερικές χιλιάδες που να θέλουν να βγάλουν κάποια χρήματα την τουριστική περίοδο.

Που σημαίνει ότι είτε υπάρχει ακόμη οικονομικό «λίπος» στις ελληνικές οικογένειες είτε ότι πολλοί Ελληνες, κυρίως νέοι, δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη την πραγματικότητα και ονειρεύονται θέση στο Δημόσιο. Αν υπάρχει άλλη εξήγηση, δεκτή και αυτή...

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ