Από τον Μπέο στον Άκη

Facebook Twitter
0

ΤΙΠΟΤΑ ΤΕΛΙΚΩΣ δεν μπορεί να γίνει σε αυτήν τη χώρα αν δεν βάλουν το χέρι τους οι ξένοι. Ακόμη και τα σκάνδαλα, όσα έχουν αποκαλυφθεί, ήταν «εισαγόμενα»: η Siemens ξεκίνησε όταν κάποιο πουλί στη Γερμανία άρχισε να κελαηδάει και το ίδιο έγινε με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου- υποβρυχίων, για τα οποία άρχισαν να μαλώνουν δυο γερμανικές εταιρείες. Τελευταίο περιστατικό, τα στημένα παιχνίδια για τα οποία χρειάστηκαν 2 παρεμβάσεις της ΟΥΕΦΑ, προκειμένου η ελληνική Δικαιοσύνη να πάρει μπρος.

Λες και δεν υπήρχαν ήδη οι αποκαλύψεις για τη παράγκα Νο1, λες και δεν παρουσιάζονται δεκάδες περιστατικά, σχεδόν κάθε Κυριακή, τα οποία κάνουν μπαμ ότι τα ελληνικά πρωταθλήματα είναι σάπια. Όχι μόνο της Α’ Εθνικής, που μετονομάστηκε, τρομάρα της, σε Super League. Αλλά και της δεύτερης, της –όλα τα 'χε η Μαριορή- Football League, της τρίτης, της τέταρτης και δεν συμμαζεύεται.

Σε κάθε ελληνική ποδοσφαιρική διοργάνωση στην οποία εμπλέκονται το χρήμα και η εξουσία, έστω κι αν πρόκειται για τη βλαχοπροεδρία μιας άσημης επαρχιακής ομάδας, υπάρχει εκταταμένη διαφθορά. Δηλητηριάζοντας, καθώς το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές σπορ, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία με την κουλτούρα του νόμου του ισχυρότερου, της μπαγαμποντιάς και της γκλαμουριάς, της ανομίας και της ατιμωρησίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ τόσα χρόνια και φωτογραφιζόταν με μια πουράκλα ο νυν καταζητούμενος μεγαλοπαράγοντας Ψωμιάδης που είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση, αλλά είχε απελευθερωθεί λόγω του προβλήματος που είχε στα... πνευμόνια του. Και δεν είχε βρεθεί τόσο καιρό ούτε ένας,έστω ένας εισαγγελέας που να έχει τα κότσια ν’ ασχοληθεί με την υπόθεση. Οι πολιτικοί έκαναν τα στραβά μάτια για να μη χάσουν καμιά ψήφο, να πάρουν καμιά προεκλογική «χορηγία» ή να έχουν ενημερωτική ασυλία, αν ο πρόεδρος της ΠΑΕ είχε λεφτά ή κανένα κανάλι.

Τα τελευταία καμώνονται κάθε Κυριακή βράδυ ότι μελετούν τις φάσεις των αγώνων με τη βοήθεια διαιτητών, αντί να προβάλλουν σε συνεχείς επαναλήψεις τον Νονό του Κόπολα για να τον εμπεδώσουμε. Και ξαφνικά καμωνόμαστε ξανά, ως έθνος, ότι έχουμε πέσει από τα σύννεφα. Όπως έγινε ακριβώς τον Οκτώβρη του 2009, όταν ο Παπανδρέου δήλωνε ότι το έλλειμμα ήταν υπερδιπλάσιο απ’ αυτό που ανακοίνωνε ο Καραμανλής, τότε που συνειδητοποιήσαμε ότι η χώρα γιόρταζε για χρόνια σ’ ένα μεγάλο πάρτι, αλλά με δανεικά. Δεν καταγόμαστε απ’ τους αρχαίους Έλληνες: από τις στρουθοκαμήλους ερχόμαστε, κατευθείαν.

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ δεν μπορεί να κάνει η χώρα από μόνη της. Το αδυσώπητο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να την αναλάβουν ξένοι μάνατζερ, με μνημόνιο ή χωρίς έχει μικρή σημασία. Να φτιάξουν από τη δημόσια διοίκηση και το φορολογικό μέχρι το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και το πολιτικό σύστημα, κι ύστερα να παραδώσουν την εξουσία σε μια νέα γενιά που δεν θα είναι τόσο βαθιά διαποτισμένη από τη μιζέρια, την ανομία και τον επαρχιωτισμό μιας χώρας που φλερτάρει ξανά με την ιδέα να επιστρέψει στη δραχμή και να κλειστεί στον εαυτό της, όπως η παλιά γειτονική Αλβανία του Εμβέρ Χότζα.

Παρότι εισαγόμενες και με αβέβαιο μέλλον, οι συλλήψεις των μεγαλοπαραγόντων, διαιτητών και λοιπών εμπλεκομένων είναι θετικό γεγονός. Αν μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι πράγματι εννοεί όσα λέει και δεν παίζει ενημερωτικά παιχνίδια λόγω ψήφισης Μεσοπρόθεσμου και πολιτικής αναταραχής, θα πρέπει να κηρύξει άκυρα το φετινό και τα προηγούμενα πρωταθλήματα και να στείλει τις εμπλεκόμενες ομάδες στη Football League, όπως έκαναν οι Ιταλοί, υποβιβάζοντας την πιο ιστορική τους ομάδα στη β’ κατηγορία.

Την ίδια στάση θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει και στο χώρο της πολιτικής. Αν είχε στείλει στη φυλακή κάποιους απ’ αυτούς που τόσα χρόνια διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα και χρεοκόπησαν τη χώρα, ίσως σήμερα δεν θα κυνηγούσαν τους υπουργούς στις ταβέρνες. Τώρα που τα πράγματα έχουν ζορίσει, αποφάσισε να παραπέμψει για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο Δικαστικό Συμβούλιο, που με τη σειρά του θα αποφασίσει αν ο πρώην υπουργός πρέπει να δικαστεί από την τακτική δικαιοσύνη και όχι από ειδικό δικαστήριο, αλλά και αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, κλπ κλπ. Πολύ μικρή τιμωρία, αν υπάρξει, για τα μεγάλα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί σε βάρος της χώρας. Και πολύ αργά.

Δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ