[Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν]
Την Τρίτη που μας πέρασε η «Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ γιόρταζε τα 148 χρόνια από την πρώτη της έκδοση και οι εκδόσεις και το βιβλιοπωλείο Ars Nocturna αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα απόγευμα με τσάι που συνοδευόταν από νοστιμότατα μπισκότα και κέικ με γεύση λεμόνι, ενώ δεν έλειπε και το κλασικό σάντουιτς με αγγούρι. Το τραπέζι ήταν ντυμένο σε ροζ και μωβ χρώματα και ήταν γεμάτο με τραπουλόχαρτα για θυμίζει την σκηνή του τσαγιού που μοιράζεται η Αλίκη με τον Τρελοκαπελά και με χαρτάκια και μπουκαλάκια με κόκκινο κρασί που έγραφαν πάνω τις γνωστές λέξεις λογοπαίγνιο «Eat me» και «Drink me».
Αφού σερβιριζόσουν τσάι, μπορούσες να κάνεις μια βόλτα από το υπόγειο που οι τοίχοι ήταν γεμάτοι με τις πιο γνωστές εικονογραφήσεις του διάσημου βιβλίου. Αργότερα, η μεταφράστρια Παυλίνα Παμπούδη και η Ευαγγελία Κουλιζάκη μίλησαν για τον ονειρικό κόσμο του Λιούις Κάρολ. Το πρόγραμμα είχε και μια ταινία για όσους κάθισαν μέχρι το τέλος. Προβλήθηκε το Alice του Τσέχου σκηνοθέτη Jan Svankmajer, μια πιο σκοτεινή εκδοχή του παραμυθιού. Πριν αρχίσει να μαζεύεται ο κόσμος, βρήκα την ευκαιρία να ρωτήσω τον Κώστα και την Μαρία που κρύβονται πίσω από την διοργάνωση του event να μου μιλήσουν λίγο για τις εκδόσεις, την Αλίκη και τα όσα ετοιμάζουν για το μέλλον.
Με τι καταπιάνεται η Ars Nocturna;
Η Ars Nocturna ξεκίνησε ως εκδοτικός οίκος για ξένη και ελληνική λογοτεχνία, κλασική και σύγχρονη, που κινείται κυρίως στο χώρο της dark/gothic αισθητικής. Στη συνέχεια θελήσαμε να φτιάξουμε ένα βιβλιοπωλείο που φιλοξενεί τίτλους από διάφορους εκδοτικούς οίκους με έμφαση σε ειδικές θεματικές όπως αυτές της γοτθικής λογοτεχνίας, της επιστημονικής και ηρωικής φαντασίας, του παραμυθιού, της μεσαιωνικής και ερωτικής λογοτεχνίας, χωρίς να λείπουν οι προσεγμένες επιλογές από κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς. Παράλληλα με τα θεματικά events «τρέχουν» παρουσιάσεις βιβλίων, βραδιές ανάγνωσης, κινηματογραφικές προβολές, σεμινάρια λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής του φανταστικού, καθώς και θεατρικές παραστάσεις που γίνονται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Αυτή την εποχή φιλοξενούμε το Allou Fun Dark, μια πολύ ιδιαίτερη σκοτεινή performance που λαμβάνει χώρα για τρίτη συνεχή χρονιά.
Πώς σας ήρθε η ιδέα να διοργανώσετε μια μέρα για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων;
Η ιδέα ήρθε τελείως αυθόρμητα με την αφορμή της επετείου από την πρώτη έκδοση της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» στις 26 Νοεμβρίου 1876 - αδράξαμε χωρίς δεύτερη σκέψη την ευκαιρία καθώς το παραμύθι αυτό είναι από τα αγαπημένα μας.
Γιατί πιστεύετε ότι το βιβλίο έχει τόση απήχηση μέχρι σήμερα; Τι το κάνει ελκυστικό όλα αυτά τα χρόνια;
Ίσως το ότι είναι μια σουρεαλιστική ονειρική ιστορία για όλους, μικρούς και μεγάλους, η οποία απεικονίζει την υποχώρηση της πεζής λογικής μπροστά στην πιο αχαλίνωτη φαντασία, σε έναν κόσμο όπου τα πάντα είναι δυνατά.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας από το βιβλίο;
Οι χαρακτήρες που παίζουν με τις λέξεις και το νόημά τους, όπως η κάμπια στο μανιτάρι και η γάτα του Τσέσαϊρ.
Τι συμβολίζει για σας η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων;
Ένα ταξίδι στην άλλη πλευρά που κατά βάθος πάντα επιθυμούμε και το οποίο όλοι πραγματοποιήσαμε κάποια στιγμή κρυφά στην παιδική μας ηλικία με τον δικό του τρόπο ο καθένας.
Να περιμένουμε κι άλλου τέτοιου είδους events από την Ars Nocturna;
Σκοπός μας είναι να οργανώσουμε πολλά θεματικά events, εμπνευσμένα από το χώρο του φανταστικού και του παράξενου αλλά και από περασμένες εποχές που ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία, όπως π.χ. ο Μεσαίωνας. Τώρα προετοιμάζουμε ένα αφιέρωμα στη βικτωριανή εποχή και λογοτεχνία για τα Χριστούγεννα και θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο ένα τριήμερο για τον Edgar Allan Poe.
σχόλια